25.1.06

DIMECRES 25 DE GENER DEL 2005
Aquesta és la imatge de Barcelona ciutat mentre avui féiem el programa, un dia en què la Mariola fa anys. Quants?...

QEP MEDI AMBIENT. El planeta s'escalfa.
La NASA ha anunciat que segons les dades recollides les últimes dècades, l’any passat el 2005, va serel més calurós a la terra des del segle dinou que és quan es van començar a registrar les temperatures de la superfície del planeta.
El 2005 s’ha superat la marca registrada el 1998. La més alta fins ara des que es recullen dades. Hi ha una forta tendència a l’escalfametn de la terra. Des del 1970 fins ara la temperatura del planeta ha pujat 0,6 graus i en tot el segle XX 0,8.
La tendència va a més perquè els anys més calurosos han estat aquests últims.
El 1998 es va produir el fenòment atmosfèri de EL NIÑO que consisteix en l’escalfament de les aigües del pacífic i això va provocar que tota la temperatura del plantea pujés. El 2005 s’han superat aquells nivells.
Els experts no creuen que sigui per la contaminació sinó per l’emissió de gasos com el diòxid de carboni, el metà o l’ozó que produeixen l’EFECTE IVERNACLE.

QEP BUTXACA. Hipotecats fins el coll.
En general es calcula que comprar un pis suposa el 46 per cent del sou. És la taxa més alta dels últims 12 anys. Ens hipotequem de mala manera.
Ho diu un estudi fet per la immobiliària Metrovacesa basant-se amb dades del Banc d’Espanya i el Ministeri d’Habitatge. L’esforç financer que es fa per comprar un pis no ha de superar segons els bancs el 33 per cent dels sous. L’any passat es va destinar gairebé nou vegades el sou anul íntegre per pagar l’habitatge.

QEP BUTXACA. La lletra petita de l'eliminació de comissions.
Adicae, l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances ho ha fet i diu:
- L'eliminació de comissions anunciada pel Banc Santander li suposarà aquesta entitat una reducció d'ingressos de només l'1'8%.
- Només treuen comissions a uns determinats clients. És un reclam publicitari per generar més negoci.
- Tota rebaixa de comissions és positiva per l'ususari però també assegura que l'actuació té més a veure amb una campanya de marqueting i publicitat que no pas amb un estalvi efectiu per part del consumidor. En general les entitats compten ampliar marges de benefici per altres conceptes.
- L’associació aleta que ara moltes entitats s’apuntaran al carro de fer publicitat a través de la retirada de comissions però s’ha de veure de quina manera comenpensen. Algunes entitats bancàries poden compensar l'eliminació de determinades comissions amb l'obligació al client que contracti al mateix temps assegurances de vida, targeta de crèdit o assegurança de la llar, per mantenir les condicions signades.
- En el cas del Santander si mirem la lletra petita veiem que NO té previst eliminar ni rebaixar les comissions per obertura o cancel.lació d'hipoteca, ni dels crèdits al consum, ni prestecs personals, o per dipòsit o gestió de fons d'inversió, assegurances d'estalvi o targetes de crèdit. L'entitat manté també les comissions per transferències que els immigrants envien als seus països.

Reaccions: -Paral·lelament des del BANC POPULAR han estat contundents. Aposten per seguir cobrant comissions perquè reflecteixen, diuen, la qualitat del servei.

QEP CIÈNCIA. El futur de la balena morta al Tàmesi.
La balena que va morir el cap de setmana passat al Tàmesi s’exhibirà al Museu d’Història Natural de Londres. Els experts volen reconstruir el seu esquelet de sis metres de llargada. Actualment li estan fent l’autòpsia i avui han de fer públics els resultats. La informació es farà servir per un projecte que vol saber les causes de mort dels mamífers marins a les costes britàniques. Es va extraviar al riu i va morir hores després en plena operació de rescat. Una operació mediàtica que van seguir en directe les càmeres de televisió i que va poder observar tot el món. En aquest cas concret s’especula que la balena es va desorientar per culpa d’un so emès per l’armada britànica.

QEP CATALUNYA. La manifestació d'Almenar.
El poble d’Almenar, al Segrià, no hi ha ningú que estigui dacord en un pla que es vol aprovar en uns terrenys de la localitat. Uns 1500 veïns van tallar ahir al migdia la Nacional 230 durant mitja hora per expressar el seu rebuig en contra la Zona d’Especial Protecció d’aus, el ZEPA. L’aplicació d’aquest zona protegida diuen que frenarà el creixement d’altres sectors a la població.

QEP SALUT. Deixar de fumar només gratis pels parlamentaris.
Es finançarà el tractament per deixar de fumarLa conselleria de Salut pagarà als diputats del parlament una teràpia per deixar de fumar. La cambra catalana els facilitarà consells i seguiment mèdic. La conselleria recomana a les empreses privades que financïn tractaments a través de les seves mútues contractades. La conselleria de sanitat no es planteja un finançament d’aquestes característiques per la població en general.

QEP TECNOLOGIA. Skype en català.
El sistema per trucar telefònicament a través d’internet amb trucades gratuïtes ja està disponible en català. Ja és possible descarregar-se l'última versió d'Skype en català, traduïda per l'organització Fes-Ho-Cat. Es tracta de la tercera versió del servei de telefonia per internet Skype i la principal novetat és que incorpora la possibilitat de fer vídeotrucades. Altres millores són una millor qualitat de so, la possibilitat d'organitzar els contacte en grups, la redirecció de trucades a telèfons fixes o mòbils. Recordem que des de finals de l'any passat Skype és propietat d'eBay, una de les companyies que competeix, juntament amb Google, Yahoo i Microsoft, en la lluita per conquerir la comunicació dels usuaris de la xarxa.

Clica AQUÍ per descarregar l'Skype en català.

QEP TECNOLOGIA. Estudi curiós que diu què relaciona marques.
Les marques que prefereixen els propietaris de l’IPOD. Coriós estudi el que ha fet la prestigiona consultora NIELSEN NETRATINGS sobre els usuaris d’aquest producte d’èxit de la marca Apple.
Els resultats de l’anàlisi són aquests:
- La majoria són propietaris de vehicles de la marca Wolkswagen, seguits dels d'Audi i Subaru.
- L'estudi ha posat en evidència l'augment d'usuaris aconseguit per Apple gràcies a l'Ipod i a l'augment de descàrregues de música a la seva botiga on-line iTunes
- De les dades de l'informe elaborat per Nielsen també se'n desprèn que els usuaris d'iPod i del portal d'Apple prefereixen la sidra com a beguda alcohòlica seguida de les cerveses d'importació.

QEP TECNOLOGIA. Espanya el setè del món en generar spam.
ESPANYA va ser el 2005 el setè país del món que va emetre més SPAM, més correu brossa. Un 2,5 per cent de tot l’SPAM generat al món, sortia d’Espanya.
El 2004 erem el vuitè país del rànquing i hem pujat un lloc. Som el segon país d’Europa que en genera més. La llista publicada per l’empresa de seguretat SOPHOS col·lioca els Estats Units a la primera posició.

QEP ESPECTACLES / CITES
- EL CODI DA VINCI. Una de les pel·lícules més esperades d’aquest any inaugurarà el Festical internacinal de cine de Cannes però no competirà oficialment en cap dels guardons. Es tracta del CODI DA VINCI. La dirigeix Ron Howard i està basada en l’exitosa obra de Dan Brown. L’estrena a Cannes serà el 17 de maig i l’estrena mundial serà dos dies després, el 19 de maig. Els protagonistes: Tom Hanks i Audrey Tautou.
- VICTOR MANUEL I ANA BELÉN.. Dins el Festival del Mil·leni, avui hi ha concert d’un matrimoni en principi benavingut.
El concert és al Palau de la Música a partir de dos quarts de deu de la nit.
- MANU GUIX.
Fa concert aquest vespre al Teatre Metropol de Tarragona.
Comença a les vuit

QEP NOMS PROPIS
MARIAH CAREY
Treu la seva pròpia línia de perfums.
S’apunta a la moda encetada per Britney Spears, Jennifer López, Celine Dion o Marilyn Manson
No se saben gaire detalls sobre això. Només que el perfum i l’olor està basat en florcs blanques.

DAVID BOWIE
El 7 de febrer es fa la gala de la 48ena edició dels Premis de la música, els GRAMMY a Los Àngeles per tercer any consecutiu. Un dels protagonistes de l’edició serà DAVID BOWIE. Se li vol fer un homenatge i se li donarà un grammy d’homenatge. El nom real de David Bowie és David Robert Jones.

NORAH JONES
A banda de la seva carrear en solitari forma part d’un grup que es diu THE LITTLE WILLIES. En el nou disc es pot veure les influències del COUNTRY d’aquesta noia que no sembla que hagi trencat mai un plat. El disc de country surt a la venda el 6 de març. anten cançons de Dolly Parton, Johnny Cash i Kris Kristofferson
Fins ara el grup es limitava a fer concerts

LENA
Apadrinada per Alejandro Sanz, és una cubana que acaba de treure el seu primer dis.És néta de la mítica intèrpret cubana ELENA BURKE. Lena resideix a Miami desde fa 10 anys. Ja va participar en la gravació del seu disc "No es lo mismo" i ara en el de debut de Lena fan un duet que és el senzill de presentació del disc. També s'especula sobre si surten junts o no.


QEP TELE
RUMOR CONFIRMAT
- Ja s'ha confirmat oficialment. El conseller delegat de Telecinco PAOLO VASILE ha decidit rellevar el cap d'informatius JUAN PEDRO VALENTÍN per PEDRO PIQUERAS. EL relleu és tant com a responsable com a editor i presentador del vespre.

ENTREVISTES POLÍTIQUES EN PRIME TIME
- Aquest matí a LA PRIMERA i a Los DESAYUNOS, el programa de PEPA BUENO, entrevisten el president de al Generalitat, PASQUAL MARAGALL.
- A TV3 avui el cap d’informatius entrevista el cap de l’oposició ARTUR MAS
Demà Iñaki Gabilondo entrevista demà al presidente del Gobierno, José Luis Rodríguez Zapatero, en Cuatro. La entrevista tendrá lugar a las 21.45 horas, al término del informativo 'Noticias'. Se abordarán temas como el Estatuto de Cataluña, el pulso lanzado por Batasuna, la reforma del IRPF y la destitución del teniente general Mena
- El programa de debat Geometria Variable, un dels plats forts de les produccions del centre territorial de TVE a Sant Cugat per aquesta nova temporada, s’estrena avui en prime time, a les 22:30 hores. En el seu primer programa en aquest horari, el seu director i presentador, Joan Tàpia, moderarà una taula rodona amb els directors de quatre diaris barcelonins per parlar sobre l’Estatut: Antonio Franco (El Periódico), Xavier Vidal-Folch (El País a Catalunya), José Antich, (La Vanguardia) i Vicent Sanchis (Avui

ANIVERSARI
El concurs 'Saber y ganar' celebra els seus 2000 programes amb un especial.

PROJECTES
La primera sèrie feta per telèfons mòbils negocia el seu pas a la Televisió. Supervillanos de Globomedia podria veure's a Cuatro o a la Sexta.

TV INTERNACIONAL
Dues cadenes nordamericanes s'han unit per sorpresa i han creat l'anomenada també LA QUINTA.Es tracta de WB i UPN. La nova cadena arrencarà el setembre i orientarà els seus continguts al públic juvenil. L'ordre seria aquest:
CBS
ABC
FOX
NBC
i LA QUINTA.