6.4.06

DIJOUS 6 D'ABRIL DEL 2006
Ens despertem i no va ser un somni. El culé es lleva eufòric. El Barça s'ha classificat per les semifinals de la Lliga de Campions gràcies als dos cracks blaugrana però sobretot destaca el gran partit que va fer Eto'o amb un intent de xilena i un gol d'aquells que "agrada de fer" fins i tot a un aficionat o aficionada. El més heroic de tot plegat, però, és el què està aconseguint el Vilarreal.

Aquestes són les semifinals:
ANADA: 18 d'abril
Milan - Barça
Vilarreal - Arsenal
TORNADA: 26 d'abril
Barça - Milan
Arsenal - Vilarreal
A Villarreal volen arribar a la final. Coincideix amb Sant Pascual, el patró de la ciutat. Asseguren que si hi accedeixen faran a Paris la processó de Sant Pascual.

QEP POLÈMICA. Amnistia acusa els EEUU d'entregues extraordinàries.
Amnistia Internacional ha acusat els Estats Units d’utilitzar companyies aèries tapadora per traslladar individuos a països on poden ser torturats o maltractats. La organització ha detallat els països que hi ha en aquestes rutes organitzades pels americans. Fan vols amb les anomenades ENTREGUES EXTRAORDINÀRIES, els hi diuen.
Espanya està entre la llista d’aquests països que han col·laborat.
Washington ha reconegut que de vegades es trasllada a sospitosos al marge dels procediments d’extradició normals i a través d’aquesta pràctica però nega que ho envï a països que fan servir la tortura. Segons l’informe d’Amnistia Internacional per Espanya i des del 2001 han passat uns 25 vols d’aquest tipus. En 14 casos els avions van aterrar a Palma de Mallorca, 7 a Tenerife, 2 a Màlaga i 2 a Barcelona.
El ministre d’afers exteriors espanyol, Miguel Angel Moratinos, ja va dir el novembre passar al Congrés que la CIA havia utilitzat aeroports espanyols però que tots els vols es ven fer dacord abm la llei.

QEP FAUNA. El Zoo fitxa nou goril·la i vetlla pels Rinos.
Al Zoo de Barcelona, un nou goril·la ocupa la instal·lació de Floquet de neu. Es diu Awali pesa 200 quilos i va néixer al Zoo d’Amsterdam el 24 d’abril del 1993. Està acompanyat de quatre famelles. El Zoo de Barcelona ha presentat aquesta setmana la nova adquisió i també la campanya que engega per recaptar fons i progegir els rinoceronts que estan en llibertat i que estab en greu perill d ‘extinció.
La filosofia del Zoo és augmentar la consciència i la sensibilitat per preservar les espècies i no jugar amb l’espectacularitat.

QEP HÀBITS. Els immigrans mengen com al seu país.
Un estudi de la Fundació JAUME BOFILL analitza els hàbits alimentaris dels immigrants que viuen actualment a Catalunya. La conclusió principal és que els senegalesos, equatorians i marroquins que viuen a Catalunya continuen menjant com en el seus països d’origen.

QEP SENTÈNCIA. El català i el valencià són la mateixa llengua.
El Tribunal suprem ha dit una obvietat però calia. Diu que valencià i català són una mateixa llengua. El Suprem ha anul·lat aquella ordre de la conselleria valenciana del 1995 que va desestimar que els certificats de coneixement del valencià es convalidéssin amb els certificats de coneixement del català. El tribunal anul·la aquesta ordre perquè entén que és la mateixa llengua.

QEP MOBILITAT. Fora de serveis estacions de la L1 del metro.
Atenció els que utilitzeu habitualment la Línia 1 del metro de Barcelona. A partir de demà s’anul·len durant un temps i per obres tres parades que quedaran fora de servei. Són les de El clot, Navas, La Sagrera, Fabra i Puig. El trajecte el cobrirà un servei d’autobusos. Rodalies de Renfe també passa per aquesta zona en alguns dels seus trens. A partir de demà i fins el 17 d’abril.

QEP INVENTS. Ulleres per maquillar-se.
Un invent que s’ha presentat a la 34ena fira dels invents de Ginebra. Dones de Catalunya amb problemes de visió. Han inventat unes ulleres que deixen espai per poder posar-te el rimel.

QEP BUTXACA. S'estudien ajudes per a TOTES les mares.
El president del govern espanyol, JOSE LUIS RODRIGUEZ ZAPATERO, s’ha compromès a estudiar la possibilitat que les ajudes que dona el govern central per les mares treballadors s’amplï a totes tant les que treballen fora de casa com les que cuiden els seus fills i de la seva casa, que de fet també és una feina. És l’ajuda de 100 euros al mes per fills menors de 3 anys. Es calcula que un 15 per cent de dones deixa de treballar quan té un fill.

QEP BUTXACA. L'oli d'oliva és gairebé or líquid.
L’oli d’oliva s’està convertint gairebé en or líquid. L’any passat ja era el producte que va pujar més de preu i la tendència continua. Només durant el mes de març s’ha encarit un 5,48 per cent. Un litre d’oli d’oliva ja supera els 5 euros.
Els altres productes que s’han encarit molt els últims mesos són les anxoves, un 21 per cent, el salmó, un 11 per cent, el vi negre, un 12 per cent, les gambes congelades, també un 12 per cent i la truita de riu, un 11 per cent.
Per contra, han baixat de preu la mongeta tendra, un 30 per cent i els enciams, un 22 per cent.
En general els productes que més s’han encarit el mes de març tenen a veure amb l’horta. Segons dades del ministeri d’indústria espanyol han pujat sobretot els pebrots verds, les bledes, els tomàquets per a l’amanida i les pastanagues.
Ha baixat el preu del xai, els musclos en escabetx, el lluç, les sardines i les llimones durant el mes passat.
El més fort de tot plegat és el preu de l’oli d’oliva. Amb un any ha pujat un 43 per cent. Gairebé ha doblat el preu.

QEP BUTXACA. On van els diners extraviats?
Tema curiós. Els últims tres anys, han ingressat a les arques de l’Estat un total de vuit milions d’euros ( més de 1300 milions de pessetes) que havien estat abandonats, oblidats o ignorats pels seus propietaris. Normalment es tracta d'estalvis de persones que han mort o que han caigut malaltes i que ningú ha reclamat posteriorment. Però també hi ha dipòsits a nom d’empreses, entitats i administracions públiques. És curiós, per exemple, el cas de 1.500 euros oblidats en un compte obert per Alianza Popular, el partit fundat per Manuel Fraga. Els interessats en convertir-se en amos d’aquests diners cal que sàpiguen que ni se subhasten ni es donen en adopció. Aquests diners esperen durant 20 anys els seus amos i, si no apareixen, acaben ingressant a les arques públiques.

QEP TECNOLOGIA. El mòbil arriba a l'avió.
La companyia aèria AIR FRANCE ha anunciat que permetrà utilitzar el telèfon mòbil als seus nous avions Airbus A318. L’aparell estarà equipat perquè les comunicacions per mòbil siguin possibles. En un primer moment ho provarà durant sis mesos, concretament entre el mes de març i el setembre de l’any que ve, el 2007. Ho farà al nou aparell que cobrirà les rutes a Europa i el nord d’Àfrica i en principi només per passar dades i sense veu. Demanarà l’opinió dels usuaris per decidir si posa el servei a la resta de la flota. Al final del període el servei permetrà rebre i enviar trucades i missatges SMS, consultar pàgines Wap i enviar correus electrònics des d’un ordinador portàil o un assisten personal.

QEP TECNOLOGIA. El Windows XP al Machintosh.
Pas històric en els sistemes informàtics. A partir d’Ara es podrà instal·lar el sistema Windows XP en els MACS d’Apple. Es tracta del programa BOOT CAMP que permet aquells ordinadors Mac que tenen processadord d’Intel instal·lar el sistema operatiu de Microsoft. La versió Beta o de prova ja està disponible i es pot descarregar gratis de la pàgina web d’Apple. La versió definitiva es presentarà el mes d’agost sota el nom de OS X Leopardo. Des d’Apple diuen que han fet el pas perquè d’aquesta forma guanyaran usuaris. Gent que vol un MAC però no perdre el programa de Windows XP amb el que treballava habitualment. Ara podran compartir els dos programes.

QEP TECNOLOGIA. El memory Stick a la "Oreja".
El nou àlbum de la Oreja de Van Gogh sortirà amb una petita tarjeta de memòria que es podrà escoltar al instal·lar-la en alguns models de telèfons. Es tracta de MEMORY STICK. Tots aquells telèfons que acceptin aquesta possibilitat podran escoltar el disc en aquest nou format de suport d’audio que s’estrena amb el llançament el 25 d’abril del nou disc GUAPA dels donostiarres. La setmana que ve el grup tornarà de Miami on estan de promoció per gravar el videoclip de la seva cançó de presentació. Fins ara la música es podia escoltar en un reproductor de CD, iPOD, MP3 i ara aquesta nova possibilitat.

QEP TENDÈNCIES. Buscar el turisme gay.
L’agència britànica VisitBritain continua amb la seva campanya de captació dels homosexuals de tot el món a visitar la Gran Bretanya. La campanya porta per lema i en forma de pregunta: - No es hora que surtis al Regne Unit?.
L’anomenat turisme gay té un valor actualment de tres mil milions de lliures l’any a l’economia britànica. Els destins més populars per aquests col·lectiu són Nova York, Londres, Sydney, Amsterdam i també hi podem incloure Barcelona. Hi ha moltes agències de viatge especialitzades.

QEP TENDÈNCIES. Footing i turisme per Roma.
De l’obsessió per fer exercici i estar en forma neix una iniciativa a Roma. SIGHTJOGGING és una companyia italiana que ha posat en funcionamnt una proposta pecular. Practicar jogging acompany per un guia mentre es visita Roma.
La ciutat es converteix en una mena de gimnàs amb recorreguts màgics i artístics. Un equip d'entrenadors qualificats que parlen idiomes són els "guies turístics" que acompanyen als clients. l'usuari pot triar programes i ritmes de marxa compatibles amb l'edat, la forma física i el seu nivell d'entrenament. A més, durant la marxa, els guies faciliten informació sobre els llocs més interessants del recorregut. Cada itinerari és indicat segons el nivell de dificultat del circuït i les preferències del turista: històric, artístic o natural. A més, existeix la possibilitat de formar petits grups de fins a 4 clients amb una reducció de la tarifa. Ara també projecten obrir seus a Nàpols, Florència i Venècia

QEP TENDÈNCIES. Gelatina per a la dutxa.
Una de les firmes de cosmètica que estan més a la última LUSH celebra el seu desè aniversari llançant al mercat un producte per a la dutxa molt novedós i espectacular. L’objectiu és refrescar-nos el cos en el moment de dutxar.nos.
Són quatre gelatines amb particularitats diferents però totes elles tenen un gel nutritiu d’algues per la pell i un hidrant molt suau per el cabell. Hi ha la gelatina Dulce placer, la Party on, la gelatina Empápate de fresa i la Bada Bring Bada Boom.
Es mantenen a la nevera perquè en el moment de la dutxa estiguin fresques. El preu és a partir de 3 euros la gelatina.

QEP NOMS PROPIS
DAVID BECKHAM
Ha reconegut públicament que pateix un desordre obsessiu-compulsiu que l’obliga a posar els objectes en línia recta o en parells. A la nevera de casa, ho ha de tenir tot alineat i aparellat. Tenen tres neveres: una per amanides, una per begudes i una tercera per la resta.
Diu que ha intentat sense èxit superar aquest transtorn del comportament. Es veu que a la Gran Bretanya afecta una de cada 70 persones. Si obre la nevera i veu cinc PEPSIS, n’agafa una i l’amaga en un armari.
També reconeix una altre obsessió. Té addicció als tatuatges. Ho justifica dient que té un cert massoquisme.
De vegades es vesteix de blanc per fer conjunt amb els mobles de casa seva. Cada dues setmanes es compra quaranta calçotets iguals. Ordena les camises per colors.

QEP CITES
- FESTIVAL MONEGRES. S'ha presentat el cartell del festival que es fa als Monegres, el desert de l'aragó, a la Franja, Osca.
Hi ha haurà més de 70 artistes però els THE PRODIGY seran caps de cartell.
Música electrònica durant 24 hores del 15 de juliol a les cinc de la tarda a les dues del dia 16.
Preus: L'abonament es manté durant el mes d'abril a 50 euros però podria pujar fins els 60.

- Lectura de poemes per a gossos. El pròxim diumenge la companyia de performances i teatre experimental Velvet & Crochet vol entretenir els animsla que hauran d'entrar a la sala sense amos. Asseguren que és un experiment. Es farà diumenge a les cinc de la tarda a la sala Pradillo de Madrid. L'obra es diu EL PODER i consisteix a llegir poemes i fer malabars per captivar la seva atenció.

QEP TELE I COMUNICACIÓ
- L'Assemblea Extraordinària de l'Associació per a la Investigació dels Mitjans de Comunicació (AIMC), responsable de l'Estudi General de Mitjans (EGM), ha expulsat la Cadena COPE de l'associació. Aquesta decisió arriba després que la cadena dels bisbes reconegués que havia infiltrat falsos enquestadors a l’organisme per manipular els resultats de l’EGM, que és el sistema més usat a Espanya per quantificar les audiències dels mitjans de comunicació. Això significa que les dades de la COPE no apareixeran en els properes enquestes de l'AIMC. A més, l'Assemblea ha acordat retardar la publicació de les dades de l'EGM, que estava prevista per al 18 d'abril, fins el 25 d'abril. L'objectiu és poder "netejar" de l'estudi les enquestes realitzades pels infiltrats de la Cope. Visita el comunicat accedint a:
download.aimc.es/aimc/09notas/comunicadoaimc06_04_05.pdf

- Tema ANA BLANCO. No s’imuta. La direcció de Ràdio Televisió Espanyola i els sindicats no es van posar dacord ahir en els serveis mínims de la vaga que vam fer. Sobretot en el cas de la tele, en la llargada del Telediario 1.
Ara bé tots estem dacord que aquesta dona no s’immuta. Ja la poden xiular, fer cacerolada, que ella parla com si rès i no se li mou ni un cabell.
Sindicats i direcció estan dacord que és una gran professional. Ahir va aguantar 13 minuts i això que cada vegada que feia una entradeta se sentien uns crits espectaculars. Al final, com si digués qualsevol cosa, va acomiadar l’informatiu i tan tranquil·la.

- FENÒMEN TELEVISIU I MUSICAL. Hi ha una sèrie juvenil que s’està convertint en tot un fenòmen. Els gabilanes per senyores maduretes i ara pels adolescents REBELDE WAY. És l’actual fenòmen televisiu- musical. El grup juvenil ERREWAY és per segona setmana consecutiva l’àlbum més venut a Espanya. Supera les 40.000 còpies
Camila, Felipe, Luisiana i Benjamín aconsegueixen d’aquesta forma el primer Disc d’or a España, tres setmanes després de l’edició del disc.

- PUBLICITAT. Després de set anys de col·laboració amb l’agència Tapsa, la direcció general de RTVE ha decidit adjudicar el seu contracte de publicitat a Tiempo BBDO. Aquesta companyia, responsable de campanyes televisives com la de Fabada Litoral, s’ha fet amb un compte de 3,27 milions d’euros i ha desbancat una quinzena d’aspirants. El contracte global de RTVE incloïa un altre lot per a la prestació de serveis comercials i de promoció, de 380.480 euros, que s'ha adjudicat l'agència Zapping. La durada del contracte en aquesta ocasió serà d’un any.

- PROGRAMACIÓ. A partir d’avui substitueixen a EMMA GARCia a A TU LADO perquè està a punt de tenir un fill. La substituta és LUCÍA RIAÑO.
- Nous capítols de AQUÍ NO HAY QUIEN VIVA. Coses que passaran:JOSÉ s’enamora, Alicia torna de Hollywood, Mauri i Fernando es casaran i continuen les emissions de Radio Patio.

-MARIA TERESA CAMPOS. Ha col·laborat en la biografia de ROCIO JURADO que es va presentar ahir a Madrid. Durant la presentació va dir que li agradaria presentar un programa de música romàntica. També va revelar que Rocio Jurado li va dir per telèfon que no havia estat bé a la gala de Televisió Espanyola.