19.1.05

Dimarts 18 de Gener de 2005.

Conductors. La Federació d’Autoescoles de Catalunya (FAC) informa que el nou carnet de conduir només es lliurarà als nous conductors i a aquells que facin la renovació per correu postal. En el cas dels primers, l’expedició del carnet triga 2 setmanes des del moment en què s’aprova l’examen pràctic.
El nou format de carnet de conduir NO es lliurarà a qui canvïi de domicili, a qui hagi perdut el document ni a qui li hagin robat.
En aquests casos, es trametrà un nou carnet amb el format antic.
El nou carnet de conduir és més petit i està plastificat, com en un DNI o una targeta de crèdit. L’adreça del conductor no hi apareixerà segons diu la Llei de Protecció de Dades.

Insòlit. Un botiguer de Granollers demana l’ajuda ciutadana per recuperar un sobre amb 102.000 èurus que va perdre el 7 de gener. Eren diners estalviats per comprar un pis al seu fill.
Els havia tret del banc. Eren bitllets de 500€.
Duia el sobre a la furgoneta, entre el seient i la guantera.
Creu que potser li va caure el sobre quan va parar la furgoneta a la plaça de la Muntanya per llançar unes escombraries.
Ha posat un anunci a la Revista del Vallès amb un número de telèfon i prometent una gratificació per qui trobi el sobre.

Viatges. Segons dades de l’Associació Europea d’Aerolínies, de gener a novembre de 2004, les companyies aèries europees van perdre una mitjana de 13,8 maletes per cada 1.000 passatgers transportats.
La companyia amb qui més viatgers han volat és l’alemanya Lufthansa. Més de 48 milions de viatgers i una mitjana de 16,3 maletes perdudes per cada 1.000 passatgers.
La línia aèria que més maletes ha perdut és British Airways, 18,2 per cada 1000 passatgers. És la tercera en nombre de passatgers.
La companyia que menys maletes ha perdut és Spanair. 5 maletes per cada 1.000 viatgers. N'han volat uns 8 milions.
Iberia ocupa la quarta posició en quant a nombre de viatgers (gairebé 30 milions) i ha perdut una mitjana de 10,9 maletes.
Oficialment, una maleta es dóna per perduda quan han passat 21 dies.

Viatges 2. A Alabama hi ha una botiga que fa negoci amb els equipatges perduts que mai han estat reclamats.
Es diu Unclaimed Baggage Center.
Està divida en seccions, com si fós un centre comercial normal i corrent: roba per homes, dones i nens, llibreria, joiera, objectes variats i, fins i tot, una cafeteria.
Amb els objectes curiosos que reben, han muntat un museu on s’hi pot veure des d’un violí de 1770 a peces valuoses d’antigues civilitzacions com ara l’egípcia.
També existeix la versió online.

Espai. Jeff Bezos, propietari d'Amazon, és al darrere del projecte de construcció d'un aeroport per a vols turístics espacials a l'oest de Texas.
Ho fa a través de la seva empresa Blue Origin, que ja hauria demanat un primer permís oficial per obrir una zona d'envolaments espacials.
Durant els propers sis o set anys, es construirà una pista a Corn Ranch, a Texas.

Internet. El 30% dels usuaris que naveguen amb Internet Explorer tenen bloquejada la pàgina d’inici per virus informàtics que segresten l’adreça de la web.
Ho diu l'Associació d'Internautes (AI).
S’insisteix en què es visiti el web seguridadenlared.org.
S’hi poden trobar antivirus que es poden descarregar de forma gratuïta així com el programa Antisecuestro IE que desbloqueja la pàgina d’inici perquè es pugui canviar i fins i tot la bloqueja de nou perquè ningú la pugui segrestar per segon cop.

Mòbils. Samsung ha presentat un nou prototip de telèfon mòbil, SCH-310, que, en comptes de fer-lo funcionar amb el teclat, es pot fer anar fent servir gestos.
Té un sensor que detecta els moviments de l’usuari i els interpreta.
Permet que l’usuari marqui, pengi, reproduexi música o jugui només bellugant el telèfon, sense haver de marcar cap tecla.
Per reproduir una cançó es desplaça el mòbil cap a la dreta. Per esborrar correu electrònic de la bústia, es sacseja l’aparell com si fós una coctelera.
També disposa de reproductor d’mp3, càmera de fotos d’1.3 megapíxels i suport per a GPS.

VICTORIA ABRIL
El pròxim 21 d’abril presentarà al Palau de la Música de Barcelona el disc Putcheros Do Brasil, un recorregut pel món de la Bossa Nova, un estil pel qual l'actriu hi sent passió des de ben joveneta.
Al concert repassarà 20 cançons interpretades en portugués i també algunes adaptacions que ella mateixa ha fet en espanyol.

BUSTED
El grup ha decidit separar-se oficialment després de la recent marxa d’un dels seus membres, Charlie Simpson.
Matt Williams i James Bourne van prendre aquesta decisió i la van comunicar el passat divendres en roda de premsa mantenint-se fidels a la promesa que el grup s’havia fet en començar la seva carrera: quan un d’ells faltés, Busted deixaria d’existir.

JUANES
Hi ha un canvi d’ubicació del pròxim concert del colombià Juanes el divendres 11 de febrer.
Degut a la gran resposta del públic s’ha decidit traslladar aquest directe al Pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona, enlloc de la sala Razzmatazz.
Es permetrà l’entrada a menors de 16 anys, donat que el nou emplaçament és un recinte esportiu.
Per a totes aquelles persones que hagin comprat l’entrada amb antel·lació, la promotora ha informat que són igualment vàlides.

Homes i Dones. Els homes cobren un 50% més que les dones al sector privat. Així ho indiquen unes dades fetes públiques ahir i que s’extreuen de l’informe Índex laboral Manpower: diferències salarials entre homes i dones.
Les dades són de 2001 però L'autor de l'informe, el catedràtic Josep Oliver, diu que serien vàlides per a l'any 2005 perquè no s’ha notat cap canvi significatiu.

- Al 2001 el salari mitjà d'una dona al sector privat era de 992€ bruts al mes, mentre que els dels homes era de 1.489.

- En el sector públic, la diferència es redueix considerablement: els homes cobren un 10,7% més que les dones.

- A partir dels 29 anys d'antiguitat laboral, el salari del sexe masculí està un 73% per sobre del del sexe femení. Entre els 5 i els 29 anys d'experiència laboral, les diferències van augmentant del 12% al 28%.

- Als llocs de treball no qualificats els homes guanyen el 50% més, mentre que el percentatge va disminuint fins a situar-se al 25% en el cas dels titulats.

- Per sectors, el de serveis personals (servei domèstic, empreses de neteja, etc.) és el que presenta més desigualtat laboral entre sexes. Els homes poden arribar a cobrar més del doble que les dones.

- Al sector industrial els homes cobren un 65% més que les dones.

- I al sector serveis el percentatge baixa al 57%.

- A les empreses més petites (d'1 a 4 treballadors) i a les més grans (de 100 a 499 i de 500 i més) les diferències salarials entre homes i dones són més grans, arribant a ser d'un 49,6%.

Tele.

* Bricomanía. T5 demandarà TVE per la reposició diumenge passat a La 2 d'un programa de Bricomanía. La cadena privada té un contracte en vigor des de l'1 de gener per a l'emissió de l'espai de la productora Bainet TV.

* Audiències. En la seva primera setmana en antena, El programa de Ana Rosa és l’espai més vist dels matins, de dilluns a divendres, amb una mitjana setmanal del 29,6% de quota de pantalla.
Supera en 11,6 punts el programa de Maria Teresa Campos a A3, Cada Día, i en 10,4 punts a Por la mañana, que condueix Inés Ballester a La Primera.
Per cert, Cada Día ara s’emetrà a partir de les 10.45h, igual que la Quintana.

* Globus d'Or. Desperate Housewives és la guanyadora dels premis a la Millor Sèrie i a la Millor Actriu, en l’apartat de comèdia.
Nip Tuck, a cop de bisturí és la sèrie guanyadora d’un globus d’or en l’apartat de sèrie dramàtica. Un polèmic programa de cirurgians plàstics que ensenya el dia a dia d’una clínica de cirurgia estètica. A Espanya es pot seguir a través del canal Calle 13.