27.4.06

DIJOUS 27 D'ABRIL DEL 2006
Avui és Santa Montserrat, patrona de Catalunya. La moreneta, que mona. A veure si els jugadors del Barça li poden portar d'aquí a uns dies la Copa d'Europa.
QEP BARÇA. Qui anirà a Paris?.
Avui sabrem concretament quantes entrades tindrà el Barça per la final de la lliga de campions del 17 de maig a Paris. Sembla que 21.000 persones hi podran ser.
El Barça jugarà la cinquena final de la Copa d'Europa de la seva història. El contrincant també representació catalana. Cesc Fàbregues de l’Arsenal. El partit d’ahir va començar molt agressiu però al final es va aconseguir conservar el resultat i fer important el gol de Giuly. L’entrenador blaugrana Frank Rijkaard, es declarava "feliç pel club i per tots els aficionats" després d'obtenir el passi. Rebutja agafar el paper de favorit. Es dona el fet que Rijkaard va guanyar amb el Milan i com a jugador dues copes d’Europa. En té una tercera com a judaro de l’Ajax d’Amsterdam.
A veure si guanya la seva primera com a entrenador.

QEP CATALÀ. No al català al Parlament europeu.
La mesa del Parlament Europeu (PE) ha rebutjat la petició del Govern espanyol de permetre l’ús del galleg, euskera y el catalán/valenciano en las comunicaciones escritas de los ciudadanos a la institución. Ahir es va fer una votació per decidir-ho i els contraris es van imposar per 7 vots a 6. El president del parlament europeu JOSEP BORRELL va votar a favor.

QEP CONFLICTES. Què és el mediador familiar?
Vols estalviar-te un advocat en algun conflicte familiar?. La solució és el Mediador familiar. La Generalitat ha presentat un portal d’internet que vol afavorir la difusió d’aquesta figura clau en molts conflictes. És una bona alternativa que tenen els ciutadans per resoldre els conflictes familiars sense necessitat d’acudir a la via judicial. És un procés totalment voluntari i que es fa a través de la intervenció d'una tercera persona, el mediador. Aquest servei poden sol·licitar-lo casats, parelles de fet i parelles que tenen algun fill en comú. Actualment, hi ha 1247 mediadors familiars actius a Catalunya, entre els quals es compten especialistes en psicologia, educació, treball social, pedagogia i dret. Segons dades de la Conselleria de Justícia, set de cada deu parelles que sol·liciten mediació familiar arriben a un acord satisfactori per a les dues parts i s'evita així un procés judicial que podria agreujar més les diferències familiars.

QEP BUTXACA. Zona blava de pagament els diumenges.
Tema zona blava a Barcelona ciutat. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que les 50 places de zona blava que hi ha a la Barceloneta seran de pagament també els diumegnes fins el mes de setembre. Ho ha anunciat el regidor de mobilitat i seguretat, Jordi Hereu. L’argument. Que els residents puguin afrontar la invesió de les persones que van a la platja de la Barceloneta els diumenges. La vigilància d’aquestes zones d’aparcament també s’ha ampliat a diumenges i festiu. El regidor diu que es tracat que ningú s’apalanqui a l’aparcament durant vuit hores.

QEP BUTXACA. Premis a la conciliació familiar.
El president d’Esquerra Republicana i de la Fundació Josep Irla, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha lliurat dos premis per la defesna ed la conciliació de la vida laboral i familiar. El primer a la professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Teresa Torns i un altre a la representació sindical del grup Bonpreu-Esclat, per la seva defensa de la conciliació de la vida laboral i familiar.
La fundació Josep Irla està molt vinculada a Esquerra Republicada. Cada any premia a persones i entitats que han vetllat a favor de l’emancipació de les classes populars i lluiten contra la marginació dels sectors menys privilegiats.
La professora Teresa Torns té una llarga trajectòria que ha dedicat a investigar i elaborar propostes sobre com ens hem d’organitzat el temps i harmonitzar-lo amb la vida familiar. Els sindicalistes del grup Bonpreu-Esclat han impulsat al costatde la direcció de recursos humans una campanya que ha permès contractar més de 300 persones donant prioritat a la conciliació.

QEP BUTXACA. Queixes per la venda a pèrdua.
Al País Valencià, les agrupacions agràries han criticat les cadenes de supermercats LIDL i ALDI. Les acusen de distorsionar les lleis de la competència. Diuen que fan servir de reclam els cítrcs valencians per acabar venent altres productes.
En la queixa s'insisteix en que la situació provoca una caiguda de preus en origen, per efecte dominó. El Parlament Europeu s’ha compromès a estudiar detingudament la queixa presentada per la Unió de Llauradors COAG i Ava-Asaja. La queixa té a veure amb les pràctiques abusives de les grans cadenes de distribució comercial d'Alemanya, conegudes amb el nom de VENDA A PÈRDUA. Vénen productes per sota del preu de cost i això altera la competència en el mercat de les fruites i hortalisses, sobretot els cítrics. El més perjudicat és el llaurador.

QEP TENDÈNCIES. Prototips ecològics.
Fer vehicles o com a mínim prototips cada vegada més ecològics. Ara a la Universitat de Bath, a la Gran Bretanya, han presentat en societat un cotxe ecològic de tres rodes amb el qual volen resoldre el problema del trànsit a les grans ciutats. El vehicle es diu CLEVER.Té només un metre d’amplada i contamina molt menys que els cotxes actuals. Té seient per conductor i un acompanyant i arriba als 100 quilòmetres per hora. A diferències d’altres prototips que s’han presentat fins ara, el xasís té millor disseny i el fa més segur i manejable que els anteriors. Els seus creadors diuen que la idea és combinar el tamany d’una moto amb la comoditat del cotxe.

QEP TENDÈNCIES. L’estètica manga influeix als videojocs.
La gran explosió del còmic japonès a occident va ser a finals dels anys 80 i a principis dels 90. Tot gràcies a autors com Akira Toriyama creador de Bola de Drag.
L’estètica i l’estil del manga deixa imatges concretes. L’estil es caracteritza pels ulls grans, cossos estilitzats, caretes de nens i pentinats impossibles. També destaca dels personatges femenins, les nenes t4endres i suggerents a la vegada. Aquesta estètica impregna actualment la majoria d’imatges dels videojocs actuals encara sobretot els de jocs de rol i lluita. Un exemple és el Final Fantasy.

QEP TENDÈNCIES: Les celles ara es porten poblades.
Si ets dona i les teves celles són com un filet, ho sentim però no ets tendència. Aquest estiu i primavera es porten les celles molt naturals i poblades. Es posa com a referència Brooke Shields. Els estilistes reconeixen que si fa anys que et perfiles les celles i te les depiles, difícilment les podràs tenir despoblades. En aquests casos recomanen passar el raspall a contrapèl per despentinar-les.

QEP TECNOLOGIA. El MOMI dels videojocs.
Gamers de Catalunya ja podeu anar programant un viatge a Nova York.
Acaben d’obrir una exposició permanent sobre videojocs. Els fanàtics dels videojocs ja tenen un nou santuari. És el Museu de la Imatge en moviment.
És una exposició sobre la història d’aquesta indústria que mou milions de dòlars als Estats Units i molts euros al nostre país. Des del 1989 s’han fet moltes exposicions al museu sobre videojocs però la que s’instal·la era serà permanent.
Popularment es coneix el museu com el MOMI. La mostra es dedica sobretot a RALPH BAUER és el pare dels videojocs domèstics que als seus 83 anys explica com se li va acudir mentre treballava en un sistema de televisió. Assegura que tot va ser per casualitat. Estaven ajustant televisors quan van aparèixer unes ratlles al monitor i va pensar que podrien fer un joc amb elles.Els seus caps li van demanar aleshores que s’oblidés de la idea. El 1966 va crear el primer prototip. Un sistema d’entreteniment casolà que es va dir BROWN BOX, caixa marró. El joc més famós va ser el Ping-Pong.

QEP TECNOLOGIA. Els mòbils desbancaran els portàtils.
Els experts comencen a dir ja que els telèfons mòbils podrien desbancar aviat els ordinadors pesonals com a plataforma per connectar-se a internet. És el resultat d’una enquesta que s’ha publicat aquesta setmana. Un 28 per cent dels usuaris de telèfon mòbil de tot el món s’han connectat ja a la xarxa amb un dispositiu sense cabbles com a mínim una megada. El 2004 era el 25 per cent. L’augment està provocat per la participació de les noves tecnologies de les persones de més de 35 anys. La tecnologia es generalitza.

QEP NOMS PROPIS
La revista PEOPLE ha fet una avançament de la llista que cada any publica amb els més guapos i guapes del planeta. No hi ha grans sorpreses. ANGELINA JOLIE és la més guapa. Hi apareix per cinquè any consecutiu. Entre els homes també hi ha BRAD PITT i a més a més conformen la família més guapa del món. A la llista de les dones també es considera SCARLETT JOHANSSON com una dona que reuneix l’estàndar de bellesa actual. També KATE BECKINSALE, EVA LONGORIA, JESSICA ALBA i HALLE BERRY. De cantants hi ha BEYONCE i AVRIL LAVIGNE. A la llista dels homes, l’actor Terece Howard i el cantant JAMES BLUNT. La revista fa el rànquing des del 1990. Aquet any la mitjana d’edad passa els 30 anys. La maduresa és aquest cop un grau.

JUDITH MASCÓ
Ja ha tingut el seu se quart fill. És una altre nena que va néixer dimarts i es dirà Clara. La model i el seu marit tenen la Maria de 7, la Paula de 5, la Romitha de 4 i ara la Clara.

BRITNEY SPEARS
Mentrestant s’ha sabut oficialment que torna a estar embarassada, segons US Weekly.

QEP CITES
- S'ha presentat el concert 'L'Ovidi se'n va a Palau', que es farà al Palau de la Música Catalana el 15 de maig. És un acte que han preparat conjuntament Propaganda pel Fet! i La Torna en escaiença del desè aniversari de la creació de la discogràfica i l'ateneu. Hi participaran una vintena d'artistes, entre els quals hi ha Obrint Pas, Miquel Gil, Lídia Pujol, VerdCel, Titot i Toti Soler. Feliu Ventura n'és el coordinador musical.

- Avui surten a la venda les entrades pel concert que ELS PETS faran el 23 de novembre a L'Auditori de Barcelona. Aquesta serà la segona vegada en els 20 anys d'història del grup que Els Pets actua en un espai amb butaques, després de la seva actuació a L'Espai amb motiu del desè aniversari de la sala. El concert es farà a la Sala Simfònica.

QEP TELE
- La corresponsal d’El País a Rússia, Pilar Bonet, ha renunciat a un premi que li havia atorgat l’Associació de Periodistes i Publicistes de Balears ja que no considera adequat participar en un acte on es dóna “un paper honorífic a càrrecs del Govern” que segons ella estan destruint la seva illa, Eivissa. D’aquesta forma, la periodista ha assenyalat amb el dit els “responsables de la política urbanística i mediambiental que està destruint la meva illa natal per mitjà d’autopistes i, si no ho evitem, de ports esportius”.

- Ràdio Nano, l’emissora dels admiradors de Serrat és un nou programa de ràdio online que pretén instaurar una cita obligada per als admiradors del cantautor català cada dimarts a les deu de la nit i cinc hores més tard en repetició per a l'Amèrica Llatina. Amb direcció d’Òscar López, l’espai compta amb el suport d'Admiradors de Serrat, un col·lectiu creat a Manresa fa tres anys i que és present a 26 països a través d'internet.

- Antena 3 ha entrat en la dinàmica dels llibres d’auto-ajuda. Ara arriben en massa els programes d’auto-ajuda. El diumenge 7 de maig es farà un especial sobre sexe.
TERESA VIEJA ens ha ajudat a deixar de fumar, a aprimar-nos i ara ens ajudarà, es veu, a millorar al llit.

- Més de 20 cadenes de televisió de tot el món s’han unit per posar en funcionasment un joc interactuy basat en la sèrie PERDIDOS.
El joc plantejarà un gran misteri que l’usuari haurà de resoldre amb unes pistes que donaran a través de diverses cadenes de tele.
Les productores busquen noves fórmules per aprofitar la tirada de programes d’èxit per obtenir beneficis econòmics.
No es tracta de guanyar un premi concret sinó que és una oportunitat per elevar el nivell del programa i mantenir.ne l’interès.

- El nou cap de premsa de la Casa Blanca és un comentarista polític de la Fox.
TONY SNOW és analista polític de la cadena conservadora i substitueix Scott McClellan

- TV3 estrenarà dissabte que ve 'Pica Lletres', un concurs que té com a objectiu fomentar el català entre els adolescents, tenint en compte tant el vessant oral com escrit. El programa, que s'emetrà els dissabtes i els diumenges a les 12.15 i 12.25 hores, respectivament, estarà presentat pel líder d'Els Pets, Lluís Gavaldà.
Els participants del concurs són sis estudiants d'un centre de secundària, acompanyats en el públic enmig d'un centenar d'alumnes de tercer d'ESO.