25.4.06

DIMARTS 25 D'ABRIL DEL 2006
Avui és Sant Marc. Felicitats als molts Marcs que hi ha per Catalunya!!

QEP ÈXIT. Transplantament infantil a la Vall d'Hebrón.
L’hospital de la Vall d’Hebrón ha fet amb èxit el primer trasplantament cardiopulmonar infantil d’Espanya en una unitat pediátrica. Un equip de 50 persones ha operat durant sis hores una nena guineana de 16 anys que patia el què es coneix com una miocardiopatía restrictiva. Tenia sis mesos d’esperança de vida. Aqeusta nena va arribar a Catalunya ara fa un any i mig per tractar la seva malaltia a través d’una ONG. La guineana té 16 anys però la seva corpulencia era el d’una nena de 10.
La noia evoluciona favorablement i sortirà de la UCI d’aquí una setmana. Se li ha trasnplantat en bloc el cor i el pulmó d’un donant. Per això ha estat conectada durant hores a una bomba d’oxígen. Un cop recuperada la noia tornarà al seu país.

QEP PREOCUPANT. El segrest exprés.
Fins ara semblava una paraula tabús per la policia però després del què va passar ahir a Matadepera agafa força i fa realment por. La policia continua buscant els quatre segrestadors que van entrar ahir a primeres hores del matí a la torre de l’urbanització Cavall Bernat mentre la família dormia. Les càmeres dels caixers automàtics ja han donat pistes d’algun dels segrestadors però no els han localitzat.
La família no ha volgut passar la nit a la seva casa.

QEP MEDI AMBIENT. Temperatures amunt i pluges avall.
Un especialista sobre el clima ha dit que a mesura que avancin els anys les temperatures aniran pujant. Tant les de l’hivern com les d’estiu. Parla d’almenys 0,4 graus centígrats cada deu anys durant aquest segle i en els millors casos. Les pluges aniran a menys segons el professor d’ecologia de la universitat de Castella la Mancha, JOSE MANUEL MORENO. Per tant, temperatures a l’alça i més sequera.

QEP HÀBITS. A l'Escala, ara parcs infantils lliures de fum.
L’alcalde de l’Escala continua fent amics. Va ser el primer de declarar una platja per a NO fumadors. L’Àrea de Turisme de l’Ajuntament de L’Escala (Alt Empordà) ha fet un pas més en la lluita contra el tabaquisme i ahir anunciava la prohibició de fumar a tres parcs infantils amb sorra: el de l’avinguda de Girona, el de la plaça Catalunya i el del Camí Ample. L’objectiu és evitar que els adults fumin i tirin a terra les burilles que després els nens es troben a la sorra quan juguen. Segons l’Ajuntament ha tingut molt bona acceptació la declaració de la platja Nova i de la Miranda d’Empúries com a espais lliures de fum i això els ha motivat a restringir encara més.

QEP BUTXACA. L'escalada del preu dels carburants.
Els preus del gasoil d'automoció i del nou gasoil han fet un altre rècord.
El preu del gasoil d'automoció ja va superar divendres passat el màxim històric aconseguit el 8 de setembre del 2005 (0,983 euros per litre) i continua pujant de manera vertiginosa, ja que es troba fregant l'euro.
Així, el preu mitjà del gasoil A s'ha situat a 0,988 euros per litre respecte als 0,9187 euros registrats l'1 de gener, és a dir 6,9 cèntims més, fet que suposa un augment del 7,5% des de començament d'any.
El preu del nou gasoil va superar dijous passat el rècord registrat el 7 de setembre del 2005 (1,022 euros) i avui ja ha cotitzat a 1,029 euros, de manera que s'ha encarit 7,05 cèntims des de l'1 de gener (0,9585 euros), un 7,3% més.
Per la seva banda, el preu de les gasolines continuen l'escalada i són molt a prop d'arribar a màxims registrats l'any passat. En concret, el preu mitjà de la gasolina sense plom 95 s'ha situat avui en 1,080 euros per litre, de manera que és solament a 2,3 cèntims d'arribar al màxim de setembre (1,103 euros), i acumula una pujada de l'11,12% des de primers d'any, és a dir 10,8 cèntims més.

QEP BUTXACA. Novetats al SUPERTOC.
El joc Supertoc dels bingos catalans introdueix aquesta setmana canvis en els seus premis i hi inclou una quarta partida. Les variacions d'aquest joc, que se celebra des de 1994, s'han centrat a modificar els premis i a incloure-hi una quarta partida.
Les noves mesures eleven el percentatge destinat al premi Toc, que passa d'un 32% al 42% del total recaptat. En canvi, el premi Supertoc passa a reunir un 15% del total, un 5% menys del que es destinava fins ara. El premi Supertoc acumulat també descendeix d'un 4% al 3%. A més, els canvis inclouen la desaparició de la modalitat del Toc acumulat, que fins ara rebia un 4% del total.

QEP BUTXACA. El restaurant Pòsit vol expansió.
El grup de restauració Pòsit preveu invertir 10 milions d'euros l'any que ve en l'obertura de nous establiments i el desenvolupament d'altres línies de negoci en el sector de l'hostaleria, han informat avui fonts de la companyia. La companyia acaba d'inaugurar fa poc a Barcelona el seu sisè establiment, situat al carrer Ganduxer, que s'afegeix al que ja funciona al costat de l'Hotel Arts, i l'històric Pòsit d'Arenys de Mar (Maresme). Durant els últims anys, el grup Pòsit ha experimentat un ràpid creixement després de la incorporació dels seus restaurants de la capital catalana i Sitges, el 2002 i 2004, respectivament. El grup, que té una plantilla de 150 persones, ha multiplicat per deu la seva facturació els últims quatre anys i el 2005 va tancar amb una facturació de 8 milions d'euros.

QEP TECNOLOGIA. Els robots a la fira de Hannover.
Es fa aquesta setmana la Fira de la indústria de Hannover, la fira tecnològica més prestigiosa del món. La cancellera alemanya Angela Merkel i el primer ministre de l’índia MANMOHAN SINGH van inaugurar ahir la mostra que ensenya els robots més sofisticats del món al llarg de tota la setmana. Aquest any participen a la fira més de 5.000 expositors de 66 països diferents. Entre els productes que més han cridat l’atenció hi ha AIRACUDA. Són peces biòniques que funcionen amb control remot i que es mouen amb un realisme que no s’havia vist fins ara. També es presenten uns petits robots capaços de jugar a futbol.

QEP TECNOLOGIA. El País en pdf 24 hores.
El diari El País ofereix des d’ahir l'opció d'imprimir en pdf un diari que s'actualitza constantment. És la primera vegada que es fa una cosa d’aquestes característiques a l’Estat. Es tracta de l’edició digital del diari. El seu títol del gratuït que s’actualitza permanentment al llarg del dia és 24 hores. Els subscriptors poden descarregar una versió sense publicitat del diari, mentre que els altres lectors poden escollir entre tres edicions temàtiques diferents, com ara la d'informació internacional o la d'informació econòmica.

QEP TECNOLOGIA. Microsoft i la comissió europea a tribunals.
Un dels temes del dia i de la setmana és la problemàtica de Microsoft i la comissió europea a tribunals. És un tema legal molt espès que té a veure amb el monopoli i els nous productes. Microsoft i la Comissió Europea han començat ja davant el Tribunal de Primera Instància de la Unió Europea la seva última batalla.
El gegant informàtic intenta anul·lar la multa rècord de 497 milions d'euros que li va imposar fa dos anys Brussel·les per abús de posició dominant.
A la primera jornada, l’advocat de Microsoft, Jean-François Bellis, ha acusat l'executiu comunitari de cometre "errors fonamentals" en la seva sanció. Diu que els va obligar a comercialitzar un producte que els consumidors no volen.
L'exigència de la Comissió que l'empresa de Bill Gates oferís als consumidors una versió del sistema operatiu Windows sense el reproductor audiovisual Media Player ha estat un gran fracàs, ha assegurat.
El representant de la comissió, Per Hellstrom, en canvi diu que els consumidors no tenen una autèntica llibertat d'elecció sobre els programes de reproducció que se'ls ofereixen. "Aquest és el món segons Microsoft, on l'empresa decideix què és el millor per als consumidors". Ha recalcat que la companyia de Bill Gates controla el mercat perquè set de cada deu ordinadors venuts a Europa porten preinstal·lat el Media Player. Els programadors coneixen aquestes xifres i dissenyen nous continguts per al reproductor, cosa que impedeix competir als rivals. L'economista David Evans ha testificat a proposta de Microsoft que l'èxit de l'iPod i d'iTunes demostra que Microsoft no ha acabat amb la competència tal com pronosticava la Comissió.

QEP TENDÈNCIES. Els articles pensats pel Mundial de futbol d’Alemanya.
S’acosta la competició i apareixen articles inspirats en la febre futbolística. És el cas d’avui. Us presentem La nevera del Mundial. Es tracta d’una nevera en forma de pilotaon hi cap un pack de sis cerveses. La nevera es pot connectar a la xarxa elèctrica o a l’encenedor del cotxe. En un principi serveix per refrescar la cervesa però també pot mantenir calent els entrepans de truita de patates o calamars.

QEP TENDÈNCIES. S’ultima una llista d’èxits de les sintonies per a mòbils.
La revista nordamericana Billboard que classifica els èxits als Estats Units ha anunciat que llançarà la Hot MASTERTONES, un rànquing dels temes més calents en el mercat de la música per telèfons mòbils. La primera de les llistes es publicarà a l’estiu. Estarà basada en les dades recopilats per la consultora Nielsen Mobile que incluirà les 20 cançons més venudes cada setmana al mòbil. Hi haurà el títol de la cançó, el nom de l’artista, la posició que ocupava la setmana anterior i el número de setmanes al lloc d’honor. Des de fa dos anys Billboard publica un quadra amb els politons les melodies polifòniques més escoltades. En aquest cas seran les cançons ja amb tota regla. Els avenços multimèdia han convertit els politons en obsolets. Ara el què es porta és la cançó original. Els politons oferien menys possibilitats i triunfaven aleshores les melodies de videojocs com Super Mario Bros o la sintonia de la Pantera rosa. Com que es poden escoltar ara les cançons originals, és evident que la llista s’assemblerà molt a la dels discos més venuts. El negoci per a la indústria i els artistes és molt millor en el cas de les cançons originals que en els politons perquè cobren drets d’autor.

QEP TENDÈNCIES. L’any Mozart posa de moda Àustria com a destí turístic.
Des d’Àustria el reclam i lema turístic és Estiu 2006 amb art i biquini.
Salzburg proposa diverses exposicions però els actes que aplegaran més persones són els que hi ha convocats en motiu del 150è aniversari de l’autor de la Flauta màgica. Sobretot el festival de Música Filmada que es farà de l’1 al 3 de juliol a la plaça de l’Ajuntament . Allà es projectaran les seves òperes amb 3000 seients gratuïts habilitats cada nit.

QEP NOMS PROPIS
DAVID BECKHAM
Una banda especialitzada que operava amb tecnologia punta li va robar el quatre per quatre a David Beckham el divendres sant mentre estava en un centre comercial d’Alcobendas. Es tracta d’un BMW X-5 que costa uns 100.000 euros. La policia creu que els culpables són una banda especialitzaca de delinqüents de països de l’es que es dedica a robar vehicles de gama alta i falsificar la documentació. Cap dels dispositius antirobatori van impedir-ho. La banda té un software que permet l’arrencada electrònica.

TOM CRUISE
Tom Cruise ha dit en la seva promoció a Roma que l'última Missió impossible que ha fet és deixar la seva nòvia Katie Holmes i la seva filla Suri per promocionar el film.

KYLIE MINOGUE
Anuncia a través de la seva pàgina web oficial que ja està a punt per tornar al món de la música i que ho farà amb cançons amb molt més sentiment per ajudar aquelles persones que superen malalties com la que ella ha superat.

QEP CITES
- Avui comença la Feria d'Abril
- Al Palau de la música, avui a les vuit del vespre comença la gala dels premis Sant Jordi de cinematografia en la seva 50ena edició. A la ràdio presenten l'acte Conxita Casanovas i Sílvia Tarragona. A la tele es pot veure a La 2 a partir d'un quart de dues de la matinada amb Toni Marín, Maria Casado i Sandra Sabatés.
- El cantaor flamenc Duquende ha cancel·lat el seu concert de dimecres que ve 26 d'abril a l'Auditori de Barcelona per una "indisposició" de l'artista i l'ha traslladat al 24 de maig a la mateixa sala

QEP TELE

- L’Acadèmia de les ciències i les arts de televisió afirma que no emetre la cerimònia dels premis els representa deixar d’ingressar un 45 per cent del pressupost annual de l’Acadèmia.
Divendres que ve celebra la vuitena edició dels premis.
JESUS HERMIDA que actualment està a Telemadrid serà guardonat per tota la seva trajectòria.

- RÀDIO 4
El proper 27 d'abril la segona edició del Dia de la Ràdio en català reivindicarà el paper clau de Ràdio 4 en la revitalització de la presència del català en aquest suport mediàtic