13.1.06

DIVENDRES 13 DE GENER DEL 2006
El d'ahir va ser un dia ple de successos i tragèdies. Esperem que avui sigui un dia una mica millor.

QEP SALUT. Els prematurs s'engreixen més a casa que a l'hospital.
L’experiència a l’hospital Clínic i el Sant Pau de Barcelona ha permès descobrir i demostrar que els NADONS PREMATURS guanyen el doble de pes A CASA que a l’hospital a les unitats de neonats.
L’Hospital Clínic i el Sant Pau de Barcelona ja fa mesos que han posat en pràctica un nou sistema. Donen l’alta aquests nadons prematurs entre vuit i deu dies després del part i per fer el seguiment del pes envien dos o tres cops per setmana una infermera a domicili com a seguiment i control.
S’ha vist que a casa guanyen uns 40 grams al dia, el doble del pes dels que continuen a l’hospital. Vist això, la conselleria de Salut implantarà un protocol perquè si els pares volen vagin a casa a cuidar aquests petits nadons.
Lògicament és una iniciativa que redueix molts costos. Els últims temps s’ha notat un augment espectaculars de nadons nascuts amb menys d’un quilo i mig .L’augment de l’edat de la mare, dels embarassos múltiples i de la immigració expliquen la major incidència de parts abans dels nou mesos.

QEP DROGUES. S'empassa droga per no ser descobert.
A Vic, un menor de 17 anys veí de Torelló va sortir ahir del coma a l’hospital, on va ser ingressat la matinada de dimarts després d’empassar-se una bossa «del tamany d’un cigró» amb droga. El jove s’estava barallant amb un altre al carrer i va decidir ingerir la bossa per evitar un probable registre dels agents de la Policia Local. El noi es va desmaiar quan va entrar a la comissaria. S’ha passat 12 hores en coma.

QEP BUTXACA. Els pobres pagesos.
Quan els productes agraris arriben al consumidor el preu se'ls ha multiplicat per cinc. L’organització agrària Coag ha presentat un informe que denuncia la poca participació del pagès en el preu del producte final.
Per posar un exemple amb un producte que es consumeix ara. La CLEMENTINA.
El preu que rep el pagès o agricultor és de 0,27 euros el quilo, mentre que el consumidor en paga 1,89 euros de mitjana, un marge del 700%.
COAG i associacions de consumidors com UCE i CEACCU firmaran la setmana que ve un acord per treballar en estratègies conjuntes i combatre aquesta desmesura en la distribució comercial dels productes. El pitjor de tot és que de vegades el què es paga als agricultors no els cobreix els costos.

QEP CURIOSITAT. Porcs de color verd.
A Taiwan han engendrat amb èxit porcs fluorescents verds. Els han injectat proteïna fluorescent a porcs embrionaris. De moment n’han engendrat tres. Es veu que ja hi havia alguns porcs verds però aquest equip d’investigador se n’orgullés que fins ara eren verds a troços i els seus són totalment verds.

QEP TENDÈNCIES. La tecnologia entra en els dissenys de roba.
Ja fa temps que els bolssos i les bosses de mà incorporen butxaquetes de la mida exacte per portar el telèfon mòbil. Això no és cap novetat. De totes maneres cada vegada surten al mercat més prendes que tenen la facilitat de portar aparells tecnològics de forma pràctica.
Ara Levi’s ha dissenyat els primers texans amb iPod.Es diuen REDWIRE DLX. Tenen una petita palanca en una butxaca que permet opear amb el reproductor portàlil de música. Els texans tenen un forat per guardar el dispositiu i els auriculars.D’altra banda, la firma TuneBuckel ha presentat a la MacWorld aquesta setmana un cinturó que incorpora un petit anclatge per portar el iPod Nano. Són cinturions negres i blancs que costen uns 50 dòlars.
La firma americna KENPO ja va presentar l’any passat una jaquet d’home amb controls a les mànigues pels que fan esports d’hivern i a més tenen diners.
Burton Snowboards ofereix també una jaqueta dissenyada per portar reproductors MP3.

QEP TENDÈNCIES. Una mena de tunning arriba a la moda.
Aquest 2006 s’imposarà la tendència de fer-se alguns complements un mateix. No es tracta de cusir a casa, no.Diverses firmes ofereixen la possibilitat de personalitzar un article. Es tracta d'encarregar un article amb un color concret,per exemple. Hi ha diverses firmes que ho fan.

QEP TENDÈNCIES. Es tendeix a fer aparells tecnològics polivalents
. El gatget més estrany que s'ha publicat últimament és un telèfon mòbil que es converteix en ratolí inalàmbric per l'ordinador i a l'inrevés. És un mouse de SONY per Skype.De moment es ven al Japó a uns 8.000 yens.

QEP TECNOLOGIA. Els SMS com a negoci.
Buscar funcions pràctiques pels missatges SMS del mòbil i a més que siguin empresarialment exitoses no és tant fàcil. El mètode que s’ha presentat de deixar de fumar a través de missates no ens convenç massa però ara un portal d’internet ha trobat un algre negoci que no està malament.
El portal inmobiliari idealista.com ha llançat un sistema d’alerta per missatges al móbil per persones qeu estan buscant una vivendea de lloguer.
Quan s’activa al portal una nova vivenda de lloguer, tots els abonats en el servei i que busquin una casa o pis d’aquelles característiques reben de forma immediata un SMS. Cada missatge costa 0,2 euros i l’usuari pot rebre’n un màxim de deu al dia.
En aquest missatge s’hi posen les característiques de la vivenda i el contacte per llogar-la.
- Un altre de les funcions dels SMS pot ser per fer tràmits burocràtics.
Ja és possible tirar endavant alguns tràmits com per exemple renovar les ajudes familiars de la Generalitat.
Ara l’Ajuntament de Sevilla permet empedronar-se a través d’SMS.

QEP TECNOLOGIA. El comerç just a internet.
Comprar al comerç just ja es pot començar a fer a través d’internet.
Les botigues de comerç just han posat en funcionament un portal de venda de productes els beneficis dels quals es destinen a ONGs com als establiments.
Els usuaris podran escollir a la ONG a que volen que es destinin el marge de la seva compra, entre un 5 i un 10% del valor.
El portal destinarà el 90 % del marge comercial a ONGs i el 10% restant serà per despeses de manteniment.
De moment només hi ha accés a una lloc de compra -La casa del llibre- però es preveu que en pocs dies existeixi una àmplia oferta.
El portal està obert a totes les ONG que estiguin registrates en els llistats d'associacions i fundacions que compleixen amb els principis de transparència i bones pràctiques elaborat per la Fundació Libertad. L’adreça és edoong.org

QEP TECNOLOGIA. Els Auriculars de l'Ipod perjudiquen.
Investigadors de l'Academia d'Audiologia d'EEUU entre ells Dean Garstecki, de la Universitat Northwestern (Xicago), han advertit que els auriculars que porten els aparells de MP3 poden causar danys auditius, fins i tot ja es parla de 'la sordera de l'iPod' que s'ha detectat a molts joves que presenten simptomes de sordera propis de la tercera edat. L'advertiment se centra en el disseny de l'auricular miniaturitzat que no bloqueja els sons externs i, aquesta limitació, es compensa apujant el volum a nivells perjudicials.
Aquests mini auriculars es col.loquen en el canal auditiu i així permeten caminar o correr escoltant música, però això multiplica encara més els problemes d'oïda.
Com a prevencíó aconsellen un us no superior a una hora diària i que el volum no sobrepassi el 60% de capacitat.
Els límits aconsellables no superen els 85 decibelis i un iPod pot arribar als 115 db.

QEP NOMS PROPIS
ISABELLE O LA DONA AMB CARA NOVA
La dona que el novembre passat li van trasplantar gairebé totes les parts de la cara a través d’un mètode molt innovador ha passejat en públic sense cridar l’atenció.
El cirurgià que li va fer l’operació ha explicat que Isabelle està intentant fer vida normal. És una dona de 38 anys divorciada i mare de dos nens. Va rebre les parts d’un donant que estava clínicament mort. El seu propi gos va ser qui li va desfigurar la cara. Les ferides li impedien parlar i menjar. Ara passeja, va en bicicleta, conversa i menja. La pacient ha de continuar visitant l’hospital de Lió i Amiens perquè el tractament no ha acabat. Ara l’atenen els psiquiatres que l’ajuden a acceptar la seva nova imatge.
Aquest mateix equip mèdic prepara cinc transplantaments facials més però cap d’ells és urgent.

RAICA OLIVERA
És la model del moment perquè surt amb RONALDO però també perquè és espectacular.
Aquesta setmana està triomfant a la passarel·la de moda de Rio de Janeiro on està captant la majoria de flaixos. Els de passarel·la Barcelona tontos no són i l’han fixada per la cita de la setmana que ve.
Arriba a Barcelona a través de la firma LANCOME. Hi ha molt d’interès a conèixer la nova nòvia del jugador brasiler.
Segons la premsa del Brasil, els ingressos de la model han millorat molt de tenir un catxét de 2.220 dòlars per desfilada ha pujat fins als 6.660 dòlars i els seus contractes també han augmentat

QEP CITES

- L'artista gallega Luz Casal actuarà el pròxim 8 de febrer al Palau de la Música de Barcelona per presentar el seu disc recopilatori, 'Pequeños, medianos y grandes éxitos'

- Ana Belén i Victor Manuel repassen la seva trajectòria musical.
'Una canción me trajo a ti' és el títol del DVD+CD que Ana Belén i Víctor Manuel publiquen el pròxim 31 de gener. En aquest doble treball, es recullen més de seixanta cançons i resumeix la biografia musical dels dos artistes.
La publicació d'aquest treball coincideix amb el quaranta aniversari de l'aparició de les primeres obres de Víctor Manuel, al 1966, quan l'artista asturià va editar els seus primers singles, per continuar dos anys més tard amb 'El cobarde', que també apareix en el nou àlbum, informa Sony/BMG en un comunicat.

- Concert de CHAMBAO demà al Barcelona Teatre Musical.

- El recinte firal de Cornellà acull aquests dies l’edició d’hivern del Saló de les Rebaixes, on més de 70 expositors oferiran als asistents tota mena de productes amb descomptes que poden a arribar a ser del 70%.
Avui, demà i diumenge al Recinte Firal de Cornellà d'11 del matí a 20 del vespre.

- TRADICIONÀRIUS. La novena edició del Tradicionàrius comença avui amb un concert de Jaume Arnella. Per primera vegada aquest any els escenaris estaran fora del barri barceloní de Gràcia, nucli habitual del certàmen perquè el Centre Artesà està en obres. Hi ha programats 45 espectacles.