22.3.06

DIMECRES 22 DE MARÇ DEL 2006
Les paradoxes de la política. L'Estatut continua el seu camí. Ahir van votar en contra el PP i Esquerra Republicana de Catalunya. De vegada, els extrems es toquen.

QEP ACTUALITAT. Avui és el Dia mundial de l'aigua.
Llançar aigua és un pecat. Ho ha dit l’església en el marc del Fòrum Mundial sobre l’aigua que es celebra aquests dies a Ciutat de Mèxic. La trobada vol sensibilitzar l’opinió pública sobre l’ús de l’aigua. La Santa Seu ha presentat un document que porta per títol. L’aigua, element essencial de vida.
Remarca que els països desenvolupats no se n’adonen de la situació privilegiada i remarquen la immoralitat que representen fer brollar de les aixetes aigua sense parar mentre hi ha una sequera espectacular a diverses zones de l’Àfrica.
Els europeus gastem 300 litres d’aigua al dia mentre 1100 milions de persones passen sed.

QEP MULTES. Conduir begut serà un delicte.
El ministre de justícia, Juan Fernando López Aguilar ho ha anunciat després de conèixe’s la xifra de sinistralitat del pont de Sant Josep que han fet alguns punts d’Espanya. Han mort 45 persones en 39 accidents de trànsit. El ministre espanyol anuncia que en la pròxima reforma del codi penal es definirà COM A DELICTE la conducció amb una taxa d’alcohol a la sang d’un gram per litre.

QEP MOBILITAT. Col·lapses a rodalies de Renfe.
Ja fa dies que els usuaris del servei de Rodalies de la RENFE pateixen endarreriments. Hi ha un cert col·lapse per la que seria una vaga encoberta dels maquinistes que no volen fer hores extres i es limiten a fer l’horari que marca el conveni. Això fa que des de fa una setmana circulin 40 trens menys, un 5 per cent del servei. Els endarreriments en cadena fa que en algunes estacions hi hagi col·lapse.
La companyia diu que espera resoldre el problema incorporant a l’abril uns 40 maquinistes nous.

QEP FUMAR. Prohibeixen fumar en una platja de l'Escala.
L’Ajuntament de l’Escala ha decreta La platja Nova que hi ha al costat de l’espigó d’Empúries com a espai sense fum. Es veu que es pot imposar també en una platja com a espai públic que és la prohibició de fumar. L’Ajuntament de l’Escala vol que sigui una platja exclusiva. És una iniciativa pionera de l’Àrea de turisme per evitar que les cigarretes s’acumulin a la sorra. Es posaran dos rètols que ho indiquin. L’alcalde de l’Escala JOSEP MARIA GUINART reconeix que no es pot multar aquells que no segueixin la norma però espera que la pressió de la resta de banyistes faci recapacitar el fumador.

QEP VIDA. Adoptats que busquen els seus orígens.
L’Institut català de l’acolliment i l’adopcioó ha obert un servei postadoptiu que vol ajudar de forma gratuïta als nois i noies adoptats que quan fan 18 anys volen trobar els pares biològics. Estudien la documentació i si al final hi ha contacte amb la família biològica fan de medidadors i acompanyen amb suport psicològic.
Des del setembre ja han ajudat cinc persones adoptades a reconstruir el seu arbre genealògic després d’haver-ho intentat ells i elles per lliure i en solitari. Des de l’Institut reconeixen qeu moltes persones esperen que els pares adoptius es morin per no traïr la seva fidelitat. N’hi ha molts, però, que comencen el procés ajudats per les famílies adoptants. Des de mitjans dels anys 90 les mares que donen en adopció els seus fills estan obligades a identificar-se però això no passa en altres països.

QEP ESTUDI. L'amor a primera vista no existeix.
Un grup de científics britanics ha estudiat les relacions amoroses establertes en diversos portals de contactes durant sis mesos. Els experts de la Universitat de Bath conclouen que l’amor veritable necessita de 12 mesos entre les parelles. L’amor real seria un balanç de passió, intimitat i entrega. Els homes són més propensos a trobar l’amor veritable que les dones.

QEP BUTXACA. Es demanen descomptes al transport públic pels -29 anys.
La Secretaria General de la Joventuta farà un estudi per augmentar els descomptes que es poden aplicar en menors de 29 anys al transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona. És un pla per abaratir metro, tranvia i autobusos amb el Carnet Jove
Els titulars del Carnet Jove ja fa temps que demanen un transport assequible.
De moment només s’aconsegueix un descompte d’un 20 per cent pels trens regiolans i les grans línies de Renfe. Ara aquests descomptes es podrien traslladar als trajectes més locals i curts, segons el director de programes de Joventut, Jordi Anguera. S’ho estan plantejant després que un estudi d’opinió que han fet a 600 usuaris ha descobert que un 30 per cent demanen més descomptes a activitats culturals, un 16 per cent als tansport públic i un 15 per cent en esdeveniments esportius.

QEP BUTXACA. Última hora a hisenda.
L'Agència Tributària va començar ahir a emetre les primeres devolucions ràpides a contribuents que no estan obligata a declarar l'IRPF. Encara es poden demanar fins el 31 de març.

QEP TENDÈNCIES. Nou material que substitueix la silicona.
Descobreixen un nou material que podria fer competència directa a la silicona. Un equip anglo-nordamericà ha desenvolupat un nou plàstic que podria competir amb la silicona en la fabricació d’articles elèctrics. Aquest invent podria acabar reduint el preu final de les pantalles planes. És una mena de plàstic que s’aconsegueix en mètodes molt més senzills que els que es fan servir per la silicona que són molt cars. La revista Nature Materials presenta aquesta innovació que marcarà el futur d’alguns parells tecnològics. El nou material també es pot fer servir per produïr tinta i no genera tants desperdicis. De totes maneres aquest nou material no pot competir amb la silicona en la creació de xips.
No té rès a veure amb la silicona que s’utilitza en les operacions de cirurgía

QEP TENDÈNCIES. Parts patrocinats.
És una iniciativa de moment insòlita però que ha començat a agradar a algunes dones dels Estats Units. El ventre de les embarassades es converteix en un nou espai publicitari. Hi ha una corrent d’experts que han posat el crit el cel i diuen que és una nova forma de prostitució que a més implica un nadó.
El primer cas s’ha donat amb una dona de 21 anys de San Luis, de Misuri, durant uns mesos va portar un logotip al ventre de Golden Palace, un casino que opera des del Canadà. És la mateixa marca que va pagar 28.000 dòlars per un entrepà amb la presumpte imatge de la verge Maria.
Ara ha patrocinat la panxa de Asia Francis durant l’embaràs però el part l’ha patrocinat Globat.com després que posés un anunci a e-Bay al millor postor.
De fet la tendència no és només de patrocinar ventres de dones embarassades sinó que hi ha un seguit d’empreses que s’esan especialitzant en patrocinar coses insòlites. Globat.com ha patrocinat fa pocs dies una mosca que diu que té 131 anys i ho demostra amb papers davant de notari. Clica AQUÍ per accedir aquesta documentació que presenten al portal que depen de Globat.

QEP TENDÈNCIES. ROCA es converteix en el líder mundial de wàters.
L’empresa comprarà la meitat de PARRYWARE GLAMOUROOMS, l’empresa de sanitaris índia i es convertir+a en la companyia de sanitaris més important del món.
La tendència és que cada vegada donem més importància als nostres lavabos. Els convertim en un lloc de relax i de trobar-nos amb nosaltres mateixos. Cada vegada hi volem dedicar més espai i més hores.

El negoci de ROCA va cada dia a més. Ara està present a 50 països del món i genera un negoci d’aproximadament 1600 milions d’eurps. L’empresa catalana ajudarà a evolucionar la índia perquè té millor tecnologia, millors productes i més presència a tot el món. Mentrestant ROCA continua com una empresa familiar.

QEP TECNOLOGIA. Èxit de la wev r4esviva.com.
La web de suport a la continuïtat de Ràdio 4, ha superat les 20.000 visites en tan sols 20 dies des de la seva posada en marxa, una mitjana de 1.000 per jornada. És de fet una de les més visitades en llengua catalana dels últims 15 dies.

QEP TECNOLOGIA. Es posa a la venda el videojoc de EL PADRINO.
La seva sortida s’ha anat endarrerint els últims mesos però aquesta setmana ja surt a la venda en les seves versions per PC, Plaustation 2 i Xbox. Més endavant sortirà per la XBOX 360 i la PSP. L’objectiu del joc és aconseguir un nom des de la família Corleone. Està ambientada al Nova York del 1946. És un joc d’acció i aventura no narra la pel·lícula sinó una història paral·lela que ha de construir cada jugador.
De totes maneres el videojoc inclou alguns dels moments crucials que es produeixen al film de Coppola

FITXA TÈCNICA: El Padrino, EA Redwood Shores
Plataformes: PC, PS2 y Xbox
Preu: 49,95 € (PC), 59,95 € (PS2 y Xbox)
Edad: A partir de 18 años
http://www.elpadrino.es

QEP TECNOLOGIA. Jame Blunt utilitza eBay per la seva germana.
Ahir parlavem de la posada a la venda a E-Bay d’un poble. El portal de subhastes ha servit ara de plataforma pel cantant JAME BLUNT que ha subhastat la seva germana. És tot una mica estrany. Diu que la seva germana volia anar a un funeral al sud d’Irlanda però no hi havia places lliures en cap vol. El cantant, que ja havia subhastat el seu apartament per internet, va posar aquest anunciat al portal.
“Damisela en apuros necesita viajar al sur de Irlanda. ¿La recompensa? Serás un caballero con su brillante armadura.”
El guanyador va ser el propietari d’un helicòpter que va utilitzar per traslladar a la noia Blunt fins el funeral. Porten sortint des de fa 18 mesos i acaben de prometre’s. Blunt asegura que tiene planes similares para su otra hermana. “Tengo una segunda hermana que voy a sacar a subasta muy pronto”.

QEP CITES
-LA TROBA KUNG-FÚ, el nou grup del cantant de Dusminguet estarà a la festa de presentació de "Barcelona Raval Sessions". La nova formació catalana participa avui a la festa de presentació del segon volum de Barcelona Raval Sessions.
Es presenta el segon recopilatori que reuneix també Manu Chao o Ojos de Brujo.
La cita és a les 21.00 hores a la Sala Apolo. L'entrada 8 euros (anticipada) i 10 (taquilla)
- Dansa: La bailarina María Giménez, Premi Nacional de Dansa el 1998 i primera figura del Ballet de Marsella, presenta avui a Barcelona un muntatge del ballet romàntic, Giselle.
- El cantautor californià JACKSON BROWNE obra avui al Palau de la música el XVII Festival de Guitarra de Barcelona.
Estarà amb Luz Casal, Kiko Veneno i Carlos Núñez. Ha dit que no pensa cantar el seu clàssic STAY. El concert comença a les 21.00 i costa de 18 a 45 euros.

QEP TELE
- El veterà programa informatiu de Televisió Espanyola (TVE), Documentos TV, dirigit i presentat per Pedro Erquicia, compleix 20 anys a la pantalla el proper 29 d’abril. Per això s’ha decidit emetre cinc documentals de producció pròpia i d'una durada de 90 minuts. Entre aquests, dos dels que es difondran han estat guardonats al Festival de Cinema Espanyol de Màlaga: Muerte de una puta i En el umbral.

- La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha proposat el filòleg i periodista Emili Manzano com a nou director de l'Institut Ramon Llull (IRL), en substitució de Xavier Folch, qui va presentar la seva dimissió fa un mes, segons han informat a Europa Press fonts de la Conselleria de Cultura. Manzano, que actualment presenta el programa de literatura 'Saló de Lectura' a BTV, serà proposat en la pròxima reunió del consell de direcció de l'IRL, previst per a finals d'aquest mes, i el seu nomenament serà efectiu després de la reunió del Patronat de l'IRL.

- CARLES FRANCINO ha posposat el seu debut a Cuatro. Avui havia de presentar un debat a Cuatro x Cuatro però finalment s'emetrà un reportatge de Jon Sistiaga.