4.10.04

Dilluns 4 d'octubre del 2004
Hi ha pocs dilluns que ens despertem amb una bona notícia. Han fet l'operació contra ETA més important de tota la història i han enxampat el número 1 real. Esperem que això ens ens venen sigui així. Que sigui el número 1 real.

Lleis. Aquest cap de setmana ha entrat en vigor la reforma del codi penal,
Els canvis de la llei fan front sobretot a la pirateria.
Cauen entre sis mesos i dos anys de presó més una multa econòmica a totes aquelles empreses que distribueixin el plagi o la còpia amb ànim de lucre d’ obres literàries, artístiques, científiques o industrials.
La veritat és que la interpretació de la llei és complicada en segons quins punts. Alguns experts diuen que és DELICTE possiblement segons la reforma l’intercanvi de música en xarxes P2P i la còpia privada d’obres protegides. No queda clar, la veritat.
Tampoc queda del tot clar què passa amb piratejar el senyal de Digital Plus. Manipular els decodificadors de senyal d’audio i video per rebre canals de pagament de forma gratuïta et podria portar a la presó.
Liberalitzar un telèfon mòbil també queda a l’aire si és delicte o no i amb la diferència si es fa com a negoci o ho fas a nivell personal i sense ànim de lucre.

Castells. S’ha celebrat el vintè Concurs de Catells de Tarragona amb la participació de 18 colles. Els Castellers de Vilafranca s’han tornat a imposar després d’una excel·lent temporada. En segona posició han quedat la Colla Vella dels Xiquets de Valls i en tercera posició la Colla Jove empatada amb els Capgrossos de Mataró. Com ja s'ha convertit en tradició, els Minyons de Terrassa han tornat a negar-se a participar en el gran concurs que es fa a la plaça de toros de Tarragona.

Cel. Ahir va ser un dia per mirar al cel- A la costa barcelonina dissabte es va fer un concurs i una trobada d’estels i globus i ahir l’exhibició aèria que va reunir fins a 400.000 persones.
Parlant del cel, aquest cap de setmana s’ha celebrat el Dia de els aus. L’objectiu és acostar el públic al món dels ocells i donar a conèixer les seves formes de vida i les amenaces i perills que corren. S’han organitzat observacions d’aus per tot Catalunya. De totes maneres per no moure’s de casa i veure ocells hi ha l’AVIBASE. Un banc de dades mundial d’aus a través d’internet. Hi ha un milió i mig de registres sobre 10.000 espècies i 22.000 subespècies d'ocells, incloent-hi informació sobre distribució, taxonomia i sinònims en diverses llengües.
L'adreça és aquesta: www.bsc-eoc. Org/avibase/avibase.jsp

Terra. Aquest cap de setmana ha començat l’activitat volcánica en algunes zones dels Estats Units. Concretament al Mount St. Helens, a l'estat nord-occidental de Washington. Després d'uns quants dies d'activitat sísmica d'intensitat mitjana, diumenge volcà va començar a expulsar cendra i lava en una erupció que encara no se sap si s'ha aturat. S’hi ha instal·lat una WEBCAM per controlar l’activitat sísmica. Tenim l’adreça: www.fs.fed.us/volcanocams/msh
L’any 1980 en una erupció d’aquest mateix volcà, van morir 60 persones.

Mòbils. A l’Aràbia Saudita han prohibit els telèfons mòbils amb càmara fotogràfica per USOS INDECENTS. La decisió s’ha près després de detectar que diverses persones es dedicaven a fer fotos a la feina o en llocs privats de dones descobertes sense el XADOR. La màxima autoritat musulmana, Abdulaziz Al Sheij ha aprovat un edicte en què prohibeix els mòbils amb càmera perquè “ propaguen la inmortalitat en al societat islàmica”.

Homes i Dones
Un grup d’investigadors de les universitats d’Oxford i Southampton diuen que les atletes de velocitat DONES acabaran corrent més que els HOMES.
Aquests investigadors han analitzats els temps enregistrats pels campions olimpics dels últims CENT anys i n’han analitzat l’evolució.
Han pogut veure que tant els HOMES com les DONES han anat baixant les seves marques dels 100 metres llisos. Als Jocs d’Amsterdam del 1928 la diferència entre els dos sexes era d’ 1,4 segons.
Aquest any a Atenes la medallista d’or Yuliya Nesterenko va ser un segon més lenta que el campió masculí Justin Gatlin. Per tant creuen que a la llarga les Dones superaran les marques dels homessi continua la mateixa tendència.
Concretament això passarà als Jocs del 2156. Aleshores la marca de les dones serà de 8,079 segons en els 100 llisos i la dels homes en 8,089.
Debat:
Alguns científics no estan dacord. Creuen que els homes sempre aniran per davant perquè tenen més musculatura.

MALCOLM GLAZER
És un multimilionari nordamericà que vol comprar el Manchester United.
Segons la premsa británica, hauria ofert uns 950 milions d’euros per la majoria d’accions del club que va guanyar la lliga el 1999.
Malcolm Glazer ja és propietari de l’equip de futbol americà TAMPA BAY BUCANEERS que l’any passat va guanyar la Super-bowl.
Està a la llista dels 250 ciutadans dels Estats Units més rics. DE fet ja té una part de les accions del Manchester però vol la majoria.

FREDERIC AUGUSTE BARTHOLI
Fa cent anys de la mort del creador de l'Estàtua de la llibertat. El 1865 va saber que França volia fer un regal als Estats Units en motiu del centenari de la independència d'aquell país i l'escultor francès va fer l'obra.
Per fer la cara de l'estàtua de la llibertat es va inspirar amb la seva mare.

BON JOVI
Està preparant el llançament del seu nou àlbum de cinc discos. Ha de sortir el 15 de novembre. El grup demana als fans que envïn anècdotes, opinions, recol·leccionds o escrits personals per incorporar-los en un llibret que s'ajuntarà amb els discos. Ho pots enviar a l'adreça de correu electrònic tellus@bonjovi.com