29.3.06

DIMECRES 29 DE MARÇ DEL 2006
Zapatero i Rajoy fan una trobada amistosa i sense crispació. El llibre de la lluna diu que un eclipsi pot provocar un canvi personal i polític. Ara ho entenc tot. Avui a partir de les 12 hi ha un eclipsi total de sol que a Catalunya només veurem de forma parcial.

QEP ENQUESTA. Joves i nit.
La Fundació Jaume Bofill i l'Ajuntament de Barcelona han presentat l'estudi JOVES I NIT. Aquestes són les principals conclusions de l'estudi-enquesta entre persones de menys de 29 anys:
- Critiquen que l’esbarjo nocturn és massa car. Volen que les discoteques obrin més hores, però també el metro i els autobusos
- Volen més parcs i jardins per l’oci nocturn però no per fer-hi botellón.
- Més del 85% aposta per un oci proper. Un 48% demana més espais públics per la nit, sobretot, a l’aire lliure: poliesportius i biblioteques, parcs, jardins, locals, places, carrers. De totes maneres això és incompatible amb la nova ordenança de civisme.
- Es trenca el mite que els joves només volen divertir-se i l’estudi constata que la majoria que han respost defensa algun tipus de limitació. Un 10 per cent demana més multes.
- Pel què fa a l’obertura dels locals, Tres de cada quatre menors de 29 anys exigeix que els locals d’oci obrin més hores. Un 39% desitja la liberalització

QEP DADES. Joves i butxaca.
Aquests dies que a França els joves protesten al carrer per la reforma que vol aprobar el govern, s’han publicat aquí unes dades que demostren que els joves cobren poc. La meitat dels joves catalans que treballen reben menys de 1.000 euros bruts al mes i un de cada quatre no supera els 780 euros mensuals.
És la principal conclusió de l’estudi TREBALLEM PER SER POBRES presentat pel sindicat Avalot-UGT. L’estudi demostra també que tenir més estudis ja no garanteix als joves una bona feina i molt menys un bon sou en els temps de precarietat laboral que corren. Un jove de 20 o menys anys que només tingui estudis de Primària cobra de mitjana uns 164 euros més que un que arribi al mercat laboral amb el Batxiller o una FP. El sector industrial acull bona part d’aquests joves sense estudis que poden arribar a cobrar 855 euros al mes, mentre que al sector serveis –comerços, restaurants, serveis de seguretat, administratius– la mitjana salarial és un 27% inferior, en concret, 6181.
Del sector serveis, el perfil de treballador jove més mal situat és el del guarda de seguretat de menys de 25 anys, que no arriba als 600 euros mensuals.

QEP SALUT. Cal limitar la carn.
LOUIS IGNARRO, premi Nobel de Fisiología i Medicina 1998, recomana menjar carn només un cop per setmana. Diu que en la resta d’àpats hauriem de menjar peix, vegetals i fruites. La salut cardiovascular es ressent i força pel consum de greixos saturats i, a més, minva la producció d'una substància anomenada òxid nítric que permet a l'organisme defensar-se de les malalties relacionades amb el cor. Cal no deixar de banda però l'activitat física.

QEP INSÒLIT. Un burger amb 63.000 bactèries.
Un Mc Donald’s de Hong Kong va vendre un gelat que superava 630 vegades el límit legal de bactèries permeses. No és llegenda urbana. La cadena de menjar ha hagut de pagar una multa de 500 euros. El gelat tenia 63.000 organismes per gram quan el màxim permès és de 100 per gram. Primer McDonald’s ho va negar però dilluns va canviar de posició davant el tribunal i va acceptar pagar la multa.


QEP HÀBITS. La publicitat dels àpats amb greixos saturats.
A la Gran Bretanya l’organisme regulador dels mitjans de comunicació Ofcom ha recomanat que els famosos deixin de donar suport a campanyes d’aquest tipus de menjar i creuen que caldria prohibir els anuncis publicitaris d’aquestes marques a menors de deu anys. La preocupació de la obesitat infantil també és present a la Gran Bretanya. El ministeri de salut britànic va encarregar a l’organisme que fés una proposta per limitar i regular aquest tipus de publicitat. L’informe demana la prohibició total dels anuncis de productes amb un alt contingut en greixos, sal o sucre.

QEP BARÇA. Es venen per internet entrades pel Barça- Madrid
El Barça posa a la venda avui algunes entrades pel Barça - Madrid de dissabte i ja no ho fa per finestreta. A les deu del matí s’obra un procés de venda de localitats de les quals 1200 s’han assignat a les penyes a través d’un sorteig. La resta es vendran a través de la pàgina web del Barça i per aquest telèfon 902 189 900.
Clica AQUI per accedir a la web blaugrana.

QEP TECNOLOGIA. Apple i la justícia.
Segons informa avui Vilaweb, Apple ha decidit posar en mans dels seus advocats la denuncia que els ha interposat la Societat General d'Autors (SGAE) per negar-se, segons l'organització, a pagar el cànon per cada iPod que ven a l'estat espanyol. Fonts de la companyia han dit a vilaweb que el pagament del cànon l'estableix la llei de cada país. En aquest cas, la reforma de la llei de propietat intel·lectual (LPI) preveu que les empreses paguin un cànon pels aparells i suports digitals, però aquesta llei és encara en vies de tramitació al Senat.


QEP TECNOLOGIA. Què és i com funciona el programari lliure?

L’Ajuntament de Barcelona comença a distribuir informació per formar la població en noves tecnologies. Vol informar en general però sobretot vol parlar del programari lliure.El regidor JAUME OLIVERAS reconeix que aquest tipus de programes lliures poden crear un cert rebuig per part de l’usuari i per això aquesta difusió. L’usuari ha de conèixer de què es tracta i com instal·lar-se aquests programes. A partir d'ara, i amb una periodicitat bi-mensual, la regidoria distribuirà set guies per conèixer el programari lliure i per aprendre a descarregar-se i utilitzar les principals aplicacions, des del correu electrònic, tractament de textos, full de càlcul o base de dades. En aquests quaderns s'hi indicaran les webs on és possible descarregar-se les aplicacions.La primera guia és una introducció al LINUX.
És en format pdf i no et podem fer un enllaç directe però l'adreça per accedir-hi és:
http://w3.bcn.es/fitxers/regciutatconeixement/fascicle1webtancat.336.pdf
És obra de Quim Pérez i Noguer de Softcatalà i és molt recomanable.

QEP TENDÈNCIES. Les noves botes de LEO MESSI.
La marca ADIDAS llança al mercat les noves bambes esportives per futbol i l’aparador seràn els peus de l’argentí. Són les +F50 TUNIT. Té característiques especials i novedoses. Es poden intercanviar no només els tacs, sinó tota la sola i la part superior del botí. Per tant, les botes es converteixen més que mai en el què serien els pneumàtics a la Fórmula 1. Es pot modificar el calçat segons les condiciona climàtiques i també segons el gust personal. La campanya publicitària surt a nivell mundial amb les estrelles futbolístiques de cada país. A Itàlia és DEL PIERO i ZE ROBERTO al Brasil.

QEP TENDÈNCIES. Vacances amb caravana.
El sector caravàning ha presentat dades i són molt bones i optimistes.
El sector ha generat un negoci a Catalunya de 95 milions d'euros el 2005, un 10,5% més que el 2004. Durant l'any es van vendre 1.606 caravanes -un 5,3 més que el 2004-, 789 autocaravanes -un 12,7% més- i 422 habitatges mòbils, que en aquest cas van patir un descens de les vendes del 14,7%.
La part negativa és que cada vegada hi ha més dificultats per trobar un espai on instal·lar la casa mòbil a les ciutats. És per això que han baixat les vendes de les carabanes amb habitatges mòbils.

QEP NOMS PROPIS
SILVIO BERLUSCONI
En un miting que va fer diumenge en campanya per les eleccions del 9 d'abril a Itàlia, va fer referència a la pel·lícula EL CAIMAN estrenada fa pocs dies.
Diu que no és cert que els comunistes xinesos es mengéssin els nens. Berlusconi va afegir que el què feien és bullir-los per a fertilitzar els camps. El govern xinès s'ha indignat amb aquestes paraules.

JENNIFER ANISTON
Diuen que es casarà amb VINCE VAUGHT els pròxims mesos. No han decidit data però ja li ha regalat una anell.

JANE FONDA
Tot i que reconeix que es va operar de les bosses de sota els ulls, l'actriu de 68 anys ha començat una creuada en contra la cirurgia estètica. Sap que molts la tractaran d'hipòcrita però vol tirar endavant el projecte. Diu que ha viatjat a Finlàndia i a Suècia i ha vist dones velles reals i que en canvi a Hollywood no se'n troben. Busca i vol cares reals. Segons Jane Fonda a Hollywood tots comencen a tenir la mateixa cara.

BARBARA STRAISAND
Acaba de sortir un llibre sobre ella que assegura que va mantenir relacions amb Warren Beatty, Don Johnson i Elliot Gould a més de Dodi Al Fayed. Amb Bill Clinton va estar una nit i segons el llibre també va tenir una relació molt intensa amb Carles d'Anglaterra.

QEP CITES
- S’ha presentat la temporada de primavera del Teatre Metropol de Tarragona.
Els tres espectacles més destacats són aquests.
1) El musical 'Paradís', de Josep Maria Mestres
2) L'obra de teatre '15', dirigida per Sergi Belbel per commemorar el quinzè aniversari de la companyia T de Teatre (18 maig)
3) Un recital de Maria del Mar Bonet.
També hi haurà Sarsuela amb EL MANOJO DE ROSAS

QEP TELE

- El 50 per cent dels partits del Mundial de Futbol seran de pagament. LA SEXTA retransmet els que es considera d'interès general. És a dir, els que jugui Espanya i alguns de la fase final. Ha arribat a un acord amb SOGECABLE que retransmetrà la resta.
- L'assemblea de treballadors d'Antena 3 TV va confirmar el passat dilluns la vaga que comença avui convocada pel Comitè Intercentres, on hi ha CCOO i UGT. A banda, també s'han realitzat concentracions davant de la seu de Planeta en senyal de protesta. Amb una plantilla de 1.200 treballadors, van assistir a l'assemblea prop de 350 dels quals 200 van aprovar la vaga i la resta es van abstenir o votar en contra.
- Audiències. S'han disparat en els programes del cor arran del seguiment de la mort i enterrament de la cantant Rocío Dúrcal. Ana Rosa Quintana, Aquí hay tomate i Corazón De, Salsa Rosa han arribat a gairebé el 30 per cent de quota de pantalla.
- Projecte. Cuatro emetrà la versió espanyola d'un reality que fa quatre temporades que es fa als Estats Units i que té les dones com a protagonistes. Es tracta de tancar-les totes en una casa amb assessors i psicòlegs que els han d'ajudar a refer la seva vida.