4.8.04

Dimecres 4 d'Agost de 2004.

Literatura.

A França s’acaba de publicar un llibre que porta molta cua. El seu títol és "Bonjour paresse" (Bon dia, peresa) i el seu subtítol... "L’art de fer el mínim possible per al seu cap".
L’ha escrit Corinne Maier, assessora econòmica del procés de privatització de la companyia Electricité de France (EDT). A través de les seves pàgines, l’autora explica perquè és beneficiós fer el mínim possible quan s’és subordinat a una companyia.
L’important és que els superiors no s’adonin que el treballador no fum ni brot. I per això Corinne també explica trucs en el seu llibre. Per exemple, passar el dia amb carpetes sota els braços perquè doni la sensació que s’està treballant en quelcom important i de profit per a l’empresa.
"Bonjour paresse" també explica com es poden causar danys al sistema des de dins, sense que es noti.
L’esperit anti empresarial de l’escriptora francesa l’ha feta rebre una sanció disciplinària per part de la seva empresa, l’EDT. La sanció es farà pública el pròxim 17 d’agost. I és que alguns caps de la seva empresa diuen haver-se sentit aludits al llibre, malgrat Corinne no cita cap nom propi.
Alguns sindicats francesos ja s’estan movilitzant per defensar l’autora que, en teoria, només ha fet ús de la seva llibertat d’expressió.

Internet.

Ahir vam parlar de l’estudi fet per la Universitat de Salamanca a partir del qual es definien les 4 personalitats dels internautes, professionals, aficionats, perturbadors i addictes.
Avui ens hem trobat amb una notícia que fa referència a aquest últim perfil.
Un grup de finlandesos s’ha lliurat de complir el servei militar en la seva totalitat per la seva addició a Internet, segons fonts de les forces armades del país.
Els metges es van adonar que els joves trobaven massa a faltar els seus ordinadors com per passar 6 mesos obligatoris a l’exèrcit. I els superiors defensen en tot moment aquest motiu, dient que per un jove que passa nit i dia connectat a internet, jugant a videojocs, i que no té ni amics ni cap altra afició, arribar a l’exèrcit és un shock molt gran.
Finlàndia va cridar a files 26.500 homes l’any passat, i un 9% en van ser exclosos per raons mèdiques. Però d’entre aquest 9%, encara no existeixen xifres oficials de l’índex de desercions per addició a internet.

BRYAN ADAMS.

Tots els músics s’han posat d’acord en començar el nou curs amb disc nou sota el braç. El mateix farà Bryan Adams qui, el pròxim 20 de setembre, publicarà el seu nou treball “Room Service”.
Després de la seva gira europea, el rocker canadenc encara treballa en els darrers detalls d’aquest nou capítol de la seva extensa discografia. Segons ha comentat Adams, no es tractarà d’un àlbum tradicional.
Les cançons que el composen van nèixer durant el seu tour pel vell continent i la majoria es van enregistrar als backstages dels concerts i a les habitacions dels hotels en què el cantant es va allotjar. Per això aquest títol : ‘’Room Service’’, servei d’habitacions.

RAMMSTEIN.

Fa molt pocs dies, concretament el 26 de juliol, el grup alemany Rammstein va presentar el single “Mein Teil” com a avançament del seu futur treball, que es publicarà també el 20 de setembre (igual que el disc de Bryan Adams), i que encara té el títol penjant d’un fil. Tot apunta però que es digui “Reise Reise”.
Paral·lelament a l’àlbum la banda alemanya està treballant també en la seva pròxima gira per Europa i que inclourà 3 actuacions en territori espanyol. El 10 de novembre al Palacio Vista Alegre de Madrid; l’11 de novembre al Pavelló Esportiu de Badalona; i el 12 al Velòdrom Anoeta de Sant Sebastià.
Trobareu més informació sobre el grup a la seva pàgina web oficial, que pdoreu lincar directament des de la nostra: www.rne.es/r4

Jocs Olímpics 1.

El personal mèdic de Grècia es va declarar ahir en vaga per reclamar un bonus que els havia estat promès a canvi de treballar hores extres durant els pròxims Jocs Olímpics. El govern grec s’ha fet enrera a l’últim moment degut a les elevades despeses que estan comportant l’event que acoolirà Atenes. Com a exemple, Grècia gasta mil milions d’èurus en concepte de seguretat per als Jocs, xifra tres vegades superior a la de Sydney l’any 2000.
Les autoritats gregues han confirmat que les forces de seguretat sí rebran aquest bonus, per valor de 2.500 èurus, per les hores extres que dediquin entre els dies 13 i 29 d’agost. En canvi, als metges se’ls pagaria directament un extra diari de 22 èurus, cosa que suposa una quantitat molt inferior a la promesa amb el bonus.
El personal mèdic té intenció de continuar endavant amb la vaga si el govern no canvia la seva decisió. Això suposaria que, durant la celebració dels Jocs Olímpics d’Atenes, la ciutat només podria disposar de serveis mínims per tal d’afrontar les possibles emergències mèdiques.

Jocs Olímpics 2.

I mentre el personal metge grec es preocupa per les seves bonificacions... els organitzadors dels Jocs Olímpics d’Atenes deuen començar a patir malsons.
Fins ahir dimarts, s’havien venut menys de la meitat dels 5 milions 200.000 entrades disponibles per als Jocs, quan només queden 10 dies perquè comencin les competicions.
Les entrades per a la cerimònia d’inauguració dels Jocs del pròxim 13 d’agost, les de la cerimònia de clausura i les entrades de les finals estan gairebé exhaurides. Però encara queda vendre milions d’entrades corresponents a les etapes de classificació.
Segons declaracions del portaveu de l’organització dels Jocs, la venda d’entrades no ha cobert les expectatives.
En un principi, tot feia pensar que Grècia, donada la seva situació geogràfica i la seva relació històrica amb els Jocs Olímpics, vendria moltes més entrades que Sydney. Però la realitat, a hores d’ara, és una altra de ben preocupant i més, si tenim en compte que els mateixos grecs no han corregut gens ni mica per comprar les seves entrades. En els pròxims dies veurem si la cosa es belluga una mica!

Cites del Dia

*El cantaor de Granada Enrique Morente presenta avui al Teatre Grec de Montjuich, Barcelona, el seu últim disc “El perqueño reloj”, en què musica poemes de Quevedo, Bécquer i León Felipe. Aquesta nit, a partir de les 10, al Passaeig de Santa Madrona, 38, de barcelona. Les entrades costen entre 15 i 36€.

*Més flamenc, enm aquest cas a Torroella de Montgrí on aquesta nit s’hi celebra un concert dins del 24è Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí. Tindrà lloc a partir de 2/4 d’11 a la Plaça de la Vil·la de la població gironina, i hi actuaran Manolo Sanlúcar, Santiago Lara, Carmen Grillo i Jorge Gabierl Aguilar.

*Dins del festival Castell de Peralada, aquesta nit s’hi representa la clàssica òpera de Puccini “Madame Butterfly”. A partir de les 10 de la nit.

Consum 1.

Segons dades emeses pel Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, les pastanagues, les anxoves i els tomàquets són els aliments frescos que més van apujar de preu el mes passat, concretament entre un 8 i un 12%. En canvi, els preus dels aliments envasats es van mantenir estables.
Al mes de juliol, també es va apujar la carn de pollastre, les cebes, les peres i la mongeta tendra. Tots aquests productes es van encarir pel damunt d’un 2%.
Però no tot van males notícies al juliol. Les patates, les bledes, la bacaladilla, el lluç i les chirles van baixar de preu.
Si fem un balanç dels aliments que més s’han posat pels núvols en els darrers dotze mesos, hi trobarem les pomes, les cebes, les pastanagues, les patates, els ous, els musclos, el pollastre, el conill i les bledes.
No hem volgut entrar a matitzar els tants per cent perquè els números, a aquestes hores del matí, són molt espessos i perquè, de fet, tothom, quan anem a la plaça, ja sabem perfectament com varien els preus dels productes frescos. En això, sí que no se’ns pot enganyar.
Per tant, o paguem, o renunciem, o substituïm els frescos del barri per uns magnífics congelats, que ja venen pelats i nets i a punt de cuinar.

Consum 2.

Les principals companyies aèries espanyoles han promès mantenir de moment les seves tarifes malgrat l’augment del preu del petroli. Aquesta bona notícia però, pot ser que no duri eternament ja que Ibèria, Spanair i Air Europa no descarten pujades en un futur.
Les aerolínies ja van apujar les seves tarifes la passada primavera per causa de l’encariment del combustible. Spanair va ser la primera companyia a apuntar-se al carro dels preus més elevats encara que tenia cobert entre el 40 i el 60% del combustible per a tot l’any. De moment, Spanair espera que la situació sigui transitòria per no veure’s obligada a tornar a pujar preus.
Air Europa no tenia previst augmentar les seves tarifes la passada primavera però finalment les va incrementar entre un 3 i un 5%.
Pel que fa a Ibèria, la companyia va pujar el preu de les seves tarifes i en tot moment va provar de desvincular aquest fet de l’augment del preu del petroli. No obstant això, el passat mes de juny durant la junta general d’accionistes d’Ibèria, el president de la companyia va comentar que era inevitable que l’encariment del combustible no repercuteixi a les tarifes àeries.
Veurem fins quan es mantenen els preus. Serà qüestió d’afartar-nos de volar durant els pròxims temps fins que les companyies aèries canviïn d’opinió… que, sense ànims de ser agorera, segur que ho faran

ISABEL II.

La reina d’Anglaterra Isabel II és coneguda des de fa temps pel seu caràcter estalviador. Però ara s’ha sabut que la monarca permet que li serveixin restes dels àpats tornades a escalfar. Així ho ha explicat el cuiner Gary Rhodes, conegut pels seus programes de televisió i qui, quan era jovenet, va treballar a la cuina del palau reial.
El xef, de 44 anys, va fer aquestes declaracions en un documental que la BBC emetrà la pròxima setmana.
Rhodes explica que a palau, les restes del menjar de diumenge es reciclen en forma de pastís de carn per al dilluns.
A banda d’aquest costum, més propi del poble que de la seva reina, també s’han descobert més excentricitats sobre Isabel II.
- No suporta els tomàquets i els prohibeix als plats perquè les llavors no se li fiquin entre les dents
- Prèn el Martini només una mica remenat, i no sacsejat com és típic en aquest ingredient de còctel
- Mentre serveixen a taula, la reina anglesa no vol que els cambrers facin cap tipus de soroll i s’han d’aguantar fins i tot la tos i els estornuts. El que no coneixem són les repercussions que pot tenir un estornut que no s’ha controlat a temps.
- Segons la premsa britànica, cada nit la reina es dedicaria personalment a tancar llums enceses que estiguin gastant sense motiu.

PENÉLOPE CRUZ.

Segons la revista People en Espanyol, l’actriu madrilenya Penélope Cruz és la dona millor vestida de l’any gràcies, entre d’altres motius, a la seva figura espectacular i el seu estil indiscutible.
La cantant i actriu Jennifer López, que va ocupar la primera posició d’aquest rànking l’any passat, enguany es queda amb la medalla de bronzo. Segons la revista, no és que la noia hagi perdut bellesa, estil o glamour sinò que aquest any ha fet poques aparicions públiques que s’hagin pogut analitzar al detall.
People ha volgut destacar el nom de la cantant mexicana Paulina Rubio per l’estil refinat i provocatiu dels vestits d’alta costura que ha lluït en els darrers mesos.
Pel què fa als homes, el que aconsegueix pujar al pòdium de l’estil de l’any és Carlos Ponce. A la llista també hi trobem noms com els cantants Ricky Martin o Luis Miguel. Per contra, Alejandro Sanz ha estat definit com un dels homes pitjor vestits de l’any.
Entre les dones amb més mal gust i poca gràcia a l’hora de vestir en aquest 2004, hi trobem l’ex Miss Univers Alicia Machado.

TOM CRUISE.

Segons va confessar en una entrevista publicada ahir pel diari Daily Mirror, Tom Cruise ja se sent preparat per tornar-se a enamorar i potser, fins i tot, tornar a casar-se.
Cruise es troba en aquests moments promocionant la seva nova pel·lícula "Collage" on el podrem veure amb cabells blancs, interpretant un maduret seductor i assassí a sou. Un paper ben diferent del típic de bon jan que sempre li endossen.
Recordem que la setmana passada es va conèixer que va ser Penélope Cruz qui va decidir posar punt i final a la relació amb l’actor nordamericà.
Superada la decepció amorosa, Tom Cruise manté l’esperança de trobar la dona de la seva vida, després d’haver compartit anys, intimitats i confidències amb Mimi Rogers i Nicole Kidman, les dues dones que més l’han marcat, sense comptar Pe.

Invent.

La companyia japonesa NHJapan ha presentat com a novetat la televisió portàtil VTV-101, una petita pantalla que s’ajusta al canell com si fós un rellotge.
La seva pantalla LCD, d’una polsada i mitja, ofereix una bona qualitat sempre que es tingui intenció de visionar una retransmissió esportiva, un telenotícies o un programa del cor. La veritat és que la definició de la pantalla d’aquesta tele tan petitona no serviria massa per veure un documental sobre la reproducció de les amebes.
El preu de la televisió de canell és d’uns 200 dòlars, una mica menys de 200 èurus, i permet rebre tots els canals de televisió en obert.

Videojocs.

Microsoft continua treballant de valent en la nova videoconsola Xbox 2 però finalment, no se’n podrà fer el llençament en els pròxims 12 mesos, segons fonts directes de la companyia.
Aquest retard ha desmuntat de cop les teories dels analistes que preveien que en molt poc temps ja podríem jugar amb aquesta nova versió de la videoconsola de Microsoft.
Recordem que a banda de l’XboX2, també s’espera el pròxim llançament de la PlayStation 3 de Sony.
Tan aviat com n’esbrinem més detalls us ho explicarem aquí, al QEP.

Ciència.

Investigadors nordamericans han descobert que la base de l’instint maternal sembla obeir als nivells d’una hormona del cervell.
Després d’experimentar amb els nivells de l’hormona alliberadora de la corticotropina en ratolins, científics de la Universitat de Wisconsin van comprovar que les femelles amb menors nivells d’aquesta hormona protegeixen les seves cries molg més que les femelles amb nivells alts. Aquests alts nivells podrien provocar el bloqueig del comportament protector de les femelles.
En condicions normals, les femelles ataquen els mascles si senten que poden atacar les seves cries. Només les ratolines que van rebre poques o ca dosis de l’hormona en qüestió van reaccionar de manera normal davant del perill. En 45 segons de temps, van atacar un promig de més de 20 cops. Les de dosis moderades van atacar sis cops cada vuit segons. Les ratolines am un nivell alt de l’hormona, no van atacar davant la presència amenaçadora d’ntrusos prop de les seves cries.
Segons la revista Behavioural Neuroscience, els investigadors creuen que alts nivells de l’hormona estarien relacionats amb la depressió post-part que pateixen algunes mares després de tenir els seus fills.

Tele.

Gran Hermano.

En només un mes, la productora del concurs Gran Hermano, Zeppelin, ha rebut les trucades i correus electrònics de 180.000 persones interessades a aprticipar en la nova edició, la sisena concretament. Barcelona és la província amb més peticions a través de la web.
Els responsables del cocnurs ja han acabat la primera fase del càsting. Ara arriva el torn de les entrevistes i proves de selecció per part de redactors,. càmeres i productors. 13 persones d’entre 20 i 40 anys, seran seleccionades per viure durant 3 mesos a la casa de Guadalix de la Sierra.
El concurs el tornarà a presentar Mercedes Milà.

TVE.

Dilluns passat de matinada, al tancament del telediari de la nit, TVE1 va demanar disculpes als seus telespectadors per haver emès íntegrament l’execució del camioner turc, Murat Yuce, segrestat a Iraq.
TVE va atribuir l’emissió completa d’aquest vídeo tan violent a un error de muntatge de les imatges, que havien estat distribuides a través d’una web vinculada a Al Qaeda.
Després de demanar perdó públicament, la presentadora Helena Resano va afegir que l’emissió de seqüències violentes és contrària a la política de la cadena pública.

PROGRAMACIÓ

TVE-1
22.00h. Sèrie “Caso Abierto” amb l’emissió de dos capítols, Fly Away i Sherry Darlin.
00.00h Programa “Lo que me contaron los muertos”, que avui revisa el cas de Francsica González, jutjada per l’assassinat dels seus dos fills a Santomera, Múrcia, l’any 2002.

LA 2
22.30h Documentos TV, amb el reportatge “Marea Blanca”, sobre el cas Nècora i els estralls de la droga a la població gallega d’Arousa.
23.45h Voluntarios. Amb els reportatges Pisos Solidarios, Alcohólicos Rehabilitados, Protección civil, Reciclaje y reinserción, Desarrollo Rural y Esta noche toca.
00.50h Cine. “Con amigos como éstos...”, comèdia americana de 1998 que satiritza les bambolines del cinema.

TV3
22.00h Continua l’emissió del porgrama de Miquimoto “Afers Exteriors”, avui com a destinacions Xile i Madrid.
23.25h El programa conduit per Manel Funetes amb els convidats Carles Rexach i Àlex Corretja.
00.25h Futbol. Emissió en diferit del partit de pretemporada entre el Barça i el Jubilo Iwata Yamaha.

C33
22.20h 60 minuts: “Cap al front: dones americanes a la guerra civil espanyola”.

T5
22.00h Nova oportunitat de veure una de les pel·lícules més oscaritzades, “American Beauty”, amb Kevin Spacey, Annette Bening i Thora Birch.
00.30h TNT amb Jordi Glez.

A3
21.45h Repetició de 2 capítols de la sèrie Aquí No hay Quien Viva. Avui, “Érase un rumor” i “Érase un niño”.