1.2.06

DIMECRES 1 DE FEBRER DEL 2006
Comencem un mes en aquesta setmana de la Candelera plena de refranys que tenen a veure amb el mes. Si fa nosé què per la Candelera vol dir que tindrem un any així i si cau calamarssa ara vol dir que recollirem alguna cosa el juliol. Bon dia!

QEP ACTUALITAT. Queixes pel consum de drogues
Les escoles catalanes han rebut des de principis d'aquest curs escolar el doble de queixes per consum de drogues entre els seus estudiants. Ho diu el director de l'ONG Proyecto Hombre, Albert Sabatés. Sabatés ha alertat que aquest curs "ja s'han rebut una quarantena de demandes d'ajuda de mestres i coordinadors escolars per trànsit, violència i consum de drogues". D’aquesta forma es confirmen les xifres que alerten de l'augment progressiu del consum de drogues entre els joves.
El director de Proyecto Hombre diu que no volen ser alarmistes sinó posar remei aquest fet. La solució segons ell és afrontar el problema i treballar conjuntament pares i mestres per educar els joves en la prevenció a través de tres valors: convivència, respecte i responsabilitat

QEP BUTXACA. L'aparcament de l'aeroport de Girona de pagament.
A partir d’avui l’aparcament de l'Aeroport de Girona, amb 1.100 places, serà de pagament. Les tarifes seran de 40 cèntims d'euro la primera mitja hora o fracció, 50 cèntims per a la segona mitja hora o fracció i 75 cèntims per a cada hora addicional o fracció, segons ha informat avui AENA. El preu màxim per dia serà de 7,50 euros durant els quatre primers dies i de 6 euros per dia a partir del cinquè. Pròximament s'ampliarà en 600 el nombre de places d'aparcament gràcies a la construcció d'un edifici d'aparcament prefabricat.

QEP BUTXACA. Augment del bitllet de Renfe Rodalies.
Avui entren en vigor les noves tarifes dels trens de Rodalies de Renfe que pujen una mitjana del 5 per cent. Aquest són els canvis:
- El bitllet senzill per UNA ZONA costa 1,20 euros, un 4,3%.
- El bitllet senxill per DUES ZONES costa 1,30 euros i per a tres zones 1,90 euros.
- L’abonament mensual per UNA ZONA s’encareix 1,40 euros. Costa 25,4 euros.
- L'abonament mensual per SIS ZONESs'encareix 4,6 euros. Costa 83,10 euros.
- Els trens regionals també pujaran una mitjana del 5% mentre que els d’Alta Velocitat i els de Grans Línies, un 4,2%.
- L'abonament 2000 augmenta entre 1,80 i 4,5 euros, segons si és per a una o sis zones.
- El Bonotren per a dues zones és l’abonament de Rodalies que més puja, 0,50 euros, un 6%. La tarifa passa de 8,30 a 8,80 euros.

QEP HOMES i DONES. Sentim diferent mirant dolor aliè.
Un estudi posa en evidència que els HOMES disfruten més de les desgràcies alienes que les DONES. Els científics de la Universitat de Londres ho han estudiat a través d’imatges digitals del cervell. Han comparat les reaccions d’homes i dones quan veuen una altre persona patint algun tipus de dolor. En el cas d’un HOME si patia una dona que els agradava, s’activaven àrees vinculades amb la pena i l’empatia. Si no els deia rès aquella persona gairebé ni s’imutaven. En el cas de les dones els provocava pena tant si els agradava i sentien afinitat amb la persona que patia dolor com si no hi tenien relació.

QEP CATALÀ. Dues notícies a favor del català.
1) La Conselleria de Justícia i el TERMCAT han elaborat el DICCIONARI DEL DRET CIVIL en català. Recull la legislació dictada per la Generalitat i alguns termes del Dret Civil espanyol d'aplicació en la comunitat.
En total hi ha 1160 termes catalans amb les definicions, les seves equivalències en castellà i sinònims.
2) Paral·lelament i també sobre el català, el El Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya coeditarà llibres de fons en català que estan esgotats en els catàlegs de les editorials. Surten tantes novetats que el sector no té temps material d’editar fons de catàleg i que les llibreries troben a faltar. 'Les elegies de Bierville', de Carles Riba, i 'Domini màgic', de Joan Vinyoli, que es vendran de manera conjunta a un preu de 12 euros.

QEP SALUT. Augmenten els contagis per piercings a les orelles.
La Generalitat vol prohibir les pistoles per fer piercing a les orelles. Precisament, Britney Spears i la seva parella han protagonitzat un escàndol en ple carrer. Kevin Federline volia posar-li un piercing al nen que han tingut fa poc. Quan estava apunt d’entrar a un saló de bellesa de Malibí va aparèixer Britney cridant pel carrer que el nen no tenia ni les vacunes. També deia que amb un piercing semblaria una nena.

QEP IMPACTANT. L'obesitat s'encomana?
Un estudi de la Universitat de Winsconcin sembla que demostra que certs tipus d’Obesitat estan produïts per virus i per tant són contagiosos. No estem preparats per pensar que l’obesitat s’encomana.

QEP TECNOLOGIA. El Supercongrés GSM omple els hotels de BCN
Ple total en els hotels de Barcelona i l’àrea metropolitana per la setmana del 13 de febrer que es fa el tercer congrés mundial GSM de telefonia mòbil d’última generació. El Supercongrés de mòbils ha esgotat les places hoteleres per aquells dies. Els 1500 apartaments turístics que hi ha a la costa de Barcelona també estan plens. Els organitzadors ja estan enviant congressistes a hotels de Terrassa, Cardedeu, Calella, Granollers i Girona. El Congrés ocuparà tots els pavellons de la Fira de Montjuïch. Hi haurà un miler d’empreses i 50.000 professionals.
Aquesta situació es repetirà encara uns tres cops més aquest 2006 coincidint amb ALIMENTÀRIA del 6 al 10 de març, al Congrés Mundial de Cardiologia del 2 al 9 de setembre i al Gran Premi d’Espanya de Fórmula 1 del 12 al 14 de maig.

QEP TECNOLOGIA. Alerta per l'atac del virus KAMASUTRA.
L’Associació d’Internautes alerta d’un possible atac massiu del virus KAMASUTRA per aquest divendres. El virus pot desactivar antivirus i destruir els documents d’Office cada tercer dia de cada mes. Es diu tècnicament w32.blackmal.E@mm
Es difón a través del correu electrònic. La companyia de seguretat SYMANTEC ha posat el virus Kamasutra en la categoria 2 d’una escala de 5.
L’Associació d’internautes considera que és molt més perillòs i que pot provocar estralls divendres que ve. Les companyies anti-virus van detectar per primer cop aquest virus el dia 16 i han comprovat la seva ràpida distribució arreu de la xarxa. Es calcula que ja hi ha 300.000 màquines infectades i que el proper dia 3, divendres, podria activar-se en molts més aparells.

QEP TENDÈNCIES. El Ring ring tendeix a desaparèixer.
Passem del clàssic so a posar música a tot arreu. Ara s’ha anunciat que el sistema per trucar a través de l’ordinador SKYPE incorpora els sons i tons gràcies a un acord amb la discofràfica Warner i la filiar de telefonia per internet del grup eBay.
L’acord és amb Warner i per tant quan truquin podran sonar cançons de Madonna o Green Day per exemple. Els 70 milions d’usuaris que hi ha a tot el món ed Skype podran personalitzar el so de les seves trucades. Tot prové del tunning.

QEP TENDÈNCIES. Els nans de jardí es modernitzen.
Ha sortit al mercat una versió d’aquests nans de jardí tan populars als jardins catalans i espanyols. Aquells nans qeu porten una cistella a l’esquena on s’hi poden posar flors o aquells que porten una llumeta, per exemple. A la fira de la joquina que s’ha fet fa poc, han presentat uns robots ornamentals que han disparat vendes.
Estan fets de ciment i de pedra. Són robots dissenyats en la línia de les primeres versions dels llibres d’Isaac Asimov. Els robots més clàssics. Té la seva gràcia.


QEP TENDÈNCIES. JESSICA ALBA.
És ja tota una icone als Estats Units i la tendència és que aquesta actriu californiana de 24 anys arrasi els pròxims mesos també als paÍsos europeus
Ara ha estat escollida com la dona més desitjada pels internautes del portal askmen.com. La volen per una relació estable i duradora. Han votat dos milions i mig de persones.

QEP CITES

- Avui es posen a la venda les entrades pel nou concert de SABINA a Barcelona. Les entrades per al concert que oferirà el cantautor Joaquín Sabina el pròxim 29 de juny al Palau Sant Jordi es poden comprar a partir d'avui. Sabina tornarà amb aquest concert a Barcelona per presentar 'Alivio de luto' després de l'èxit dels tres concerts del novembre passat en l'Auditori, per al que les entrades es van esgotar poques hores després de posar-se a la venda. L'artista no actuava al Palau Sant Jordi des de l''Homenaje a Bardagí' el juny del 2001 i ho farà després de la gira ultramarina, que finalitzarà l'abril després de passar per Espanya, Perú, l'Argentina i Xile.

- Joan Manuel Serrat editarà el seu nou àlbum, cantat íntegrament en català, abans de Sant Jordi amb el títol 'MO', segons ha informat la discogràfica BMG.
Joan Manuel Serrat fa aquests dies una sèrie de concerts a Mèxic abans de tornar a Barcelona per ultimar el disc. La publicació de l'àlbum està prevista uns dies abans del 23 d'abril. Els músics que participen en la gravació de l'àlbum són el pianista Ricard Miralles -que acompanya Serrat en la seva gira mexicana-, el teclista Josep Mas, el contrabaixista Víctor Merlo, el guitarrista David Palau i el bateria Roger Blavia. MO' tindrà 12 cançons, totes escrites per Serrat excepte un poema de Joan Margarit que ha musicat. Aquest poema, 'Somriure', s'ha convertit en una cançó titulada 'Mala mar' i va ser estrenada en el Festival Grec de Barcelona l'estiu passat.