10.4.06

DILLUNS 10 D'ABRIL DEL 2006
Aquest cap de setmana ha estat perfecte per aquella dita: "Cada loco con su tema". Hi hagut gent per aficions diverses i tots els salons plens a bessar: firataxi, saló del sexe català a Manresa, Bici Show, platges amb gent prenent el sol, cursa de Bombers, alguns emperifollats a beneïr el ram amb tota la familia ahir diumenge, seguiment de lliga i aficionats del Nàstic i la Penya exhultants.

QEP COMICIS. Italians, peruans i hungaresos voten.
Italians, peruans i hungaresos estan aquests hores en processos electorals. En el cas d’Itàlia i el Perú es podria donar un tomb a l’actual presidència però encara no se saben els resultats.
Al Perú es dona el fet que el govern els obliga a votar per llei. És per això que milers de peruans residents a Catalunya van fer ahir cues quilomètriques a Barcelona per acudir a votar a les eleccions presidencials del seu país, a les urnes instal·lades al Complex Esportiu de la Mar Bella de la capital catalana.
Pràcticament tots els peruans que viuen a la capital catalana es van concentrar durant hores sota el sol per poder lliurar la seva papereta. La cua de votants anava des del complex esportiu -a prop del Fòrum- fins a pràcticament el port olímpic.
En general, els electors peruans es queixaven de l'"obligació" de votar imposada pel seu Govern, que estableix multes per als que no acudeixin a les urnes.

QEP BUTXACA. Els fraus per baixa laboral.
La detenció de la dona del toreo Jelusón de Ubrique, Maria José Campanario, ha posat d’actualitat un problema que fa anys que Espanya arrossega i que representa una despesa que acabem pagant tots. La campanario ha sortit de la presió amb càrrecs i després de pagar 12.000 euros. Una vintena de persones han declarar en el cas. Haurien pagat al voltant de 24.000 euros per aconseguir un certificat d’incapacitat laboral. El jutje ha decretat el secret de sumari.
La guàrdia civil espanyola de Cádiz ha activita l’anomenada operació KARLOS. Ha detingut 10 persones com a presumptes autores de delictes de frau a la Seguretat Social, tràfic d’influències i falsetat de coduments.
Arran del cas s'han sabut diverses coses:
1) En general les baixes laborals per malaltia fraudulentes represeten el 15 per cent del total a Espanya.
2) En el rànquing d'alegacions per incapacitat permanent l'ARTROSIS ocupa la primera posició amb un 21 per cent dels casos.
3) les incapacitats temporals més alegades són traumatismes i malalties respiratòries.
4) Els últims anys han augmentat d'un 25 per cent les incapacitats per transtorns psicosocials ( estrés, "estar cremats", despressió i assetjament moral).
5) Les mutues d'accident controlen més el frau que la Seguretat Social.
6) Actualment hi ha 900 inspectors que vetllen pel compliment de la llei.
7) Unes 20.000 persones es van donar d'alta una altre vegada el 2005 un dia després de rebre una trucada d'un inspector de la Seguretat Social.

QEP BUTXACA. Els bancs guanyen més que les caixes.
El diari econòmic Expansión fa una comparació entre el negoci que generen els BANCS i les CAIXES. Assegura que per cada euro que guanyen les caixes en la gestió tradicional de negoci, els bancs en guanyen 1'5 fent el mateix. El motiu d’aqueta diferència és sobretot l’aplicació de comissions. Els marges de bancs i caixes per fer d’intermediaris són idèntics però les commissions que ens apliquen són diferents.
El balanç del 2005 ho fa evident. El conjunt de Bancs espanyols van tenir un 50 per cent més de beneficis que el conjunt de les caixes d’estalvi.
Les caixes tenen MENYS despeses generals i MENYS personal. Les comissions representen un 43 per cent en els bancs i un 28 per cent en les caixes.

QEP ESTUDI 1. Les lesions passen per falta d'estiraments.
Un informe de la Clínica Armstrong Internacional apunta que el 40% de les lesions produïdes per la realització de qualsevol pràctica esportiva o activitat física es podrien evitar amb "escalfaments i estiraments adequats”. El 25% de les lesions es donen a falta de preparació. Només un 10 per cent de les lesions es produeixen per accident o per contacte.

QEP ESTUDI 2. Al gimnàs es lliga molt.
Una enquesta de Philips que posa de relleu que el gimnàs és el segon lloc on es lliga més després d’una discoteca. Ho considera el 46 per cent.
Un 28 per cent assegura que va al gimnàs per raons socials (conèixer gent, xerrar, fer amics...). Els solters i solteres són el col·lectiu que dedica més tems a les activitats esportives. 4 de cada 10 dones que van al gimnàs s'han sentit atretes algun cop per algun company. En el cas dels homes el percentatge es dispara fins el 71 per cent.

QEP TECNOLOGIA. Detencions per P2P.
La policia espanyola ha detingut quinze persones relacionades amb disset pàgines web que oferien enllaços per descarregar pel·lícules, jocs i programes a través de sistemes P2P. La majoria de detencions s'han fet al país, a Sagunt, Mataró, Sant Adrià del Besòs, Mallorca i Alacant; però també n'hi ha hagut a Tenerife, Blibao, Ponferrada i Saragossa. Segons la policia, les webs havien rebut més de sis-cents milions de visites. Les pàgines tenien enllaços que podien ser utilitzats per usuaris amb programes P2P, com Emule o clients de BitTorrent i els responsables n'obtenien beneficis, que podrien haver arribat fins a nou-cents mil euros, a través de la publicitat. La majoria de detinguts són informàtics i alts càrrecs d'empreses proveïdores de serveis a internet, i segons la policia, havien intentat amagar que eren relacionats amb les webs que oferien els enllaços.
Les pàgines en qüestió són:
indicedonkey.com, spanishare.com, emule24horas.com, potalvcd.com, ps2rip.net, pctorrent.com, tododatos.com, naiadadonkey.com, mp3-descargas.com, pctracker.com, pctrecord.com, tododatos.com, spanishare.com i comunidadspanishare.com.

QEP TECNOLOGIA. Novetats al sector del taxi.
El Fira TAXI ens ha deixat bones prespectives i idees pel futur del taxi lligat totalment amb les noves tecnologies. S’han presentat un seguit de novetats molt interessants. Poc a poc s’anirà imposant el GPS en substitució del llibre guia de l’any de la pera que alguns encara utilitzen on no hi apareixen segons quins carrers. Cada vegada hi ha més taxis amb GPS però la novetat tècnica va més enllà. S’ha presentat, per exemple, un sistema que es diu EUROPETAXI i que es podria començar a vendre d’aquí a uns tres mesos. Es tracta d’un equip informàtic connectat via satèl·lit a una central. Li ofereix al taxista un navegador, la possibilitat del cobrament amb targeta de crèdit i informació concreta de la ciutat com on són els hospitals i com està el trànsit. L’usuari tindria a disposició una pantalla tàctil amb connexió a internet amb possibilitat d’escoltar música i veure informació de la ciutat.

QEP TECNOLOGIA. Robbie Williams, percursor.
El cantant Robbie Williams sempre ha estat precursos en la utilització de les noves tecnologies. Va ser el primer en oferir sintonies i logos per baixar-se al telèfon mòbil fa ja més d’un parell d’anys.
Ara apunta novetats que haurem de tenir en compte. Es tracta d’un telèfon mòbil que inclou un enllaç a la pàgina web del cantant i reprodueix les seves cançons. És un pas més en la revolució digital El seu representant diu que la indústria discogràfica hauria d’aprofitar aquests avenços. De fet Williams ha fet enfadar els executius de la indústria perquè en diverses ocasions a alabat la pirateria internet i la ha arribat a qualificar de gran idea.
En una entrevista abans de la gira mundial, deia que la indústria haura de considerar els buscadors de música digital com a clients i no com a criminals.

QEP TENDÈNCIES. Les bicicletes de segona mà.
Els habituals de la bicicleta per la ciutat de Barcelona es decanten cada vegada més en comprar-se una bici de segona i tercera mà el més destartalada possible. Els últims anys el robatori de bicis s’ha disparat i aquest és el motiu per decantar-se a tenir una bicicleta que no cridi l’atenció.
Les antigues costen dues o tres vegades menys que les més noves i modernes. Actualment un 70 per cent de les que circulen per Barcelona ciutat són velles.
El president d’Ecoterra, una fundació dedicada a la sensibilització ambiental, JORDI MIRALLES, ha dit des del Bike Show que una de vella costaria uns 100 euros com a molt. Un estudi del Consell de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona diu que una quarta part dels 50.000 usuaris de la bici els han robat alguna vegada el vehicle.
El Gremi de venedors reivindiquen els candaus segurs per evitar robatoris però la tendència és evident. El mercat de segona mà s’ha disparat.

QEP TENDÈNCIES. El fenòmen BOLLYWOOD està de moda.
La comunitat asiática catalana organitza passis d’aquesta poderosa industria cinematográfica a l’Índia i estan aconseguint molt d’èxit. Al cinema REX de Barcelona dissabte es va estrenar amb ple absolut SAAWAN, THE LOVE SEASON. La industria índia produeix moltes més pel·lícules que Hollywood. En aquest film de dissabte hi apareix un actor que és tot un ídol. El 90 per cent dels assistens al film eren paquistanesos que viuen a Catalunya i més homes que dones. A les escoles de ball de la ciutat que abans feien Dansa del Ventre moltes ofereixen a petició popular cursos de BOLLYWOOD. Bé, ritme de Bhangra amb coreografies per a totes les edats i tots els gèneres.

QEP TENDÈNCIES.La modernització del més clàssic.
L’any passat durant els actes d’homenatge a El QUITXOT ja vam poder veure i escoltar una versió en hip hop de l’obra de Cervantes. Ara, en motiu de l’any Mozart, a Berlín s’ha pogut sentir una versió del COSI FAN TUTTE molt especial. L’òpera cómica de Berlín presenta COSI a mig camí entre el hip hop i la peça clásica. Un disjòquei rapeja sobre la peça escrita el 1790 mentre a l’escenari ballen uns 40 street-dancers. És una història sobre la infidelitat. El projecte es diu HIP-ÒPERA.

QEP NOMS PROPIS
ROLLING STONES
Els Rolling Stones han actuat aquest cap de setmana a la Xina, concretament a Xangai.
Les autoritats xineses han eliminat i censurat cinc temes del seu repertori per ser massa suggerents".
Les cinc cançons censurades són "Brown Sugar", "Honky Tonk Woman," "Beast of Burden" i "Let's Spend the Night Together", que pertanyen a àlbums anteriors, i "Rough Justice", del seu últim disc. Els Stones són poc coneguts a la Xina. Hi havia 8000 places venudes pel concert I la majoria que s’hi van acostar era població expatriada qeu resideix a la Xina. A la foto, l'arribada de Jagger dijous passat a Xangai.

QEP CITES
L’antic Scenic es dirà sala Paral·lel i agruparà tota l’oferta cultural. Es dedicarà al circ, la dansa, el teatre, la música, la literatura i la cuina. Les obres s’iniciaran a l’estiu i obrirà a principis del 2007.
- Avui a la Sala Apolo, nit de punk rock amb el concert de BLACK HALOS.
- Ha sortit competència directe al Festival Internacional de Benicassim i al Primavera Sound. Atenció a l’espectacular cartell del nou festival Summercase que es farà a Barcelona i Madrid de forma simultànea i amb el mateix cartell en les dues ciutats: EL SUMMERCASE
La mítica banda britànica New Order, els francesos Daft Punk, els irlandesos Keane i el cantautor Rufus Wainwright s'han sumat a la cartellera del primer festival Summercase, que se celebrarà els dies 14 i 15 de juliol simultàniament a Boadilla del Monte (Madrid) i Barcelona.
Aquestes noves confirmacions, al costat de les de The Cardigans, The Twilight Singers i The Dandy Warhols, completen un cartell amb els ja anunciats Massive Attack, Fatboy Slim, Chemical Brothers, Primal Scream, Super Furry Animals, Belle and Sebastian i Sigur Rós, entre altres, per conformar una aposta de 56 bandes.
Organitzat per la promotora Sinamonn i amb un pressupost de vuit milions d'euros -sense subvencions ni patrocinis de moment-, el festival vol oferir una finestra al "pop, rock i electrònica de qualitat", segons ha explicat avui a Barcelona el seu director, José Cadahía.[FIN]

QEP TELE
- L'oferta televisiva per aquesta Setmana Santa inclou cinema familiar i juvenil i el descans d'alguns programes sobretot magazines.
A CUATRO torna la mítica sèrie "V" a partir de les 9:30 hores i dins el programas CUATROSFERA. Des d'avui i fins divendres s'emetrà la primera temporada i a partir del 15 d'abril la segona els matins de dissabte i diumenge.

- A mitjans de Maig torna una nova edició de LA MAQUINA DE LA VERDAD. El programa el presentarà a Antena 3 ALICIA SENOVILLA en la part final del seu embaràs. Ha de tenir el seu fill Erasmo el juliol. El setembre es podria tornar a incorporar a la cadena amb un nou projecte.

- La sèrie MUJERES DESESPERADES també canvia de dia i passarà als dimarts de La primera de TVE. EL LOCO DE LA COLINA passa a dimecres.

- Michael Robinson presenta a partir d'avui MUNDIAL+ a Cuatro.

- Incidents. ( Text de EL PERIÓDICO per Mayca Navarro). Els Mossos d'Esquadra van detenir el dia 30 a Rubí el nòvio d'una noia que va agredir els tres membres d'un equip d'Antena 3 quan gravaven un vídeo de la noia per participar en el concurs de televisió Chica siete días siete noches.
L'incident va passar a la platja de la Vila Olímpica a les nou del vespre. Sembla que el nòvio de la noia, Jordi David S. F., de 28 anys, vigilant de seguretat i amb antecedents per lesions, es negava que la seva companya, colombiana, participés en el concurs de televisió. "Ella hi volia sortir com fos i fins i tot vam ser a casa seva amb els pares i un germà, que estaven encantats amb la idea", va dir ahir Fernando Rozo, redactor del programa i un dels agredits.
Aquell dia, a la nit, després de gravar diverses escenes en diferents racons de Barcelona, es van acostar a la platja a rodar les últimes imatges d'un vídeo en què ella protagonitzava un topless. "De cop va aparèixer el nòvio", va relatar Rozo. Armat amb una porra, va agredir violentament el càmera, el realitzador i el redactor, i va rebotre la càmera. "Ens va insultar, ens va amenaçar de mort i a ella la va agafar amb violència fins a introduir-la al cotxe i sortir fugint", va afegir.
El redactor va denunciar els Mossos d'Esquadra, que van iniciar-ne la recerca com si es tractés d'un segrest. Poques hores després la noia va telefonar al redactor per explicar-li que era a casa amb els pares i que es trobava bé. Però el nòvio va ser detingut i Antena 3 l'ha denunciat. Ella no concursarà.

- El Consell d'Administració de Radiotelevisió Espanyola (RTVE) ha decidit per unanimitat demanar-li a la directora de l'ens, Carmen Caffarel, que sol·liciti a Mamen Mendizábal que deixi 59 segundos. Per als consellers és incompatible que la periodista condueixi alhora un programa de debat a Televisió Espanyola (TVE) i els informatius de La Sexta. Aquests argumenten que des d'una perspectiva empresarial no es pot potenciar la imatge d'una periodista que marxa a la competència. Helena Resano i Cristina Villanueva, van ser retirades immediatament del su lloc de treball després que s'anunciés que La Sexta les fitxava.

- La mare de José Couso, Maribel Permuy, ha anunciat que portarà el cas del seu fill al Tribunal Constitucional i al Parlament Europeu. En el seu moment, la mort d'aquest càmera de Telecinco el 8 d’abril de 2003 en plena guerra d’Iraq a mans de tres militars nordamericans va provocar una gran mobilització social. La família del periodista havia portat el cas als tribunals però finalment el mes de febrer l'Audiència Nacional va decidir arxivar la investigació. Des d’aquesta instància judicial es valora que la mort és el resultat d'una errònia identificació enfront a la consideració de crim de guerra per part de la família Couso. Permuy indica que esgotaran totes les vies legals per fer justícia quan ja s'acompleixen tres anys des de la mort de Couso. La mare ha acusat la justícia espanyola de falta d'independència i ha assenyalat que espera poder jutjar els qui van assassinar el seu fill.

- Laura Pamplona no torna a "Aquí no hay quien viva" almenys aquesta temporada.

- "famosillos fent recomanacions". Mercedes Milà ens recomana llegir mentre Estopa i el NENG recomanen precaució a la carretera.