15.9.04

Dimecres 15 de setembre del 2004
Avui comença el curs escolar. Tindrem colocats els nens d'una vegada! Parlant de colocats, la ministre ens ha informat que som el país que més consumim droga de tota la Unió Europea. Què està passant...

Drogues. Alarma. Espanya és el país de la Unió Europea on es consumeix més cannabis, cocaïna i èxtasi. La ministre de sanitat i consum, ELENA SALGADO, ha fet el crit d’alarma al Congrés. "Alguna cosa no funciona", ha dit.
Les dades de consum d'aquestes drogues aquí són molt semblant als Estats Units. El consum de cocaïna s'ha duplicat els últims deu anys i un 36 % dels joves d'entre 14 i 18 anys han consumit cànnabis els últims 12 mesos. És el doble que fa deu anys. El Cànnabis és la droga il·legal més consumida.

Noves tecnologies. Enxampats els primers alumnes a Catalunya a copiar en un exàmen utilitzant el telèfon mòbil. El mateix professor que els ha enxampat ho ha explicat al diaria AVUI però es vol mantenir a l’anonimat. És d’una universitat de Catalunya i concretament ha suspès a sis alumnes per copiar. El diari AVUI fa una anàlisi molt exhaustiu dels diversos mètodes en què els alumnes apliquen les noves tecnologies per copiar. ja es pot parlar de la TELEXULETA. Ho fan amb SMS, amb foto a través del mòbil, amb audífon i un missatge xuleta.
Ja hi ha precedents de copiar amb aquests mètodes a la Gran Bretanya i als Estats Units.

Consum. S’ha fet públic un informe de les companyies aeries que han provocat aquestes vacances d’estiu més problemes i reclamacions als usuaris.
Iberia és la companyia que ha perdut més equipatges.
Les companyies que han acumulat més protestes per cancelacions i endarreriments de vols són Marsans i Pulmantur.
L’associació de consumidors ASDETOUR ha rebut durant el més d’agost unes 15.000 visites i més de 200 consultes.
- Companyias aeries que reben més reclamacions:
Iberia 36%
Air Europa 21%
Spanair 15%
- Companyies estrangeres més reclamades a l'agost:
Alitalia
British Airways
Air France
- Motius de les reclamacions:
1) 66 % pèrdua d’equipatge
2) 16% endarreriments
3) 12% cancel·lacions de vols
4) la resta emissions de bitllets i altres...

Català. El TERMCAT ha aprovat un centenar de neologismesdels dels àmbits tècnics i científics en català. Són paraules que corresponen a l’àmbit de l’art, de les ciències de la vida i de la salut, la construcció i les obres públiques, la decoració, l’ensenyament, els esports i el turisme.
Entre les paraules admeses hi ha happening i performance. En la ciència patrimoni genètic i reserva genètica, per exemple.

Tendència. Una moda que està arrasant als Estats Units:Els viatges d’aventura només per a dones
En principi era una extravagància però es veu que ara cada vegada hi ha més dones que prefereixen la companyia d’altres dones per anar d’excurció.
Desenes d’agències de viatges ofereixen recorreguts turístics i esports a l’aire lliure només per a dones.

LLISTA DE POPULARITAT
L’empresa GALLUP ha fet pública la llista de popularitat que avança periòdicament. S'ha de tenir en compte que les preguntes es van fer abans de la mort de Carmina Ordoñez, un punt a tenir en compte.
Per primer cop el personatge més popular és JOSE LUIS RODRIGUEZ ZAPATERO. Gairebé el 17 % de persones enquestades han donat el nom del president del govern espanyol com a persona més popular de tot el país.
La segona és ISABEL PANTOJA, amb el 7%
El tercer el PRÍNCEP FELIP amb 6, 3 %
La quarta LETIZIA ORTIZ amb 5,8 %
JOSE MARIA AZNAR era el quart el mes de març i ara baixa fins el SETÈ.
DAVID BECKHAM es manté vuitena posició.
Entre els deu primers també hi ha MARIANO RAJOY; XAVIER SARDÀ i els guanyadors de la casa de tu vida JUANMA i DAVID.
Si es compara amb el març, desapareixen del top deu FRESITA i PASQUAL MARAGALL.

PET SHOP BOYS
Els Pet Shop Boys han inaugurat a Londres i amb un concert gratuït i multitudinari la seva última obra. Es tracta de la banda sonora de la pel·lícula El acorazado Potemkin, un film del 1925.
Han posat música aquesta joia llegendària del cinema mut. És el clàssic del director rus Sergei Eisenstein.
El concert s’ha fet a la plaça de Trafalgar tot i la pluja insistent. En total van ser 73 minuts de música creats pels Pet Shop Boys per acompanyar el film. En aquest cas no va ser música de piano sinó música electrònica.

NINA / ABBA
La que va ser directora de l’Acadèmia d’Operación Triunfo, NINA, comença aquesta setmana els assajos del musical MAMMA MIA a Madrid.
Nina fa de Donna Sheridan en aquest musical basat en cançons del grup ABBA. A Londres fa cinc anys que s’està fent i és tot un èxit. Ja l’han vist deu milions de persones. Els responsables britànics del musical van escollir la cantant després d’escoltar-la a Madrid i a Londres on va haver de viatjar.
No serà el primer musical que farà NINA. Va fer Cabaret ara fa deu anys, T’odio amor meu de Dagoll Dagom i el Corre corre Diva, un recull de musicals. MAMMA MIA s’estrena a principis del mes de novembre. ABBA continua sent, vint anys, després tot un fenòmen, Es calcula que cada dia es venen al món uns 3500 discos del grup suec.

BEBE
Actuarà al Festival Popkomm 2004 a Alemanya. Serà el pròxim 29 de setembre al Club 23 de Berlín. Cada any l'SGAE selecciona el més cridaner del país per donar-ho a conèixer al prestigiós festival alemany. Aquest any l'escollida és BEBE que ha triomfat ja a l'Altaveu, aquesta setmana és al Mercat de Música Viva de Vic i continua amb una agenda atepeïda de concerts.

Homes i Dones
La majoria d’alemanys consideren que la música no és una bona acompanyant del sexe.
L’empresa de sondejos FORSA ha fet un estudi a Alemanya encarregat pre MUSIC CHOISE que arriba aquesta conclusió. Es tractava d’investigar si els alemanys es posaven o no música de fons quan feien l’amor. La majoria dels enquestats els agrada molt la música i l’escolta en diverses situacions de la vida però no mentre fa sexe.
L’enquesta s’ha fet a 1002 persones d’entre 19 i 49 anys.
- El 89 % escolten música mentre condueixen.
- Un 75 % mentre netejen la llar
- El 66 % consideren que tot és més fàcil si es fa amb música però alhora de fer l’amor
- el 82 % dels alemanys considera que la música DISTREU.

Tele
A partir d’avui GRAN HERMANO es pot veure les 24 hores del dia a través de DIGITAL + i concretament al canal 29 de la plataforma. Paolo Vasile i Javier Polanco han firmat un acord per incorporar també Telecinco a la plataforma.

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet aquesta setmana una crida a les cadenes de televisió perquè vigilin els continguts que emeten en horari infantil. Ha assenyalat que si no hi ha resposta, l'executiu "està reflexionant sobre posar en funcionament instruments que siguin eficaços per preservar una televisió de qualitat a la franja horària dirigida als nens en aquest país", ha dit textualment.