12.12.04

Divendres 10 de Desembre de 2004. Queda poc perquè entrin en vigor els nous horaris comercials. Els grans centres aprofitaran tot el què es concedeix. Però no ens imaginem la botigueta de barri de tota la vida provant de competir-hi treballant 12 hores al dia. Què està passant?

Educació. Segons un estudi del British Council, una tercera part dels habitants del planeta aprendrà anglès a la pròxima dècada (2.000 milions de persones). Disminuïrà el nombre de persones que vulgui aprendre el francès, mentre que l’idioma alemany s’expansionarà, en especial a l’Àsia. El xinès, l’àrab i l’espanyol també es convertiran en idiomes molt extesos internacionalment.
L’estudi "El futur de l’anglès" ha utilitzat un model informàtic per predir la tendència de l’aprenentatge de l’anglès arreu del món.

Tintín. Segons un estudi mèdic publicat al Canadà, Tintín mai va envellir perquè els cops que va patir al cap li van provocar una deficiència en l’hormona del creixement.
Claude Cyr, professor de medicina de la Universitat de Sherbrooke (Quebec), diu que els 23 llibres del popular Tintín mostren que el personatge va perdre el coneixement unes 50 vegades durant les seves aventures. Les conseqüències dels cops explicarien el retards en el seu creixement, en la seva arribada a la pubertat i en la seva manca de líbido.

Insòlit. Les dones que estiguin cansades dels seus marits tenen la possibilitat de deixar-los a la guarderia dels grans magatzems Marks & Spencer mentre realitzen les seves compres de Nadal.
La coneguda cadena tèxtil ha fet públic la implantació de zones de joc per als homes equipades per entretenir-los durant hores , a 6 de les seves botigues: la de Marble Arch (Londres), Sheffield, Edimburg i Aberdeen (Escòcia) i Cardiff (Gal•les).
S’hi pot veure la televisió, còmodament asseguts en comfortables sofàs. Algunes d’aquestes guarderies estaran també equiades amb circuits elèctrics de cotxes, automòbils teledirigits o walkie-talkies.

Noms Propis.

MARIO VARGAS LLOSA. L’associació d’apicultors del municipi de Peñalver (Guadalajara) ha decidit guardonar l’escriptor amb el premi “Su Peso en Miel de la Alcarria 2004”, per la seva ‘excepcional obra literària’. Col•locaran una bàscula, en el moment d’entregar-li el guardó, per comprovar el seu pes.
El guardó consistirà en l’entrega de tants kilos de mel com pesi en aquell moment l’escriptor. Es comprovarà el pes el mateix dia (cap al mes de març) pesant-lo amb una bàscula.

HARRY D'ANGLATTERA. Ell i la seva nòvia Chelsy Davy de 19 anys han viatjat a una illa de l’oceà Índic en un dels avions del pare de la noia. La parella ha decidit refugiar-se a l’illa de Bazaruto, a 32 kilòmetres de la costa de Moçambic.
Per al viatge, el pare de Chelsy els va deixar un avió Mitsubishi MU2 de doble turbina que és part de la seva col•lecció d’aeronaus.
El fill petit del príncep de Gal•les i la seva nòvia s’allotjaran en una cabana envoltada de palmeres de cocos i platges de sorra blanca. Practicaran busseig, surf i pesca submarina.

CATHERINE ZETA-JONES. L’actriu gal•lesa va practicar l’abstinència sexual durant els 9 mesos abans del seu matrimoni amb Michael Douglas amb l’objectiu de conservar el desig fins al dia de la boda.
Zeta-Jones ha confessat que va ser ella qui va fer "esperar" l’actor nordamericà per tenir relacions sexuals.
Douglas, de 60 anys, va acceptar la proposta de la seva futura dona per agafar-la amb més ganes després del 'sí vull'.

DAVID BISBAL. Tindrà una figura de cera al museu de Madrid. Estarà llesta el pròxim mes de febrer. Farà 1,75m i tindrà un 42 de peu. L’escultura s’exhibirà a la zona del "Café Cantante", una secció del museu on hi ha representats nombrosos personatges relacionats amb el món de la música i el ball. Bisbal estarà al costat de les de Ricky Martin, Sara Montiel, Joaquín Cortés i els Beatles.
Ahir es van pendre les mides a l’artista, en concret 100-80-98 (pit, cintura, malucs).
El Bisbal de cera durà una camisa blava estampada amb figures en color blanc, uns pantalons texans i unes botes de cuir negre.

USHER. El cantant recollia ahir 11 guardons a la gala d’entrega dels premis de la música, Billboard, en les categories d’artista de l’any, àlbum de l’any ("Confessions") i single de l’any amb "Yeah!".
Per la seva banda, Alicia Keys va aconseguir 7 premis Billboard; el duet Outkast 5 i el raper West 4.
Billboard va inaugurar un nou premi al "to de telèfon de l’any". El guanyador va ser "In Da Club" del raper 50 Cent.
Stevie Wonder va rebre el premi Billboard d’honor com a reconeixement a la seva trajectòria musical.
La cerimònia es va celebrar al Gran Arena Garden de Las Vegas.

NAT KING COLE. Segons un estudi elaborat per l’empresa Edison Media Research que habitualment enquesta radioescoltes, "The Christmas Song" de Nat King Cole és la millor cançó de Nadal de tots els temps.
Així opinen les dones enquestades, amb edats compreses entre els 30 i els 49 anys.
A Nat King Cole el segueixen altres nadales interpretades per cantants famosos, como ara la Celine Dion versionant "O Holy Night" o en John Lennon amb "Happy X-mas (War is over)".
La cançó de Nadal més odiada és la particular interpretació de "O Holy Night" a càrrec d’Eric Cartman, personatge de la sèrie de televisió South Park.

Homes i Dones. Segons un estudi publicat per la revista ‘Human Reproduction’, els ordinadors portàtils que es fan servir col•locats damunt les cames augmenten la temperatura de la pell que cobreix els testicles, l’escrot, i danyen l’esperma.
La investigació, realitzada per experts en fertilitat de la Universitat Estatal de Nova York, assenyala que tant els adolescents com els homes haurien de limitar el temps que utilitzen aquests ordinadors damunt les cames per evitar posar en perill la seva fertilitat.
Yefim Sheynkin, cap de la investigació, indica que els portàtils poden generar temperatures de fins a 70 graus. A banda de produir aquesta calor local, l’usuari ha d’apretar les cames per mantenir ben ferm l’ordinador, i això acaba atrapant l’escrot. Els canvis en la capacitat reproductora poden arribar a ser parcialment reversibles o fins i tot irreversibles.
L’estudi s’ha realitzat amb 29 voluntaris d’entre 21 i 35 anys.

Pintura i informàtica. Un grup d’investigadors de la Universitat de Dartmouth (New Hampshire, EUA) ha desenvolupat una tècnica basada en imatges digitals i complexes càlculs estadístics que permet autentificar quadres, gravats i dibuixos.
El programa informàtic descomposa la imatge analitzada en una sèrie de línies verticals, horitzontals i diagonals. S'obtenen coordenades que es poden atribuir com exclusives de cada artista.
S'ha provat en 8 dibuixos de l’artista flamenc Pieter Bruegel al segle XVI i 5 exemples de la mateixa època realitzats per imitadors. Fins i tot, han pogut descobrir que dues de les còpies les va realitzar el mateix falsificador.
Es vol perfeccionar aquest sistema d’anàlisi pictòrica en els pròxims 5 anys.

Noves tecnologies 2. Una companyia dels Estats Units ofereix un servei per internet sense límit en què es paga 999 dòlars i es pot parlar tota la vida per telèfon.
L'oferta de RNK Telecom inclou trucades ilimitades dins una àrea que comprèn Estats Units, Canadà i uns altres 20 països, així com 21 ciutats addicionals de l’exterior. Hi ha garantia de devolució dels diners durants 2 mesos i els consumidors que estiguin insatisfets després de 5 anys podran recuperar la meitat dels diners menys càrrecs menors per algunes trucades.
La tarifa no inclou impostos ni càrrec extraordinaris.

Internet. Es vènen fotografies inèdites de Marilyn Monroe. Van ser preses fa 50 anys per un fotògraf que actualment està internat en un geriàtric, Joe Coubert. La seva filla les va trobar en un sobre i, amb la seva venda, vol aconseguir diners per a afrontar les despeses del pare, de 81 anys, que té una salut molt deteriorada.
Les fotos les va fer Coubert fa 50 anys durant el rodatge de la pel•lícula "La comezón del séptimo año", i mostren l’actriu a contrallum davant d’una finestra, eixugant-se el cabell i fent com una mena de show humorístic. En aquella època, Coubert era fotògraf esportiu.
No va publicar aquestes fotos exclusives i va preferir guardar-les per decorar la seva oficina.

Tele.

* Arturo Valls. Ja té programa a Telecinco. Tornarà com a reporter del renovat "CQC" i presentador d'un nour programa, els dissabtes tarda, amb el títol de "El vengador".

* Smalville. TVE confirma l'estrena, dilluns 20 de desembre, dels nous episodis de la sèrie "Smallville", basada en la història de Superman. La sèrie substitueix "Ana y los siete" i s'emetrà abans del debat "59 segundos". En aquesta tercera temporada hi apareixen personatges importants fent petits papers, com ara el desaparegut Christopher Reeve.

* "The Wire: bajo escucha". És la nova sèrie que estrena avui en exclusiva a Espanya la cadena Fox. Considerada una de les millors de HBO segons la crítica nordamericana. Es basa en el tràfic de droga.