16.12.04

Dimecres 15 de Desembre de 2004. El govern canviarà províncies per vegueries, 7 en comptes de les 4 conegudes fins ara. Existiran capitals i en determinats casos, les co-capitals. Això ens sona a futura pol·lèmica. Què està passant?

EUA. Segons un sondeig fet per Associated Press, a 7 de cada 10 persones enquestades a França, Alemanya i Espanya no els cau bé George Bush. Més de la meitat dels francesos i alemanys consultats i gairebé la meitat dels espanyols tenen una visió negativa dels Estats Units.
Els que sí tenen una bona opinió dels nordamericans són els britànics, canadencs, australians i italians. Però tots ells van demostrar la seva sorpresa i decepció davant la re-elecció de George Bush, el passat 2 de novembre.

Salut. Avui més d’un miler de farmàcies de Barcelona prendran la pressió gratuïtament a totes aquelles persones majors de 16 anys que ho vulguin. És el Dia de la Hipertensió.
La pressió alta és un dels principals factors de risc d’accidents vasculars cerebrals. Però també és un dels més fàcils de diagnosticar i de controlar.
Es consideren valors de pressió arterial normals aquells que es trobin per sota o igual a 140/90 (14 de màxima – 9 de mínima). Com a mínim, ens l’hem de fer mirar un cop l’any.

Ciència. Segons un equip d’investigadors de la universitat de Colúmbia (EUA), reconèixer unes olors concretes pot determinar si una persona podria desenvolupar malalties com l’Alzheimer. Les olors en concret són les de la pinya, maduixa, llimona, cuir, sabó, liles, fum, gas natural, menta i ‘clau’.
Els científics van fer la prova dels aromes a 150 voluntaris, un cop l’any durant 5 anys consecutius.
Les persones que van desenvolupar l’Alzheimer van tenir greus problemes a l’hora d’identificar les 0 olors esmentades. I tot perquè l’olfacte és un dels primers sentits que perden les persones que pateixen demència.

Internet/Viatges. Segons la darrera enquesta feta a 5.000 internautes, Internet ja és la primera opció de recerca a l’hora de planificar un viatge.
El tipus de servei més contractat per Internet aquest darrer any han estat, per ordre, els hotels de ciutat (un 54%), els vols (un 49%) i l’allotjament de turisme rural (un 48%).
Un 33% dels enquestats van contractar un vol en una agència de viatges tradicional mentre que el 28% ho va fer a través d’una agència online.
La comoditat de comprar sense bellugar-se de casa, les ofertes de viatge si vols i els preus competitius són els 3 motius que impulsen el consumidor a contractar el seu viatge per Internet.
Més de la meitat dels enquestats va fer servi la xarxa per trobar informació a l’hora de planificar el seu viatge.
Iberia.com és la web en la que els usuaris més vegades compren.
Viajar.com és l’agència online que més es visita actualment.
Per sexes, és més alt el percentatge de dones que d’homes que trien el viatge.
Els destins preferits (dins d’Espanya): Catalunya, Andalusia i Galícia.

Internet/Virus. S’està extenent a través de la xarxa i que utilitza com a reclam una suposada felicitació de Nadal. És el Zafi.D, un codi que es propaga a través del correu electrònic i les apli acions d’intercanvi d’arxius, les anomenades P2P. Personalitza l’idioma depenent del domini de la direcció d’e.mail que el rep. Però en el cas d’Espanya, com la majoria d’usuaris tenen una adreça de mail acabada en .com, el missatge ens arribarà en anglès.
A l’assumpte s’hi llegeix el nom d’una persona triada a l’atzar. Al cos del missatge s’hi llegeix la típica frase “Merry Christmas”. I com a arxiu adjunt, el mail conté un fitxer executable que va variant de no però que l’usuari pot interpretar com una felicitació de Nadal electrònica.

Mòbils. La gran majoria dels usuaris de telèfons mòbils no tenim ni idea de com funcionen les prestacions extres dels nostres terminals. Ho diu un estudi publicat per la consultora Strategy Grouo i Moviclips, que ha analitzat els hàbits de consum dels usuaris de telèfon mòbil. El sondeig es va realitzar a l’Argentina però de seguida se n’han extrapolat els resultats a tothom qui fa servir de forma habitual un mòbil.

• La majoria d’usuaris sap utilitzar els serveix bàsics del telèfon (trucar i enviar missatges). Un 67% no saben com fer anar altres prestacions com per exemple navegar per internet, baixar-se tons o xatejar a través del telèfon.
• Un 74% de les persones creu que els aparells encara són massa cars.
• Un 71% opina que els serveis que ofereixen les operadores (tant de veu com de dades) també són massa cars.
• El 66% de les persones que van canviar el seu mòbil per un de nou ho van fer perquè el nou els semblava molt més divertit que el vell. És a dir, va comprar un nou mòbil atret per uns extres d’entreteniment que després no ha sabut fer funcionar.

SHARON STONE
Ha demandat un cirurgià plàstic per haver revel•lat a la premsa que li va fer un lifting. L’actriu ha negat haver-se sotmès a aquest estirament de pell i ha presentat la demanda contra aquest metge de Hollywood per difamar-la en uns reportatges publicats en revistes. Sharon Stone, qui assegura que la seva bellesa és ‘natural’, vol que se la compensi pels danys que aquestes declaracions del metge han causat a la seva imatge. En cas que guanyi el judici, l’actriu d’Instinto Básico rebrà un a compensació multimilionària.

PAUL RODGERS
Substituïrà Freddy Mercury en els nous projectes de Queen. Sortiran de gira la pròxima primavera i presentarà un repertori que inclourà tant cançons clàssiques com temes dels grups als que va pertànyer Paul Rodgers, com Free o Bad Company.
Existeix també la possibilitat de la gravació d’un nou disc de Queen més endavant, amb Paul Rodgers al capdavant.

MADONNA
Segons la revista Billboard, Madonna és l’artista internacional que més ha facturat amb els seus bolos durant aquest 2004. En números, la cantant s’ha embtzacat uns 125 milions de dòlars amb la gira Re-Invention. Dels 56 concerts de presentació del seu últim disc, en 55 Madonna va aconseguir que les entrades s’esgotessin.
En aquest rànking de músics amb més diners facturats per concerts, Prince es troba en segona posició. Amb la seva gira Musicology, ha guanyat 90 milions de dòlars.
I en tercer lloc, els guants que Shania Twain ha obtingut de les seves gires arriben als 62,5 milions de dòlars.

ANDY Y LUCAS
Avui, el duet gadità comença la seva gira de presentació del seu segon disc “Desde mi barrio”. I ho fa al Barcelona Teatre Musical (el Palau d’Esports de la ciutat comtal).

Homes i Dones.
Parlem dels hàbits de la joventut respecte a l’alcohol, el tabac i les drogues. Això és el que recull l’ESPAD, l’enquesta europea per a la prevenció de l’alcohol i altres drogues, de la que ja se n’han fet públics els resultats de l’estudi fet l’any passat entre joves amb edats compreses entre els 16 i els 35 anys.

- Els joves danesos són els europeus que més beuen. El 36% han ingerit alcohol més de 20 vegades al llarg de la seva vida mentre que el 16% ho ha fet més de 40 cops. Els segueixen els irlandesos, en un 30%.

- Precisament els irlandesos són els que consideren una borratxera com la cosa més normal del món. Un 32% dels enquestats així ho van corroborar. Els segueixen els holandesos i els alemanys, amb un 28%, i el que no podien faltarm els anglesos amb un 27%.

- A la joventut txeca li agrada fumar cannabis (un 44% dels enquestats). Els següents que fumen porrets són els holandesos, en un 40%.

- Els joves turcs són els més sobris de tota Europa.

Tele.

* Audiències. La transmissió de la llarguíssima compareixença de José Luis Rodríguez Zapatero davant la comissió d'investigació de l'11-M va doblar l'audiència de La 2.

* Campanades. A Telecinco aquest any les retransmetran Jordi González i Carmen Alcayde. Es farà des del poble de Consuegra, a la Manxa, amb motiu de la celebració del IV centenari de la publicació del Quixot.

* Rècord. La Fox emetrà íntegrament la sèrie "24" en format de marató de 24 hores, el dia 23 a les 12 de la nit. S'oferiran els 24 episodis que formen la sèrie ajustant l'horari de la ficció al temps real.