3.1.06

DIMARTS 3 DE GENER DEL 2005
Nevada espectacular les últimes hores a la Cerdanya i sobretot a la Vall d'Aran. A les pistes el gruix de neu nova ha pujat força i a les carreteres n'hi ha algunes de secundàries tallades. La resta estan habilitades per circular-hi amb cadenes.

El d'avui és un dia de molts balanços a cavall entre el cap d'any i reis. Això estava ja més o menys previst per l'època en què estem però ningú comptava amb aquesta llarga llista de successos de violència domèstica que hi hagut les primeres hores del 2006. Què està passant...

QEP SALUT. Els beneficis de deixar de fumar.
Quan es deixa de fumar es pot augmentar de pes una mitjana de dos quilos i mig però aquest augment és només temporal. Des de la SEPAR, la Soceitat Espanyola de Neumología i Cirugía toràcica, el doctor Miguel Barrueco, diu que el fet d’engreixar-se es pot neutralitzar fàcilment si la persona que deixa de fumar fa exercici i una dieta equilibrada els primers mesos sense l’hàbit.
Les persones més propenses a engreixar-se quan deixen de fumar són ls dones de menys de 55 anys, els individuos de raça negra i els que fumaven més de 15 cigarretes cad dia. L’ansietat de la nicotina també provoca estar més irritable i transtorns en la son. Diuen que l’augment de pes és una de les raons més importants per dubtar a deixar de fumar.
De totes maneres el metge diu que en el cas de les dones els beneficis són molt més importants. Millora el cutis i l’aparició d’arruges s’endarrereix, a banda dels beneficis saludables que ja es coneixen en general.

QEP BUTXACA. Els preus dels pisos el 2005.
El preu mitjà dels pisos ha crescut un 10% al conjunt de l'estat durant el 2005. Això representa un 2'5% menys que el 2004 i bastant menys que al 2003 en què van augmentar un 16 %. La Societat de Taxació ST ha emès en el seu darrer butlletí l'informe de l'evolució del preu de l'habitatge a l'estat durant el 2005. Destaca també el preu mitjà dels pisos nous a Catalunya que creix un 8,1% el 2005, per sota de la mitjana estatal i 4 punts per sota del que es va incrementar el preu l'any anterior. Tot i així, segons l'informe, Barcelona es manté com la ciutat més cara de l'Estat, a 3.700 euros/m2 de mitjana, seguida a poca distància de Madrid i Sant Sebastià. La segona capital més cara de Catalunya és Girona, amb una mitjana de 2.267 euros el metre quadrat, seguida de Tarragona, amb 1.995, i Lleida, amb 1.555.
La tendència és que el 2006 continui la devallada en l'increment del preu de l'habitatge.

QEP BUTXACA. Rècord de matriculacions de cotxes.
El 2005 es va tornar a batre el rècord de matriculacions de turismes a Espanya. En total hi va haver un milió 528.849 cotxes matriculats, un 0,8 per cent més que el 2004. Una de les tendències més destacades de l’any va ser l’augment del 22 per cent en la compra de vehicles tot terreny. Se’n van vendre 120.443 unitats.

QEP TENDÈNCIES. Espelmes per tot arreu com un bon regal decoratiu.
Les espelmes fa molts anys que són al món però ara s’han sofisticat. N’hi ha de molts colors, de moltes olors i amb dissenys simples o originals.
El caliu de les espelmes fa que s’hagin imposat com un objecte de decoració. Són capaces de canviar l’aspecte d’una habitació. Els últims temps han proliferat els fabricants i les botigues dedicades exclusivament a vendre espelmes i treballar amb cera. Les més noves són buides i per tant ja no es desfan i poden durar tota la vida.

QEP TENDÈNCIES. Els famosos donen la cara pels perfums.
Una de les tendències de mercat és la sortida de perfums de personatges famosos. Alguns opten per cedir la imatges i d’altres de fer el seu propi perfum. Hollywood converteix les grans estrelles en dones i homes-anunci per les marques comercials més prestigioses.
Nicole Kidman és la imatge del perfum considerat més glamorós, el Channel número 5.
Marilyn Monroe sense voler ja va fer publicitat del perfum quan va dir: el Channel número 5 és l’únic que porto per dormir.
La imatge de Christian Dior és CHARLIZE THERON en el perfum J’adore.
SCARLETT JOHANSON va donar la imatge a ETERNITY MOMENT de Calvin Klein.
INES SASTRE Trésor de Lancome I PENELOPE CRUZ Glamourous de Ralph Lauren.
Hi ha altres famosos que prefereixen crear la seva pròpia fragància en lloc de donar la imatge per perfums aliens. És el cas d’ANTONIO BANDERAS, JENNIFER LÓPEZ, CARMEN SEVILLA o ARTURO FERNÀNDEZ.
ANTONIO BANDERAS està aliat amb l’empresa Puig per les seves colònies. El 1997 va treure el DiAVOLO i ara ANTONIO.
Aquests nadals es ven un pack Carmen Sevilla. Primer es va atrevir a col·laborar amb la marca de cosmètica Myrurgia amb una fragància que portava el seu nom. Ara ha creat una colònia infantil que porta per nom MIS OVEJITAS.


QEP TECNOLOGIA. El dissenyador de l'iPod, caballer britànic.
La reina ISABEL SEGONA d’ANGLATERRA ha nomenat CABALLER DE L’IMPERI BRITÀNIC un dels principals dissenyadors de la marca APPLE, el britànic JONATHAN IVE. És el dissenyador del reproductor iPod, el Power mac, el iMac i l’iBook entre altres.
JONATHAN IVE va estuadiar a la politécnica de Newcastle. Va crar la seva propia firma de disseny: TANGERINEE. Apple era un dels seus clients fins que el 1992 el van fixar perquè hi treballés en exclusiva. Ara li han atorgat la tercera classe de caballería de l’imperi britànic.

QEP TECNOLOGIA. Pàgines web per deixar de fumar
Feu l’exercici. Poseu FUMAR a un buscador. El Google, per exemple.
Han proliferat les últimes hores les pagines web per deixar de fumar.
L’última en afegir-se aquesta moda o necessitat és una web de l’Hospital Carlos Tercer de Madrid. Es diu vidasintabaco.com. Clica AQUÍ per visitar-la. És gratuïta.

La unitat de tabaquisme virtual està assistida per terapeutes que ensenyen a superar l’addicció de fumar a 50.000 persones l’any. Aquest és un projecte ambiciós que compta amb el suport de professionals de sanitat, un comité d’experts i la farmacéutica Novartis. Diuen que és una alternativa a la saturació que pateixen les unitats de tabaquisme. És un portal gratuït que et permet contactar amb especialistes que t’elaboren un tractament personalitzat i t’ofereixen un contacte d’ajuda en els mals moments, com un telèfon de l’esperança però quan falta més que l’esperança la nicotina

QEP TECNOLOGIA. Coses que passen a la xarxa.
Molt fort el què li ha passat a un home que ha entrat en un portal de videos calents a internet i ha trobat la seva dona actuant en una pel·lícula pornogràfica.
El cas ha trascendit perquè quan va veure que entre les noves entrades a la web hi havia un video de la seva dona mantenint relacions amb un altre home va trucar a la policia. Va fer de "xivato" perquè detinguéssin al jove que dirigiex el portal. Les autoritats no han trobar cap càrreg per mantenir empresonat i detingut l’administrador. Tres dies després el van deixar en llibertat

QEP NOMS PROPIS

RICKY MARTIN
Ha sorprès tothom explicant per primera vegada els seus gustos sexuals en una entrevista a una revista alemanya. Ha dit que la seva activitat sexual preferida és la pluja daurada i que acostuma a gravar-se en video quan manté relacions amb una altre persona.

DAVID MECA
A les nou del matí comença la seva travessia. Diu que és el somni des de petit. Vol fer nadant el trajecte entre Alacant i Eivissa. S'hi passarà unes 30 hores al llarg de les quals només prendrà begudes isotòniques.
Als entrenaments d'ahir estava preocupat perquè el gorro li provocava una llaga al coll. Un dels riscos de fer una cosa així és que no t'arribi prou oxigen al cervell i que aquest es malmeti de "per vida".

QEP CITES MUSICALS DEL NOU ANY
Al gener i febrer, aquestes són algunes de les actuacions previstes:

- METHOD MAN. Un dels rapers més representatius de l'escena nord-americana, a la sala Apolo el 8 de gener, diumenge que ve.
- El primer mes d'aquest 2006 estarà marcat per aquest gènere, ja que el 28 de gener el col·lectiu Wu Tang Killa Beez oferirà una sessió de hip hop a la sala Apolo en la qual recordarà l'essència Wu Tang Clan.
- DEEP PURPLE. El rock també serà present aquest mes amb el retorn a Barcelona dels històrics Deep Purple, en concret el 22 al Pavelló de la Vall d'Hebron de Barcelona.
- ADLER'S APPETITE, la banda del exbateria de Guns N'Roses Steven Adler a la sala Biquini el 17 de gener.
- DEPECHE MODE. El doble concert de Depeche Mode al palau Sant Jordi els dies 10 i 11 de febrer per presentar 'Playing the angel' marcaran aquest mes, en unes actuacions per als quals les localitats es van esgotar fa setmanes.
- SIMPLE PLAN. El punk juvenil de Simple Plan (7 de febrer, Vall d'Hebron.
- BAUHAUS. El seu rock gòtic el 15 de febrer, Razzmatazz.
- El concert de l'any diuen que serà el de THE ROLLING STONES el 27 de maig a l'Estadi Olímpic amb el tret de sortida de la gira europea per presentar el seu últim disc, 'A bigger bang'. La banda ja ha venut més de 45.000 entrades en només dues setmanes.
- EL CANTO DEL LOCO han anunciat un centenar de concerts per aquest 2006. Entre aquestes dates hi ha un concert el 17 de febrera al Pavelló Girona-Fontejau.

QEP TELE

Molts balanços d'audiències i de la penetració de la TDT. Aquí apuntem les dades concretes.

AUDIÈNCIES A CATALUNYA
- EL DESEMBRE
La cadena privada Antena 3 TV ha liderat el desembre per tercer mes consecutiu l'audiència a Catalunya després d'aconseguir el 20,9% de quota de pantalla, superant Telecinco i TV3, segons dades d'audiència de Sofres.
- EL 2005
Tot i això, en el còmput global de 2005 és Telecinco la cadena més vista a Catalunya per segon any consecutiu, amb un 20,8% de quota de pantalla. Després de Telecinco, Antena 3 TV obté un 20,2%, TV3 un 19,6% i TVE-1, un 15,5%.
El programa més vist de l'any a Catalunya va ser el partit FC Barcelona-RCD Espanyol, emès per TV3 l'1 de març, que va tenir una mitjana d'audiència de 1.676.000 espectadors i una quota del 54,7%.
- LA NIT DE CAP D'ANY
Els espectadors catalans van elegir majoritàriament TV3 i TVE per celebrar l'entrada del 2006, ja que entre les dues cadenes públiques van sumar el 87,9% de la quota d'audiència que van seguir la transmissió de les campanades. En concret, un 40,3% -937.000 espectadors- per TVE i un 37,6% -874.000- per TV3.
Els responsables de TV3 van denunciar la setmana passada la seva disconformitat amb les mesures d'audiència televisiva que fa l'empresa Sofres per considerar que el català es troba infrarepresentat en la mostra dels usuaris dels 440 llars repartides per Catalunya.

PENETRACIÓ DE LA TDT
Un milió de llars espanyoles podran veure el senyal de Televisió Digital Terrestre (TDT) poc més d'un mes després del començament de les emissions de la nova tecnologia, que va començar el 30 de novembre, segons estimacions dels fabricants que ja compten les vendes nadalenques dels aparells descodificadors.
Així, la taxa de penetració d'aquesta tecnologia representaria un 4,7% del total de llars a Espanya, segons es recull en l'informe anual de Corporació Multimèdia, que analitza l'evolució del mercat audiovisual el 2005. Una altra de les principals conclusions de l'estudi és la fragmentació de les audiències, que a poc a poc es desplacen cap a tipus de televisió menys convencionals, com ara la de pagament, i els canals temàtics i locals. Amb tot, la televisió generalista es manté en el 86,7% de 'share'.

TENDÈNCIA TELEVISIVA
Per sisè any consecutiu ha augmentat el consum televisiu de televisions locals, plataformes digitals i tele per cable. De totes maneres és el 10 per cent del consum televisiu total.

ESTRENES D'AVUI
TELE 5 estrena la sèrie més ambiciosa que ha fet mai. VIENTOS DE AGUA parla de la immigració. La dirigeix l'argentí JUAN JOSÉ CAMPANELLA i els protagonistes són entre altres HECTOR ALTERIO i el seu fill ERNESTO. Està gravat en format panoràmic 16:9. la imatge és molt més cinematogràfica de les sèries que estem acostumats a veure. L'acció es desenvolupa entre Madrid, Buenos Aires i Astúries. El rodatge va durar trenta setmanes.

TVE estrena avui el nou programa de CONCHA VELASCO. Es diu MI ABUELO ES EL MEJOR. És un programa familiar on els avis i els nens són els autèntics protagonistes.