19.1.05

Dimecres 19 de Gener de 2005. L'Església admet el condó per prevenir la sida. Li donem la benvinguda al segle XXI. No calen més paraules. Què està passant?

Tendència. Des de fa un temps, les mares nordamericanes, fartes de l’estereotip de la mestressa de casa, munten grups de rock on canten sobre l’alletament matern, el cansament o sobre com aconseguir que els nens facin els deures.
La idea va ser Joy Rose, una dona de 47 anys i mare de 4 fills que va fundar el grup Housewives on Prozac al 1997.
Només l’any passat, es van formar 20 grups nous a Nova York, Dallas i Califòrnia. I s'ho prenen molt seriosament. Assajen els caps de setmana, toquen en festes, en esglèsies… i fins i tot graven CD’s. A Amazon s’hi poden trobar un parell de cd singles i una nadala de Housewives on Prozac.
El pròxim mes de maig, algunes d’aquestes bandes participaran al festival Mamapalooza a Nova York, també fundat per la líder de Houswives on Prozac. Serà la quarta edició del festival que enguany també se celebrarà a Dallas, Detroit, Nashville i San Francisco.

Invent. Ja es comercialitza l’escombreta de wàter reciclable. L’ha inventada una biscaina, Ángela Escajadillo.
L’escobreta es diu SKJA i com a invent ha aconseguit vàrios guardons.
Duu un sistema de pinça que s’acciona des del mànec. Amb la pinça s’agafa una cel·lulosa especial per netejar el wàter i un cop net, la pinça deixa anar el paper perquè no l’haguem de putinejar amb les mans. Tirem la cadena i llestos. L’escombreta no s’ha embrutat ni s’ha mullat i està llesta per tornar-la a fer servir.
És un producte ecològic ja que tot el suport i l’escombreta es poden reciclar. Els consumibles de paper també estan fets a partir de material reciclat i són biodegradables.
L’empresa que ho fabrica es diu Skjadillo SL i vol comercialitzar l’escombreta per tota Espanya de moment, per més endavant entrar al mercat europeu.

Internet/Dominis. Espanya ocupa el lloc número 9 del món a la llista de països amb un major nombre de dominis genèrics d’Internet, és a dir, els que acaben amb .com, .net i .org.
Concretament amb 641.172 dominis, cosa que situa el nostre país pel damunt del Japó.
Al desembre passat es van registrar 15.090 dominis genèrics i 1.245 acabats en .es.
Xifres molt lluny de les de països com Alemanya i el Regne Unit on, també el mes de desembre passat, es van registrar més de 80.000 dominis. En 4 dies s'hi registren el mateix nombre de dominis que a Espanya en tot un any.
Són dades de l’Associació d’Internautes (AI).

Internet/Virus. Nou virus! Arriba per correu electrònic amb el següent títol a l’assumpte: Tsunami donation! Please help!.
Duu un arxiu adjunt anomenat tsunami.exe. Si s'obre el cuc informàtic prèn totes les adreces de correu electrònic de la llibreta de direccions de l’usuari i es re-envia a altres ordinadors.
El virus també pot atacar pàgines web envaint-les de peticions fins que el servidor es bloqueja.

Internet/Estafes. Segons el diari britànic The Times, el portal Ebay es pot convertir en l’objectiu d'estafadors online. Són bandes que podrien procedir de Rússia i Europa occidental.
Envien correus escombraria a les víctimes. Un cop descarregats, aquests correus infecten l’ordinador amb un programa que enregistra exactament quines tecles prem l’usuari.
Es fan passar pel venedor de l’objecte subhastat i expliquen a l’usuari que el guanyador de la subhasta s’ha fet enrera i que encara té la possibilitat de comprar el producte.
L’usuari pica i la transferència va a parar a l’estafador.

MARTIN SCORSESE
Fa 2 anys que prepara un telefilm sobre Bob Dylan. Se centrarà en els primers anys de la carrera del cantautor, entre el 1961 i el 1966, i s'emetrà aquest estiu a la televisió pública nord-americana.
Scorsese va poder accedir a deu hores de recents entrevistes de Dylan conduïdes pel mànager del músic, i ha assenyalat que potser farà algunes preguntes a Dylan. Però prefereix explicar la història de la forma més objectiva possible.

MADONNA i BRITNEY SPEARS
Posaran veu a l’adaptació animada per al cine de The English Roses, el llibre de contes infantils de Madonna.
La pel•lícula la dirigirà el seu marit, Guy Ritchie.

PASTORA
El trio català format per la Dolo Beltrán i els germans Pauet i Caïm Riba han començat el seu primer viatge a l’Amèrica Llatina per presentar el seu primer disc.
La primera parada de la seva gira és Puerto Rico, el país pont amb els Estats Units i on durant 4 dies, els Pastora actuaran en diferents televisions i realitzaran entrevistes per a vàrios mitjans de comunicació.
Quan tornin, continuaran amb la preparació del seu segon àlbum.

SHAKIRA i ALEJANDRO SANZ
Ja té a punt nou material. Una de les sorpreses més importants d’aquest pròxim disc és la participació d’Alejandro Sanz. Sanz compartirà veu amb Shakira en una de les cançons en què va estar treballant el passat Nadal.
En declaracions a Billboard, el músic ha declarat que està molt satisfet per aquesta col•laboració i també ha confessat que està perfeccionant el seu anglès de cara al seu pròxim objectiu: publicar un disc en anglès.

BEBO VALDÉS
Serà la gran estrella de la desena edició del Festival Internacional de Dixieland, que se celebrarà a Tarragona el pròxim mes de març.
Valdés actuarà el dia 18 de març al teatre Metropol de la capital del Tarragonès. Les entrades es posen avui a la venda.

ALICIA KEYS
El 6 de febrer se celebra a Jacksonville, a Florida, la gran festa del futbol americà, la Superbowl 2005.
Aquest any, i amb les imatges de la ‘teta’ de Janet Jackson encara al cap de molts, es compta amb l’actuació d’una de les nenes bones de la música nordamericana, Alicia Keys.
Cantarà American the Beautiful, dedicada a Ray Charles. També hi seran presents 150 estudiants de l’escola per a sords i cecs de Florida, d’on el músic va ser alumne al 1937.
Al descans de la Superbowl hi haurà una actuació de Paul McCartney.

Homes i Dones. Algunes dades extretes de l’estudi presentat ahir de l'Institut de la Joventut (Injuve), dependent del Ministeri de Treball i Afers Socials.

- El 39% dels homes espanyols que tenen 28 i 29 anys continuen vivint a casa dels pares. El percentatge de les dones és lleugerament inferior i se situa en el 28%.

- Gairebé 7 de cada 10 joves amb edats compreses entre els 15 i els 29 anys segueixen sense independitzar-se.

- Al 67% dels joves que encara viuen amb els pares els agradaria anar- se'n de casa. Però no ho poden fer perquè primer han d’acabar els estudis, aconseguir una feina i prefereixen trobar parella.

- D’entre els que ja tenen una feina estable, el 45% dels nois més grans de 24 anys encara no s'han independitzat.

- Més de la meitat dels joves amb edats compreses entre els 25 i 29 anys que encara viuen amb els seus pares no tenen company sentimental.

- A Espanya hi viuen un total de 816.721 joves estrangers, 450.000 amb papers. Són de L'Equador, el Marroc i Colòmbia principalment.

- Els joves immigrants dediquen a la setmana 24,2 hores a l'oci. Els espanyols en dediquen 28,4.

- Les principals distraccions dels joves immigrants són escoltar música, veure la televisió, sortir amb els amics, escoltar la ràdio, llegir diaris, anar al cine, descansar i llegir llibres.

- En el cas dels joves espanyols, aquesta llista d’activitats s’amplia amb viatges, l'esport i els concerts.

Tele.

* Smallville. A partir del pròxim dilluns, les aventures de Superman quan era jove substituïran el culebró Te voy a enseñar a querer, que emet La Primera de TVE.

* CQC. Torna a Tele 5 a partir del divendres 28 de gener. Serà en horari de màxima audiència, les 21.30h, i amb Manel Fuentes com a conductor.

* Homozapping. Quin mareig! El tornen a programa els divendres en comptes de diumenges. Antena 3 es carrega així Casi perfectos, la sèrie d'Emilio Aragón que no ha cobert les expectatives d'audiència.

* Porca Misèria. Televisió de Catalunya i la productora Arriska Films han tancat l'acord per produir i emetre una segona temporada de la sèrie de TV3 que protagonitzen, entre d'altres, Joel Joan, Anna Sahun i Mercè Martínez.
Ha tingut molt bona acollida. Reuneix una mitjana de 627.000 espectadors. L'episodi més vist fins es va emetre el dijous 30 de desembre i el van seguir 736.000 espectadors.