5.10.04

Dimarts 5 d'octubre del 2004
Què està passant a Can Barça... Ara que van bé els resultats, no va bé la burocràcia.

Tendència. Just els dies en què s’estrena un documental sobre menjar ràpid, parlem d’una altre tendència nordamericana. Un nou costum alimentari que es comença a detectar. Es diu FREEGANS i són els vegetarians anticonsumistes.
Són gent que sense tenir problemes econòmics opten per remenar les deixalles de supermercats i restaurants a la recerca de restes alimentàries.
Els seguidors del moviment 'freegan' (de 'free', o gratuït, i vegà, o persona que no menja carn ni productes animals per raons de salut o ètiques), es neguen a comprar menjar per boicotejar el sistema capitalista i perquè consideren que en tenen prou amb les coses que es llencen a les grans ciutats.
Aquests recicladors de menjar urbans també es mouen per reduir l'impacte ambiental de les deixalles generades diàriament per la societat. Un dels membres d'aquest nou moviment, de nom Luna Tic, ha anat més enllà i ha adaptat el seu cotxe perquè funcioni amb l'oli de cuina usat dels restaurants.

Salut. L'addicció a la cafeïna exixteix. Una sola taça de cafè al dia és capaç de produir addicció a la cafeïna i quan deixem de prendre-la podem tenir símptomes derivats de l'abstinència, segons la revisió d'una seixantena d'estudis. La revista Psychopharmacology publica un interessant article d'investigadors nordamericans que diuen:
El cafè és l'estimulant més consumit al món perquè és barat i fàcilment accessible.
Les últimes investigacions demostren que quan algú no pren la dosi habitual de cafeïna pot desenvolupar una varietat de símptomes que inclouen mals de cap, fatiga i cansament i dificultat per concentrar-se. En alguns casos es poden arribar a tenir símptomes com els de la grip, nàusees i dolors musculars.

Ciència. Nobel de medicina per dos científics nordamericans. Richard Axel i Linda Buck els han guardonat els seus estudis genètics sobre l’olfacte. Han sabut explicar com funciona aquest sentit humà i han determinat que podem olorar fins a 10.000 substàncies diferents. Abans dels estudis dels dos científics, el sentit de l’olfacte era tot un misteri. Ells han descobert una gran família de gens, un miler concretament, que donen origen a tipus de recectors d’olfacte, una mena de sensors. Només és el 3 % de tots els que tenim però per alguna cosa es comença.
Pel Nobel s’emporten més d’un milió d’euros

Internet.Als Estats Units cada vegada hi ha més pagines webs que funcionen a l’estil del telèfon de l’esperança. Són webs per desfugar-se i és una tendència que va a més.La xarxa t’escolta i t’aixeca l’ànim, diuen.
En tenim uns quants exemples:
- www.tired.com :Pots enviar un correu des d’allà al LIMBO i treure-t la pressió que t’agovia. Els responsables de la web asseguren que mantenen la privacitat i pots tornar a llegir el missatge enviat.
- www.grouphug.us: Pots intercanviar confessions amb altres usuaris. Són grups d’ajuda virtual.
- www.psicologia-online.com: Uns valencians han creat aquesta web amb consells, test, questionaris, articles, xats i tècniques d’auto-ajuda.
- www.notproud.com. Per confessar-te a través d’internet.
- www.elexito.com: Portal de continguts optimistes per apujar els ànims.

Mòbils. Els pròxims dies es posa a la venda un Nokia pels més joves ple de llums i colors. Es tracta del NOKIA 3220 que introdueix un sistema de comunicació a través del qual es poden escriure missatges i projectar-los amb llum en ambients foscos com discoteques o concerts. És un telèfon mòbil amb càmera. Té la carcassa transparent i s'il·lumina amb consonància a la sintonia que li posis quan reps trucades. Inclou jocs com Survivor o un joc que permet moure els personatges inclinant el telèfon.

Música. Àlbums qeu surten a la venda aquesta setmana
DURAN DURAN – Astronaut - SONY
NANCY SINATRA - Nancy Sinatra ( inclou col·laboracions amb The Edge i Bono)
PEDRO GUERRA – Bolsillos - ARIOLA
R.E.M. - Around the sun - WARNER
VARIOS - Arde la calle - ARIOLA - Homenatge a Radio Futura

JANET LEIGH
Ha mort l’actriu assessinada a Psicosis. Ara ha mort de veritat als 77 anys a la seva residència de Beverly Hills. En el moment de morir l’acompanyaven el seu marit, Robert Brand, i les seves dues filles Kelly i Jamie Lee Curtis. Tenia una llarga trajectòria cinematográfica però se la recorda i se la continuarà recordant per la seva mort a la dutxa a la pel·lícula Psicosis d’Alfred Hitchkok.

SERGI LÓPEZ
Li han concedit el premi Arlequí. És un premi que concedeix l'Associació de Teatre Amateur de Catalunya. També han guardonat el grup Dagoll Dagom.

MARILYN MANSON
L'excèntric cantant ha sorprès a l'explicar com es vcl casar. El seu somni és fer una boda catòlica tradicional i s'ha manifestat un fiel creient de la monogamia.
En declaracions al diari britànic The Mirror també ha dit que si vols fer alguna cosa com casar-te ho has de fer de forma tradicional i ben vestit. . Ha avançat que té un amic amb un castell a Alemanya i es podria casar allà.

Homes i Dones
Els noms dels nadons. Aquests són, segons la llista de Caprabo ( www.caprabo.es) els que es posen actualment a Catalunya i les illes.
A CATALUNYA,
Nens:1.Marc 2.Álex 3.Pau 4.Pol 5.Adrià 6.David 7.Joan 8.Arnau 9.Daniel 10.Sergi
Nenes:1.Anna 2.María 3.Carla 4.Paula 5.Laia 6.Júlia 7.Laura 8.Alba 9.Marta 10.Lucía
A LES ILLES BALEARS,
Nens:1.Joan 2.Marc 3.Miquel 4.Toni 5.Adrián 6.Alejandro 7.Pau 8.Sergi 9.Javier 10.David
Nenes:1.María 2.Paula 3.Lucía 4.Marta 5.Aina 6.Alba 7.Laura 8.Marina 9.Sara 10.Carla

A FRANÇA,
Mentrestant a França s’ha detectat que cada vegada hi ha més LOLES. És el nom de moda.
El diminutiu de DOLORS ha entrat en força en del llistat de noms més populars.
Ho diu el llibre La popularitat dels noms el 2005 que surt a la venda aquest dimecres. Els més posats a França són actualment i segons el llibre :
LEA en nenes i LUCAS en nens, una preferencia que es manté des del 1997
La tendència és posar noms de nen acabats en O.
Noms de nenes acabat en A. Lola, Léa, Eva, Lisa, Sarah, Emma, Clara y Noah. També apareixen a la llista;: Jade, Manon, Inés, Chloé, Camille y Lucie.
Despareixen del top 20 en aquesta última llista els noms de LARA, JULIE i MARIE i QUENTIN I VALENTIN.
Els casos més curiosos són els d’uns pares que han volgut dir als seus fills com els noms dels aeroports de Paris ROSSY i ORLY. Es dona un fet curiós. Hi ha molta diferència entre els noms que es posen a famílies més adinerades i les més humils. L’únic nom comú és ALEXANDER.

Tele
TV Internacional
- L'ex-vice-president dels Estats Units i candidat presidencial demòcrata en les darreres eleccions, Al Gore, té previst engegar un projecte de televisió de caràcter innovador i alternatiu al panorama comunicatiu nord-americà actual. El grup mediàtic INdTV, propietat del polític demòcrata, va adquirir el maig passat Newsworld International (NWI), una cadena que actualment poden veure vint milions de famílies nord-americanes. A partir de 2005, el grup de Gore hi presentarà la seva programació, adreçada a un públic de divuit a trenta-quatre anys i amb programes 'irreverents, intel·ligents i rellevants', segons explica INdTV. Gore ha negat que vulgui influir políticament en el projecte, però té la intenció que INdTV s'erigeixi en l'alternativa a la conservadora Fox TV, que dóna suport explícit al Partit Republicà. Segons sembla, Gore va decidir engegar el projecte després de les crítiques que va provocar la cobertura de la Fox de la invasió de l'Irac.

- La Fox News ha demanat perdó per atribuir unes paraules a John Kerry que no va dir mai. La cadena va difondre a la seva pàgina web una informació falsa sobre el candidat demòcrata en forma de "broma". Va parlar d'ell com d'un metrosexual, entre altres coses. Ara demana perdó per això.

- Una emissora d'Uganda, RADIO SIMBA, ha estat multada aquest cap de setmana passat amb 800 euros i s'ha vist obligada a demanar perdó per haver emès un programa d'entrevistes a homosexuals.
El president del Consell Ugandès per les emissions, Godfrey Mutabazi, ha comentat que el programa emès el mes d'agost "anava en contra de tota moralitat públic i incumpleix les lleis que regeixen l'emissora".

Polèmica
- L'Asociación de la Prensa de Madrid (APM) ha expressat està preocupada davant la corrent d'opinió que té com a objectiu "controlar els continguts dels mitjans de comunicació atemptant contra la llibertat d'expressió". L'Associcació creu que hi ha d'haver una AUTOREGULACIÓ del sector per contrarrestar les violacions de la intimitat que fan certs sectors del periodisme del cor.

Novetats
Chenoa sortirà demà a l'episodi de la sèrie de Tele 5 fent de Chenoa.