3.1.05

Dilluns 3 de Gener de 2005. No podem entendre els protagonistes d'algunes fotos dels diaris. Són turistes, cervesa en mà, a les platges asiàtiques encara ferides pels tsunamis. Ens esgarrifem davant tanta fredor. Què està passant?

Aeroports. El de Schiphol, a Amsterdam, ha posat en marxa un nou sistema per estalviar costos a les companyies. El passatgers que duen bitllet electrònic (ciberticket) poden embarcar i accedir directament a l’avió.
Elsl mateixos s'imprimeixen una tarjeta d’embarcament a través d’uns dispositius que s’han instal·lat a l’aeroport holandès. Un cop el viatger passa els controls de seguretat i escaneja la tarja d’embarcament, entra a l’avió.
De moment, el sistema s'aplica en vols europeus d'Air France-KLM. Més endavant es farà amb altres destins i línies aèries.

Fast Food. La companyia Yum Brands és la segona més poderosa en menjar ràpid després de McDonald’s, i se la coneix per les cadenes Pizza Hut, Taco Bell o Kentucky Fried Chicken. Ara ofereix els clients un abonament d'un mes a un dels gimnasos més importants del país.
Volen fer un rentat de cara a la imatge dels restaurants de fast food.
Cada cop augmenten hi ha més obesos als Estats Units.

Insòlit. Un programador informàtic xinès ha demanat al registre civil de Xian que el seu fill es pugui dir amb el nom de ".com" (punt com).
A la Xina el cognoms va sempre davant del nom. Tenint en compte que l’home es diu de cognom "Zhao", el nom del seu fill semblaria l’adreça d’una pàgina web: Zhao.com.
Per a sort del nen, la policia local no ho ha acceptat.
L’octubre passat el registre civil d’un altre punt del país va rebre la solicitud d’un pare que volia que el nom del seu fill fós el símbol dels correus electrònics: "arroba".

Turisme. El govern japonès deixarà en prèstec a turistes selectes una agenda electrònica (PDA) amb informació turística i eines de traducció.
Forma part d’un programa pilot amb l’objectiu d’augmentar l’atractiu turístic del Japó. Es trenquen les barreres idiomàtiques del país perquè la llengua no sigui un problema per als turistes.
Les PDA contindran software en xinès, coreà i anglès.
Ho posen en marxa entre febrer i març.
Per a 2010, el Japó vol incrementar en gairebé 5 milions el nombre de turistes.

Pernils on-line. Les vendes de pernils a través d’internet al Nadal suposen el 50% de la facturació de tot l’any per a les empreses.
A partir d’octubre, la demanda va augmentant fins a arribar a la cota més alta, ara per Nadal. A Setmana Santa i a l’estiu les vendes de pernils per internet cauen en picat.
Per zones, els principals clients són espanyols encara que també se solen rebre comandes d’Itàlia, Alemanya, Anglaterra, Bèlgica i França, en bona part comandes d’emigrants espanyols.
Els catalans, els gallecs, els bascos i els madrilenys són els qui més pernils compren per internet.

ANGELINA JOLIE · DUSTIN HOFFMAN
Segons l’Associació del Cine de la Xina, Hoffman, Jolie i el director Oliver Stone viatjaran a Pekín i Shangai entre el 20 de febrer i el 16 de juliol, per tal de participar al Fórum Pekín-Hollywood dels Mestres Mundials del Cine 2005.
Altres presències confirmades: Daryl Hannah, Richard Chamberlain, Lee Grant, i actors del "Senyor dels Anells", com ara John Rhys-Davues o Sean Astin.
Tot un esdeveniment per als xinesos. Allí només es permet l’entrada de 20 produccions estrangeres a l’any. Per això creix la pirateria de pel·lícules.

SILVIO BERLUSCONI
Un manobre de 28 anys del nord d’Itàlia i que es trobava a la capital per passar el cap d’any va agredir Berlusconi llençant-li darrera l’orella el trípode fotogràfic que duia.
Segons va declarar després de la seva immediata detenció, ho va fer perquè l’odia.
No era un atac premeditat sinò que va sorgir la idea quan va veure el polític saludant tota la gent que es trobava a la Piazza Navona en aquell moment.
Berlusconi va ser atès per un metge però la ferida que li va causar el cop de trípode va ser lleu.

ANA TORROJA
L’ex vocalista de Mecano també publicarà nou treball aquest 2005. De fet, es tracta d’un que ja es va editar l’any passat en alguns països de l’Amèrica Llatina i que recull els millors temes de la cantant fets en la seva etapa en solitari.
Anirà acompanyat d’un DVD amb els videoclips de les cançons, pertanyents als 3 discos publicats fins al moment.
Torroja i la seva discogràfica es plantegen incloure-hi algun tema inèdit.

LINKIN PARK
Han creat l’ONG ‘Music For Relief’, connectada amb la Creu Roja, per recaptar fons per enviar a les zones afectades pels tsunamis. Com a quantitat inicial, Linkin Park hi ha posat de la seva butxaca 100.000 dòlars.
Durant l’any passat Linkin Park van fer donacions benèfiques per un total de 500.000 dòlars.

ELVIS PRESLEY
Segons un estudi fet per l’anuari The Guiness British Hit Singles & Albums Book, és l’artista que més setmanes ha estat present a les llistes britàniques de vendes d’àlbums i singles. Exactament, 2.463 setmanes.
En segon lloc trobem Cliff Richard (present als charts anglesos 1.972 setmanes), seguit per ordre de The Beatles, Quenn i Madonna.
Tornant a l’Elvis, des d’avui 3 de gener i fins al 25 dabril, la multinacional Sony BMG ha decidit re-editar al Regne Unit les 18 cançons del rei del rock que van encapçalar les llistes des de 1957, any en què va ser número 1 el tema "All shook up". Es vol aconseguir que el mil·lèssim número 1 de la famosa llista de vendes de singles pertanyi a Elvis Presley.
D’aquí a ben poc es canviarà el model clàssic de llista que fins durant tant temps treballava exclusivament sobre les vendes del format senzill per poder-hi incorporar també les descàrregues de temes fetes a través d’Internet.

Homes i Dones. Segons explica la psicòloga Pilar Casbas en el seu llibre "Les sogres perjudiquen seriosament la salut", a Itàlia ja existeixen escoles per a sogres i nores. Fins que aquesta iniciativa no arribi al nostre país, avui us proposem 10 consells per a tractar les sogres:

1. No parlis mai malament de la sogra davant dels teus fills.
2. A les primeres senyals de tormenta, és imprescindible comentar la jugada amb la parella i portar-la cap al nostre terreny.
3. No facis servir la sogra de rentadora – assecadora.
4. Utilitzar l’àvia de cangur només quan sigui estrictament necessari.
5. De tant en tant, és important demanar consell a la sogra.
6. Millor una discussió grossa un cop que molts anys de guerra.
7. No provis de competir a la cuina amb una sogra.
8. No facis comparacions amb els teus pares.
9. El consell més radical de tots: canviar de casa.
10. El consell més benèvol però potser el més factible i real: recorda que tu algun dia també seràs sogre/a.

Tele.

* Los Serrano. Els nous capítols s'estrenen el dimecres 12 de gener. Telecinco enfronta Los Serrano a "Aquí no hay quien viva", d'A3. La graella del prime time de Telecinco en aquest 2005 queda així: dilluns CSI, dimarts El Comisario/U24, dimecres Los Serrano, dijous GH Vip 2, divendres Cine 5 estrellas/TNT, dissabte Salsa Rosa i diumenge Aida/El Debate de GH Vip.

* Lobos. Nova sèrie de ficció que A3 estrena aquest pròxim diumenge. La protagonitzen Sancho Gracia, Cayetana Guillén Cuervo, Mar Regueras i Miriam Gallego. La produexi Videomedia. Enfronta una família legal amb una altra vinculada al narcotràfic.

* El Aprendiz. Nou reality show estrenat a través de People+Arts en exclusiva per Espanya. La idea del concurs té tel·la: un grup de joves aspirants a empresaris lluiten per ser, per un any i amb un sou de 250.000 dòlars, l'aprenent de Donald Trump.