4.1.05

Dimarts 4 de Gener de 2005. Balanços de 2004 de tota mena. Barcelona torna a ser la ciutat més cara d'Espanya per comprar-hi un pis. L'any 2004 tanca amb la xifra de morts a les carreteres més baixa en 25 anys. Tots dos titulars, millorables. Què està passant?

Cìencia. El vulcanòleg Bill McGuire està convençut que un desastre semblant al que ha tingut lloc a l’Àsia podria passar als Estats Units i al Regne Unit. Un tsunami gegant apareixeria sobre les costes de l’Atlàntic i devastaria amb tot el què trobés al seu davant.
Les ciutats amb més números perquè passi són Londres, Washington, Boston i Miami.
La data no és massa concreta: podria succeïr demà o d’aquí a mil anys.

Porters discoteca. Ja s'han examinat les tres primeres promocions d'aspirants al títol de porter de discoteca. Le sproves les han superades 139 de les 150 persones que s'hi van presentar.
Es converteixen en els únics porters que compleixen amb el requisit de titulació exigit per decret de la Generalitat.
És més difícil que els aspirants tinguin el graduat escolar i no tinguin antecedents penals (requisits orevis) que passar el curs de 25 hores teòriques i 15 de pràctiques.
Un 60% dels 8.000 treballadors del sector a Catalunya no compleixen les condicions esmentades.

Girona. Des d'avui, visitar la catedral de Girona costarà 3 èurus.
Qui pagui l'entrada disposarà d’una àudio-guia per recòrrer la nau principal, el claustre i el Museu del Tresor.
Mantenir-la oberta els 365 dies de l’any costa 365.000 èurus. Amb els diners de l'entrada els seus responsables volen mirar de poder-se autofinançar. Es redactarà una nova guia de la Catedral de Girona, es canviarà l’enllumenat, es pagarà un servei de vigilància i es faran petits treballs de manteniment.
No compta amb l'aprovació d'Ajuntament i Generalitat.

Reis Mags. Ha nascut el primer patge virtual. Es diu Bitbit i atendrà els nens fins demà dia 5 de gener a través d'aquest web.
Es pot xatejar amb el patge, conèixer més a fons la tradició, enviar la carta als Reis Mags via e.mail i recomenar la pàgina a un amiguet.
Bitbit utilitza un robot de conversa o xatbox, un sistema d’intel·ligència artificial que permet mantenir un diàleg mitjançant l’anàlisi de patrons de text per trobar la resposta adequada en cada cas.

Tecnologia. Aquest dijous es fa a Las Vegas una nova edició de la Fira Electrònica de Consum. Es donaran pistes sobre els avenços tecnològics del 2005. La conferència té quatre dies de durada i és la cita anual més important de la indústria als Estats Units.
S’hi exhibiran tot tipus de dispositius, des de pantalles de televisió planes de 102 polsades fins a discos durs per a reproductors de música o telèfons, amb gran capacitat però amb la mida d’un segell de correus.
S'hi presenten els objectes més innovadors: forns amb accés a internet, paelles digitals. No tots els invents s'arriben a comercialitzar.
Aquest any l'estrella serà la pròxima generació de DVD i els rivals en la seva fabricació.

E.mails. Segons dades del Centro de Alerta Temprana sobre Virus i Seguretat Informàtica (CAT):

- Al 2004 es van detectar 1.350 virus, una mitjana de 3 al dia, però 200 menys que al 2003.
- 1 de cada 6 e.mails enviats a Espanya contenia virus.
- Netsky va afectar el 70% dels correus infectats. Una de les seves versions, Netsky.P ja en va infectar tot sol el 40%.
- Les 2 últimes setmanes de l'any van aparèixer 28 milions d’e-mails infectats per Zafi, el virus de la felicitació de Nadal.
- El pitjor de l'any, el Sasser.
- El 2004 vam descobrir que els telèfons mòbils també poden estar afectats pels virus.

MOBY
Publicarà nou disc el pròxim 14 de març i es titularà "Hotel", segons ha informat Virgin.
Moby ha cantat gairebé totes les cançons i també ha tocat tots els instruments excepte les bateries. Ha volgut prescindir dels seus característics samplers per fer un disc molt eclèctic on escoltar balades, himnes o peces d’electro-disco.

ERIC CLAPTON
El guitarrista ha confirmat el retorn del mític grup Cream per al pròxim mes de maig.
Juntament amb el baixista Jack Bruce i el bateria Ginger Baker, Clapton ha explicat que el grup (una de les formacions més importants de finals dels 60) farà 4 concerts al Royal Albert Hall de Londres.

HÉROES DEL SILENCIO
Tornen a les botigues de discos el pròxim 14 de febrer en format CD i DVD. El treball es titularà “El ruido y la furia” i no és nou. Es tracta del concert que Héroes del Silencio va fer al Palau dels Esports de Madrid l’any 1993 i que ja va aparèixer a la capsa d’edició limitada ‘Héroes del silencio en directo’.
El DVD conté imatges del concert i 10 cançons enregistrades a la sala La Riviera de Madrid el 21 de novembre de 1995.

MICHAEL SCHUMACHER
Segons el diari italià “La Provincia”, el pilot de Fòrmula 1 s’ha comprat una espectacular mansió que li ha costat uns 2 milions d’èurus.
Es troba a la Villa La Cassinella di Lenno, al sud del llac Como a Itàlia. Té 37 habitacions, està envoltada d¡un gran parc verd i té una gran dàrsena.
Només s’hi pot accedir per aire o per aigua.

Homes i Dones. Les dones intel·ligents tenen més dificultats per casar-se. Ho diu un estudi elaborat per le suniversitats d'Edimburg, Aberdeen, Bristol i Glasgow. S'ha estudiat 900 persones.

- La probabiliat de casar-se augmenta un 35% per als homes per cada 16 punts més que tinguin de coeficient intelectual. En canvi, per a una dona, 16 punts més de coeficient suposen un 40% menys de possibilitats de casar-se.

- Les dones intel·ligents i diplomades, amb una carrera professional evolucionada, i amb edats que sobrepassen els 30 anys tenen més dificultat per trobar homes que els agradin. Els que troben no els semblen suficientment interessants.

- Els homes amb un coeficient intel·lectual elevat prefereix tenir al seu costats una dona amb un coeficient inferior al seu i que, en certa manera, sigui una còpia de la seva mare: una dona tradicional, que s’encarregui de les tasques de la llar.

Tele.

* Audiències. Per primer cop en 49 anys, una cadena privada, Telecinco, supera TVE-1 en el lideratge de l'audiència de l'any. 10 dels 25 programes més vistos durant 2004 són de Telecinco. A Catalunya ha passat el mateix i s'ha superat l'hegemonia de TV3, que ha perdut espectadors.

* Escuela de baile. Aquest seria el títol de l'adaptació del programa australià "Strictly Dancing" per part de TVE. S'esta negociant aquesta possibilitat amb Gestmusic. Seria una mena d'Operación Triunfo però amb personatges famosos que aprendrien les tècniques del ball amb professors i coreògrafs. A la BBC també s'emet aquest programa amb gran èxit d'audiència.

* BBC. Vol fer un debat amb les 5 ciutats candidates als Jocs Olímpics de 2012: Madrid, París, Londres, Moscou i Nova York. Encara no està clara la data, el lloc ni els convidats. Les ciutats agraeixen la iniciativa. S'hi plantejaran preguntes curioses com: És millor el voleibol a Central Park o al costat de la Torre Eiffel? o Els atletes preferirien menjar al Upper West Side o anar de tapes per Madrid?