14.3.06

DIMARTS 14 DE FEBRER DEL 2006
Ensurt a la Línia 1 del metro. Tot està resolt i la línia restablerta però al rerafons de tot plegat hi ha encara el megaensurt del Carmel.

QEP ESTUDI 1. Aliments per reduir el colesterol dolent.
Un grup d’investigadors de la Universitat de Toronto acaben de publicar un estudi que assegura que una dieta rica en proteïna de soja, ametlles, civada, ordi i margarina vegetal produeix els mateixos efectes en la reducció del colesterol dolent que el que fan els fàrmacs. Ens pensem de vegade que prendre una pastilla pot tenir efectes molt més miraculosos i amb això queda demostrat que els bons hàbits alimentaris poden protegir millor la nostra salut. Aquests investigadors diuen que introduïnt, per exemple, el TOFU que es fa amb Soja a la nostra dieta, la salut milloraria. ( a la foto, el famós Tofu).

QEP ESTUDI 2. Beure vi va bé per les genives.
Un estudi que no farà un gran favor als que beuen més del compte. Un estudi de la universitat de Laval, al Canadà, indica que els components que té el vi poden ajudar a prevenir i tractar malalties inflamatòries a les genives i les dents. Els experts diuen que beure vi és prevenció de cara a tenir una malaltia a les genives que es diu Periodontitis. Per tant ajudaria a retardar la caiguda de les dents.

QEP BUTXACA. The New York Times explica la "guerra del cava".
Quan una notícia arriba al The New York Times dispara els seus efectes. Ahir l’anomenada guerra del cava es va publicar en la portada digital del diari nordamericà i això pot tenir clars efectes en l’economia.
Coses que es diuen en aquesta notícia. Frases textuals. Ho tradueixo al català.
- "A la batalla sobre l’autonomia entre Espanya i la regió de Catalunya, de la que Barcelona és la capital, ha sorgit una nova arma: el vi escumós.".
- Els catalans asseguren que el cava és idèntic al xampany excepto pel tipus de raïm que utilitza per la seva producció.
Explica què va portar el boicot amb aquest paràgraf:
- La tardor del 2004, després que els socialistes, comunistes i separatistes catalans formessin un gover de coalició, el líder separatista Josep Lluís Carod-Robira va fer una crida perquè Catalunya boicotejés la candidatura de Madrid per ser seu olímpica el 2012.
- Els missatges de text van creuar Espanya via telèfon mòbil per animar els ciutadans
Si vols llegir l'article original clica AQUÍ.

QEP BUTXACA. Telefònica tornarà diners als clients d'Imagenio.
Telefònica de España tornarà a partir del pròxim 19 de maig l'excés d'IVA cobrat des de gener als més de 200.000 clients d'Imagenio en les seves quotes d'alta i d'abonament, adaptant la facturació a la càrrega impositiva del 7% vigent des de principi d'any per als serveis de televisió digital, en lloc del 16%.
Aquesta decisió de l'operadora es produeix després que la Federació de Consumidors en Acció (Facua) li reclamés la devolució de l'IVA d'Imagenio cobrat "de manera incorrecta", després d'haver seguit facturant un tipus impositiu del 16% durant diversos mesos. Segons els càlculs realitzats per l'organització, els usuaris veuran reintegrats entre 4,95 i 11,26 euros en les seves factures. Imagenio costa 19,00 euros més IVA al mes, sense incloure el lloguer del descodificador. A l'haver-li aplicat el 16% d'IVA en lloc del 7%, la companyia haurà de tornar 1,71 euros per cada mes que facturi de més.

QEP CINEMA. A Catalunya també es veu menys cinema.
El nombre d'espectadors als cinemes de Catalunya durant el 2005 ha caigut un 11,4% respecte a l'any passat, encara que el d'assistents a produccions catalanes ha crescut un 34,4% en el mateix període. Són dades del butlletí de l'Institut Català de les Indústries Culturals de la Generalitat.
Es van exhibir més pel·lícules que el 2004. DE 867 vam passar a 875 però en canvi vam anar menys a les sales.
Gran part de la culpa del creixement d'espectadors de produccions catalanes la tenen les pel·lícules 'Tapas', de Juan Cruz i José Corbacho, 'Princesas', de Fernando León de Aranoa, i la guanyadora del Premi Sant Jordi de Ràdio 4 'La vida secreta de las palabras', d'Isabel Coixet.

QEP TEATRE. Mar i Cel guanya quatre premis MAX.
El muntatge 'Hamelin' de la companyia Animalario i el musical 'Mar i Cel' de Dagoll Dagom, totes dues amb quatre guardons, han acaparat la IX gala dels premis Max de las Artes Escénicas, que es va celebrar ahir al Barcelona Teatre Musical.
'Hamelin', que ja havia aconseguit el Premi Nacional de Teatre, va rebre el premi al millor espectacle de teatre, categoria en la qual competia amb 'Celebració' i l'adaptació teatral del film de Benito Zambrano 'Soles', que juntament amb 'La Celestina' es va convertir en una de les perdedores de la gala, que va retre homenatge a l'òpera i a la sarsuela.
Les crítiques han deixat molt bé la cerimònia ideada per Calixte Bieito amb una gran barra de bar dalt l'escenari.

QEP TENDÈNCIES. Restaurants a les fosques.
Va ser invent d’un restaurador invident francès però ara ja s’han obert restaurants d’aquest tipus a les principals ciutats dels Estats Units i a Londres.
Es tracta de percebre els sentits com l’olfacte, el tacte i l’olor però no la visió. Experimentar sensacions amb el menjar. El Restaurant no té llum. Només a l’entrada quan demanes el menú. Després els cambrers invidents t’acompanyen a taula i et van guiant tot l’àpat. Per alguns al principi resulta claustrofòbic però amb l’ajuda dels cambrers i cambreres s’entra en el món de les sensacions i permet solidaritzar-se amb els invidents. El creador del primer restaurant d’aquest tipus és l’empresari Edouard de Broglie que va inaugurae el primer a Paris ara fa un any i mig. Després va obrir el londinenc Dans le Noir, a la foscor, a Londres i ara es disposa a exportar la idea a Sao Paolo i Brussel·les. La competència se li ha avançat i ja han obert restaurants sense llum i a les fosques a Los Angeles, Nova York, Zurich i Berlín.

QEP TENDÈNCIES. Comprar peix fresc per internet.
La Confraria de Pescadors de La Ràpita han estrenat una web que permet continuar vivint de la pesca unes 120 embarcacions. L’èxit ha superat les expectatives inicials. La majoria de les embarcacions són de titularitat familiar. Els seus ingressos havien baixat últimament per culpa de l’increment del preu del combustible. Amb la venda a través de la xarxa poden estalviar intermediaris en les operacions comercials. A través de Seur Fred el peix arriba a les llars en poc més de 24 hores, i, fins i tot, s'obre la possibilitat d'obsequiar un lot de peix de qualitat i garantia d'origen per qui busca fer un regal 'especial'.
Clica AQUÍ per accedir a la web i comprar peix fresc.

QEP TENDÈNCIES. Hip hop a tot arreu.
L’Institut Smithsonian de Washington un dels complexes de museus més important del món prepara una exposició sobre el hip hip. Hi ha roba, tecnologia i música.
El projecte vol mostrar l’evolució d’aquest moviment des dels seus inicis més marginals al barri del Bronx de Nova York dels anys 70 al què s’ha acabat convertint. Un gènere musical de masses.
Actualment el hip hop és un fenòmen globol que impregna la cultura a tot el món. L’exposició es titula El hip hop no para: el ritme, les rimes, la vida.
No cal anar tant lluny per veure fins on ha arribat el hip hop. Aquesta setmana s’ha posat a la venda a Catalunya el grup hereu de Brams. Es diuen ARAMATEIX i s’han atrevit a convertir al hip hop un poema de Pere Quart. El poema es diu Tirallonga de monosíl·labs però els Aramateix l’han rebatejat com I tu què vols?

QEP TECNOLOGIA. Michael Jackson als 65 anys
Els weblogs a banda de ser pràctics són una clara difusió de creativitat. N’hi ha un que ensenya com seria Michael Jackson si no s’hagués fet cap operació d’estètica.
La foto és espectacular. No s’hi assembla de rès. Especula amb la imatge i surt un home molt negre, canós, amb un nas grandet, ple d’arrugues i amb alguns quilos de més. El situa amb 65 anys. És una especulació però els que han fet aquest experiment són especialistes o estudiants. La primera promoció de criminòlegs de la Universitat de Múrcia que han aplicat tècniques d’envelliment de cares qeu fan els artistes forenses als Estats Units. A banda de Michael Jackson també envelleixem EVA LONGORIA de Mujeres desesperadas. Visita'l clicant AQUÍ.

QEP TECNOLOGIA. El reproductor MP3 més car del món.
A l’última fira tecnològica de Hannober, al Cebit, es va presentar al públic el reproductor d’MP3 més car del món. És un aparell que va encarregar un magnat de la Fórmula 1. Està acabat parcialment en or. Està valorat en 20.000 euros,. Porta incrustrats brillants i s’ha fet per encàrrec del milionari rus-canadenc i propuetari de l’escuderia Midland, Alex Schnaider. Abans d’entregar-li, el fabricant Trekstor el va voler exhibir a la fira. Schnaider és un fanàtic de l’electrònica però no el vol per a ell. El pensa subhastar amb finalitats caritatives la pròxima tardor. Mentrestant l’utilitzarà i el promocionarà.

QEP TECNOLOGIA. Una web amb documentació d'Ovidi Montllor.
Arxiu Ovidi és una web on podem trobar-ho pràcticament tot sobre la vida i l'obra d'Ovidi Montllor. Es tracat del resultat d'un treball de recopilació realitzat pel Campus d'Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV) que, després d'escollir els continguts més interessants, els ha publicat en una pàgina web. Visita-la clicant AQUÍ.

QEP NOMS PROPIS
ROSER CAPDEVILA
La il·lustradora de les Tresz Bessones. Avui rebrà de mans de l’alcalde de Barcelona, JOAN CLOS, La medalla d’or al mèrit artístic. "per la seva extensa i valuosa aportació al camp de la literatura infantil, dins de la qual, aproximadament 400 títols avalen una extraordinària capacitat creadora, tant en el vessant artístic de la il·lustració com en el de la fabulació literària, associada a uns valors educatius". La sèrie 'Les Tres Bessones' s’emet en 31 llengües de 158 països.
Altres guardonats són l'escriptora i editora Esther Tusquets i al director i productor de cinema Jaime Camino

PARIS HILTON
Es veu gorda i està consultant amb els millors cirurgians de Los Àngeles per fer-se una lipoaspiració d'estòmac. Es va enfadar quan una revista nordamericana va fer broma sobre la seva panxa. No serà la primera vegada que la milionària famosa passarà pel quiròfan. Es va arregalar el nas i sospiten que també es va operar els pits.

PINK
Precisament Paris Hilton és una de les famoses caraturitzades en el nou videoclip de Pink de la cançó Stupid Girls. Se n'enfot sense miraments de les famosetes. Fa clares alusions a Jessica Simpson, Lindsay Lohan, Paris Hilton i les bessones Olsen. Les critica de falsses i la polèmica no s'ha fet esperar. que volen estar bé
Moltes d'elles han qualificat Pink de "noia gorda". Ella reconeix que li han dit moltes vegades però apunta que és una dona atlètica, forta, saludable i que està en forma. El que critica al videoclip és la necessitat de ser guapa i tonta per arribar a l'èxit.

QEP CITES
- Concert avui a la sala Apolo de Barcelona dels BABASÓNICOS. Ja han gravat vuit discos però aquí són uns grans desconeguts. És una banda de rock i pop de l’Argentina. Al seu país han fet de teloners dels Depeche Mode i els U2.
Comencen una gira per Espanya de vuit concerts.
Els entesos diuen que és un gran descobriment. El seu últim disc ANOCHE el van editar fa tres mesos al seu país.
* La Paloma. Tigre, 27. Hoy a partir de las 22.00 horas. Precio: 20 y 23 euros.
- El Ballet Víctor Ullate portarà diumenge que ve a Terrassa el seu nou espectacle, 'Sur', en l'estrena del muntatge a Catalunya. El ballet inclou coreografies d'estils molt diversos, que abracen des del ballet clàssic en el seu estat pur fins a la dansa contemporània, però amb un gran protagonisme del flamenc. La música va a càrrec del cantaor Enrique Morente i la seva filla Estrella.

QEP TELE
PREMIS
- Tercers premis del Periodisme esportiu de Catalunya al Parlament. Es van donar ahir al Parlament en un acte organitzat per la Secretaria General de l'Esport de la Generalitat. Van premiar el Marcador de Ràdio 4 per l’espai en què van fer un debat sobre el present i el futur de l’esport català. En televisió es va premiar el reportatge DONES ÀRBITRES de Lleida Televisió. La web esportcatala.com i es va premiar la revista Vértex de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.

- Al Col·legi de Periodistes,
El director de La Vanguardia digital, Lluís Foix, s’ha decidit finalment a encapçalar una candidatura de consens al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es postula com el
futur degà.

- JAZZTEL
Jazztel ha anunciat avui la presentació del seu servei de televisió digital interactiva, Jazztelia TV, disponible a tot el territori nacional amb tecnologia ADSL2+, amb "més de 30 canals de qualitat, als quals s'hi afegiran pròximament els 22 de la televisió digital terrestre (TDT)".
La companyia que presideix Leopoldo Fernández Pujals, que oferirà un preu promocional en la contractació d'aquest servei fins al mes de juliol vinent, ha recalcat la seva "aposta per la qualitat dels continguts, amb acords amb Sogecable, Universal, Turner, Fox, Multicanal, Bloomberg, Sony i Viacom, entre altres".
A més, Jazztelia TV oferirà durant tot l'any paquets addicionals de canals i servei de vídeo sota demanda, "que permetrà gaudir del videoclub a casa i d'altres múltiples funcionalitats". Podran accedir a Jazztelia TV tots els clients de banda ampla de Jazztel que tinguin tecnologia ADSL2+, que tinguin capacitat de 6 o més megues de velocitat.

- Avui programa 100 de CAMPUS del Canal 33 en la seva quarta temporada a la graella televisiva. El programa, dedicat a divulgar l'activitat de les universitats de llengua catalana, es va estrenar el 15 de gener de 2005 i va emetre les seves tres primeres temporades pel canal 33 i s'emet ara per la franja del K3.

PROGRAMACIÓ
- Si avui Quintero no té una bona audiència és per fer-s’ho mirar. EL LOCO DE LA COLINA entrevista PEPE NAVARRO en les primeres declaracions que fa després de rebre acusacions i descobrir-se presumptes afers sentimentals i sexuals. També entrevista Maribel Verdú, Eleuterio Sánchez El lute que aclarirà les acusacions que ha fet la seva dona de maltractaments i la música de Muchachito Bombo Infierno, l’últim exponent de l’anomenat so Barcelona.
- TV3 estrena PECATS CAPITALS sobre històries de la postguerra.

AUDIÈNCIES
La Fórmula 1,
4.223.000 espectadors ho van veure per Tele 5 i uns 500.000 per TV3.
És l'audiència mitjana. El minut més vist va ser el 14:03 de la tarda amb un 61 per cent de quota de pantalla.

POLÈMICA INTERNACIONAL
La neboda de Bin Laden apareixerà en un reality als Estats Units.
La productora Reganmedia ha contractat Wafah per presentar la seva vida en un programa amb el que vol donar el salt al món de la música.
Fa uns mesos la neboda de Bin Laden ja va aparèixer a una revista per a homes. Es fa diu Wafah Dufour però en realitat es diu Wafah Bin Laden. És la nebodfa del terrorista més buscat del món, Osama Bin Laden.