7.7.04

Dimecres 7 juliol del 2004
Aquesta època els de la ràdio tenim la mania de començar a dir "ràdio a la fresca" o "glaçons de ràdio" o coses tant ridícules com aquesta perquè arriba l'estiu. Al Què està passant... vivim l'estiu amb alegria però amb normalitat. Avui 7 de juliol, Sant
Fermí.

Catalunya. Denuncien la mort de 20 gats enverinats al mercat del Ninot. Un grup de veïns del mercat del Ninot, recolzats per la Fundació Altarriba, estan preparant una denúncia davant de la desaparació de 20 gats que, pressumptament, han estat enverinats. Margarida Vela, una de les veïnes que, fins ara, cuidava aquesta colònia de gats –que ja fa anys que està instal·lada al mercat–, va explicar que el dia 26 de juny al vespre va veure una desena de coloms morts davant del mercat i va avisar els Bombers i la Guàrdia Urbana. Els agents municipals van dir-li que semblaven morts per enverinament i li van recomanar que posés una denúncia.
Dos dies més tard, quan els veïns que alimenten els gats van anar al mercat van veure que, enlloc dels 35 que formaven la colònia, només els van anar a rebre una desena de felins.

Fórum. El col·lectiu Contrastant ha arribat al Fórum. És aquell col·lectiu que es dedica a comptar el nombre de persones que van a un esdeveniment i contrastar les dades que es fan oficials. Aquest grup de gent asseguren que el Fórum de les Cultures no arribarà als cinc milions de visitants previstos.
De moment ha publicat una mostra de les dades de diumenge passat. Ho pots veure aquesta adreça. Els organitzadors havien difós que havien superat el milió de visitants. Contrastant asseguren que van passar pel Fórum menys de mil visitants en dues hores i quart de control repartides entre les cinc i dos quarts de vuit de la tarda. Segons el col·lectiu, amb aquestes xifres és impossible que el Fòrum de les Cultures arribi als cinc milions de visitants abans que s'acabi.

Crítica. Un grup de crítics del cineasta Michael Moore exposen a internet el documental 'Fahrenheit 9/11'. A Moore no li fa rès que el docuemental es pugui descarregar des d’aquesta setmana sempre i quan no tingui la finalitat d’obtenir beneficis. Moore no està dacord amb la llei del copyright i per tant no li molesta. De totes maneres la distribuidora no ho veu tant bé i es planteja prendre accins legals contra aquests distribuidors per la xarxa. L’adreça per descarregar-se el film és MooreWatch.com.

Internet. Bona iniciativa d’un hospital de Mallorca a internet. Els usuaris de Son Llàtzer de Palma podran consultar el seu historial a través de la xarxa.
Es tracta de moment d’una prova pilot que es fa amb 90 pacients que poden consultar proves dermatològiques i dels ulls a través d’internet i del telèfon mòbil.
Si va bé la iniciativa es traslladarà a altres centres de les balears. Son Llàtzer es convertirà en l’hospital Pioner a Espanya i dels primers a tot el món que posa en funcionament el sistema d’atenció a l’usuari sense papers i a distància.
El sistema e-salut a Son Llàtzer començarà a funcionar amb normalitat l’any que ve, el 2005

Mòbils. Les Operadores de mòbils alerten que aquest estiu es poden produir problemes a les zones turístiques massificades de caiguda de la xarxa. Les operadores diuen que falten antenes per donar cobertura a l’allau de turistes.
Els telèfons mòbils van pel mateix camí de les apagades de llum per l’ús excessiu dels aires condicionats.
Ferien falta unes dues mil antenes més però aquesta necessitat xoca totalment amb la creença que les antenes provoquen malalties. Els Ajuntaments no volen donar permisos per instal·lar antenes perquè els veïns no les volen a prop.
La xarxa quedarà saturada en algunes zones massificades. La costa mediterrània espera rebre aquest estiu uns 45 milions de turistes.
Les operadores enviaran furgonetes mòbils amb estacions i antenes per la costa per evitar les saturacions però és una manera molt precària d’arreglar les coses.

Cita
Concert de BOB DYLAN. Les entrades estan exhaurides.
El cantautor actua al Poble Espanyol de Barcelona dins el Festival Internacional de les Arts, l'expressió artística del Fòrum 2004.
Interpretarà una recopilació dels seus millors temes, que permetran al públic navegar pel seu univers personal i per la seva trajectòria a través del folk rock, del country rock i de la cançó protesta.
El concert de Barcelona marca l'inici de la gira que Dylan realitzarà per Espanya durant el mes de juliol. Després de la ciutat comtal, el cantautor visitarà Motril, Córdoba, Alcalá de Henares, Lleó i Santiago de Compostel·la

PEDRO DUQUE
L’astronauta està convenút que l’home podra viatjar a Mart d’aquí a quinzew anys sempre i quan els governs, diu, facin les inversions que permetin resoldre les limitacions físiques i tècniques.
Pedro Duque diu que les inversions sempre seran rentables a llarg termini. Al seu pas pel Museu de la Ciència de Valladolid, l’astronauta espanyol més famós diu que quan es tenen diners i il·lusió es pot aconseguir qualsevol cosa

IRENE PAPAS
L’actriu ha esperat la mort de Marlon Brando per confessar que l’actor ha estat el gran amor de la seva vida i que van mantenir en secret una relació. Ho publica el diari Italià Il Corriere della Sera. Segons el diari, l’actriu grega va fer aquesta revelació quan se li va acostar un periodista preguntánt-li algun comentari sobre Brando. Irene Papas ha dit ara que havien mantingut la relació en secret perquè no la volien compartir amb ningú.
Es van conèixer fa 50 anys a Roma quan ell tenia 30 i ella 24.

Homes i Dones
Una fundació que es diu Joseph Rowntree dem la Gran Bretanya ha fet una investigació sobre qui i en quines zones es produeixen els avortaments.
De l’estudi en surten diverses conclusions;

- La meitat de les joves britàniques d’entre 15 i 17 anys que queden amb estat escullen abortar.
- Es dona el fet que les que decideixen abortar són les que tenen més poder adquisitiu i es troben en millor situació econòmica.
- A les àrees de la Gran Bretanya més pobres només aborten el 18 % de les adolescents que es queden prenyades.
- En canvi, al sud del país on hi ha les zones més riques aborten un 76 %
- Les especialistes diuen que com més incert és el futur de la mare més disposada està a tenir el fill.
- Les que tenen un futur basat en l’educació, el treball i una carrera professional són les que més aborten
- En les zones pobres s’accepta més fàcilment un embaràs als 15 anys que a les zones riques.
Tot això és com una mena de contradicció perquè la llei de l’abortament del 1967 a la Gran Bretanya es va aprovar precisament per ajudar a les noies amb pocs recursos que no podien mantenir el fill a poder abortar.

Precisament avui es publiquen a Catalunya dades d'abortaments entre adolescents. Les illes balears és on se'n fan mes i a Catalunya el 60 % de les adolescents entre 15 i 19 anys que es queden amb estat sense desitjar-ho aborten.

L'Avi Domingo truca a un anunci on un home-tunning es ven un aleró de cotxe per 100 euros.

Tele

Audiències
- Han trascenti els hàbits dels espectadors a l’Eurocopa de Porugal. Segons la informació de les audiències el partit de la final entre Portugal i Grècia va ser el programa més vist de tota la setmana a Espanya però en segona posició hi ha la sèrie Los Serrano amb una diferència de només 25.000 espectadors.
L’eliminació d’Espanya de l’Eurocopa va fer que les mestresses de casa, diuen els especialistes, i els joves perdéssin interès per la competició. En canvi la majoria d’homes adults van continuar enganxats a l’Eurocopa i es van xupar la resta de partits.

CBC
La cadena de televisió canadenca CBC ha penjat a internet un gràfic amb la tecnologia FLASH per explicar gràficament com és un camp de refugiats. Al Tour a Virtual Refugee Camp, s’hi pot fer exactament això: passejar-se per un camp de refugiats iraquians virtual.
El camp que s’hi ensenya és un model que s’acosta a l’ideal proposat per les Nacions Unides però moltes vegades no arriba a ser tal i com desitjariem. Pots veure-ho aquesta adreça.

Estudi
Un sondeig que s’ha fet en tres clíniques de Washington, es conclou que unes tres quartes parts dels pares admeten que els seus fills veuen lluites, armes i altres classes de violència a la televisió almenys un cop per setmana tot i la insistència per evitar-ho.
Diversos estudis de pediatres asseguren que com més escenes veu el nen d’aquest tipus més agressiu és. Un altre estudi fet a 2500 adolescents preguntant sobre els hàbits del tabac i les pel·lícules que veuen el cinema, s’ha pogut demostrar que hi ha una relacó total entre la pemisivitat dels pares en permetre que vegin films en què l’hàbit del fumar és normal i la tendència dels menors a probar-ho

Novetats
TV Catalunya estrenarà el setembre una sèrie d'animació que ensenya els més petits a conèixer les vitamines dels aliments. El Club Super3 estrenarà 'Vitamínix', que consta de 31 episodis de 2 minuts.