10.11.04

Dimecres 10 de novembre del 2004

Educació. Més de 150 escoltes de Catalunya s’han afegit a la campanya 'Escoles objectores', promoguda per la Fundació per la Pau.
Van en contra l'intent del govern espanyol d'acostar la cultura militar als centres d'ensenyament. Des de final dels anys noranta, quan es va acabar el servei militar obligatori, el Ministeri de Defensa espanyol fa campanyes d'informació i sensibilització per popularitzar l'exèrcit entre els escolars i aconseguir que alguns s'hi incorporin. Actualment l'aproximació de l'exèrcit als escolars es fa per diverses vies: facilitant-los les visites a casernes i zones militars, amb col·loquis a escoles d'àrees marginals que presenten l'exèrcit com una sortida professional, o convocant premis de 1.800 euros a 3.000. La Fundació per la Pau proposa a les escoles que es neguin a col·laborar amb el Ministeri de Defensa i que propugnin una educació pensant en la pau.

Bancs. Els Bancs italians hauran de retornar entre 20.000 i 30.000 milions d’euros pel cobrament abusiu d’interessos. Així ho ha determinat una sentencia del Tribunal Suprem que delara ilegal la pràctica aplicada durant anys pels bancs italians de calcular els interessos sobre els prèstams trimestrals i sobre els dipòsits anuals. Amb la sentencia s’ha de pagar a uns deu milions de clients que reclamen les comissions que se’ls han aplicat els últims deu anys.

Bitllets. El Banc d’Espanya posa en circulació cada vegada més els bitllets de 500 euros. El nombre de bitllets grans s’ha multiplicat per CINC des del 2002.
A finals de setembre hi havia 62 milions de bitllets de 500. Paral·lelament l’evolució de la resta de bitllets és molt diferent. Cada vegada es retiren més bitllets de 20, 10 i 5 euros. El nombre de bitllets de 200 s’ha estancat i de 100 n’hi ha una mica més. Precisament i parlant de bitllets d'euros, ha mort el que havia estat conseller executiu del Banc Central Europeu, Eugenio Domingo Solans. Era el membre del Banc d'Espanya que va dirigir la implantació de l'euro.

Mòbils. La Federació de Consumidors en acció FACUA ha decidit recórrer les tarifes telefòniques que apliquen les operadores de mòbil Movistar, Vodafone i Amena. La comissiód el Mercat de les Telecomunicacions ha fixat unes tarifes que segons la federació estan molt per sobre del què permet la llei. La legislació estableix que les tarifes han de ser coherents amb les despeses però els últims informes presentats determinen que Movistar i Vodafone van tenir l’any 2002 uns ingressos que superaven les despeses en un 200 per cent.

L'invent d'avui. Un dissenyador italià ha creat un paper de paret que funciona com un monitor de video. És un paper per recobrir grans superfícies en què s’hi poden visualitzar correus electrònics, missatges SMS i fotografies digitals.
Els sensors i conductes queden amagats sota el paper. El resultat és una gran pantalla de baixa resolució i baixa freqüència.
El dissenyador Dario Buzzini ha presentat l’invent al Festival de Ciència de Gèniva.
Pots veure aquest novedós paper de paret a través de les adreces:
www.interaction-ivrea.it/en/people/d.buzzini/index.asp
www.festivalscienza.it

Homes i Dones
Atenció aquesta contundent conclusió: 7 de cada 10 homes asseguren ser més dèbils que les DONES alhora d’afrontar els problemes de cada dia.
És el resultat d’una enquesta italiana feta per la revista científica RIZA PSICOSOMÁTICA. S’ha preguntat a un miler d’italians d’entre 20 i 55 anys.
Altres coses que s’extreuen de l’enquesta:
- Pel 64 % de les persones enquestades, les DONES són més determinants fortes i efectives en els problemes de salut, la rutina del dia, els inconvenients a la feina i els problemes amb els fills.
- Pel 42 % aquestes qualitats són cosa d’HOMES
Pel què fa a la parella, un 73 % de les dones assegura que que és la part forta de la parella i només un 46 % d’homes asseguren que són ells els que porten els pantalons.
Tant homes com dones creuen que la CONVIVENCIA és on es necessita més fortaleza. En segona posició la FEINA, en tercera les INVERSIONS i en quarta posició LA SALUT i l’ESTAT FíSIC.
L’àmbit en què la parella entra més fàcilment en crisi són:
- Les petites dificultats cotidianes
- La rutina del dia
- Els problemes de salut
- La insatisfacció a la feina
La revista RIZA PSICOSOMÀTICA fa un decàleg de coses simples per donar una empenta a la pròpia voluntat i fer que els HOMES siguin menys dèbils.
1) Llevar-se d’hora
2) Dedicar 10 minuts cada dia a l’exercici físic
3) Renunciar al café i al cigarret de després
4) Apagar el mòbil a una certa hota
5) Llegir almenys una pàgina d’un llibre cad dia
6) Reordenar l’escriptori
7) Fer una trucada a un parent llunyà
8) Resistir-se a fer safareig i cotilleig
9) Respondre amb fermesa a un superior
10) Apagar la tele mentre se sopa

CARME SANSA / MARUJA TORRES
Teniem el dubte si es continuaven concedint CREUS DE SANT JORDI.
La Generalitat ha publicat la llista de les Creus de sant Jordi que atorgarà a 30 persones i 13 entitats. Aquest any es prioritza la paritat i la visió dels Països Catalans. A través del weblog del programa us adrecerem a la llista complerta de premiats però us avancem que hi ha l’escriptora MARUJA TORRES i l’actriu CARME SANSA.
Pots veure tota la llista a la web www.gencat.com

U2
El nou disc de la banda irlandesa ja l'han piratejat i es pot trobar intacte a les xarxes d'intercanvi d'arxius d'internet dues setmanes abans que s'editi i surti al mercat. L'àlbum How to Dismantle an Atomic Bomb podria sortir al mercat abans d'hora.

MARIAH CAREY
Després de dos anys de sequera musical, MARIAH CAREY ultima un nou disc que sortirà el març del 2005. El seu últim disc Charmbracelet no va ser cap negoci però de totes maneres la discogràfic Island Def Jam records li torna a donar suport.
El pròxim mes de desembre començarà a sonar la primera de les cançons del disc. Es titula SAY SOMETHING. És el desè àlbum de Mariah Carey.

CARLOS SAINZ
Ha patit un accident als entrenaments del Rally d'Austàlia, la seva última competició abans de retirar-se. Han traslladat el pilot madrileny a un hospital per precaució perquè el sodmetin a proves mèdiques. Ni Carlos Sainz ni el seu copilot Marc Martí han patit ferides greus però encara no se sap si faran o no la última carrera.