22.11.05

DIMARTS 22 DE NOVEMBRE
Santa Cecília. Avui és la Festa de la música.


QEP ACTUALITAT. A Barcelona carril per autoritats i a Tarragona tractorada a finals de setmana.


A finals de setmana es celebra a Barcelona la Cimera Euromediterrània. Concretament diumenge i dilluns que ve. Ahir la consellera d’interior Montserrat Tura va presentar el dispositiu per aquest esdeveniment que reunirà a la ciutat una quarentena de caps d’Estat. Com afectarà això als ciutadans?.
Tindrà efecte directe sobretot aquells que utilitzen la ronda litoral de Barcelona. Entre diumenge i dilluns hi haurà restriccions. Es reservarà un carril pels cotxes oficials per unir de forma ràpida l’aeroport del Prat i la zona Fòrum que és on es farà la trobada. Durant els dos dies estarà prohibida la circulació de camions per la Ronda Litoral en qualsevol hora. Les autoritats temen que hi hagi manifestacions antiglobalització. La consellera deman a la gent que s manifesti sense provocar incidents. Es té constància de quatre organitzacions que es volen manifestar

A Tarragona, el president d’ASAJA, Albert Castelló, ha convocat els pagesos a una tractorada que sortirà de Valls el pròxim divendres a dos quarts d’onze del matí en direcció Tarragona ciutat. Aquesta és la primera de les manifestacions previstes per aquest sindicat a nivell de Catalunya per demanar un gasoil professional i un seguit de mesures estructurals pel sector agrari.
Les protestes no acabaran aquí. Des de l’ASAJA pronostiquen un 2006 molt calent en reinvindicacions per la crisi que viu el sector per culpa dels preus del gasoil.

CURIOSITAT EXITOSA. Una iniciativa curiosa amb èxit que s’ha fet a València.
Desperten a domicili un miler de nens que fan CAMPANA de l’escola.
Es tracta d’un plà municipal de monitors despertador. El pla ha aconseguit que gairebé tots els menors tornin a classe. També s’ha creat la figura del MONITOR CORREU. Porta cartes personalitzades i en mà als pares.

QEP BUTXACA. Hem gastat més en mòbil que en trucades fixes.
Per primer cop el consum a l’Estat de trucades de telèfon mòbil ha superat les trucades fetes a través de la telefonia fixe. El segon trimestre d’aquest 2005 els espanyols s’han gastat 1.053 milion d’euros en trucades de mòbil i 1.026 en fixes. La mitjana de despesa per persona entre l’abril i el juny d’aquest any és de 32,6 euros destinats al mòbil. La proporció és del 60 per cent de contractes enfront el 40 per cent de targetes de prepagament.

QEP BUTXACA. Permisos pel pare de la criatura.
El Govern espanyol estudia acceptar l'aplicació d'un permís de paternitat de dues setmanes, independent del de la mare, en la pròxima llei d'igualtat.
La proposta inicial del Ministeri de Treball i Afers Socials a empresaris i sindicats és que la durada del permís sigui només d'una setmana, però l'executiu considera la possibilitat que finalment siguin dues.
Es tracta d'una mesura experimental de conciliació de la vida familiar, que té com a objectiu crear demanda en la societat. Convergència i Unió reclama que el permís sigui de quatre setmanes, una possibilitat que des del Ministeri espanyol es considera inassolible en l'actualitat. A hores d’ara els pares tenen dret a gaudir d'un permís laboral cedit per la mare -excepte el període de descans obligatori de sis setmanes posteriors al part- i CIU considera necessari introduir "un element de discriminació positiva" dirigit als homes.

QEP TENDÈNCIES. L’èxit de la serie de televisió CSI ha arribat als estudiants.
El poder de seducció de la televisió impregna la universitat i cada vegada hi ha més estudiants que s’apunten a les carreres de criminòleg i detectiu privat. Està de moda. A Madrid, per exemple, les dues universitats que fan Criminologia o que donen el títol propi de Detectiu Privat a la Complutense han experimentant un boom de matriculacions des que s’emet la serie a l’Etat.
Les sortides d’aquests estudis que duren tres anys són: treballar als cossos i forces de seguretat de l’Estat, muntar un gabinet de detectius o dedicar-se a la seguretat privada. A la Universita pública aquests estudis costen 721 euros per curs i en la privada 3800 euros.

QEP TECNOLOGIA. Obres completes de grans clàssics en SMS.
Un professor de literatura de la Gran Bretanya, John Suthrland, s’ha capficat en traduir en missatges de text per mòbil obres literàries clàssiques amb l’objectiu d’ajudar els estudiants. De moment han abreviat en SMS les obres completes de Shakespeare, Paraido Perdido de Miltos, els Contes de Canterbury de Chaucer i altres obres de Charles Dickens i Jane Austen. Segons el professor, es poden comprimir els cinc actes de Hamlet en uns dos mil caràcters. Serveix per ajudar a memoritzar.
També argumenta que alguns pensen que Dickens és massa extens per reduir-lo a poques lletres però recorda que l’escriptor va començar com a taquígraf i,per tant, hauria aprovat aquesta iniciativa.

QEP TECNOLOGIA. Un argentí que viu a Barcelona guanya el premi al millor Bloc.
S’han concedit els BOBS, són els Òscars dels weblocs, els diaris electrònics a la xarxa. El concurs internacional el va crear la cadena de televisió alemanya Deutsche Welle i aquesta és la segona edició. El BOB al millor bloc ha estat per HERNAN CARCIARI i el seu titulat MÁS RESPETO QUE SOY TU MADRE.Per sorpresa, el jurat ha premiat un bloc de novel·la. Explica la història d’una família argentina, ELS BERTOTTI, amb clau d’humor. Hernan Casciari és escriptor i periodista. Se’l considera el creador d’un nou gènere literari: la blocnovel·la. Es caracteritza perquè els que firmen el bloc són personatges de ficció i el requisit important és que això mai es desvetlli.



- Millor Webloc: Más respeto que soy tu madre. Clica AQUÍ per visitar el bloc.
- Millor Bloc Multimèdia: CIBOULETTE, un bloc francès que explica amb dibuixos les aventures de Miss Gally i Georgette. Jurat i públic han coincidit.
- Millor Podcasting: ANTIWAVE, el xinès Ping Ke, un ràdio Dj.
- Premi especial Reporters sense Fronteres: Premi pel bloc Manal and Alaa's Bit Bucket d'Egipte.
- Millor Bloc Periodístic: Es premien els millors blocs en cada idioma. El guanyador espanyol és JABALÍ DIGITAL. El públic ha escollit CASPA TV.

QEP TECNOLOGIA. Una Campus Party per analfabets tecnològics.
L’Ajuntament de Madrid organtiza pels primers dies de desembre una mena de Campus Party però no només per a freaks de la informàtica com a València sinó per a tothom i sobretot per aquells que no la utiltizen. Es diu e-life 2005.
Segons el consistori, el 50 per cent de madrilenys són analfabets electrònics.
Els organitzadors venen la fira com una ANTICAMPUS PARTY perquè no és per experts. Volen que aquelles persones que no estiguin acostumades a les noves tecnologies comencin a tenir coneixements suficients per incorporar-s’hi.
Han fet una enquesta i han sortit resultats sorprenents.
El 34,6 per cent dels enquestats madrilenys creu que l’MP3 és un àcid beneficiós pel colesterol, que els monitors de plamsa són per ús sanitari o que el bluetooth és una marca de raspall de dents.

QEP ESPECTACLES
CHENOA
Continua la promoció del seu disc NADA ES IGUAL que és a les botigues des de la setmana passada.
Avui hi ha firma de discos de Chenoa al centre comercial Carrefour de Glòries des de les set de la tarda fins a dos quarts de nou del vespre.
Demà dimecres serà al Media Mark de Girona.
D’altra banda Chenoa serà una de les protagonistes del concert HELP MÚSICA CONTRA LA SIDA que es farà l’1 de desembre a Madrid en motiu del Dia Internacional contra aquesta malaltia. Els beneficis del concert seran pels nens seropositius i amb Sida que hi ha ingressats a l’hospital Gregorio Marañón de Madrid.

JUANES
Cantarà a la cerimònia del sorteige pel mundial de futbol d’Alemanya 2006 que es farà el 9 de desembre a Leipzig, Aleamanya. El propi colombià ha reconegut que ha estat una invitació sorprenent. Reconeix que li agrafa el futbol però que mai s’hauria imaginat que l’haurien convidat per una festa d’aquestes característiques. Cantarà LA CAMISA NEGRA. Juanes ha avançat que a finals del 2007 treurà un nou disc però que abans s’agafarà un any sabàtic per descansar, si pot.

KYLIE MINOGUE
Retorn musical de l’australiana Kylie Minogue aquest desembre. Torna amb un senzill amb dues versions de les clàssiques OVER THE RAINBOW i SANTA BABY. També inclourà vuit temes en directe i tres videoclips.
Kylie oferirà aquest material a través de la seva pàgina web i en botigues virtuals i no podrar vitjar a Austràlia per Nadal per culpa de la seva malaltia.
El retorn real als escenaris serà a finals del 2006 segons va dir ahir la seva portaveu. No hi ha data concreta però es diu que vol fer un retorn triomfal i a sac.
El senzill que surt ara OVER THE RAINBOW l’han extret del DVD en directe-

MICHAEL HUTCHENCE
Un altre australià en forma de efemèride.
Avui fa 12 anys de la mort del cantant dels INXS.. Va morir en estranyes circumstàncies en una hbitació d’un hotel de Sydney. Tenia 37 anys.

QEP CITES
ESTOPA
- Avui surt a la venda el nou disc dels Estopa. Es diu VOCES DE ULTRARRUMBA i els especialistes destaquen d’ell que té, a banda de la rumba característica dels de Cornellà algun flirteig amb altres gèneres.
El CD surt amb un DVD on es pot veure el duet interpretant sis cançons en acústic i també una entrevista que els Andreu Buenafuente. Al nou disc hi ha rumba i flirteig amb el hip hop, el reggae i fins i tot la batuka.

- Els islandesos SIGUR RÓS fan avui un concert al Barcelona Teatre Musical.
Presenten el seu últim àlbum TAKK... íntim, orquestral i intens. Alguns inclouen la música de SIGUR ROS com a POST-ROCK. El concert comença a un quart de nou del vespre amb entrades de 30 a 50 euros.

QEP TELE
Ahir va començar el Fòrum de la TDT. A partir de la setmana que ve es presenta com serà el dial digital.
La majoria de cadenes ultimen preparatius per, abans d'acabar el mes, posar en marxa les emissions digitals de nous canals de televisió, que només podran ser vistos en llars amb aparells adaptats o que disposin de codificador.
El dial es multiplicarà en deu dies dels 7 canals d'ara (sense comptar els d'àmbit local) fins als 25. Aquesta és la principal aposta per fomentar la digitalització al país: que l'oferta arrossegui la població a adaptar els seus equips. De fet, segons dades presentades ahir en la reunió del Fòrum de la TDT, menys d'un 1% de la població compta amb allò necessari per rebre les emissions de TDT. A partir d'ara i durant el 2006, la Generalitat invertirà 4 milions d'euros en campanyes de comunicació per animar el trànsit a la TDT.
D'altra banda, la Generalitat crearà una Oficina de Projecte per seguir l'evolució del trànsit al digital de la població catalana

TV3
L’era digital televisiva es pot dir que comença a Catalunya la setmana que ve.
El director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, Joan Majó ha anunciat que dilluns que ve s’estrenarà el nou CANAL 300 que emetrà només en digital una programació de ficció, que correspondrà en un 80% a sèries i un 20% a pel·lícules , i el canal interactiu 3i.
Amb això TVC omplirà el primer multiplex que té assignat, integrat per TV3, 33-K3, 3/24 i el Canal 300. A mitjans del 2006 obrirà dos nous canals digitals, desdoblant el 33 i el K3 -un de cultural i un d'infantil. A finals del 2006 s'engegarà el sisè canal (segurament d'esports) i el 2007 el Canal Ciutadà, per fer tasques administratives.

BTV
Barcelona Televisió també ha anunciat que dilluns que ve arrencarà les emissions digitals. Ho ha anunciat el director general de BTV Ricard Domingo.
Tot i que el mapa de Catalunya pel que fa a la TDT local pública encara no s'ha presentat, es dóna per fer que la televisió barcelonina gaudirà d'un dels quatre espais disponibles en els dos múltiplexs del Barcelonès.

NOVETATS
- Demà s'estrena un nou programa de bricolatge i jardineria a La Primera de TVE. Es diu BRICO LOCUS. S'emetrà els dimecres a La 2 de 16:55 hores a 17:30 hores. El produeix GRV Editors i el presenta Juan Mateo. En el seu pas a Tele 5 BRICOMANIA de la productora d'Arguiñano ha perdut un milió d'espectadors.
- Lo CARTANYÀ ha superat el seu propi rècord d'audiència. Divendres passat va tenir un 24,7 per cent de quota de pantalla.