13.3.06

DILLUNS 13 DE MARÇ DEL 2006
Cap de setmana de triomf "torero" de Fernando Alonso a Bahreim i quarta derrota d'un Barça esgotat físicament.
Avui fa 50 anys que Elvis Presley treia al mercat el seu primer àlbum amb només 21 anys. El 13 de març del 1956 sortia Elvis Presley. Per commemorar l'efemèride demà es reedita aquest treball.


QEP ESTUDI 1. Els hàbits i el fumar.
Es calcula que un 30 per cent dels pares fumen en presència dels seus fills. La majoria intenten evitar-ho en els primers mesos del nen. La responsabilitat es redueix a mesura que els fills van creixent.

QEP ESTUDI 2. Veure alcohol afecta el creixement.
Un estudi per adolescents, aquests que s’estan preparant pel botellon del 17 de març.
La Universitat de Granada ha fet aquest estudi que determina que el CONSUM D’ALCOHOL afecta els nivells de les hormones sexuals i al creixement. L’estudi s’ha fet agafant mostres de sang de nois i noies que anaven a l’hospital després d’un botellón.

QEP SUCCESSOS. Tenia guardats els cadavers dels fills.
Han descobert que una dona alemanya guardava el cadàver de tres dels seus fills en unes golfes. La policia l’ha detinguda com a principal sospitosa de la mort de tots tres. Feia anys que els teia amagats i tots tres eren nadons. La dona de 36 anys vivia en un petit poble a l’Est d’Alemanya de només 300 habitants. Es descarta que siguin trigémins. Ara la interroguen per saber si ja van néixer morts, si els va matar o què és el què va passar. Han descobert tot això perquè una ex-parella de la dona ho ha denunciat. No és el primer fet macabra que es descobreix a Alemanya- Aquest estiu es va detenir una dona que tenia enterrats en testos els cadàverfs de 9 dels seus fills.

QEP PROTESTA. Surfejadors ben preparats per queixar-se.
Els practicants del surf es van manifestar aquest cap de setmana a la Barceloneta demanant a l’Ajuntament de Barcelona que estudï bé les conseqüències alhora de crear espigons. Diuen que es poden mantenir les onades i construir per evitar que marxi la sorra. Per dir això han encarregat un estudi a una empresa especialitzada neocelandesa qeu demostra que això és possible. Es tractaria de fer els espigons orientats de diferent manera i elaborar-los amb sacs de sorra i no amb ciment.
L’associació catalana de surf calcula que només a Barcelona ciutat hi ha uns 3000 practicants. És una foto d'Antonio Herranz.


QEP DESCOBRIMENT. Han trobat la tercera catarata més alta del món.
Un equip d’exploradors ha descobert a la selva del Perú una nova catarata. És la tercera més alta del món. Té 771 metres i només la supera el Salt de l’Àngel de Veneçuela de 972 metres i la Tugela Falls de Sudàfrica amb 948. La nova catarata està a 700 quilòmetres al nordest de Lima. Es diu GOCTA.

QEP BUTXACA. Debem al banc un 25 per cent del què tenim.
Els ciutadans de l’Estat debem als bancs un 25 per cent més del què tenim estalviat en les nostres comptes bancàries. EL crèdit mitjà es situa als 25.000 euros, mentre que en tenim uns 20.000 de mitjana en dippòsit, segons les dades publicades pel Banc d’Espanya. Segons les dades, els crèdits i els dipòsits han crescut molt els últims 12 mesos però la xifra de cada ciutadà es redueix en els dos casos. El motiu és que la població va créixer en un milió de persones. Segons l’Institut Nacional d’Estadística. Per comunitats autònomes,
Els madrilenys són els més endeutats i els més estalviadors.
En segona posició per crèdits es situa Barcelona.
En el cas de Barcelona la diferència entre endeutament i estalvi es dispara.
Els ciutadans de Càdis són els que menys estalvien de tot Espanya.

QEP BUTXACA. Els conreus són poc rendibles pels agricultors
Ja fa temps que això els pagesos ho saben. El sindicat de pagesos gallecs Union Agrària ha presentat un informe que fa evident que el conreu dels productes de l'hort són poc rendibles per als agricultors.
Segons les dades, els aliments conreats a l'hort poden tenir una diferència de fins un 486'4% entre el preu d'origen i el preu de destí.
Exemples:
- Les patates: al pagès se li paguen a 0'13 euros i el preu de mitjana en el supermercat és de 0'65 euros/kg.
- El tomàquet, amb una diferència entre els dos preus de 232'7%
- Bròquil: 213'4%
- Pebrots verds i mongeta verda plana amb unes diferències d'un 200%.
- La llet gallega: L'estudi fa émfasi especial en el preu pagat als productors de llet gallecs durant el 2005 que van ser inferiors en un 7'34% en relació al 2004.

QEP TENDÈNCIES.Buscar dades privades a través del Google.
Els responsables del buscador Google han alertat d’una nova i perillosa moda a internet. Cada vegada hi ha més persones que busquen dades de la vida privada de les persones a través dels buscadors a la xarxa. Asseguren que un alt porcentatge de les consultes corresponen a buscar dades de futurs gendres, treballadors que volen saber més coses dels seus caps i lògicament caps que volen saber costums i característiques privades dels seus subordinats.

QEP TENDÈNCIES. El te ja és la segona beguda més consumida.
Cada vegada s’imposa més a tot el món el consum de TE. Ha passat de ser una beguda estimulant a convertir-se en una font de salut i la més consumida després de l'aigua. Diuen que fa prevenció en l'envelliment i té propietats anticencarígenes.
icancerosas. Fa uns deu anys van sortir les primeres botigues especialitzades de la beguda i encara se'n van obrint. Les varietats clàssiques del te són el verd, el negre i el wolong amb gustos de fruita, canyella, xocolata o menta.
Tot i que hi ha centenars de sabots, tots els tes surten de la planta coneguda amb el nom de CAMELIA SINENSIS. A la planta li afecta el clima, la humitat i l'alçada de la regió en què es cultiva. El procés de fermentació de les fulles és el què determina la varietat del té.

QEP TENDÈNCIES. Valorar el patronatge de prendes.
El preu ho fa gairebé prohibitiu però cada vegada es valora més una prenda feta per un dels pocs modistes que queden. Santa Eulàlia exposa aquests dies models d'entre el 1926 i el 1999. És allà on es va fer una de lesprimeres desfilades de moda de tot l'Estat. Fa uns 80 anys que es feia la primera desfilada d'alta costura.
La iniciativa va partir dels tallers de la família Sans que comercialitzaven els seus models sota el nom Santa Eulàlia. Per recordar l'efemèride ha muntat una exposició amb 25 models. Es mostren models del 1926 al 1999 quan la firma va deixar de fer vestits a mida.

QEP TECNOLOGIA. El gadget del dia: pulsera amb memòria.
El Gadget del dia és l’IMATION. Una pulsera USB. És un llàpis de memòria en forma de pulsera. És portàtil, segura i duradora. Té memòria Flash USB i estèticament mona. Fa que el transport de dades digitals de la feina o de l’escola a casa sigui molt més fàcil. Té una estètica amb toc modern semblant a l’estètica de les pulseres solidàries de silicona però lògicament més gruixuda. Té capacitat per 256 Megabytes.
Per passar la informació s’ha d’obrir i connectar-la a l’ordinador.
Costa 30 euros.

QEP TECNOLOGIA. Fotografien amb el mòbil les zones inaccessibles.
Es tracta d’una iniciativa del Canal Accessible. Diverses persones que van amb cadira de rodes es dediquen a fotografiar amb les càmeres dels seus telèfons mòbils els impediments d’accés en el seu dia a dia per la ciutat. Les fotos es poden veure a la web del Canal Accessible i els últims dies s’han exposat al Centre d’Art Santa Mònica de Barcelona. El projecte Zexe.net impulsat per l’arsita Antoni Abad es planteja fer gràcies aquestes fotos de mòbil un mapa detallat de Barcelona amb els llocs inaccessibles i els accessibles. L’objectiu final és sensibilitzar la població.

QEP TECNOLOGIA. Subhasten objectes perdutes per eBay.

L’Ajuntament de Madrid ha decidit subhastar a través del portal eBay articles de l’Oficina d’objectes perduts. Tots són objectes del 1924 al 1970. La subhasta comença aquesta tarda a les tres i acaba dijous. Diuen que és un gran reclam pels col·leccionistes d’antiguitats de tot el país. Hi ha 111 lots de joies, rellotges i objectes curiosos. La peça estrella és una pulsera de platí dels anys 20 amb diamants que surt per 1500 euros.

QEP NOMS PROPIS
SEAN CONNERY
Segona el The Times li han extirpat un tumor. L'actor escocès de 75 anys s'està recuperant aquests dies a les Bahames de la operació quirúrgica que li han fet per treure-li un tumor renal benigne.

SALMA HAYEK
A partir del 9 de maig farà juntament amb Jane Fonda la versió americana de Els monòlegs de la vagina.

MICHAEL JACKSON
Li han tancat Neverland perquè no tenia els seus assalariats de forma legal i feia mesos que no pagava els sous. Gairebé hi ha 50 persones perjudicades.
De moment han alertat Michael Jackson d’això i té fins demà per fer aquests pagaments. No els paga des del 19 de desembre. Mentrestant ell viu a Bahrein.
Segurament debia estar veient Fernando Alonso aquest cap de setmana. Vols dir que no. Per cert, demà surt a la venda la quarta entrega del recopilatori Visionary-The Video Singles. Inclou la cançó Billie Jean del disc Thriller, l'editada en vinil i el video. Tot en format Dual-Disc, ideal per a col·leccionistes.

BLONDIE
Avui dilluns nou ingrés al Saló de la Fama del Rock anb Roll en una cerimònia que esfarà al l’Hotel Waldorf-Astoria. Ingressen BLONDIE, SEX PISTOLS i BLACK SABBATH. També el mestre del jazz Miles Davis i Lynyrd Skynyrd.
Els organitzadors han tingut problemes alhora d’organitzar la festa perquè per exemple en el cas de BLONDIE hi ha dos membres de la banda que no es traguen.
Ozzi Osbourne de Black Sabbath sí que es presentarà als actes tot i que sempre ha criticat aquest saló de la fama-.


QEP CITES

- Shakira començarà la seva gira mundial a Espanya. Serà el juny i amb deu concerts. Les dates concretes no les ha fet públiques.
- THE WHO. La històrica banda de rock i psicodèlia THE WHO actuarà per primer cop a Espanya els dies 26 de juliol a Barcelona i 27 de juliol a Madrid.
Presenten el disc SINGLES BOX SET editat el 2004. És el primer treball amb cançons noves en 22 anys.
- SIMPLE MINDS. Una de les bandes britàniques més populars dels anys 80, actuarà avui a la sala Razzmatazz de Barcelona en el seu únic concert a Espanya per presentar 'Black & white 050505' i per al que les entrades estan esgotades.
Amb 25 anys de carrera a la seva esquena i més de 30 milions de discos venuts a tot el món, els escocesos liderats pel vocalista Jim Kerr són un referent destacat de la cultura pop britànica.
- L'exitós espectacle 'Hop!era' aterrarà el mes d'abril vinent al Teatre Comtal de Barcelona deu anys després de la seva estrena a la capital catalana, sota la direcció de Toni Albà i Jordi Purtí. El muntatge, que va ser nominat als prestigiosos Premis Molière de França el 1998 en la categoria de millor espectacle de gags, és un delirant acostament al món de l'òpera des de la distància de l'humor.
- Avui cerimònia dels IX MAX al Barcelona Teatre Musical. La cerimònia l'ha ideada Calixte Bieito. El director escènic Calixto Bieito prepara una "espècie de collage poèticomusical un xic dadaista" que invita a reflexionar sobre "el que passa avui a Espanya" amb tocs d'humor, diu.
Coincidint amb el 250 aniversari del naixement de Wolfgang Amadeus Mozart i el 200 aniversari de Juan Crisóstomo de Arriaga, la gala dels premis Max farà "petites referències" als dos músics al llarg de les dues hores de cerimòni

QEP TELE
- JUTJATS: L’Audiència de Sevilla ha fixat en 2.000 euros la indemnització que Antena 3 haurà de pagar a una dona policia per uns comentaris jocosos que va emetre a propòsit de les seves mirades a David Beckham mentre vigilava un Sevilla- Real Madrid. Segons la cadena privada, Beckham es disposava a treure un córner “sota l’atenció de la secció femenina del Cos Nacional de Policia, després d’un repàs visual complet i el gest de llepar-se”. L’agent va considerar que aquesta observació atemptava contra el seu honor i va demanar una indemnització inicial de 30.050, que el jutjat de primera instància va estimar en 9.000 i ara han estat reduïts a 2.000 per l’Audiència. Aquest estament judicial considera que va tractar-se d’un “comentari distès que no és un greu atemptat a l’honor” i que ha de considerar-se com un intent d’oferir una informació que a la vegada “informi i entretingui”.

- PROJECTE: TVE i GESTMUSIC es plantegen fer un MIRA QUIEN PATINA permanent. Ja es va fer un programa especial solidari per les festes de Nadal. L'èxit i la tendència mundial de famosos patinant fan pensar que el programa serà una realitat aviat. La mecànica és molt semblant a Mira quien baila però les característiques tècniques per la pista de gel fan molt més difícil el programa.

- Un rellotge que canvia el canal.