21.2.06

DIMARTS 21 DE FEBRER DEL 2006
Avui és el dia de la Festa de la LLum de Manresa. Es segueix una història que data del 1345 i encara es celebra. El misteri de la llum que va fer reaccionar el Bisbe de Vic que finalment va deixar passar pels seus terrenys l'aigua que havia de fer front a una horrible sequera. Parlant de la llum, una dona "ha donat a llum" une nena 7 quilos de pes.

Es diu Arancha. Va néixer el 13 de febrera a l'Hospital de La Paz de Madrid. Pesava una mica més de 7 quilos i media 56 centímetres i mig. El seu pare la vol inscriure al Llibre Guiness dels rècords però ja hi ha un nen italià que va néixer el 1955 i pesava 10 quilos i 200 grams. La mare va parir per cesàrea ( ah!!) i la seva primera filla ja va pesar 5 quilos.

QEP ESTUDI. Els nens aprenen abans els números que a caminar.
Assegura que abans de caminar o parlar, els nadons ja entenen de NÚMEROS. Es veu que tenen una noció rudimentària de les matemàtiques.Quan tenen 7 mesos, els nens ja tenen una comprenssió abstracta dels números i són capaços de relacionar les veus que escolten amb el número de cares que veuen. Ho diuen un grup de científics de la Universitat de Duke a Carolina del Nord. Les conclusions d’aquesta investigació podrien ser molt útils alhora de dissenyar mètodes per ensenyar matemàtiques als més petits.

QEP HÀBITS. Al Japó moltes dones estalvien sense dir-ho al marit.
La meitat de les dones japonenes estalvien diners sense dir-ho a les seves parelles. Es calcula que un 46 per cent de les japoneses que treballen a casa han reconegut que tenen fons secrets. Una companyia d’assegurances ha fet una enquesta anònima que ha descobert aquest hàbit entre les mestresses de casa al Japó.
Un 80 per cent de les dones que ho fan, estan segures que els seus marits no amaguen diners. Els especialistes diuen que això ho fan perquè la majoria de les dones japoneses pensen que són elles les úniques que tenen l’administració de la casa.
S’estima que podrien arribar a amabar una fortuna mitjana de 20.000 dòlars.

QEP POLÈMICA. L'implant de xips al cos humà.
Una empresa de videovigilància CityWatcher de la ciutat nord-americana de Cincinnati ha començat a implantar xips electrònics sota la pell dels seus treballadors per a controlar-ne l’accés a les zones de seguretat restringides de la companyia. Aquesta mesura ha fet reaccionar a diverses associacions de drets civils que han protestat contra el que consideren un nou pas en la invasió de la intimitat dels treballadors.
L’empresa al.lega que que aquesta és una tecnologia avançada i que se li poden donar molts usos. El xip de silicona que s’implanta té la mida d’un gra d’arròs, es col·loca dins de la pell i funciona com una targeta d’accés a les àrees protegides.
A Catalunya, el Baja Beach Club ja va implantar alguns xips d’aquests tipus als seus millors clients.

QEP BUTXACA. Els augments de l'euribor fan canviar les oferes bancàries. El comportament de l’EURIBOR fa que els bancs i caixes canvin d’estratètiga alhora de concedir les hipoteques i per evitar que se'n demanin menys. L’euribor va tornar a pujar el mes de gener i la tendència seguirà segons els entesos. Davant d’això el sector bancari aposta per hipoteques al marge de l’euribor, que ja ha acumulat un increment de més de mig punt en un any. El servei d’estudis del BBVA valora que l’actual cojuntura afavoreix l’opció de contractar hipoteques a tipus fix, la tendència fa que es comenci a pensar més en el conjunt de la vida de la hipoteca. Alguns bancs, com Banesto, regalen als clients assegurances per amortiguar l’impacte que puguin causar els increments dels tipus per damunt d’un límit. Altres, han apostat per ampliar terminis fins a 50 anys, com BBK o Caja Laboral. Per la seva banda, La Caixa, fa una setmana va fer públic el seu nou producte: la hipoteca d’interés combinat amb la que el client tria la part que retornarà amb interés fix i la d’interés variable.

QEP BUTXACA. Nou portal europeu per trobar feina.
La comissió europea ha inaugurat un nou portal amb un milió d'ofertes de treball dels 25 estats membres. Si busques feina CLICA AQUÍ per accedir a la web però t'hauràs de moure perquè hi ha poquetes ofertes de treball a Espanya.

QEP BUTXACA. Multes per fer DÚMPING
La Unió Europea estudia imposar restriccions a la importació de calçat de pell procedent de la Xina i el Vietnam després d’haver trobat “proves de pes” que els dos països asiàtics venen per sota del cost de fabricació (dúmping). Les mesures, que han de rebre el vistiplau de la Comissió i d’una majoria simple dels estats membres, entraran en vigor, en aquest cas, el 7 d’abril i, segons els analistes, consistiran en una tarifa addicional del 20%.

QEP TECNOLOGIA. Última tecnologia per a multar.
La policia local de Malgrat de Mar multarà amb ordinadors de butxaca . Els agents ja treballen amb ordinadors de butxaca, amb una petita impressora integrada, dissenyats com una agenda electrònica. És un dispositiu molt semblant al d’alguns establiments de menjar ràpid. És una mena de PDA. Serveix per poder tramitar directament les denúncies viàries via Bluetooth a les terminals. Les denúncies es tramiten molt més ràpid i agilita el procés a l’Ajuntament. També servirà perquè el cos de policia pugui saber, en qualsevol moment i d’una manera immediata, les incidències del municipi. De moment, el sistema es troba en fase de proves, però hi ha previst d’implantar-lo definitivament aquest mateix any.

QEP TECNOLOGIA. Campanya contra l'ús del mòbil en la conducció.
La Direció General de trànsit intensifica aquesta setmana i fins el 5 de març els controls en l’ús de telèfons mòbils al cotxe mentre es condueix. Conduir parlant pel mòbil multiplica per quatre el risc de patir accidents. La multa és de 300 euros, la suspensió del permís de conduir entre un i tres mesos i quan entri en vigor el sistema de permís per punts suposarà perdre tres crèdits.
Els agents faran 100.000 controls d’aquest tipus. És a dir uns 7000 diaris. La frase que surt als panells informatius: CONDUINT LES TRUCADES PODEN TALLAR VIDES. Quan es parla pel mòbil ja sigui amb mans o no lliures, no es perceb un 40 per cent de les coses que passen al voltant, la velocitat mitjana baixa d’un 12 per cent, el ritme cardíac s’accelera bruscament i es tarda més a reaccionar.

QEP TECNOLOGIA. Quan es vendrà la PLAYSTATION 3?
El seu llançament es podria endarrerir alguns mesos per culpa del preu final de la conssola de videojocs. Sony confia en què sigui la pròxima tardor.
Des de Sony asseguren que falta acabar d’enllestir la tecnologia del reproductor DBD BLURAY concretament en una part que té a veure amb la sortida i entrada del so.
Tothom, en canvi, assegura que la sortida de la Play 3 s’està endarrerint per una qüestió que té a veure amb el preu final. Els components de la conssola són molt cars i no saben com ajustar-se a un preu de mercat perquè la gent s’hi evoqui.
El preu de cost és de 750 euros i encara no se sap si Sony vol vendre-la per sota com fa Microsoft amb la Xbox 360.

QEP NOMS PROPIS
DAVID IRVING
El tribunal de Viena ha condemnat l’escriptor DAVID IRVING a passar tres anys a la presó per unes declaracions públiques que va fer a Àustria. Va negar l’existència de l’extermini nazi durant la Segona Guerra Mundial. El 1993 ja van expulsar Irving d’Alemanya i d’altres països per haver insultat la memòria dels jueus assassinats.

CAMERON DIAZ
Va patir un greu accident que li podria haver provocat la mort.
Un ocell de gran tamany va xocar contra el vidre de davant de la camioneta amb la qual viatjava. Els vidres es van trencar a trossos i el conductor va quedar ferit greu. L’accident es va produir quan circulava per l’autopista al sud d’Anglaterra a l’alçada de Surrey. El parabrises va esclatar. De forma increïble el conductor va aconseguir mantenir el cotxe sota control. Cameron Diaz va patir un atac de pànic. Té alguns tallets per la cara però rès important.

BEE GEES
Barry i Robin Gibb han tornat a actuar a Miami. Des que es va morir el tercer germà Maurice ara fa tres anys no havien pujat a un escenari. L'actuació es va fer a l'Hotel Diplomat de Florida. Els Bee Gees han treta fa poc un disc de les seves millors balades i al llarg de la seva trajectòria han venut al món 110 milions de còpies.

QEP CITES
- NINA/CONCERT BENÈFIC. La cantant participarà en un concert benèfic per a les dones índies de la Fundació Vicente Ferrer el pròxim 29 de maig en el Barcelona Teatre Musical. L’espectacle, ‘Dóna per a la dona índia’ consistirà en una reedició de diversos musicals emblemàtics que s’han fet a la ciutat.

- LUCIE SYLVAS.Ja no hi ha entrades pel concert que la cantant britànica farà el 3 de març a la sala Bikini de Barcelona.

- THE CHANCLETTES presenten un llibre titulat TIRANT LO FÚCSIA amb una festa a la sala Apolo de Barcelona. A la festa hi haurà las Diabéticas Aceleradas, Las Fellini i la Terremoto de Alcorcón, coneguda per la seva impagable versió del Hung Up de Madonna. Comença a les 21.00 i costa 20 euros amb llibre inclòs.

- ELO II. Ja no queden entrades pel concert de la Electricht Light Orquestra d'aquesta nit a la sala Luz de Gas. L'actuació ve precedida per una certa polèmica però la sala el manté.
Polèmica: El fundador i líder de la banda JEFF LYNNE ha demanat que no es faci el concert perquè els seus antics companys de grup ( Mik Kaminski, Luis Clark i Kelly Groucutt) continuen utilitzant el nom d'ELO en la promoció dels concerts. Lynne té els drets sobre el nom ELO i per tant s'hauria d'anunciar el concert com a ELO II. De totes maneres les peces que sonaran són les de tota la trajectòria del grup que es va dissoldre el 1986.
A la foto Jeff Lyne`. No l'espereu al concert d'aquesta nit a Luz de Gas!!

QEP TELE
AUDIÈNCIES
El consum televisiu va baixar el 2005 en detriment al consum d'internet. Si el 2003 el consum de televisió a Espanya era de 245 minuts de mitjana al dia per persona, el 2005 ha baixat fins a 221, 7 minuts. A Catalunya és de 219 minuts per persona i dia.

NOUS PROGRAMES
La Primera de TVE estrena l'1 de març el nou programa EXTRA, produït per Globomedia i presentat per Tonino, l'ex catalana de Ronaldo, MIREIA CANALDA i la model i presentadora mallorquina AINA CERDÀ, la jove de l'alcalde Clos.