17.1.05

Dilluns 17 de Gener de 2005. Ens sorprèn el cas del metge que es va negar a receptar supositoris a un nen per considerar-ho una inducció a l'homosexualitat. Sembla un d'aquells acudits que envies al Lecturas a canvi d'un premi de 10€. Què està passant?

Invent. El belga Tony Cavaleri ha desenvolupat un sistema de dutxa ecològica que recupera l’aigua i, un cop filtrada, l’utilitza per omplir la cisterna del wàter.
Es pot estalviar fins a un 40% en el consum d’aigua.
A Europa es gasta una mitjana de 120 litres d’aigua dels què uns 50 es fan servir per a la higiene corporal i 44 per a la neteja del wàter.
També se'n poden beneficiar les àrees que tenen els índex més baixos de pluja.
Ja hi ha un inversor i un industrial interessats a fabricar aquesta dutxa ecològica.
Pot estar a punt per a l'estiu.

Invent 2. Un grup d’enginyers d’Uruguay ha creat Tararira, un software que reconeix una cançó només xiulant-ne algunes notes, cantant-les o taralejant-les.
Els inventors han previst que el software pugui reconèixer les diferències d’entonació, afinació, velocitat, altura de la veu i la bona o mala interpretació per buscar un tema solicitat.
L’usuari grava el taraleig de la cançó a través d'un micròfon. Després es fa la transcripció de l’ona de so per transformar-la a les notes de l’escala musical.
Per últim, Tararira busca la melodia més semblant entre les de la seva base de dades, amb el títol del tema i el disc a què pertany. Si dubta, dóna una llista de 10 cançons.
Per ara funciona amb totes les cançons dels Beatles.

Tendències. Existeix un club que lloga bosses de mà de grans dissenyadors, amb preu de mercat molt elevat, a canvi de pagar una tarifa mensual. Tot això es gestiona a través d'aquest web.
Només hi ha una condició: la peça llogada s’ha de tractar amb cura per tornar-la sense problemes un cop la persona ja n’està farta.
Existeix l'opció de comprar per un baix preu la bossa de mà que s'ha llogat.

Mòbils. El primer telèfon mòbil del Regne Unit dissenyat especialment per a nens d’entre 4 i 8 anys ha estat retirat aquest cap de setmana del mercat. La causa és l’estudi publicat la setmana passada que adverteix del risc que suposa per als més joves l’ús d’aquests aparells.
El seu fabricant, MyMo, va posar el telèfon a la venda fa 5 mesos amb la intenció que els pares el compressin perquè els seus fills el puguessin utilitzar en cas d’emergència.
El mòbil costava uns 86 èurus i pot emmagatzemar 5 números de telèfon que es marquen automàticament al pitjar un dels 3 botons frontals de l’aparell.

STING
Serà el primer artista que faci un concert a l’Àsia, concretament a Tailàndia, per recaptar diners per a les víctimes del tsunami.
N’espera aconseguir uns 40.000 èurus.
Després d’aquest concert a Bangkok, Sting també viatjarà a la Índia i a Austràlia per continuar amb aquesta iniciativa solidària.
A títol personal, el cantant britànic farà una donació de 16.000 èurus de la seva butxaca.

JENNIFER LÓPEZ
El 28 de febrer es publica el nou disc de la cantant i actriu.
Tot continua com estava previst: el títol de l’àlbum serà “Rebirth” i el primer senzill que se n’extregui, la cançó Get Right que, en format cd maxi, es posarà a la venda el dia dels enamorats.
La J.Lo ha tornat a treballar amb Cory Rooney, col·laborador habitual de Destiny’s Child i del seu marit Marc Anthony, a qui, per cert, li dedica tota una declaració d’amor en forma de cançó en el disc.
Pel què fa al vídeoclip del primer single, l’ha realitzat Francis Lawrence, un director amb un currículum carregat de treballs importants per a artistes com Aerosmith, Alanis Morissette, Avril Lavigne, Britney Spears, Shakira o Black Eyed Peas.

QUEEN LATIFAH
Serà la presentadora de la 47ena edició dels premis Grammy, que se celebra el pròxim 13 de febrer al centre Staples de Los Angeles.
Però la rapera i actriu també esperarà escoltar el seu nom en veu d’altres perquè ella també està nominada en la categoria de Millor àlbum vocal de jazz pel seu últim disc “The Dana Owens album”.
Queen Latifah també cantarà durant la cerimònia.

ANGELINA JOLIE
Segons ha publicat el diari britànic Sunday Express, l'actriu ha negat ser la causa de la ruptura matrimonial de Brad Pitt i Jennifer Aniston, i ha desmentit els rumors que apuntaven a un idil·li amb l'actor.
Jolie diu que per a Brad Pitt ella només ha sigut una espatlla per plorar.
L'actriu, que recentment ha rodat amb Pitt la pel·lícula Mr. and Mrs. Smith, ha assegurat a més que l'únic que ha fet és "ajudar" l'actor en un moment difícil per a ell.

Homes i Dones. S’ha publicat un estudi titulat Compres nadalenques 2004 que ha encarregat EBay Espanya per conèixer els hàbits dels espanyols a l’hora de buscar i comprar els regals de Nadal durant les passades festes.
Com sempre, hi ha diferències que queden ben paleses entre homes i dones.

- Durant aquest Nadals, el promig d’hores que els espanyols hem invertit en comprar regals ha sigut menys de 3 hores.

- Les dones han dedicat molt més temps que els homes. El 38% de les dones han dedicat entre 3 i 10 hores mentre que aquest mateix temps només l’ha dedicat un 28% dels homes.

- I és que els homes ho enllesteixen ràpid això de fer compres de Nadal. El 63% ha invertit menys de 3 hores. Un 52% de les dones hi ha dedicat el mateix temps.

- El 43% dels enquestats ha gastat entre 60 i 200 èurus. Un 31% ha gastat entre 200 i 600 èurus. I només el 19% dels participants han gastat menys de 60 èurus.

- Els joves menors de 25 anys han gastat menys de 200 èurus.

- Un 63% de les dones ha dedicat la major part dels seus diners i temps als nens. Els homes, en canvi, han invertit la major part del temps i diners en comprar regals per a la seva parella.

- Els espanyols encerten majoritàriament amb la tria dels regals. Només un 16% de les persones enquestades confessen no haver quedat satisfets amb algun dels regals que han rebut.

- Les persones menys properes, com ara els oncles i els amics, són els qui menys encerten els regals que fan als altres.

- El nivell d’insatisfacció en els regals augmenta segons la classe social a què es pertany i el nivell d’estudis. A més estatus i més nivell cultural, més alta es l’exigència.

- Quan un regal no agrada al receptor, un 66% dels enquestats no fa res amb ell o el guarda a casa. Un 37% el dóna o el regala a una altra persona. I només el 12% va a la botiga on es va comprar per provar de canviar-lo.

Tele.

* Especial tsunamis. El pròxim diumenge, entre les 19 i les 21 hores, la Primera de TVE emetrà un especial informatiu de caire benèfic a favor dels afectats pels tsunamis al sudest asiàtic. S'hi explicaran totes les tasques que estan desenvolupant les diferents ONG’s per ajudar les víctimes de la desfeta. Hi haurà entrevistes, debats i reportatges.
El programa Esto es vida, conduït per Juan Ramón Lucas, prendrà el relleu de les donacions a través de missatges de mòbil la setmana vinent. També comptarà amb la presència de representants de les diferents ONG’s.

* José Luis Rodríguez Zapatero. Lorenzo Milà entrevista en directe aquest dimecres el president del govern. Començarà després de la segona edició del Telediario, cap a les 21.30h. Al plató també hi haurà Javier González Ferrari, José Antich, Nativel Preciado i Charo Zarzalejos.

* España.es. Avui La 2 de TVE estrena aquest magazine diari, en directe, que recrea la vida quotidiana en una plaça de qualsevol poble d'Espanya. S'emetrà entre les 11.15 i les 13.00h.