30.3.06

DIJOUS 30 DE MARÇ DEL 2006
Hem perdut la prespectiva del dia clau en l'aprovació de l'Estatut. Avui s'aprova el text al Congrés, però encara falta el Senat... Què està passant...

QEP HÀBITS 1. La Bricomania. Enganxats al "taladru".
El 72 per cent de les llars espanyoles tenen TALADRU. Aquesta és la principal conclusió de l’informe de l’Observatori CETELEM. Constata que cada vegada hi ha més persones addictes al taladro però només el 15 per cent s’atreveix amb grans treballs. Hi ha un grupet de persones que s’han anat engrescant. Aquell home que va començar penjant un quadre i que ara ja ha fet estanteries per la nena, una vitrina pel nen i una de les coses que més sortida tenen, una plataforma flotant. Diuen els botiguers de material per a la construcció que estant venen més plataformes flotants per particulars que per professionals.De fet la falta de professionals del sector ha obligat moltes persones a fer-s’ho elles i en alguns casos es veu que ho han convertit en la seva professió. Hi ha més detalls interessants. Dediquem al bricolatge uns 59 minuts a la setmana.
El sector va de primera. És una de les àrees de consum més dinàmiques i per aquest 2006 les previsions són que creixi d’un 13 per cent.

QEP HÀBITS 2. Cada vegada estem més a casa.
Quantes hores dediquem a l’oci a la setmana? Les dades diuen que una mitjana de 22 hores. Cada vegada estem més en genral a casa, diuen les dades de l’enquesta.
- El 60 per cent dedica aquests temps d’oci a activitats passives: escoltar música, veure la tele i llegir.
- Un 40 per cent diu que dedica les hores a un oci més actiu.

QEP DIDÀCTIC. Es presenta un conte d'un ratolí pagès.
FERMÍ, EL RATOLÍ PAGÈS. Expliquen als més petits com es viu en el món rural. Quines són les tasques que desenvolupa un pagès o com cal cuidar i respectar la natura.
És una idea i creació de Pep Cabanas i Roser Romaní, dos pagesos que combinen la seva feina al camp amb les visites guiades al seu Mas Casablanca per a escoles i grups des de fa 13 anys.Els dibuixos són de Joan Romaní, Scaramuix. Fermí representa la imatge del típic pagès i la seva amiga Valentina la de l’urbanita que va passar uns dies en el Mas i que no distingeix un roure d’un pollancre.

QEP BUTXACA. La crisi de la pagesia i la fruita.
El grup parlamentari de Convergència i Unió ha presentat una proposició no de llei en el Congrés de Diputats per intentar recoldre la situació de crisi que viu el sector de la fruita arran del baix preu que es paga als pagesos. El problema es deriva de l’entrada massiva de fruita procedent d’altres països. CiU proposa, entre d'altres mesures, limitar els marges comercials de la distribució de la fruita de manera que es traslladi la baixa de preus al consumidor, ja que segons assenyala, actualment no se'n beneficia. Es demanen unes mesures similars a les establertes a França.
Un exemple: Un sistema d'alerta que avisi a les administracions, productors i distribuïdors d'un descens del preu de la fruita. En cas que es produeixi una caiguda de preu de la fruita, es fa campanya d’aquell producte entre els consumidors per a afavorir-ne el seu consum.

QEP BUTXACA. Ser funcionari ja no serà per a tota la vida.
El tema del dia toca les butxaques dels funcionaris. El ministre d’administracions públiques espanyol, JORDI SEVILLA, Va presentar ahir al Congrés les línies bàsiques del projecte de l’Estatu de la Fundació Pública. Fins ara aconseguir una plaça de funcionari garantia un lloc de feina per a tota la vida encara que no es complissin els requisits mínims. Això podria canviar aviat i el càrrec de funcionari ja no serà per a tota la vida. L’objectiu diu Sevilla és modernitzar i professionalitzar l’Administració. També diu que es pretén que els empleats públics siguin millors professionals, facin bé la seva feina, comptin amb condicions laborals més atractives i gaudeixin de major independència respecte als partits polítics. El text serà aprovat durant les properes setmanes pel Consell de Ministres.

QEP TENDÈNCIES. Marques de cotxes competint en electrònica.
Avui va de luxe. Les marques d’automovilisme LAMBORGHINI I FERRARI comencen a competir en un nou camp. El dels ordinadors. Els fanàtics dels grans cotxes ja tenen l’oportunitat de tenir un PC Ferrari i d’aquí a poc temps en podran tenir un Lamborghini. De fet, Ferrari ja fa temps que vén tota mena d’objectes de la llar i d’oficina amb el logotip de l’escuderia. Ara Lamborghini ha anunciat que llançarà un ordinador portàtil que ha desenvolupat per a ells la marca Asus. Es posa a la venda el mes que ve i surt amb dos colors: groc o negre. Ferrari va ser el primer fabricant de cotxes de luxe i esportius que va descobrir les aventatges d’extentre la marca als productes electrònics. També hi ha càmeres fotogràfiques i portàtils dirigits a un públic selecte. És merxandatge però a un preu i per a un nivell.

QEP TENDÈNCIES. Cotxes luxosos per a nens.
Les marques de cotxes veuen en el caprici un camp a recórrer i quan es tracta d’un objecte pels fills d’aquells que tenen diners i que no els fa vergonya ensenyar-los, el camp és inesgotable. Ja fa dies que veiem un cotxe per a nens que ha tret la marca AUDI. És un model antic a mida petita. Ara Jaguar i Porsche també han tret models. Per només 10.000 euros, els fills de les cases amb un cert nivell poden jugar a ser com els seus pares.

QEP TENDÈNCIES. Onada de llibres religiosos als Estats Units.
El motiu d’aquesta mena de moda és la pròxima estrena el mes de maig de EL CODI DA VINCI. Ja fa tres anys que l’obra es va publicar però és ara quan aterra la febre de treure llibres sobre Jesús. S’acaba de publicar una obra que assegura que Jesús va sobreviure a la crucificció. Una novel·la evangèlica amb una moderna María Magdalena com a heroïna. Hi ha desenes de llibres que surten a la llum parlant del cristianisme. Fins i tot Michael Baignet que és qui va demandar Dan Brown en un tribunal de Londres per plagi, s’ha volgut aprofitar de la tendència i acaba de treure un llibre titular ELS PAPERS DE JESÚS. Un que es diu L’evangeli de Maria Magdalena ja ha venut unes 100.000 còpies. És com una bogeria.

QEP TECNOLOGIA. La cua de l’INEM té els dies comptats.
El govern espanyol ha posat en funcionament un pla de modernització que permetrà als aturats gestionar les seves prestacions per telèfon i per internet sense haver-se de desplaçar a l’oficina. El projecte entre en vigor l’1 d’abril però fins el setembre el procés no estarà llest per la xarxa. Els serveis públics d’ocupació reben cada any uns 14 milions de visites. El ministeri de treball espanyol espera que en un primer moment l’afluència a l’oficina es redueixi entre un 15 i un 20 per cent.
D’aquesta manera s’alliberen uns 600 funcionaris que es dedicaven a l’atenció del personal. A més es redueix la paperassa i dels 10 documents que són necessaris presentar aquests moments per rebre cada mes l’atur es reduiran amb aquests canvis a només dos.

QEP TECNOLOGIA. Les visites del metge també a distància.
La visita en videoconferència es començarà a provar a Catalunya. La localiat de Prades (el Baix Camp) multiplica per 10 els habitants al mes d’agost, passant dels 500 als 5.000. Això fa que en serveis com els sanitaris els dispositius no siguin suficients per aquest increment de població. Per resoldre això, el Departament de Salut ha posat en marxa un servei pioner de visita per videoconferència. Aquest connecta l’ambulatori de Prades amb l’Àrea Bàsica de Salut de Cornudella de Montsant (el Priorat), un centre d’atenció continuada de 24 hores. El sistema es posarà en funcionament el mes d’agost entre Prades i Cornudella de Montsant. Un cop acabi la prova. L’Institut Català de la Salut (ICS) valorarà els resultats per determinar si l’experiència es pot estendre a d’altres municipis.

QEP TECNOLOGIA. Els flyers dels videojos dels 80.
Ja hi ha resposta a una tendència que s’imposa i de la que ja en vam parlar. El retorn dels videojocs dels vuitanta. Ara la marca ARCADE, tot un referent i tot un clàssic dels jocs de MARCIANS ja volgut resoldre aquesta necessitat nostàlgica. Ha posat al servei de tothom un arxiu on s’hi poden trobar tots els flyers. Es poden trobar uns 5.000 flyers o fulls publicitaris de màquines de tot el món. Des del menjacocos Pac-man fins a l’escalador d’edificis de Crazy Climber, passant per les naus de Terra Cresta, la lluita d’Exciting hour o el cross d’Enduro racer. Aquest web muntat per dos bojos dels videojocs, que reuneix un munt de curiosos prospectes amb fotografies, textos i especificacions, acaba de superar els 14 milions de visites. Clica AQUÍ per accedir-hi.

QEP TECNOLOGIA. EL tràiler de UNITED-93.
Ja està disponible a la xarxa la promoció de la primera pel·lícula inspirada amb els atemptats de l'11 de setembre. Als Estats Units hi ha expectació per l'estrena.
És la primera pel·lícula sobre els atemptats de les Torres Bessones. El film el dirigeix David Greengrass que ha fet Bloody Sunday entre altres.
Recrea el vol de l'avió que es va estevallar a Shanksville, a Pensilvània. Els actors són desconeguts i potser això farà la trama encara més real. S’estrena a l’abril als Estats Units. Clica AQUI per veure el tràiler.

SHARON STONE
Des que promociona la segona part de INSTINTO BÁSICO no para de fer referències que no surt prou despullada i que s’han tret imatges de la pel·lícula.
Ara té l’oportunitat de despullar-se i s’hi està pensant.
Té una oferta multimilionària de la revista Playboy per sortir-hi nua.
De fet ja va sortir així el 1990. Li ofereixen un milió de dòlars.

PETER O’TOOLE
És el millor. Encapçala el rànquing d’avui. Cada dia se’n difón un.
Ara ha estat la revista PREMIERE DE HOLLYWOOD. Preguntava als lectors quina era la millor interpretació de tots els temes. Ha elaborat una llista de les 100 millors.
El primer és l’actor irlandés PETER O’TOOLE i el seu treball a Lawrence d’Aràbia.
De la llista l’únic representant espanyol és JAVIER BARDEM pel paper a Mar Adentro però en una llista ampliada fins a 200 noms.

ENRIQUE BUNBURY
Està tancat a l’estudi de gravació amb el seu gran amic NACHO VEGAS al Puerto de Santa Maria. El disc serà VEGAS AND BUNBURY. No hi ha data de sortida però ara ha trascendit que s’han ajuntat de forma natural. De fet ho explica el mateix Bunbury a través de la seva pàgina web.Diu que estan en el procés de creació però saben que serà un disc doble. Clica AQUI per accedir-hi.

QEP CITES
- ANTÒNIA FONT. El grup mallorqui inaugura la programació de Músiques Populars a l'Auditori amb el pop galàctic del seu nou disc, Bastiscafo Katiuskas.
Avui a les deu de la nit. No queden entrades.
- JOAQUIN SABINA. Torna a Espanya després de la seva exitosa gira a l’Amperica Llatina on ha omplert en tots els concerts. Ara ha programat deu concerts més aquí per l’etapa estiuenca de la gira Ultramarina.
S’ha confirmat entre aquestes dates un concert al Palau Sant Jordi,
la data, El 29 de juny.
- Avui ERIC CLAPTON fa 61 anys.
- AL QEP avui hem estrenat el disc de Joan Manuel Serrat MO.

QEP TELE
- Televisió de Catalunya (TVC) s'abocarà avui en el ple del Congrés dels Diputats d'aprovació de l'Estatut amb una programació especial que s'iniciarà a les 8.00 hores i finalitzarà a mitjanit amb un debat a La nit al dia monogràfic amb Artur Mas (CiU), Manuela de Madre (PSC), Joan Puigcercós (ERC), Joan Saura (ICV-EA) i Josep Piqué (PP).
De 8.00 a 9.00 hores, abans de començar la sessió parlamentària, TV3 oferirà una edició especial de 'Els matins', que comptarà amb una entrevista al president de la Generalitat, Pasqual Maragall.
TV3 i el canal de notícies 3/24 emetran a partir de les 9.00 hores de manera íntegra i en directe el Ple del Congrés en el qual està previst que es ratifiqui el text de l'Estatut aprovat a la Comissió Constitucional.

- L’Associació Llengua Pròpia ha engegat una campanya electrònica amb l’objectiu de forçar el Grup Godó, propietari de Td8 (abans City TV), a què “compleixi els aspectes de la concessió, atorgada per la Generalitat de Catalunya, entre els quals hi ha el de realitzar un canal generalista i el d'emetre el 100% de la programació pròpia en llengua catalana”. La campanya es fonamenta en l’enviament de mails de protesta a Td8 i de queixes a l’Oficina de Defensa de l’Audiència del CAC. Així mateix, els promotors d’aquesta iniciativa reprodueixen les clàusules de la concessió del canal múltiplex de TDT per tal de refrescar la memòria a Emissions Digitals de Catalunya. Per reforçar l’acció, l'Associació Llengua Pròpia també ha creat un llibre de firmes.

-Per segon dia consecutiu hi ha vaga Antena 3. RUEDO IBÉRICO i LO QUE INTERESA no es faran com ahir i es substitueixen per sèries de ficció. El primer dia de la vaga dels treballadors, ahir, va coincidir a la tarda amb la presentació de les dades econòmiques que han estat espectacularment positives.

- Els addictes a la sèrie ara també haureu de ser addictes a les programacions televisives, a les pàgines dels diaris que informen de què fan per la tele. Es traslladen de dia moltes de les sèries de més èxit. Tele 5 trasllada a avui dijous LOS SERRANO I dimecres hi va posar HOSPITAL CENTRAL. La retirada més aviat del previst de ESTA COCINA ES UN INFIERNO ha fet programar LOS SERRANO. Antena 3 ha fet el mateix amb AQUI NO HAY QUIEN VIVA I LOS HOMBRES DE PACO.