20.2.06

DILLUNS 20 DE FEBRER DEL 2006
Comença la setmana del carnestoltes en un dilluns en què estem preocupats per les oques i els ànecs i felicitem Pau Gasol per debutar al partit de les estrelles de l'NBA. És el primer català que ho aconsegueix. Enhorabona perquè a més tenim altres herois com Jordi Font.
QEP Històric 1. PAU GASOL fa història.
El què va començar com una anècdota ha acabat fent història. Parlavem d’un jove de Sant Boi que aterrava a la NBA i aquesta matinada ha fet història.Quedant-se a la banqueta ja feia història però és que a més l’han fet jugar aquesta matinada.
El seu equip, la conferència oest, ha perdut contra la conferència est per 122 a 120 en uns últims minuts d’infart. Han arribat al final amb un empat a 120 gràcies a una cistella de Kobe Bryant.
Aquestes són les dades de Gasol:
- Ha jugat 14 minuts.
- Ha sortit a la pista quan faltaven 4 minuts i 41 segons per acabar el primer quart.
- No ha encistellat.
- Ha capturat 12 rebots, la meitat d'ells en atac.
- Ha fet dues assistències
- Ha fet una falta personal.
Ha estat el màxim rebotejador del partit.
QEP Històric 2. JORDI FONT fa història.
Mentre ell s'està forrant amb un contracte milionari per ser a la NBA, els esportistes olímpics als Jocs de Torí la majoria tenen feines paral·leles o es paguen els seus entrenaments. L’snowborder català JORDI FONT que va quedar quart i que ja ha tornat a Catalunya, fins fa poc venia pollastres a la Boqueria a la parada de la seva família. Fa tres anys que viu a Soldeu, a Andorra entrenant-se per aconseguir alguna cosa semblant a això d'ara. No s'esperava arribar tant lluny. Felicitats.

QEP INSÒLIT. Medallista milionari gràcies a l'spam.
Ha trascendit que un australià d’origen canadenc DALE BEGG-SMITH, guanyador de la medalla d’or d’esquí artístic als Jocs Olímpics de Torí, és multimilionari gràcies a dues empreses de màrqueting que es dediquen a enviar SPAM, correu electrònic no desitjat. Realment és un esportista que ha fet diners i els ha ensenyat- Va arribar a Torí amb un Lamborghini. La premsa australiana parla d’ell com l’SPAM MAN. Reconeix que va crear amb el seu germà una de les empreses més importants d’Spam però no en publica el nom perquè el negoci realment no està ben vist. Diu que és la tercera més important del món. Un holding que agrupa diverses empreses de màrqueting que envien de forma massiva al món aquesta publicitat tan emprenyadora.

QEP SALUT. Poder viure descansat sense dormir.
No sé si és bona o dolenta aquesta notícia. Un grup de científics britànics estan desenvolupant un fàrmac que podria reduir la necessitat de dormir. Es busca una fórmula per deixar de dormir i que el cos ho aguanti. Les primeres proves que s’han fet del fàrmac han donat resultats excel·lents. No es tracta de cap producte basat en la cafeïna. De moment en les proves que s’han fet aconsegueixen que una persona rendeixi bé dormint dues hores diàries. Estudien el rellotge biològic de les persones per aconseguir que prenent un fàrmac, una persona superi la necessitat de dormir.

QEP BUTXACA/ AIRE. Iberia al sector de les "low cost".
IBERIA s’està posant les piles per treure aviat una companyia aèria de baix cost. Les principals companyies que ja hi ha en aquest sector i que operen a l’Estat Espanyol diuen que serà un fracàs. RYANAIR, EASYJET, AIR BERLIN i VUELING mantenen els seus projectes intactes i no es prenen com a competència la nova companyia. Algunes d’aquestes companyies volen treure el 2007 vols domèstics interiors per l’Estat.
Creuen que Iberia només farà que competir amb ella mateixa. La gent entendrà que hi ha dues Ibèries, la cara i la barata i el què passarà és que els clients de la cara passaran a la barata. També creuen que és impossible que una companyia com Iberia aconsegueixi reduir costos com aquestes ho aconsegueixen.
Iberia negocia amb Caixa Catalunya, Iberostar i Air Nostrum com a socis per aquest projecte que podria sortir a finals d’aquest any.

QEP BUTXACA/AL CAMP. Demanen ajudes per la tòfona.
Interessant article el què publica el diari AVUI sobre això. La reducció dels ajuts que la Unió Europea concedeix a conreus molt estesos a Catalunya, com els cereals o la fruita seca, fa que els pagesos hagin de buscar noves fórmules per guanyar-se la vida, com la implantació de varietats de més valor afegit. Una alternativa és la tòfona negra o tòfona d'hivern, un fong molt cotitzat per les seves propietats gastronòmiques que ja fa temps que no només s'extreu dels boscos sinó de plantacions preparades. De totes maneres es veu que la incertesa sobre els resultats i la rendibilitat de les explotacions ha frenat en certa manera la introducció d'aquest conreu a Catalunya.
De fet, a les quatre demarcacions catalanes només se'n conreen unes 100 hectàrees repartides entre Osona, la Garrotxa, les comarques nord de Tarragona, l'interior de Lleida i el Prepirineu. Els productors reclamen a la Generaliat subvencions pel conreu de tòfones tal com passa a Castelló, Aragó i Sòria. A Euskadi les ajudes institucionals cobreixen el 60 per cent de la inversió necessària. Les dades són aquestes: en bones condicions, cada hectàrea de plantació produeix entre 25 i 30 quilos de tòfones negres, que al mercat es paguen a 400 i 500 euros el quilo, segons la qualitat. La vida útil d'una plantació és d'uns 35 anys.

QEP BUTXACA/ AL MAR. Crisi de la gamba de la Costa Brava.
A plaça ja fa temps que ho notem. No hi ha bones gambes i les quatre escarranssides que hi ha són caríssimes.
La Federació de Confraries de les comarques gironines crearà una comissió d'embarcacions d'arrossegament que decidirà si s'ha de fixar una veda biològica per superar aquesta crisi. Fa un mes que no es pesquen gambes a la Costa Brava.
El sector reconeix que aquesta crisi els estan provocant importants pèrdues econòmiques. L'impacte econòmic acaba aquí perquè les embarcacions que capturaven les gambes ara es dediquen el peix i això fa que hi hagi molta oferta i, per tant, que el preu del peix baixi. La Confraria de Palamós està a favor que es fixi una veda biològica perquè el mes de gener només van poder pescar 25 quilos de gambes. A més, la captura de l'any passat va ser la pitjor de tota l'última dècada.

QEP TECNOLOGIA. Avui segona fase del Domini PUNT CAT.
Avui a les cinc de la tarda comença la segona fase del llançament del domini PUNT CAT. El poden demanar totes les persones jurídiques que tinguin una web en català. Els que ho demanen no hauran de tenir cap codi de punt cat. És a dir que només hauran de presentar el registrador de les pàgines web que ja tinguin com a pròpies.
La tercera fase s’ha endarrerit finalment fins el 27 de febrer, una setmana més. Aquesta fase es reserva a les persones físiques i jurídiques que van donar suport a la campanya del .cat. Totes rebran, aquesta setmana, un correu amb el codi personal perquè puguin sol·licitar el registre. Les adreces de la segona fase i de la tercera no s'activaran fins el 23 d'abril, Diada de Sant Jordi.

QEP TECNOLOGIA. Sentència polèmica a internet.
Polèmica sentència als jutjats de Màlaga que ha alterat el sector de les compres per internet. Ha provocat polèmica. Sentencia que pagar a internet amb una tarjeta aliena no és estafa. La sentència diu que no és delicte d’estafa comprar a través de la xarxa amb una targeta de crèdit robada. El problema és que el codi penal actual no té en compte l’existència del comerç electrònic a la xarxa. La jutje considera que no hi va haver ni un delicte d’estafa ni un fau informatic. Entén que els acusats es van limitar a facilitar un número de VISA i no van manipular cap sistema ni programa informàtic. Simplement van comprar amb una targeta que no era seva. Van cimprar un reproductor de DVD que costava uns 438 euros. L’empresa a qui van comprar el material diu que totes les dades eren correctes. Per tant, no es penalitza a una persona que fa servir la tarja d’un altre sense el seu consentiment.

QEP TECNOLOGIA. El català als mòbils "va a menys".
Només 2 de cada 10 telèfons mòbils venuts a Catalunya incorporen el català. Sembla que la incorporació del català ha anat a menys. El 2004 quatre de cada deu mòbils l’incorporaven. La part positiva és que hi ha noves marques que han incorporat el català. Actualment, en el mercat de fabricants de telefonia mòbil, hi ha quatre empreses que inclouen el català dins el menú d'opcions lingüístiques. Són aquestes:
- Alcatel (tots els models)
- Grundig (model G402i per a Movistar),
- Sagem (models myX-2m i SG341i per a Movistar)
- Siemens (tots els models) i traducció al català del manual d'instruccions.
Recordem que des de l'any passat, els diputats del Parlament de Catalunya disposen dels primers mòbils amb correu electrònic que incorporen el menú en català.

QEP TENDÈNCIES. Les alternatives al petroli.
Fa temps que en sentim a parlar però ara això va afanat forma. Al Brasil ho tenen clar. L’alternativa al petroli és l’etanol, un producte derivat de la canya de seucre. Al Brasil s’estan plantejant obrir més de 70 noves refineries fins el 2012 per produirn-ne. Un 80% dels cotxes nous que es venen en aquell país tenen l'opció de funcionar amb etanol o amb gasolina. L'accés a l'etanol com a combustible és ja molt estès allà i sobretot perquè el produeixen ells amteicos. És un 60% més barat que el combustible fòsil.
La gasolina només li podria fer competència quant a preu si el barril de petroli caigués fins a 35 dòlars i això, segons els experts és poc provable. Ara es plantegen l’exportació d’aquest producte. Japó està en negociacions per importar 6.000 milions de litres d'etanol fins el 2008. Per fer-ne fan falta només tres dies i el procés és senzill. El xarop que produeix la canya es bombeja cap una destileria on s'hi afegeix llevat. Això fermenta i la conversió en alcohol el transforma en combustible

QEP TENDÈNCIES. Gravar per veure la tele després.
Per primera vegada un estudi d’audiències ha detectat un gruix de persones enganxades al DVR, Digital Video Redorder i altres sistemes que permeten gravar programes de televisió. És gent que veu programes de la tele gravats i els visiona al llarg de les 24 hores després de l’emissió. Les últimes estadístiques fetes per l’empresa Nielsen diu que en un país on hi ha 110 milions de llars, els Estats units, un 7 per cent tenen aquest costum. Els especialistes diuen que aquesta metodologia anirà a més i s’imposarà a la resta del món.

QEP TENDÈNCIES. Brokebake Mountain "a tope".
Ara ha estat a la cerimònia dels premis BAFTA, els del cinema britànic.La pel·lícula d’Ang Lee ha guanyat quatre estatuetes. Al millor director, millor pel·lícula, milor guió adaptat i millor actor secundari. La cerimònia s’ha fet les últimes hores a Londres en un cap de setmana de pluja torrencial.
George Clooney era un altre dels nominats i va acabar sent el perdedor de la nit. Va dir: és el què esperava: una mica de pluja britànica. El premi a millor pel·lícula britànica va ser per Wallace i Gromit

QEP NOMS PROPIS
ROLLLING STONES
Les últimes hores s’ha parlat molt del multitudinari concert que van fer els Rolling Stones a la platja de Copacabana. Va aconseguir un rècord. Era gratuït i s’hi van acostar un milió de persones. Bé, la policia diu que van ser dos milions.
L’altre cara del concert històric no és tan espectacular.

Diuen que almenys 600 persones van patir un coma alcohòlic, es van produir centenars de robatoris, un catamarà on hi havia gent mirant el concert des del mar es va enfonsar i el van haver de treure i una dona va trencar aigües allà al mig i va arribar a donar a llum.
Demà i dijous els Rolling Stones actuaran a l’estadi del River Plate de Buenos Aires en dos concerts de pagament.

DANIEL CRAIG/ JAMES BOND
El nou agent 007 no ha començat el seu nou paper amb massa bon peu. S'ha trencat dues dents mentre gravava una escena d'acció. Molt sexy no ha quedat. A partir d'ara ho farà amb un protector dental però amb les dues dents postisses a sota, és clar. L'actor de 37 anys grava aquests dies Casino Royale, la nova pel·lícula de l'agent britànic.

EVA GREEN/ NOIA BOND

És francesa i pseudoconeguda. Ha participat en pel·lícules com Soñadores de Bernardo Bertolucci o Reino de los Cielos de Ridley Scott.
El paper de dona Bond l'ha rebutjat abans que ella Charlize Theron, Olivia Wilde, Kimberly Davies i Thandie Newton.
També s'ha sabut que el dolent del film serà l'actor d'origen danès Mads Mikkelsen.
La pel·lícula es grava a Praga, Bahames, Itàlia i la Gran Bretanya i s'estrena el setembre que ve.

QEP CITES
- Setmana de Carnestoltes. El lema d'aquest any al carnestoltes de Barcelona capital és: Carnestoltes és qui mana, carnestoltes qui governa i ens diu que aquesta setmana res de feina, només festa.
Dijous serà dijous gras i ja s'ha avançat que l'enterrament de la sardina a Barcelona estarà enviat de Grease.
- Divendres el Palau Sant Jordi acull els 100 expositors de la fira Spannabis. Es debatrà l'ús terapèutic del cànnabis. Entren en terreny relliscós perquè la fira coincideix amb una campanya que porta per lema: La Maria no t'estima.
- Concert avui a la sala Apolo de SHINEHEAD. Li diuen l'home de les mil veus perquè sap fer bé reggae, ragga i hip hop. És d'origen jamaicà però adoptat al Bronx de Nova York.

QEP TELE
FIXATGES
- EL RETORN d’ALFREDO URDACI a la tele serà a LA SEXTA i com a humorista.
S’afageix als 9 famosos que concursaran en la versió VIP de EL CLUB DE LA COMÈDIA.
La pròxima primavera sortirà com a concursant estrella a EL CLUB DE FLOR. El còmic Florentino Fernàndez ensenyarà a vuit famosos a interpretar monòlegs d’humor.

EUROVISIÓ
- LES KETCHUP seran les representants espanyoles al festival que es fa a Grècia el 20 de maig. Participaran probablement amb la cançó Bloody Mary que els ha fet Queco, l'autor de l'Aserejé. Han estat escollides per un grup d'experts d'entre les més de 40 propostes rebudes.
- A Andorra diuen que serà una dona però no ho desvetllaran fins el 8 de març amb una gala especial per Andorra Televisió. Aquest cop hi haurà ballarins i una coreografia vistosa. La cançó escollida és del mateix autor de la de l'any passat. Rafael Artesero, autor de la Mirada interior que va interpretar Marian Van der Wal a la semifinal i que no va aconseguir classificar-se.

NOUS PROGRAMES
- TV3 estrenarà la segona quinzena de març un programa de cites presentat per Josep Lobató. Es dirà Prohibit als tímids. És de la productora Sargantana Voladora i el dirigeix el propi Miquel Calçada. Amb ell, la televisió pública recupera un gènere amb què ja va ser pionera al seu moment, amb la producció de Gestsmusic d'Amor a primera vista, que iniciava els concursos televisius de trobar parella l’estiu de 1991.

- CARLES FRANCINO i ÀNGELS BARCELÓ A CUATRO.
Cuatro emetrà en breu un nou programa informatiu de caire setmanal en el qual es preveu que hi col·laborin professionals de reconegut prestigi. Els noms que més sonen són els de Carles Francino, Àngels Barceló, Iñaki Gabilondo o Jon Sistiaga. Tots quatre estan col·laborant actualment en algun dels mitjans de Prisa. Barceló i Francino a la SER, i Gabilondo i Sistiaga a Cuatro. Es preveu que el programa s'engegui a mitjans de març d'aquest any i que el seu títol sigui Cuatro por Cuatro, però les negociacions encara estan obertes, per la qual cosa pot provocar canvis.

PUBLICITAT
La Sexta, que començarà les seves emissions a finals de març, ha fitxat per a l'àrea de gestió i publicitat Giovanni Rier, que fins ara havia estat director general de Publiespaña, l’empresa responsable dels ingressos publicitaris de Telecinco.