12.4.06

DIMECRES 12 D'ABRIL DEL 2006
Final de la Copa del rei entre l'Espanyol i el Saragossa. Uns 30.000 aficionats de l'Espanyol es desplacen en autocar, cotxe particular i trens cap a Madrid per animar el seu equip al Bernabeu. Molta sort!!



QEP SETMANA SANTA. Previsions de la 2a fase de l'Operació Sortida.
- L’increment sobtat del preu de la gasolina ha fet que aquests dies la Sense plom costi un 17 per cent més que en les vacances de Setmana Santa del 2005.
- L’increment del preu ha fet que Iberia, Spanair i Aireuropa hagin augmentat les tarifes dels vols i no només en els trajectes llargs. En els vols domèstics s’aplica un encariment de 10 euros.
- Pel què fa a ocupació, Barcelona ciutat té gairebé penjat el ple total en les moltíssimes places hoteleres que hi ha. Hi ha un 7 per cent més d’ocupació que l’any passat.
- On anem de vacances. Un 40 per cent ens quedem per Catalunya, un 40 per cent per "les espanyes" i un 20 per cent sortim fora del país.
- A Andorra es preveu l’entrada de 85.000 cotxes entre demà i dilluns que ve. Un 60 per cent ho faran des de Catalunya i en la frontera de la Farga de Moles i un 40 per cent per la frontera del Pas de la Casa. Des de l’agència de mobilitat andorrana asseguren que el moment més complicat pot ser dissabte al migdia.
- Molts madrilenys comencen avui al vespre les vacances i la coincidència amb la final de Copa del Rei pot provocar un caos a l’autopista A-2 de sortida de la capital espanyola. Entre l’Espanyol i el Saragossa porten a Madrid uns 500 autocars carregats d’aficionats. L’afició periquita realment s’ha volcat a la fina de la Copa del rei. En cotxe, autocar i tren per ser a la final d’aquest vespre al Bernabeu.

QEP TRÀNSIT. Un 76 per cent dels joves no condueix si ha begut.
És una bona notícia. La Fundació Alcohol i Societat invertirà més d'un milió i mig d'euros en la promoció del CONDUCTOR ALTERNATIU. De fet és una figura que es va imposant. 3 de cada 4 conductors d'entre 18 i 25 anys no beuen si han de conduir.
En el cas de les dones conductores encara n'hi ha menys que ho fan.

QEP CATALÀ. El català a les botigues.
La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), en col·laboració amb la Generalitat, posa en marxa la campanya ‘Oberts al català’ per fomentar l’ús de la llengua catalana en els establiments comercials. La campanya també es diu ‘El comerç dóna corda al català’ i preveu l’edició d’una guia en 7 llengües (català, castellà, anglès, francès, urdú, xinès i àrab) per facilitar als comerciants nouvinguts el coneixement de la normativa lingüística.
A la foto, La Queta en una divertida imatge publicada a www.osonatanga.com

QEP TABAC. Balanç de l'aplicació de la llei antitabac.
La Generalitat ha detectat 211 incompliments de la llei antitabac des de la seva entrada en vigor al començament de l'any. S'han fet 1.696 inspeccions però no s'ha multat. El balanç és positiu en general. La majoria de les incorreccions han tingut lloc en les comarques de Lleida amb un total de 107, en la seva majoria en forns de pa i fleques; seguida de Barcelona amb 49, sobretot a la mateixa capital catalana (47); Girona, amb 37 incompliments, i Tarragona amb 18.

QEP POLÈMICA. Polònia demana canviar el nom d'Auschwitz.
El ministeri d’afers exteriors polonès va demanar a finals del mes de març a la UNESCO el canvi de nom del camp de concentració per deixar clar qui va fer la instal·lació. Ara es cumpleixen 60 anys de l’alliberament de Polònia del nazisme i creuen que no és just que es continuï dient el camp de concentració polonès. Demanen que el nom nou sigui excamp de concentració alemany nazi d’Auschwitz-Birkenau.

QEP SORPRESA. La revel·lació que fa Montserrat Caballé.
La soprano revela en el número setmanal de la revista alemanya Diet Zeit que des de fa 20 anys viu amb un TUMOR BENIGNE al cap. Detalla que li van descobrir fa vint anys a Nova York i aleshores els metges li van donar tres anys de vida. Montserrat diu que el tumor que finalment va ser benigne és "un amic que ha de tenir una mica vigilat".

QEP DECLARACIÓ. Joan Boada parla de Bono.
La declaració impactant. Joan Boada d’Iniciativa per Catalunya diu que "BONO s’ha acomiadat com un gran freakie".

QEP BUTXACA. Puja el preu de la gasolina i d'alguns vols.
La gasolina és més cara ara que les vacances de Setmana Santa del 2005. En el cas de la sense plom un 17 per cent més. En un dipòsit de 50 litres de Gasolina sense plom 95 pagarem 7 euros més.
L’increment del preu del carburant és l’excusa que donen algunes companyies aèries que han pujat tarifes.Es tracta d’Ibèria, Air Europa i Spanair.
Les tres aerolínies introdueixen una pujada en el recàrrec per combustible que cobren als seus clients per pal·liar així l'impacte que sobre elles comporta les constants i "insostenibles" pujades del petroli. El preu del cru Brent va marcar ahir màxims històrics a l'arribar als 69,70 dòlars per barril, i va camí d'arribar als 70 dòlars.
En el cas d'Iberia i Spanair les dues companyies s'han decidit per primera vegada a aplicar el suplement per carburant que només cobraven en els viatges internacionals també en els trajectes nacionals. Apliquen un recàrrec de 10 euros per trajecte a tots els seus viatges domèstics.
En el cas dels viatges de llarg recorregut, Iberia incrementa en 60 euros els vols. La d’ara és la tercera pujada que la companyia fa els últims cinc mesos en el segment intercontinental, després dels increments de novembre i març.
En canvi, Iberia manté intacte el recàrrec de 20 euros per als seus vols dins d'Europa.

QEP BUTXACA. Rebaixa del topall del preu del gas.
La Generalitat ha decidit rebaixar un 20% les tarifes màximes que cobren les companyies distribuïdores de gas per donar d'alta nous clients o ampliar les condicions del servei. El Consell executiu va aprovar ahir un decret que ha provocat la rebaixa. Per primera vegada l’Administració autonòmica fixa les quantitats màximes que poden cobrar les companyies distribuïdores de gas. La mesura afecta bàsicament Gas Natural ja que és l'encarregada de distribuir el gas en la pràctica totalitat de Catalunya, amb l'única excepció de dos municipis: Figueres i Vilafant, on opera Naturcorp, una filial d'Hidrocantábrico

QEP TENDÈNCIES. Muhammet Alí continua generant molt negoci.
El boxejador més important dels pesos pesats de tots els temps ha venut el 80 per cent dels drets del seu nom i la imatge a l’empresa CKX per 50 milions de dòlars. Aquesta marca té els drets d’activitats relacionades amb el món de l’espectacle com el programa de televisió American Idol i també de grans estreles mundials com Elvis Presley. És de fet el nom propi que més diners genera fins i tot després d’haver mort. En el cas de Muhammed Alí els últims cinc anys la seva imatge ha produït entre 4 i 7 milions de dòlars de guanys.

QEP TENDÈNCIES. Noves tècniques de cirurgia estètica.
Científics dels Estats Units asseguren haver desenvolupat un raig làser capaç de desfer la grassa. Diuen que es podia utilitzar per tractar des de malalties del cor, celulitis fins a agné. El novedós de la tècnica és que per primer cop permet escalfar la grassa al cos sense fer malbé les capes externes de la pell. Per fer l’experiment s’ha utilitzat grassa de porc i mostres de pell d’uns 5 centímetres d’espessor. Els científics estan esperançats amb aquesta nova via però reconeixen que encara falten alguns anys per fer proves definitives amb éssers humans. De moment els primers resultats s’han presentat a la reunió anual de la Societat nordamericana per a la medicina i la cirurgía làser.

QEP TENDÈNCIES. Banyar-se amb cervesa.
Novetat terapèutica. És una nova tècnica que es comença a aplicar en alguns balnearis de la República Txeca. Concretament s’ha provat a unes famoses aigües termals al nord-oest del país. Els propietaris de la cervesa Chodovar, una de les poques que s’elaboren de forma artesenal acaben de llançar al mercat els banys de cervesa.
Els que promouen la iniciativa asseguren que aquests banys tenen efectes rejovenidors. Perquè es poséssin en pràctica van haver de presentar proves per part d’un merge. Han comprat unes sis grans banyeres de metall public fabricades a mida per fer aquests banys de cervesa. Barregen l’aigua sulfurosa i la cervesa negra amb herbes aromàtiques. Qui ho vulgui pot prendre paral·lelament una gran gerra de cervesa casolana. Tot per a uns 20 euros.

QEP TENDÈNCIES. TARA DELONG al Rawal Lunch.
Si musicalment vols estar a la última. Et xivem una dona que és tendència i que aquesta nit és a Barcelona. Es tracta d’un concert del Rawal Launch, els concerts que es fan cada segon dimecres de mes a La Paloma. Hi ha concert de Tara Delong, és una rappera que surt de l’escena underground de Nova York. Encara no ha editat disc aquí a Catalunya però la seva música ha arribat amb força a través de la xarxa.
LA d’avui és la única actuació que fan a Espanya. Ella mateixa es defineix com una feminista radical. Combina la seva faceta musical amb la promoció d’un centre que depen del MOMA de Nova York que s’encarrega de donar a conèixer nous formats artístics. La sessió d’aquesta nit al Eawal Launch es completa amb la presentació en directe del nou disc del col·lectiu multimèdia Sofa Surfers. Als plats hi haurà un disjòqueix barceloní, diuen que dels més elegants que punxen a la ciutat. Jaumetic.
Hi haurà també contorsionistes, aeris i ballarines Bhangra.
Més informació a www.lapaloma-bcn.com

QEP TECNOLOGÍA. El 2007 tindrem el DOGC gratuït i només per internet.
L’any que ve el diari oficial de la Generalita tindrà una única versió digital per internet i no s’imprimirà a paper. De totes maneres serà accesible per tothom i gratuit. En aquests moments el DOGC es reparteix per totes les bústiques cobrant els seus subscriptors. A partir d’ara oferirà de manera gratuïta la possibilitat de rebre cada dia en la bústia electrònica la informació del diari oficial del dia segons les preferències de l’usuari.

QEP TECNOLOGIA. Els hàbits amb els videojocs.
S’acaba de fer pública una enquesta que indica que un 40 per cent dels espanyols dedica gairebé dues hores cada dia als videojocs. La majoria ho fan en temps d’oci. EL 80 epr cent dels enquestats assegura no jugar mai al seu lloc de treball.
Els andalusos són els més addictes seguits molt d’aprop de les persones aficionades de Madrid i Catalunya. Pel què fa al pressupost mensual, els catalans serien els més consumistes juntament amb els andalusos. La meitat dels enquestats destinen entre 10 i 50 euros cada més a la compra de videojocs.
El 25 per cent assegura que si tingués una hora lliure de forma inesperada la dedicaria als videojocs. Un 13 per cent feria esport i un 4 per cent llegiria.
Aquesta enquesta indica que els aficionats acostumen a canviar de conssola un cop se’ls fa antiga. La majoria vénen els seu videojocs per internet. El sector de la compra venda de videojocs de segona mà per la xarxa va a l’alça i de forma disparada.

QEP TECNOLOGIA. Els videojocs no acabaran amb la família.
Al Segon Seminari Internacional sobre Videojocs que s’ha fet a la Universitat europea de Madrid s’ha sentenciat que el videojocs no acabarà amb la família, al contrari del què alguns pensen. Els especialistes han dit tot el contrari. Aquesta forma d’oci manté o millora la vida a la llar. En aques seminari s’han reunit els principals fabricants de conssoles, acadèmics, periodistes especialitzats i editors.
Un 96 per cent dels habituals dels videojocs afirma que la relació familiar es manté o millora gràcies aquest tipus d’entreteniment. Els petits de la casa juguen habitualment acompanyats. Els pares que són aficionats als videojocs dediquen una quarta part del temps a jugar amb la família. Diuen que no hi ha dades que demostrin conductes agressives entre jugadors i no jugadors i descarten que generin addicció.

QEP NOMS PROPIS
CARLES PUYOL
Serà la imatge de Toshiba, l'empresa patrocinadora del Mundial de Futbol d'Alemanya i proveidora tecnològica oficial de l'esdeveniment.

PROOF
El raper del grup D12 bon amic d'Eminem ha mort aquest dimarts assassinat en un tiroteig que s'ha produït a les portes d'un local nocturn de Detroit. Proof va ser el padrí de casament aquest gener d'Eminem.

GWYNETH PALTROW / CHRIS MARTIN
Han tingut el seu segon fill. Va ser el cap de setmana passat però no ha trascendit fins ara. Es dirà MOSES. Fa tres anys Chris Martin des de Coldplay li va dedicar a la seva dona una cançó que portava el títol de Moses.
La Paltrow ha sigut la primera de les famoses a parir. En qualsevol moment ho poden fer Katie Holmes i Angelina Jolie.

QEP TELE
- Antonio García Ferreras, ex director de la Cadena SER y fins ara director de comunicació del Reial Madrid serà el director de la cadena de televisió La Sexta.

- Diumenge que ve s’acomiada 7 vidas en un moment dolç d’audiència. Ho farà amb un cameo del presentador JESUS VAZQUEZ. Del futur dels actors i actrius que hi participen què se’n sap. Molts d’elles han aprofitar l’aturada per passar al teatre.
GONZALO de Castro prepara una obre pel Centre Dramátic Nacional.
SANTI RODRIGUEZ, el fruiter continuarà col·laborant en el programa de La Sexta "Los irrepetibles" però aviat ho compaginarà amb un espectacle de teatre.
MARÍA PUJALTE estudia diversos projectes per tornar als escenaris.
YOLANDA RAMOS i CRISTINA PEÑA han passat a La Sexta on col·laboren al programa del Gran Wyoming, "El intermedio".
ANABEL ALONSO tornarà a Antena 3 per presentar "Tal para cual", una nova versió del mític "Su media naranja". S’estrena el 24 d’abril les tardes de dilluns a divendres.
AMPARO BARó que és la única que ha estat a la sèrie des del principi diu que no es planteja jubilar-se preò que ara agafarà un temps de descans.

- Ràdio 4.
L'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC) ha reclamat avui el manteniment de l'estructura territorial de RTVE, "molt especialment la de Ràdio 4", i que es garanteixi en la futura llei que la producció de programes i informatius "continuï sent pública i no privada". L'APEC, que ha mostrat el seu rebuig als plans anunciats per la SEPI i la direcció de RTVE, ha expressat la seva confiança que la futura llei de la RTVE reculli aquestes esmenes i defineixi "quins són els objectius de servei públic" de les emissores. El col·lectiu ha recordat que tant TVE-Catalunya com Ràdio 4 han tingut una presència activa en el marc de la Unió Europea, cobrint des del Tractat d'Adhesió d'Espanya i Portugal a la CEE i amb programes com 'Dotze estels', 'El minut de l'Euro' i 'Europa a l'abast'