24.4.06

DILLUNS 24 D'ABRIL DEL 2006
Ja tenim la rosa i el llibre. Ara ve el més complicat. Llegir-nos el llibre.

QEP HÀBITS 1. Els hàbits alimentaris.
Els pares cada vegada pregunten més als seus fills què els ve de gust menjar.
Segons el departament de sanitat de la Generalitat, un 30 per cent dels nens i nenes catalans només mengen productes que els agraden i això determina la seva dieta final. DE fet influeix, diu sanitat, en l’empobriment dels minerals i les vitamines que hauria d’aportar el menjar. La conclusió és que els pares decideixen cada vegada menys què mengen els seus fills. El departament comença ja un pla per intenter resoldre aquesta situació i sobretot consciencar els pares que són ells els que han de marcar els productes que han de menjar els seus fills i que siguin saludables.
De moment sanitat farà un pla pilot en sis escoles de Barcelona per fomentar hàbits. Seran tres escoles públiques i tres de concertades.
6 de cada 10 rebutgen alguna cosa dels plats que els posen a taula

QEP HÀBITS 2. Els hàbits afectius.
Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística,
Les tres coses que necessitem per ser feliços són aquestes
1) Tenir pau interior
2) Bona salut
3) Poder estar dues hores cada dia amb la família
Quan se’ns pregunta que ens puja els ànims en un mal moment
La majoria de persones responem un petó o una abraçada.

QEP MEDI AMBIENT. Buscar alternatives al petroli és ja un fet.
Els ecologistes fa anys que ens adverteixen que cal buscar alternatives a la gasolina i el gasoil. Ara sembla que la cosa va seriosament. Tothom s’està posant les piles perquè és evident que la pujada del preu del cru i el fet que les existències es van acabant, fan repensar la industria i els polítics que cal buscar solucions de veritat. Aquest cap de setmana s’ha celebrat al món el Dia de la terra.
El president dels Estats Units, George Bush, ha volgut celebrar aquest dissabte el dia de la terra promocionant una tecnología que podria reduir la dependencia dels Estats Units sobre el cru. Mentrestant els demòcrates critiquen, però, la política energética de la Casa Blanca.

QEP CONSUM. Detectades tres cadiretes pel cotxe insegures.
L’Agència Catalana del Consum (ACC) ha fet una inspecció i ha decidit retirar del mercat per insegurs tres models de cadiretes infantils d’automòbil. L’Agència ha immobilitzat, de moment, un total de 64 unitats d’aquestes tres models, localitzades a establiments de la província de Barcelona. Els models retirats són:
1- TeamTex, Safety model Opper F-4 UNO;
2- Renolux, model Orcade, Rehausser Optimal
3- Windplast, model Funny

QEP INSÒLIT. Profanació d'una tomba a Perelada per fer caldo.
Segurament és cosa de "ninyatos" però és preocupant. Uns desconeguts van profanar una tomba la matinada de divendres del cementiri de Peralada i després van fer un caldo amb els òssos d'una difunta al mateix recinte. El vigilant del cementiri va trobar les restes dels óssos, l'olla i pastilles d'Avecrem. Els Mossos d'Esquadra encara investiguen el cas i desconeixen els autors.

QEP BUTXACA. Les marques blanques, a l'alça.
L'Organització de Consumidors i Usuaris ofereix al seu portal ocu.org les conclusions de la tradicional enquesta de preus als supermercats de l'Estat. Una de les conclusions principals és que els consumidors podem estalviar-nos fins a 1.300 euros l'any en funció del supermercat on comprem. La diferència entre el supermercat més car i el més barat arriba al 90%. A partir de la premisa que no tots els consumidors tenen els mateixos hàbits s'han diferenciat dues cistelles de preus la tipus amb productes frescos i envasats tenint en compte marques determinades i, la cistella econòmica, que pretén posar preu als hàbits dels consumidors que compren barat, i acostumen a adquirir les marques pròpies del supermercats que, segons diu l'OCU, representen la tendència emergent.
En cap de les capitals catalanes hi ha els supermercats més cars de l’Estat.
A nivell estatal i amb mitjanes que s’han fet l’enquesta apunta que per la cistella tipus les cadenes més barates són Alcampo, Sabeco, Mercadona i Carrefour.
Per la cistella económica els supers més barats són Plus Superdescompte, seguit de Carrefour i Lidl. En comparació amb fa uns mesos, hi ha alguns que han incrementat els preus com per exemple la cadena Dia, un 7 per cent de mitjana.
L'enquesta s'ha fet recopilant més de 86.000 preus entre gairebé 800 establiments repartits per 53 ciutats de l'Estat

QEP BUTXACA. Pujada de preus a Spanair.
La setmana passada coneixiem rebaixes de preus per fer viatges en avió. Avui, tot el contrari. La companyia SPANAIR incrementa entre 10 i 20 euros el preu dels vols a ciutats europees. És un asces que s'afegirà als 10 euros de mitjana que va aplicar als vols abans d'abril. Iberia ja va incrementar també tarifes abans de Setmana Santa i de moment no té previst aplicar cap increment malgrat el continu escalfament del preu del petroli. Per altra banda, British Airways s'ha proposat plantar cara a les línies aèries de baix cost i anuncia que rebaixarà un 50% el preu dels bitllets amb destí europeu.

QEP TENDÈNCIES. El centre de la ciutat pels vianants.
Tancar els centres de la ciutat i prohibir la circulació de cotxes. És una tendència europea que s’imposa també a les ciutats catalanes.
A Barcelona es va aplicar a partir d’ahir i coincidint amb la diada.
Des d’aquest cap de setmana passat, tots els diumenges la Rambla Catalunya estarà tancada a la circulació de vehicles i els cotxes només la podran travessar.

QEP TENDÈNCIES. Els ordinadors del futur es dissenyaran a Barcelona.
Microsoft ha anunciat que destinarà prop d’un milió de dòlars els pròxims dos anys en un projecte que desenvoluparà amb el Barcelona Supercompunting Centrel per investigar com han de ser els ordinadors personals del futur per aconseguir la seva màxima eficiència. Un equip format per deu investigadors treballaran els pròxims 24 mesos per analitzar com es poden guiar els canvis del hardware des del software.
La finalitat és aplicar les possibilitats de l’anomenada supercomputació als ordinadors personals. Això es farà per primer cop i a Barcelona. L’objectiu final és tendir a aconseguir més rapidesa, capacitat i ordinadors sense limitacions.

QEP TENDÈNCIES. Èxit de la quarta part de Scary Movie.
Aquest cap de setmana passat ha aconseguit uns 41 milions de dòlars de recaptació, doblant la taquilla de Ace Age. SCARY MOVIE dels germans productors Bob i Harvey Weinstein han tornat a liderar i ja treballen en el cinquè capítol de la saga que ironitza sobre els films de terror. De totes maneres Disney encara tenen la meitat dels beneficis de la franquícia Scarye Movie i també de Scream i Spy Kids.

QEP TECNOLOGIA. Bateries defectuoses.
El gegant informàtic Hewlett-Packard (HP) ha demanat als
consumidors que retornin unes 16.000 bateries d’ordinadors portàtils venudes a tot el mòn perquè es poden escalfar i provocar un incendi. Para eso ha publicado en su página un calendario orientativo para sus usuarios. La companyia ha rebut 20 informes de bateries que es van reescalfar. En un dels casos l’usuari va patir ferides lleus.
Les bateries defectuoses són de liti i recarregables. Es van fabricar a principis de l’any passat a la Xina. Es van utilitzar diversos models de Hewlett Packard i Compaq i té un codi de barres que comença per L3.Recomanen deixar d’utilitzar aquests productes immediatament i aconseguir un canvi de bateria gratuït
Clica AQUÍ per accedir al llistat concret.

QEP TECNOLOGIA. El DOMIN PUNT CAT avui per tothom.
Més de vuit mil empreses ja tenen avui actiu el DOMINI PUNT CAT. La diada de Sant Jordi és un abans i un després en el procés. A partir d’avui qualsevol persona pot demnar un domini punt cat. El Gremi de Llibreters de Catalunya va repartir ahir 200.000 punts de llibre que permeten registrar a partir d’avui 10.000 dominis per només 15 euros. A aquestes noves que es facin s’hi afageixen 11.300 peticions registrades des del 13 de febrer i les més de 8.000 actives.Unes mil més també s’incorporaran quan es resolguin algunes incidències que s’han detectat.

QEP TECNOLOGIA. Un ratolí que detecta l'emprempta dactilar.
Ja hi ha detalls del nou ratolí que surt al mercat amb lector òptic de les empremptes digitals. Costarà uns 84 dòlars i 104 amb el teclat. Permet a l’usuari entrar a les pàgines d’internet directament. No preten incrementar la seguretat sinó la comoditat diuen des de Microsoft. Els usuaris utilitzen 15 contrasenyes de mitjana mentre naveguen per internet. Amb aquest ratolí introduïnt les dades només en començar ja no cal anar posant contrasenyes.

QEP NOMS PROPIS
LEONARDO DI CAPRIO
Va haver d’ingressar en un hospital sudafricà arran de les ferides que es va fer en una cama durant el rodatge de la seva última pel·lícula a Mozambic. Ho publicava ahir el Sunday Times.

GEORGE MICHAEL
Un amic del cantant britànic ha dit al diari The Mirror que té un greu problema amb les drogues. Assegura que el cantant fuma cada dia 20 porros que els porta al damunt en una caixeta de tabac.

QEP CITES
Els discos que surten a la venda aquesta setmana
- La Oreja de Van Gogh, ‘Guapa’ (Sony BMG): És el quart disc que coincideix amb el desè aniversari del grup.
- Carlos Jean, ‘Mr. Miracle’ (Capitol): El DJ, productor e intèrpret canta amb Bebe i Alaska.
- Mark Knopfler, ‘All the Roadrunning’ (Universal): El guitarrista i cantant de Dire Straits fa duets amb Emmylou Harris.
- Los Secretos, ‘Una y mil veces’ (DRO): Álvaro Urquijo i la resta de la mítica banda madrilenya publica les seves noves cançons.
- Celtas Cortos, ‘20 soplando versos’ (Dro): Els de Valladolid celebre la seva tornada.
- Bruce Springsteen. 'We shall overcome. The Seeger Sessions'. Surt demà a la venda. Interpreta 15 cançons tradicionals de la cançó protesta americana que van marcar la seva juventut.

QEP TELE
ANIVERSARI 1
El magazín cultural Continuarà..., que presenta Asha Miró els diumenges al matí a La 2, va celebrar divendres passat un desè aniversari marcat per la incertesa de si finalment es mantindran les desconnexions en català al segon canal públic. Unes 300 personalitats del món de la literatura, l’art i l’espectacle van acudir divendres passat a la ja tradicional festa que organitza el programa coincidint amb el dia de la rosa i el llibre. En commemoració dels deu anys d’emissió, Continuarà... va atorgar per primer cop al 2006 uns guardons que neixen amb ànim de convertir-se en una referència obligada del dia de Sant Jordi. Aquest any els premiats han estat Wendy Serra, Maruja Torres, Isma Prados, Rosa Novell, Javier Cercas, Rafael Amargo i Cesc Gelabert, que no ha pogut recollir el premi personalment i ho ha fet Lydia Azzopardi. Continuarà... és un dels espais més emblemàtics del centre de producció de Sant Cugat i va ser pioner en el format de magazín cultural, estructurat a partir de reportatges amb el fil conductor d’un presentador.

ANIVERSARI 2
ELS MATINS DE TV3 celebra avui el seus dos anys. Va començar a emetre’s amb un especial el 23 d’abril de 2004. Diuen que faran una al·lusió ràpida a l’aniversari però en principi el programa transcorrerà amb normalitat. L’audiència mitjana actual és del 20 per cent i és cada matí el programa més vist a Catalunya.

PREMIS
Amb motiu de Sant Jordi, la Conselleria de Benestar i Família va atorgar ahir els Premis de Civisme. EN l’edició 2006 i en l’apartat televisiu el guanyador és el canal K3. En la modalitat de produccions televisives va guanyar el premi (valorat en 6.010 euros) el programa Racisme i tribus urbanes, emès pel K3 i produït per Dies Digitals TV, Televisió de Catalunya i Gandhiji Cultural.

CRÍTICA
Alejandro Perales, president de l'Associació d'Usuaris de la Comunicació, ha criticat la voluntat d'una de les empreses fabricants de decodificadors de televisió digital terrestre (TDT) d’instal·lar sistemes per evitar que els espectadors canviïn de canal quan s'emeten anuncis. El responsable de l'AUC ha plantejat els seus dubtes al voltant de la legalitat de la mesura que pretén obligar a veure la publicitat. L’associació planteja que si volen que el teleespectador vegi la publicitat el que han de fer és incentivar-ho positivament.

POLÈMICA 1
La productora de "CQC" ha demanat per plagi ODIOSAS de TVE. No us sona aquest programa. Normal. Encara no s’ha estrenat. Es preveu estrenar l’1 de maig,És un informatiu satíric comandat només per dones,Porten un any preparant-lo i diversos endarreriments. És un magazine informatiu a l’estil del Caiga però amb dones reporteres. S’estrena dilluns que ve perquè 59 segundos descansa però després es programarà els diumenges a latarda.

POLÈMICA 2
Els països nòrdics renuncíen Eurojunior per la manera com es vesteixen els nens i els maquillen. Les cadenas públiques de Dinamarca, Noruega i Suècia organitzarà el seu propi festival el novembre on diuen que, "els concursants actuaran com a nens que són".

PROGRAMACiÓ
- Cuatro estrena aquesta tarda ‘La casa de cristal’. És un programa en el que sis dones amb problemes conviuran en una casa amb especialistes que intentaran resoldre els problemes que tenen.
Ana García Lozano estrena aquesta tarda a Cuatro La casa de cristal. Un grup de professionals entre els quals hi ha psicòlegs, treballadores socials, metges... s'ocuparan de problemes com l'estrés, la falta de motivació, l'autoestima baixa, els conflictes professionals i els trastorns personals. No es fa fora ningú de la costa. Sortiran quan hagin resolt els seus problemes.
Aquestes són les participants:
- Juana B.: Està divorciada però s'encarrega del seu ex. Neteja llars.
Rosario P.: És empresària i no sap estar sola.
Alba V.: És ballarina però treballa d'operària.
Vega P.: És teleoperadora i està malalta.
Marina G.: Pesa més de 100 quilos i ha de cuidar els seus fills, sogra i cunyats.
Reyes F.: És cambrera i té problemes d'autoestima.