8.12.04

Dimecres 8 de Desembre de 2004. Darrer dia del pont de la Puríssima. Tornareu molts i volem que ho feu amb molta precaució a la carretera. A més, l'home del temps avisa de moltes moltes pluges... Què està passant?

Consum. Cada família espanyola gastarà, durant aquests nadals, una mitjana de 980 èurus, segons un estudi de la Confederació Espanyola de Consumidors i Usuaris (CECU): 162 èurus en menjar, 160 en joguines, 135 en loteria, 148 en regals i 120 en oci i temps lliure. També s'aconsella el següent:

- comprar només l'estrictament necessari per no endeutar-se més del compte;
- preparar el pressupost sense presses;
- anticipar les compres;
- comparar preus;
- pensar i preparar els menús amb temps optant per plats alternatius als típics;
- fixar-se en les dates de caducitat i consum preferent i en les recomanacions de conservació dels aliments, especialment els frescos;
- Demanar i conservar el ticket o factura dels articles;
- Fixar-se en les dates de possible devolució que ofereix l’establiment.

Educació. Els rectors de la Universitat Autònoma de Madrid i Vigo, Ángel Gabilondo y Domingo Docampo, proposen que l’inici de les classes universitàries s’avanci al dia 1 de setembre. La idea té a veure amb el fet que abans de 2010, el sistema universitari espanyol s’ha d’haver adaptat a l’espai europeu d’ensenyament superior.
De moment, ni la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, ni el Ministeri d’Educació ni el Consell de Coordinació Universitària s’han manifestat sobre aquest tema.
Els alumnes no estan a favor d’aquest canvi en el calendari perquè, diuen, això dificultaria les pràctiques.
Les universitats catalanes són les primeres en obri portes i aquí, campus com el de la Rovira i Virgili de Tarragona, ja han aprovat la possibilitat de que cada centre ajusti els seus horaris a les necessitats de l’Espai Europeu.

Noms Propis.

Madonna. És notícia per haver acomiadat la seva manager i secretària privada, Caresse Henry, perquè mantenia una relació amorosa en secret amb un dels seus guardaespatlles. Madonna, devota de la secta jueva de la Càbala, esperava que la seva secretària privada li fós fidel i no l’enganyés, segons demana aquesta religió. Però segons la cantant, Caresse Henry, també seguidora de la Càbala no va complir amb els preceptes religiosos jueus i això va motivar el seu dràstic acomiadament. La dona feia 13 anys que treballava per l'artista.

Luis Miguel. Després de 18 anys buscant la seva mare, el cantant mexicà podrà per fi retrobar-se amb ella, Marcela Basteri. La dona va ser localitzada a una clínica italiana on s’hauria estat recuperant de la seva addició a l’alcohol i de transtorns depressius.
La reunió entre mare i fill és imminent. Hauria d’haver tingut lloc el passat diumenge a Ciutat de Mèxic però, de moment, s’ha ajornat fins trobar el dia, hora i lloc perfectes per tal d’evitar l’assetjament de la premsa.

Rod Stewart. El cantant britànic viatjarà a Espanya el pròxim dilluns. El motiu d’aquesta visita és la seva participació en el clàssic programa de Cap d’Any que enregistrarà La Primera de TVE. Rod Stewart actuarà en aquest especial tot coincidint amb l’edició del seu DVD gravat en directe al Royal Albert Hall.
A més, la cançó “So Wonderful” d’Stewart és la que s’ha utilitzat com a banda sonora de l’spot de Freixenet d’enguany. És un tema inclòs dins del seu recent disc “Stardust. The Great American Songbook Vol.III”. L’àlbum, que ha estat número 1 als Estats Units, completa la trilogia amb les millors i més clàssiques cançons de Rod Stewart.

Bruce Springsteen. El Boss ha decidit donar suport als petits comerços d’Asbury Park, propers al lloc on el cantant va debutar. Springsteen ofereix 10 entrades dobles per al seu pròxim concert al Harry’s Roadhouse, que tindrà lloc el dia 19 d’aquest mes, així com l’oportunitat de saludar-lo personalment. L’única condició per poder accedir a aquest premi és visitar aquestes botigues i comprar-hi els regals de Nadal.

Gloria Estefan. Ha anunciat que escriurà un llibre infantil. La cantant, que ha tingut moltes mascotes, vol transmetre als nens la seva passió pels animals. El llibre se centrarà en la vida i les aventures d’una gosseta bulldog anomenada Noelle. Es publicarà a través de l’editorial HaperCollins l’any vinent i en els dos idiomes, espanyol i anglès.

Bob Geldof. És el promotor del projecte Band Aid 20, que té com a objectiu recollir diners per ajudar la regió de Darfur, al Sudàn. Avui Band Aid 20 són notícia per convertir el seu single nadalenc, “Do they know it’s Christmas”, en número 1 en vendes al Regne Unit. La cançó es va publicar a Anglaterra la setmana passada i des d’aquest dilluns ja es pot trobar a les botigues de casa nostra.

Homes i Dones.

Un estudi elaborat a la Universitat de Warwick (Anglaterra) i dirigit pel professor Andrew Oswald ha arribat a la conclusió que ser solter escurça la vida.
La investigació basa les seves conclusions en que els solters d’uns 30 anys tendeixen a dur un ritme de vida poc sa. Els mals hàbits fan que els riscos que corre un solter siguin equiparables als d’un fumador. I l’exemple perfecte a la gran pantalla el trobem a través de la pel•lícula "El diari de Bridget Jones".
Durant 10 anys, l’estudi va treballar amb 10.000 adults britànics de més de 40 anys, solters i casats. Durant aquest temps, 600 persones van morir. I l’equip d’investigació va comparar els diferents índex de mortalitat dels homes i les dones que estaven casats, solters, divorciats i vidus. Conclusions: l’estabilitat de la vida en parella és sinònim de salut. La solteria es tradueix en 8 anys menys de vida... perquè...

- Els solters beuen més alcohol. La gent que no té cap compromís sol quedar més sovint amb els amics. Això fa que es consumeixi més alcohol o que es faci d’una forma més habitual. Si es comparteix la vida amb algú, les sortides de nit es van reduïnt segons van apareixent noves prioritats com la casa, els fills…

- Els solters duen una dieta més descompensada. Al no tenir horaris estipulats, els menjars són més caòtics i desequilibrats. Es consumeixen més aliments precuinats, fast food, greixos, i fins i tot se sol saltar alguna menjada.

- Els solter treballen més. Com no hi ha ningú esperant-los a casa i no tenen cap tipus de responsabilitat, els horaris laborals s’allarguen.

Internet 1. Unes 130 pàgines d’internet a tot el món inclouen Costa Rica com a destí per al turisme sexual, en hotels de la capital i de zones turístiques del litoral pacífic, al costat de noies de companyia. A les webs s’anuncia que la prostitució a Costa Rica és legal.
També existeix una “Guia per unes vacances eròtiques a Costa Rica”. Inclou un mapa de serveis sexuals a San José, catàlegs de prostitutes i un servei de contractació de dones d’últim minut que funciona les 24 hores.
Les autoritats del país investiguen el problema, coordinades amb l’FBI. Afirmen que les empreses promotores d’aquestes webs podrien estar cometent un delicte de proxenetisme, conducta que està castigada amb penes d’entre 2 i 5 anys de presó. El problema amb què es troben és que la majoria d’empreses tenen seu fora de Costa Rica i la llei no pot castigar-les perquè seria necessària la seva presència al país.

Internet 2. L’organització no lucrativa Pew Internet and American Life Project ha fet una enquesta a 809 artistes, la majoria dels quals considera que l’intercanvi d’arxius a la xarxa (Peer To Peer) no els preocupa massa.
El 47% té molt clar que aquest intercanvi evita que els artistes cobrin els drets d’autor per les seves obres. En canvi, un 43% creu que això els ajuda a promoure i distribuir el seu material.
Dos terços dels enquestats diu que l’intercanvi d¡arxius suposa una amenaça menor per a ells i menys d’un terç creu que el Peer To Peer és una gran amenaça per les indústries creatives.
Només un 3% opina que Internet perjudica la seva facultat per a protegir les seves obres.

Internet 3. Un publicista argentí ha recollit centernars de fotos de les escombraries i els carrers al llarg de 15 anys. Ara, tot aquest material l’ha utilitzar per penjar-lo en una pàgina web q. L'artífex d’aquesta idea es diu Pablo Cruz Aguirre i té 34 anys.
Tant hi ha fotos recents com imatges preses a començaments del segle XX, en total unes 1.500 imatges.
El publicista s’ha volgut cobrir les espatlles davant possibles queixes o demandes, tenint en compte que les fotografies pertanyen a centenars de persones que no tenen ni idea de que la seva imatge ocupa un lloc al Internet. Ha inclòs un escrit en què cita una llei argentina que permet mostrar fotos que ja no estiguin en mans dels seus propietaris.

Ciència. Rússia busca 6 voluntaris disposats a tancar-se en una càpsula durant un any i mig per fer proves que en un futur permetran viatges tripulats a Mart. Les 6 persones viuran aïllades totalment del món exterior dins d’aquesta càpsula que es troba en un centre d’investigació de Moscú i que té una habotació petitona, una cuina i un laboratori. Està dissenyada per reciclar 3 tones d’aigua i a més, fabricarà tot l’oxígen que els seus habitants necessitin.
És una càpsula intel•ligent: també produïrà determinats aliments, a més dels suplements que ja s’ha previst per a aquests 500 dies d’aventura.
L’estudi començaria el 2006 i, de moment, els científics només han trobat 2 dels 6 participants.

Tele.

*Raffaella Carra. Presentarà la telemarató solidària que La Primera de TVE emetrà el diumenge 19 de desembre. Feia molt temps que la Carrá tenia ganes de tornar a Espanya i treballar a la televisió. De fet, el mes de març de 2003 l’actriu i cantant es va entrevistar amb diferents responsables de TVE, A3 i Tele5, per provar de tornar a la petita pantalla com a presentadora. Carrá, que ara té 60 anys, manté bones relacions amb la productora de José Luis Moreno, Miramón Mendi i hi ha qui pensa que, potser, la italiana podria tornar definitivament a la nostra televisió a través d’aquesta influència.

*Manel Fuentes. Aquesta matinada s’emet el segon especial de “La Noche de Fuentes”, que dilluns va comptar amb alguns dels homes més destacats per la seva feina durant aquest any, i avui ho fa amb les dones. Avui és el torn de Carmen Machi (Aída de “7 Vidas”), Mª Teresa Fernández de la Vega (vicepresidenta del Govern), la veterana actriz Pilar Bardem, la presentadora de Informativos Telecinco Angels Barceló i la model Laura Sánchez.
En l’especial de dilluns, Fuentes va batre el seu rècord de la temporada pel que fa a audiència.

*Audiències. Dilluns a la nit, dia de festa, el programa més vist a la televisió va ser la sèrie “Ana y Los Siete”, que continua sent líder cada setmana. A3, per la seva banda, s’enduu la medalla de plata en el podi de les audiències de dilluns, amb l’emissió, un cop més, de la pel•lícula “X-Men”. Tele5 va ser la tercera cadena més vista dilluns i el programa especial conduit per Manel Fuentes a Tele5 va superar el milió i mig d’espectadors. Com dèiem, tot un rècord per al presentador català durant aquesta temporada.

*Les 3 bessones. La productora catalana Cromosoma, responsable de “Les Tres Bessones” i “Juanito Jones” ha arribat a un acord amb la distribuidora Proein per editar els jocs en CD-Rom d’aquestes dues sèries infantils. La versió castellana de “Les Tres Bessones”, “Las Tres Mellizas” s’emet actualment dins del programa Los Lunnis, a més de TV3 i la cadena infantil Jetix. “Juanito Jones” s’emet de moment al canal PlayHouse Disney i molt aviat es podrà veure a TV3 i A3.