17.4.06

DILLUNS 17 D'ABRIL DEL 2006
Dilluns de Pasqua. Dilluns de mona. L'artesania dels pastissers i pastisseres de Catalunya no s'adapta a la butxaca dels padrins i padrines de Catalunya. Fan unes "birgueries" que no baixen dels 100 euros. Els fillols són exigents i les mones com més maques més cares. Què està passant...
QEP MONES. La mona de Ronaldinho guanya per golejada.
Hi ha un guanyador indiscutible en les mones de xocolata que els padrins i padrines entreguen avui per tradició als seus fillols. La bona temporada que està fent el Barça a la lliga i les possibilitats a la lliga de campions estan a tots els aparadors de les pastisseries i forns de Catalunya. Compartint protagonisme amb els pollets i les plomes els Ronaldinhos més o menys afortunats. Com més pulida i elegant, més cara la mona. La majoria de Ronaldinhos són figures planes dibuixades amb colors. El triomfador és Ronaldinho però sense volum. Un altre dels personatges presents a tot arreu és el de Disney Chicken Little que també ha triomfat molt sobretot pels més petits que encara no els diu rès això del Barça.

QEP SALUT. Les farmacèutiques creen falsses malalties?.
Cada vegada hi ha més empreses farmacèutiques que vénen com a malaltia alguns desajustaments per poder vendre més medicaments. Científics de la Universitat de Newcastle d’Austràlia han posat el crit al cel i han dit que les companyies posen en risc a persones que tenen bona salut quan promouen falsses malalties. Un exemple podria ser la menopausa. Una condició normal de la dona a una certa edad la vénen com una malaltia. Els autors d’aquest informe que han ressaltat aquesta tendència DAVID HENRY I RAY MOYNIHAN critiquen l’esforç de la indústria, sobretot nordamericana per convencer un 43 per cent de les dones que tenen una disfunció sexual. Dins d’aquest engany també apunten el colesterol I la osteoporosis.
També s’exageren condicions estranyes com la Síndrome de la Cama inquieta i la Síndrome de l’intestí irritat. Lògicament des de les associacions de farmacèutics asseguren que aquestes sentències són incertes.

QEP MEDI AMBIENT. Queixes pels sorolls dels helicòpters.
Les denúncies per soroll a Barcelona han augmentat de manera alarmant en els darrers anys. Per comprovar-ho, només cal consultar l’informe del 2005 (en PDF) de la Síndica de Greuges de la ciutat. La contaminació acústica és un problema amb l’agreujant que als sorolls de bars i comerços, d’obres, de trànsit, d’aparells d’aire condicionat o de persones incíviques, s’hi han de sumar, ara, els sorolls produïts pels helicòpters turístics. L’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCCA) lamenta la permissivitat de l’Ajuntament amb aquests aparells.

QEP BUTXACA. Ajudes per reutilitzar llibres de text.
Està obert el període per demanar ajudes en la reutilització dels llibres de text pel pròxim curs 2006-2007. Les associacions de pares i mares ja poden presentar les sol.licituds i es poden beneficiar d'aquests ajuts els centres educatius de Catalunya sufragats amb fons públics que imparteixen ensenyaments d'educació primària i/o educació secundària obligatòria. El termini acaba l’ 11 de maig i després la comissió central de llibres de text del Departament d'Educació, avaluarà les sol.licituds presentades. El Departament d'Educació destinarà 4 milions d'euros al programa, el doble que el curs passat, del que se'n van beneficiar un total de 520 centres.

QEP BUTXACA. Les tarifes a l'aeroport del Prat.
És més barat aparcar a l’aeroport del Prat un dia sencer que desplaçar-se en taxi. Deixar el vehicle costa 15 euros mentre que el preu mitjà d’una carrera de taxi un dia laborable des del centre de Barceona fins a l’aeroport amb una maleta costa entre 20 i 22 euros per trajecte. Ho reconeix el president del grup de taxistes independents, Josep Maria Soto. Agafar el taxi només surt per uns 7 euros més. Si el desplaçament es fa el cap de setmana, dos dies de pàrquing costen 30 euros mentre que el taxi anada i tornada pot arribar a costar-nos 44 euros. Actualment s’està ampliant l’aeroport del Prat i els taxistes ho veuen realment com una amenaça i creuen que els perjudicarà considerablement.

QEP SALUT. Un úter per una fístula per una falta ortogràfica.
A una dona del Brasil li han extirpat l’úter per un error ortogràfic.Aquesta noia de 29 anys ha patit una increíble negligència mèdica per culpa d’un malentès ortogràfic. Li han extirpat l’úter i no podrà tenir fills. El metge va entrar a la sala d’operacions i va confondre una histerectomía per una fisulectomia. La noia necessitava aquesta última perquè tenia només una fístula a l’anus. L’error va ser de la infermera que va posar el rètol. El metge diu que té tans pacients que no va recordar que era la noia de la fístula. A l’hospital han apartat de moment de la seva feina l’infermera.

QEP INSÒLIT. Els jocs olímpics per porcs.
Centenars de russos van seguir aquest cap de setmana uns Jocs Olímpocs molt especials protagonitzats per porcs. Van fer natació, futbol i atletisme.

QEP TENDÈNCIES. La novel·la històrica i els llibres del Barça.
Aquesta que comencem ara és una setmana de molts llibres que culminarem diumenge amb la Diada de Sant Jordi. Molts establiments ja comencen a aplicar des de demà descomptes en els llibres que es comprin. Es detecta una certa tendència a comprar i llegir novel·la històrica. El què abans era un gènere per minories i erudits s’ha convertit en una literatura de masses. La novel·la històrica té gran acceptació. Hi ha molts lectors i lectores amb fam d’aventures,misteris, polèmiques i intrigues religioses. A Catalunya l’eufòria blaugrana també es detecta a les llibreries, l’historiador Josep Maria Solé I Sabaté treu un llibre que explica el dia a dia del Barça durant la guerra civil espanyola.

QEP TENDÈNCIES. Fer escultures de famoses.
Fés una escultura original d’algun personatge famós i promociona’t. El primer va ser un escultor nordamericà que ha fet una escultura del part de la Britney Spears. La imatge ha donat la volta al món. Se la veu parint Sean Preston sobre una alfombra de pell d’ós. Ara l’artista britànic Mark Quinn ha fet una escultura d’una dona fent curtosionisme i diu que és Kate Moss. L’escultura es diu The Sphinx.

QEP TENDÈNCIES. El revival de l'espardenya catalana.
Aquest estiu 2006 torna el camp, la tradició i el més natural en les tendències de moda en sabates per dona. Una mena d’esperi ibissenc i neohippy segona la revista especialitzada Escaparate del calzado. Ara fa un any allò que veiem a les passarel·les de les principals marques mundials d’alta costura arriba a totes les botigues. Sandàlies d’espart amb grans cunyes i betes de cotó, les de sempre.
Aquí a Catalunya les tenim molt vistes però a la resta del món ara es rendeixen a la modernitat de l’esperdenya catalana. De dia les més planes però per la nit les més altes inspirades en el glamour del Hollywood dels anys 50 i 60. Pel què fa al color, sobretot tons naturals com el beige, el blanc, el xocolata i el blanc trencat però també colors a l’estil dels papers pintats.

QEP TECNOLOGIA. Els hàbits amb els buscadors.
La majoria de persones que utilizen buscadors d’internet només llegeixen fins la tercera pàgina de resultats. Ho diu una enquesta que han fet dues prestigioses consultores nordamericanes.S’ha preguntat a uns 2300 consumidors.
Aquests són els hàbits més generalitzats quan s’utilitzen cercadors d’internet:
- El 62 per cent han clicat un vincle a la primera pàgina de resultats.
- El 33 per cent han visitat algunes empreses patrocinadores.
- El 41 per cent ha canviat de buscador quan no trobava el què buscava.
És evident que és important que l’usuari trobi a la primera pàgina el què busca. Els professionals del màrquegint han d’aconseguir que les seves empreses figurin en els primers resultats utilitzant un ampli conjunt de criteris de recerca i no només paraules genèriques.

QEP TECNOLOGIA. El nou públic potencial per la telefonia mòbil.
La gran promesa de creixement per la telefonia mòbil són els avis, les àvies i els nets i nétes. Als Estats Units es comença a treballar per aquest sector. Diuen que en un país on la gran majoria d’adults ja tenen mòbil, la promesa de creixement està en la gent gran i els menors. Les operadores es poden centrar en convèncer els clients a canviar-se de proveedor o a comprar-se un segon telèfon però rès més. El mercat nordamericà està realment saturat i les grans companyies busquen públic potencial. Ara un seguit d’empreses més especializades que no tenen xarxa de comunicacions pròpies comencen a oferir serveis més especialitzats per arribar a tots els sectors. És el cas de Disney pels nens.

QEP TECNOLOGIA. La música al mòbil.
El grup PLANET FUNK distribuirà la cançó STOP ME només per telèfon mòbil.La banda britanico-italiana busca innovar en la distribució de la música digital i per això el 8 de març llançarà aquesta cançó per descarregar exclusivament pel telèfon mòbil.
És el primer senzill del nou àlbum THE ILLOGICAL CONSEQUENCE.
El distribuidor serà Network 3 que ja ofereix un sistema conegut amb el nom duo-downloads a través del qual es pot baixar la cançó al mateix temps per l’ordinador i pel telèfon. L’anunci es fa just una setmana després que el tema CRAZY dels Gnarls Barclay s’hagi transformat en la primera cançó a arribar al primer lloc de la llista de vendes de la Gran Bretanya sense disc editat.

QEP TECNOLOGIA. Telefònica vol comprar Vodafone?.
En el capítol de la rumorologia cada dia hi ha rumors sobre la possibilitat que Telefònica compri Vodafone. No hi ha rès confirmat però algunes fonts apunten que el grup Vodafone podria ser objecte d’una OPA per part d’un consorci d’empreses entre les que hi ha Telefónica. Les últimes dades les ha publicat el Daily Mail. Segons el diari s’han fet estudis i informes per saber la situació actual de Vodafone.

QEP NOMS PROPIS
MICHAEL JACKSON
Ha firmat un acord per finançar tots els seus deutes i evitar la fallida amb l’ajuda de la SONY. Els seus advocats han difós aquest cap de setmana els detalls a través d’un comunicat. Jackson ha reestructurat les seves finances. Ha negociat amb el bancs i ha començat un procés de refinançament que alliberarà Jackson de la fallida.
També l’obligarà a cedir part del catàleg musical que comparteix amb Sony i que inclou més de dues-centes cançons dels Beatles.
No hi ha més detalls directes dels advocats sobre aquest tema però The New York Times ha publicat que el catàleg té un valor de mil milions de dòlars.Inclou 200 temes dels Beatles però també n’hi ha de Bob Dylan, Neil Diamond o Beckh. En total són 4.000 cançons. Estaria disposat a vendre’n la meitat a Sony. Ja fa anys que els números no quadren a can Michael Jackson. Té un prestam de 270 milions de dòlars amb un interès del 20 per cent. Ara l’interès passarà a ser del 6 per cent amb aquest refinançament.

QEP TELE
TDT
L'empresa Taylon Nelson Sofres ha fet un mostreig dels sintonitzadors del TDT venuts a l'Estat -actualment 1.224.000 unitats- del que ha resultat que 306.000 d'aquésts no són operatius, i un 90% dels quals no ho són perquè les antenes no s'han adaptat o tenen problemes per captar el senyal. La consultora de mercats i especialista en medició d'audiències, després del sondeig realitzat a 2.000 llars, ha arribat a la conclusió que del milió dos-cents aparells receptors de TDT que hi ha avui distribuïts en les llars de l'Estat, un de cada quatre no funciona o encara no s'ha instal.lat.
A pesar de tot, el grau de coneixement de la TDT entre la població és d'un 91%. La valoració de la qualitat amb què reben els usuaris les emissions de la TDT que ho fan a través de decodificador és d'un aprovat just, un 2'6 sobre 5 punts, en canvi, els que reben el senyal per cable puntuen més alt, un 2'9.

TV INTERNACIONAL

De la tele al món destaca la polèmica per la serie de dibuixos animats del PAPA que emetrà la MTV. A Alemanya les entitats de catòlics reclamen que no s’estreni la serie prevista pel pròxim 3 de maig en la qual es caricaturitza al Papa.


MILENE DOMINGUES

Vol ser la nova Xuxa. En una entrevista publicada a “La Voz de Galícia” diu que es conforma amb ballar bé i no caure dels talons cada dilluns a la nit a Mira Quien Baila. El què realment li agrada és que el programa és una combinació de diverses coses. Reconeix que no li feria rès presentar un programa de televisió infantil. Li van oferir al Brasil però aleshores estava embarassada i no ho va poder fer. Reconeix que té molt feeling amb els nens i nenes.

CRUZ Y RAYA PER SEPARAT

Els projectes en solitari de CRUZ Y RAYA. Mentre José Muñoz, el ros, grava la seva segona pel·lícula com a director titulada EKIPO JA. També prepara una sèrie de ficció per la petita pantalla que podria estar en antena el 2007. José Sànchez Compartirà escenari amb Santiago Segura a l’espectacle los productores.
Com a duet Cruz i Raya tornarà a La primera el setembre amb 13 entregues del seu espectacle.

TV3
Avui estrena el documental Serrat.Mô. El cantautor explica un dia abans de la publicarió del seu nou disc, de quina manera l'ha elaborat a la seva segona residència de Menorca i interpreta algunes de les cançons. Feia 17 anys que no publicava un disc en català des del Material Sensible.

NOUS PROGRAMES
- Antena 3 estrena demà un nou concurs presentat per Jorge Fernández. És una versió modernitzada de "La ruleta de la suerte" i s'emetrà cada dia a les 13:15 hores.

- Ana García Lozano presentarà un "Gran Hermano" amb dones a Cuatro. Es titula LA CASA DE CRISTAL i s'estrena dilluns que ve 24 d'abril.