16.1.06

DILLUNS 16 DE DESEMBRE DEL 2005
Dilluns soso després d'un cap de setmana trist amb pluja i cel gris. L'única alegria en l'ha donat Marc Coma que ha guanyat el Dackar. Llàstima que ha acabat una etapa abans perquè han atropellat un nen que ha mort. Què està passant...

QEP ACTUALITAT. Alemanya es prepara pels mundials de futbol.
El ministeri alemany d’interior ha anunciat que aprovarà un nou decret a través del qual determina com han d’anar els agents de la policia. Només podran portar una pulsera i una cadena i no s’ademeten les cuetes, les rastes ni els piercings.
Tampoc està permès portar barba de dos dies. El decret es publicarà el mes que ve i entrarà en vigor abans del Mundial.

QEP CIÈNCIA. La sonda Stardust.
Una càpsula de la sonda espacial Stardust ha aterrat al desert de Uttah (EEUU), acostant a la Terra mostres de pols còsmic recollit de la cua d'un cometa. L'agència espacial nord-americà, NASA, espera que les partícules de pols proporcionin valuosa informació sobre l'origen del Sistema Solar i la formació de les cometes. El material còsmic va ser recollit per la sonda Stardust durant un viatge interplanetari de 4.800 milions de quilòmetres de set anys de durada.

QEP SALUT. Millor les teràpies amb nicotina per deixar de fumar.
Els fumadors que recorren a la teràpia substitutiva amb nicotina multipliquen fins a vuit vegades les probabilitats de deixar aquest hàbit davant dels que no les utilitzen, mentre que només un 5% dels fumadors poden deixar aquesta dependència per voluntat pròpia. Això ho ha dit un expert universitari especialista en tabaquisme, José Luis Borrego, qui ha participat aquesta setmana en una conferència a Saragossa sobre la Utilització del Tractament Substitutiu de Nicotina pel farmacèutic.

QEP BUTXACA. Nous preus del bitllet de RENFE rodalies.
S’havia anunciat ja l’augment de les tarifes del tren de gran velocitat, el TGV i també els trens de llarg recorregut però RENDE estava pendent de quins increments s’aplicarien aquest any en el preu del bitllet dels trajectes de rodalies. L’augment, en aquest cas, tenia a veure amb decisions del govern.
RENFE ja ho ha anunciat. Les tarifes de les línies de rodalies i de mitjans distància s’apugen un 5 per cent. La companyia ha justificat la pujada per les diferències de tarifes amb els transports metropolitans de Madrid i Barcelona, l'encariment del combustible i els costos derivats de l'aplicació del cànon per ús de la infraestructura.

QEP BUTXACA. Les queixes del Peugeot 307.
La federació de consumidors Facua ha fet públic que al llarg del 2005 va rebre més 500 queixes per defectes de fabricació en el Peugeot 307. La majoria de queixes tenen a veure amb disfuncions electròniques que poden afectar la seguretat de la conducció.

Des de finals del 2002, la federació de consumidors ja porta acumulades un total de 2.112 reclamacions rebudes per aquest model de Peogeot.
En concret els conductors es queixen de vibracions que augmenten de manera considerable quan el vehicle passa de 110km/h, afectant l'estabilitat del volant i dels miralls retrovisors.
Apart de molt diverses disfuncions en el sistema electrònic del vehicle, errades en el sistema d'il.luminació, netejaparabrises que es bloquegen, airbags que s'activen de manera espontània, entre d'altres. En alguns dels casos s'ha resolt amb el canvi per un cotxe nou, en d'altres, després de passar pel taller diverses vegades.

QEP TECNOLOGIA. Cas de forat de seguretat a terra.
La fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès a tràmit la denñuncia d’un veí de Castelldefels contra el portal TERRA després de descobrir un forat de seguretat en el sistema que permet acdedir a informació confidencial d’altres usuaris.
Iván-José Fernàndez diu que ha pogut accedir casualment a dades personals d’altres usuaris com ara l’adreça, els telèfons, el DNI i fins i tot números de comptes bancaris. S’entén que això només hauria de ser possible posant una clau o contrasenya. Segons el demandant es pot entrar canviar alguna dada i quedar indemna i no deixar rastre. També es poden gravar aquestes dades en un CD i utilitzar els serveis contractats per aquests usuaris.
En un primer moment aquest noi es va posar en contacte amb Telefònica, empresa de la que depen Terra,i ho va explixar. L’empresa assegurava haver-ho solucionat. Després ho va comprovar onament en saber-ho i assegurava que el problema ja estava resolt. El mateix denunciant ho va comprovar, va veure que l’accés seguia obert i va decidir denunciar-ho. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha admès aquesta denuncia. Si es demostra això és un cas realment GREU.

QEP TECNOLOGIA. Bloquejar el mòbil si te’l roben.
Cinc estudiants de Singapur han presentat un nou sistema que bloqueja el telèfon mòbil per si te’l roben. És una tecnologia antirobatori molt nova.
El sistema és molt simple. Per tenir-lo és necessari haver instal·lat un software especial en el terminal. L’usuari ha d’inserir les dades del registre am bun password. Cada vegada que es canvïa de tarja SIM s’ha de canviar aquesta contrasenya. Si les dades es posen de forma errònea tres vegades, el mòbil es bloqueja automàticament i enviar les dades de la nova tarja SIM a les operadores.

QEP TECNOLOGIA. Internet també per intel·lectuals.
Anem a internet. No només es busquen imatges pujades de to, videojocs. Internet es converteix en una bona eina de documentació. Ara la biblioteca britànica ha decidit penjar a la xarxa les pàgines manuscrites d’un diari musical de Wolfgang Amadeus Mozart. Inclou un catàleg del compositor i permet escoltar els primers compasos de treballs que mai va arribar a interpretar. La versió digital està formada per 30 pàgines i 75 introduccions musicals. Es poc consultar clicant AQUÍ.

QEP TENDÈNCIES: El cinema de por i fins i tot GORE de moda.
Cada vegada té més adeptes als Estats Units sobretot entre els joves. Els últims dies ha sorprès l’èxit d’una pel·lícula de baix pressupost que no té estrelles molt famoses entre el seu repartiments. El film HOSTEL s’ha convertit en un èxit de taquilla gràcies a la seva història gore. Ha superat Las crónicas de Narnia i King Kong. Parla de dos joves que decideixen fer el clàssic viatge cap a Europa desconeixen que es convertirà en un mal son. Els capturarant en una càmera de tortures. Es manté, doncs, aquesta tendència entre els joves que volen cinema de terror.El gènere viu als Estats Units un bon moment.

QEP TENDÈNCIES. La creativitat a eBay.
El portal de Subhastes d’internet eBay s’està convertint en un punt de creativitat i en una sortida per propostes curioses. La setmana passada s’anunciava la posada en funcionament d’una part per revendre els regals de Nadal que no es volen.
L’última curiositat és la d’una família que subhasta els seus serveis. Són els vuit membres d’una família que demanen un milió i mig de dòlars per treballar durant cinc anys en un hotel o un domicili d’un país tropical. Asseguren tenir experiència en cuina, neteja, contrucció i manteniment de cotxes.

QEP TENDÈNCIES: El fenòmen Harry Potter no va a MENYS sinó tot el contrari.
Aquest cap de setmana s’ha fet a Londres un càsting per fer el paper de LUNA LOVEGOOD; una de les companyes de Harry Potter a l’escola Howarts i ha estat un càsting massiu. Es busca una noia d’entre 13 i 16 anys i no ha de ser una actriu amb experiència però ha de ser rossa. És un paper que apareix per primer cop a Harry Potter i l’ordre del Fènix, el cinquè llibre de la saga.
De Harry Potter ja s’han venut a tot el món 300 milions de llibres venuts i quatre pel·lícules gravades amb èxit de taquilla. Sembla que la febre Harry Potter només l’aturarà la pròpia autora que ha anunciat que aquest 2006 ja ha anunciat que escriurà l’últim llibre.

QEP NOMS PROPIS
MARC COMA
El pilot de KTM es converteix en el segon català que guanya el Dàkar. L’organització va suspendre ahir l'etapa arran de l'accident en què es va atropellar un nano que ha mort. Només el separaven una trentena de quilòmetres del podi final. Coma ha fet una cursa impecable, sense grans victòries, arriscant simplement el que ha estat necessari. En la que ha estat l’última etapa, el seu rival més pròxim, Cybil Despres, es va perdre.
Pel que fa a la participació catalana un altre dels pilots que aspiraven al triomf, Isidre Esteve, va haver d'abandonar la cursa dilluns passat per causa d'una doble caiguda. Avui fa una roda de premsa de valoració. En cotxes, destaca el tercer lloc de Nani Roma, que ha deixat les motos i ha pujat al volant d'un Mitsubishi.
El Dàkar de 2006 es recordarà, de ben segur, per les tres morts que han enterbolit la prova. La primera, la del pilot australià Andy Caldecott, dilluns passat, que corria a l'equip d'un català veterà del ral·li, Jordi Arcarons. La segona, l'atropellament d'un infant guineà, divendres, a prop de la localitat de Kourahoye. I, finalment, la d'un altre nen aquest cap de setmana al Senegal.

EMINEM
S’ha casat aquest cap de setmana mab la seva ex-dona KIM MATHERS. La parella s’havia divorciat fa cinc anys després d’una batalla legal per la qustòdia de la filla que tenen en comú. Ara, amb el casament, retornen a la felicitat o almenys ho intenten.

RICKY MARTIN
Les explicacions que va fer a una revista alemanya sobre la seva vida sexual van sorprendre tothom però han provocat un cert neguit entre els membres de la seva fundació de Puerto Rico que es dedica a ajudar nens i nenes que han patit abusos sexuals. Després de diversos dies de silenci, el cantant ha enviat una carta als mitjans comunicació a través de la qual assumeix la responsabilitat de les seves declaracions. Diu que tot el què ha declarat no ha d’influir per rès en els treballs de la Fundació Ricky Martin. Explica que no s’hagués pensat mai que les seves expressions podrien portar a una discussió pública absurda que arriba al sensacionalisme.

JAVIER BARDEM
El director de cinema Steven Soderbergh no descarta comptar amb l’actor per la seva pròxima pel·lícula sobre el revolucionari Ernesto Che Guevara. Bardem podria fer el paper de Fidel Castro.
No està fet del tot però la rumorologia apunta que ho farà Bardem i el propi director admet que està ultimant aquesta possibilitat.
Benicio del Toro serà el Che en aquesat pel·lícula titulada GUERRILLA

QEP CITES
- Avui es donen els premis Globus d’Or de cinema que atorga la crítica estrangera de Hollywood. EL wester de gays Brokeback Mountain dirigit per Ang Lee es perfila com a favorita. La rival és el film dirigit per George Clooney 'Good Night, and Good Luck'
- Avui es comença a gravar un film sobre els GAL dirigit per Miguel Courtois. Els protagonistes són Jordi Mollà, Natàlia Verbeke i José Garcia. Té 6 milions d’euros de pressupost.
- SERGIO DALMA comença aquesta setmana la seva gira per presentar el seu últim disc TODO LO QUE QUIERES. El concert de Barcelona serà el 17 de febrer.
- Avui comença el rodatge d’una pel·lícula sobre els GAL.