20.3.06

DILLUNS 20 DE MARÇ DEL 2006
A les 19.26 comença la primavera. Atenció que la primavera la sang altera. De moment arriba amb un temps grisós i amb més alèrgies.

QEP HABITATGE. Altells sense cèdul·la d'habitabilitat a Lleida.
Abans de comprar-te un pis o una casa hauries de comprobar que tingui cèdul·la d’habitabilitat. A la ciutat de Barcelona ja fa temps que les immobiliàries vénen com a habitatges i sota el nom de LOFTS, locals que no tenen aquest certificat.
Aquest cap de setmana hem sabut per El Segre que a Lleida això també passa. Proliferen la venda d’altells comercials convertits en apartaments. No tenen el permís per ser habitats. El comprador pot sol·licitar la cèdula d’habitabilitat, però l’Ajuntament de Lleida alerta que no sempre es concedeix el permís, ja que cal que el local disposi dels certificats dels aparelladors i tècnics de l’obra. Les instal·lacions han de tenir desaigïes i aigua corrent.

QEP SALUT. Es regularan algunes teràpies alternatives.
La consellera de Salut, Marina Geli, va presentar dissabte davant d’alguns professionals de la salut el projecte de decret que regularà l’exercici de determinades teràpies naturals, com l’acupuntura o l’homeopatia. El decret fixarà quins han de ser els requisits per poder practicar aquestes teràpies i inclourà la creació d’un registre de professionals i de centres autoritzats.
El projecte no regula l’exercici de totes les tècniques que s’agrupen sota el nom de teràpies alternatives o teràpies naturals. Només estaran regulades les tècniques agrupades en aquests quatre grups:
· Acupuntura i teràpies orientals afins.
· Teràpies naturistes.
· Teràpies i tècniques manuals, com l’osteopatia, el shiatshu o la kinesiologia.
· Teràpies homeopàtiques.
El decret no preveu la regulació de les teràpies com el reiki o les flors de Bach, entre d’altres.

QEP ESTUDI. Els grassos ja no es veuen tan lletjos.
Tot i que la moda considera encara que estar prim és el què es porta, cada vegada hi ha més gent als Estat Units que considera atractives les persones grasses.
Segons una enquesta l’actitut cap a la gent obesa està canviat de rebuig a acceptació. S’ha fet un comparatiu dels últims 20 anys. Abans un 55 per cent de les persones enquestades trobaven poc atractives les persones grasses i ara el percentatge ha baixat fins un 24 per cent. Són els resultats d’una investigació de mercat. L’obsessió per estar prim ha baixat des de finals dels anys vuitanta fins ara. Es calcula que unes dues terceres parts de la població adulta dels Estats Units té sobrepes.

QEP BUTXACA. Els peatges catalans a l'alça.
Els peatges que tutela la Generalitat han pujat més els últims quatre anys a Catalunya que els que són de titularitat del Ministeri de Foment espanyol, un 3 per cent més. Aquest augment en les tarifes dels peatges catalans xoca amb la voluntat dels governs que han passat per la Generalitat dient que els volen reduir de preu.
La primera raó és l’arrodoniment dels cèntims per la incorporació de l’euro.
La segona és la repercussió de l’IPC en les tarifes, que el 2005 va ser del 3,5 %.
També en són motius els increments de l’IPC que es van ajornar el desembre del 2003 i l’increment pendent de repercussió de l’augment de l’IVA del 7 al 16 %, que repercutiran sobre els usuaris de manera lineal fins a l’any 2013, així com el factor que quants menys vehicles passen per una autopista, més s’incrementa l’actualització dels peatges.

QEP BUTXACA. El consum de pollastre baixa d'un 19%.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat alrta que cada setmana deixen de consumir-se a Catalunya uns 300.000 pollastres pel temor a la grip aviària tot i que no s’ha detectat cap cas a l’Estat espanyol.
Per fomentar el consum de carn d’aquesta au, la Generalitat i el sector avícola català han començat a distribuir un díptic informatiu sobre els controls que s’apliquen per garantir la qualitat del pollastre, i d’altres aus, que arriba a les nostres taules. La campanya informativa porta per lema CARN D’AU, DE BONA CRIANÇA.
El consum de pollastre s’ha reduït d’un 19 per cent.
Davant la baixada de les vendes, els productors de pollastre catalans s’estan veient obligats a congelar la carn que no es ven o a sacrificar animals, ja que no els hi resulta viable continuar engreixant pollastres que després, per l’excessiu pes, no tindran sortida al mercat.

QEP CINEMA. La primera producció manga catalana.
Aquest cap de setmana s’ha estrenat el primer llargmetratge d’animació de gènere manga japonès que es fa a la Unió Europea. GISAKU és una producció de Filmax Animation dirigida per Baltasar Pedrosa. Es pot veure amb nou còpies en català
Explica la història d'un samurai del segle XVII que, a causa d'un embruix, es veu traslladat a l'Espanya actual per completar la missió de protegir una clau mil·lenària i evitar que caigui en les perverses mans de Gorkan, l'amo de la foscor.
Es barregen els conceptes de tecnología i medi ambient i és un viatge per alguns dels llocs més emblemàtics d'Espanya, com la catedral de Santiago, la Giralda de Sevilla, el Museu del Prado o la Sagrada Família.

QEP POLÈMICA. El GTI Turbo-Cojones?.
Volswagen ha decidit finalment retirar els anuncis espectaculars que hi havia a milers de tanques publicitàries per Nova York, los Angeles i Miami després de rebre moltes queixes dels hispans. És l’anunci sobre el nou GTI 2006. Tenia una foto del cotxe esportiu acompanyat de la paraula TURBO-COJONES.

Es veu que en anglès la paraula COJONES s’utilitza de vegades per indicar que una persona té pebrots per fer una cosa però és clar dit així queda bastant ofensiu i sobretot vulgar.

QEP TECNOLOGIA. Es difitalitzaran els consells de guerra.
El conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, Joan Saura, ha assegurat que el Govern preveu tenir acabat, en un termini aproximat d'un any, el procés de digitalització dels expedients dels "consells de guerra" dictats a Catalunya des de l'inici de la Guerra Civil. En un acte per representar el projecte de llei del Memorial Democràtic, el conseller ha explicat que es tracta de 130.000 expedients de consells de guerra emmagatzemats per l'exèrcit a Catalunya. La responsable del programa del Memorial Democràtic, María Jesús Bono, ha explicat que tot aquest procés és possible gràcies a un conveni firmat entre ambdues parts a l'inici de la legislatura del tripartit, tot i que ha admès que les converses ja s'havien iniciat en l'època del govern convergent. Quan s'acabi el procés de digitalització, la Generalitat en facilitarà l'accés a través d'Internet.

QEP TENDÈNCIES. El turisme insòlit.
El Saló de turisme de Paris que ha acabat aquest cap de setmana passat ha descobert una tendència en ple desenvolupament que comença a atreure alguns. El turisme insòlit. Allotjar-se dalt d’un arbre, fer un tour per Sibèria o anar a un monestir de Corea del Sud. Es tracta en definitiva de ser creatiu i imaginatiu i sortir de les propostes més conegudes, generalitzades i massives. Ha augmentat molt les ofertes de viatges a mida i temàtics. La revista GEO del mes de març publica una guia especial de viatges inesperats que van des de missions científiques a l’experiència de viure com un monjo a Corea del Sud o fer d’explorador a Tasmània. A la xarxa acaba de publicar-se una guia de TURISME SOLIDARI. Ha sortit LA GUIA DELS DESTINS INDÍGENES, un altre d’ALLOTJAMENTS INSÒLITS. Actualment el públic potencial és poc però aquesta tendència creix ràpidament.

QEP TENDÈNCIES. Beure aigua és un hàbit cada cop més estès.
Fa alguns anys demanar aigua en un bar estava mal vist i costava fer-ho. La cosa ha canviat ara de forma radical. Cada vegada més restaurants ofereixen carta d’aigües .
El consum d'aigua ja ha passat a formar part de la cultura de la cura de la salut importada des d'EEUU o França. El creixement del sector a l'Estat en els darrers vuit anys ha estat del 200%. Segons Nestlé Waters el canvi d'hàbits fa que les empreses vulguin convertir el consum d'aigua mineral en alternativa a l'alcohol i surten fórmules de l'aigua amb sabor.
- Hi ha una part negativa d’aquesta tendència de consumir aigua mineral. Un informe elaborat per Emily Arnold del grup mediambiental Earth Policy Institut, de Washington, defensa el consum de l'aigua de l'aixeta i també denúncia que no existeix un control institucional sobre els minerals que s'afegeixen a l'aigua embasada i molts poden ser perjudicials.

QEP TENDÈNCIES. Tenir un hort a la terrassa.
Festa aquest cap de setmana de persones que tenen un hort a la terrassa. Uns 200 horticultors urbans han celebrat al barri de Gràcia la Segona Calçotada Urbana, en la que s'han menjat els calçots que ells mateixos han cultivat en els terrats de la ciutat. L'activitat s'emmarcava en un projecte que la Fundació Terra i Tarpuna Iniciatives Ecològiques ha posat en marxa al setembre, per ensenyar als ciutadans i als alumnes de les escoles a plantar i cuidar el tradicional plat català.
La trobada vol animar els ciutadans a convertir-se en productors per fomentar l'autoconsum.

QEP TECNOLOGIA. Els tràmits amb l'Ajuntament de Barcelona es fan des de casa.
La majoria de ciutadans de Barcelona fa els tràmits des de casa via telèfon o internet i només un 3 per cent va en persona a l’Ajuntament. L’any passat la majoria de tràmits es van fer per internet.. 3561 tràmits cada dia. Un 97 per cent.
L’última hora és que una ordenança regularà la firma electrònica. De fet a Barcelona la firma digital és possible des de fa un any. De totes maneres la setmana passada es va aprovar l’ordenança reguladora de l’Administració electrònica per controlar-ne l’ús.

QEP TECNOLOGIA. Sentència contra un hacker català.
Sentència ferma en la problemàtica d’una pàgina web sobre Eurovisió. Un jutjat penal de Terrassa ha condemnat a dos anys de presó un hacker, un pirata informàtica per un delicte de descobrimen de secre d’empreses. Finalment l’han absolt d’estafa i coaccions. El jutje considera provat que el hacker es va apoderar d’aquesta pàgina web especialitzada a Eurovisió i demanava una aportació de 20 cèntims als internautes que accedien a la web. La sentència és la més important dictada fins ara a Espanya per apropiació indegud d’una pàgina web. El hacker ha de pagar una multa de 2280 euros.

QEP TECNOLOGIA. Una tecnologia per controlar el PC amb els peus.
Microsoft ha desenvolupat una nova tecnologia que permet els usuaris controlar el PC amb els peus. L'STEP USER INTERFACE està inspirat en els videojocs infantils que permeten fer funcions amb una mena d'alfombra estesa al terra. És un "dance pad" que permet obrir i tancar carpetes de l'ordinador i mirar el correu electrònic.

QEP NOMS PROPIS

ELS HEROIS DE LA MARVEL
La productora MARVEL ha anunciat l’arribada de diverses pel·lícules protagonitzades per estrelles del còmic de la seva editorial. Treballen en guions per els films del CAPITÀ AMÈRICA, ANT-MAN i NICK FURY. Algunes d’elles podrien estar llestes el 2008.
Abans d’això. Marvel ha fet públic el calendari de les pel·lícules sobre herois del còmic que estan en funcionament.
· X-Men: The last stand. Està en post-producció. S’estrena el 26 de maig.
· Ghost Rider: Ha acabat la gravació. Està també en post-producció i s’estrena el 16 de febrer del 2007
· Spider-Man 3: en producció, s’estrena el 4 de maig del 2007
· Los 4 Fantásticos 2. Acabat el guió. Estarà llesta el juliol del 2007
S’estan fent guins de Wolverine, Hulk 2, El hombre de hierro. Thor y The Punisher.

LEONID STADNYK
És un home de 35 anys o un gegant. L’ucrainès és l’home més gran del món. Té gegantisme acromegàlic des dels 14 anys I continua creixent dos centímetres cada any.
És veterinari però no pot treballar perquè gairebé no es pot mantenir dret perquè li fan mal les extremitats I li costa molt moure’s. Medeix 2 metres I mig d’alçada 254 I pesa 200 quilos. La malaltia li hauria començat arran d’una operació. El van operar per treure-li un tumor al cap I una errada va fer que la glàndula pituitària generés hormones de creixement sense parar.

RUSSELL CROW
L’últim caprici de l’actor és comprar el seu propi equip de rugby. Ha fet amb un soci uan oferta per comprar el 76 per cent dels Rabbitojs de South Sydney.
Crowe va néixer a Nova Zelanda però es va criar a Austràlia I ha esta sempre un seguidor d’aquest equip.

ANGELINA JOLIE
Lidera un rànquing de la revista lèsbica DIVA. És la dona més somiava per les lesbianes, també. No se sap rès sobre si el cap de setmana passat es van casar tal i com es rumorejava Brad Pitt i Angelina Jolie. Molta premsa va viatjar a Itàlia "per si de cas".

QEP CITES
DISCOS QUE SURTEN A LA VENDA
- LOS AMIGOS DE LOS ANIMALES. És el títol del nou disc de PEREZA. Altres artistes posen veu als millors temes del duet. Enrique Bunbury, Ariel Rot, Deluxe, Sidonie e Iván Ferreiro son algunos de los cantantes que participan en el álbum.
- FRAN PEREA edita amb la discogràfic DRO una col·lecció amb els seus grans èxits i dos temes inèdits i tres en directe.
- EDURNE treu el seu disc de debut. Ella mateixa diu que és rock sexy. El treu amb Sony.
- Nou disc de BEN HARPER: El californià treu Both Sides of the Gun. És un àlbum doble amb temes durs i altres més intimistes.
- Las KETCHUP (Warner. Avui surt el senzill Un Blodymary, la cançó que anirà a Eurovisió. El disc surt el 4 d'abril amb el mateix títol.
- CHRIS BROWN. Amb només 16 anys és la nova revelació de la música nordamericana. En el seu debut que avui surt a la venda a Catalunya barreja hip hop i dance.

ALTRES CITES
- RED HOT CHILI PEPPERS. Oferiran el 31 de maig un segon concert al palau Sant Jordi de Barcelona per presentar l'imminent 'Stadium Arcadium', després que s'hagin esgotat les localitats per al del 30 de maig. Les entrades per al segon concert ja estan a la venda.
Amb aquest seran tres els concerts de Red Hot Chili Peppers a Espanya, ja que als dos de Barcelona cal afegir-hi el del 2 de juny al Palacio de los Deportes de Madrid, per al qual les entrades es van esgotar en 48 hores.

- Després de l’èxit del Sonimagfoto 2005, els responsables de la fira biennal de fotografia més important d’Espanya ja treballen en l’edició del 2007. I per tal d’oferir un nou al·licient que atragui un major nombre de públic, els organitzadors han convocat un concurs fotogràfic per escollir la imatge del cartell i la campanya publicitària del saló. Només hi podren participar professionals del sector, que hauran de lliurar els seus treballs entre el 20 i el 31 de maig. El guanyador s’emportarà 6.000 euros en metàl·lic.

- El SÓNAR a Buenos Aires. El Festival de música avançada Sónar arriba avui a Buenos Aires amb una àmplia programació musical i videogràfica en una jornada maratoniana que reunirà Laurent Garnier, Isolée, DJ Yoda o Colder i a artistes visuals com Tinny Little Elements i No Domain. Sónar Sound, que pretén exportar a escala internacional la filosofia del festival barceloní, arriba per segona vegada a l'Amèrica del Sud després del seu pas l'any passat per Sao Paulo i ha passat per ciutats europees com Lisboa, Londres, Hamburg, Tòquio, Neuchatel, Lió o Roma.

QEP TELE
- MARIA TERESA CAMPOS. Lo que inTeresa es deixa d’emetre a Antena 3 el 10 d’abril.
Se n’han fet 49 programes. En només dos anys Maria Teresa Campos ha passat de ser líder dels matins des de Tele 5 a ser la tercer opció a tot Espanya i la quarta a Catalunya. La periodista té contracte amb Antena 3 fins el juny del 2007 i per tant és probable que torni amb un nou format.

- CANVIS A VERSIÓN ESPAÑOLA. A les seves habituals seccions (el concurs de curts, la informació de festivals i altres activitats cinematogràfiques i les sessions dedicades a les pel.lícules clàssiques espanyoles i al cinema llatinoamericà), Versión española afegeix des d'avui la participació del públic, que podrà opinar sobre els films que s'emetin cada setmana.
A més a més, el programa que presenta Cayetana Guillén Cuervo i dirigeix Félix Piñuela comptarà, també, amb un nou decorat, que la cadena assegura que és "més intimista". També s'ha canviat la música de la capçalera. El cantautor i productor andalús Paco Ortega ha realitzat una nova versió de la composició Dead for you, de Nawja Nimri i Carlos Jean, que era la sintonia habitual fins ara.
La pel.lícula amb què s'obrirà aquesta nova etapa del programa és Platillos volantes, un retrat de l'Espanya dels anys 70.

- A partir d’avui JAIME CANTIZANO presenta PASAPALABRA cada vespre a Antena 2. Anuncien un pot històric.

- LA SEXTA: SANTIAGO SEGURA ha fixat per LA SEXTA. El cineasta presentarà un talk show d’humor.