2.1.06

DILLUNS 2 DE GENER DEL 2005
Comencem l'any amb "aquell bon rotllo": Pugen els preus més que els sous. El tema del dia de la setmana i de l'any és el de la llei antitabac. En sentirem a parlar encara molt més.

QEP ACTUALITAT. Control per no fumar i a la Gran Bretanya per edificar.
A la Gran Bretanya el govern ha anunciat que utilitzarà fotografies aèries per controlar els contribuients. Utilitzarà aquest sistema per comprovar les millores i les obres fetes pels ciutadans a les seves cases.
A través d’un sistema d’imatges aèrees per satèl·lit identificaran les persones que s’han fet una piscina o un nou garatge i els aplicaran els impostos corresponents. Es podria fer una base de dades de cada llar per ajudar els inspectors d’hisenda.

QEP SALUT. Apretar en un part no el fa més ràpid.
Que la dona apreti durant el part no ajuda a accelerar el naixament del nadó. Ho diu un estudi que s’ha fet als Estats Units. S’han fixat en la segona fase del part quan el coll de l’úter està dilatat. Entre 320 dones, les que se’ls va demanar que emputjéssin van tenir un part de 46 minuts de mitjana i les que no van fer rès 54 minuts.

QEP BUTXACA. Augment dels preus.
Amb l’inici d’aquest 2006 pujen els preus de la llum, el transport públic, els peatges i el gas. El preu de la bombona de butà s’incrementa 105 cèntims i passa a costar 11 ,24 euros. El nou preu ve donat per l'aplicació d'una fòrmula automàtica que combina l'evolució dels tres preus bàsics: La matèria prima, que els últims mesos s’ha encarit d’un 15%; el cost de transports, amb una puja del 22%, i el tipus de canvi entre el dòlar i l'euro per l'apreciació del primer i que ha implicat un encariment de gairebé el 4%.

QEP BUTXACA. Iberia vol que els bitllets siguin tots electrònics.
Iberia puja a partir de demà 15 euros els bitllets de paper per incentivar el e-ticket. Iberia aplica un recàrreg addicional en totes els bitllets emesos en paper corresponent a vols que hi hagi l’opció de tenir-lo via internet. La companyia aeria argumenta que hi ha moltes despeses derivades de l’impressió de paper dels bitllets. La majoria de vols tenen la possibilitat e-ticket i per tant aquesta decisió afecta un 90 per cent dels trajectes. Spanair està analitzant si aplica o no aquest recàrrec. A partir del 2007, les companyies aèries internacionals es comprometen a eliminar els bitllets aeris de paper i emetre únicament bitllets electrònics. Per cada bitllet electrònic l’estalvi és de 7,5 euros.

QEP TENDÈNCIES. Els mòbils tindran gairebé tots càmera.
A finals d’aquesta dècada hi haurà més de MIL MILIONS de mòbils amb càmeres digitals incorporades. Un informe de l’empresa nordamericana IC Insights, revela que els telèfons mòbils amb càmera aniran a més i ja per aquest 2006 és previst que siguin 475 milions d’unitats els que tinguin càmera, un 54 del total.
El 2007 600 miilions I el 62 per cent del total i el 2008 s’arribarà als 780 milions, un 68 per cent. El 2009, tres de cada quatre telèfons tindràn camera digital incorporada El mercat japonés serà el principal impulsor de la tendèencia.

QEP TENDÈNCIES. Els dibuixos animats entren al MOMA.
Es comencen a considerar els dibuixos animats com una obra d’art.
El MOMA de Nova York ha inaugurat aquestes festes una exposició amb 500 originals de pel·lícules animades de Pixar. Hi ha dibuixos de Buscant a Nemo, els ïncreibles, Monters.S.A. Es tracta de l’exposició més important del gènere d’animació per ordinador que ha presentat mai el Museu d’Art Modern de Nova York.Inclou dibuixos, escultires i deu instal·lacions digitals.

Els comissaris de l’exposició diuen que Pixar a reinventat el gènere de l’animació perquè ha estat la primera en fusionar els mètodes tradicionals amb la tecnologia digital.

QEP TECNOLOGIA. Microsoft i Nissan fan un cotxe.
Microsoft i Nissan s’han unit per crear un prototipus de cotxe que integra un videojoc que recrea una carrera de cotxes. El videojoc és “Project Gotham Racing 3" desenvolupat per la nova consola Xbox 360 de Microsoft. La idea és proposar als seguidors de les carreres de cotxe virtuals un vehicle que els permeti jugar utilitzant el volant i els pedals reals. Es pot jugar quan el cotxe està aturat. Té una pantalla de cristal líquid de 7 pulçades, uns 10 centímetres. Aquesta pantalla quan es circula és el retrovisor interior. Nissan ha decidit desenvolupar el cotxe després de fer una enquesta entre els dos mil joves. El 50 per cent dels consultats van dir que la tecnologia i la possibilitat de jugar figuren entre els elements més importants alhora d’escollir el seu primer cotxe.
El vehicle es presenta oficialment el 9 de gener al saló de l’automòvil de Detroit.

QEP TECNOLOGIA. De fundadors de Google a productors de cinema.
LARRY PAGE I SERGEY BRIAN s’han convertit en els productors executius d’una pel·lícula de pressupost baix d’un amic seu. Finançaran la meitat del film que costa un milió de dòlars. Bé la fortuna de Page i Brin és de 16mil milions de dòlars cadascun. La pel·lícula es titula BROKEN ARROWS i és una història d’amor, fe i destí. La dirigeix REID GERSHBEIN un amic que va estudiar amb ells al doctorat d’informàtica de la Universitat d’Stanford, a Califòrnia.

QEP ESPECTACLES. Les deu pel·lícules més taquilleres del 2005
1.- STAR WARS EPISODIO III. LA VENGANZA DE LOS SITH: 18.657.987,80 €
2.- TORRENTE 3, El Protector: 17.674.812,39 €
3.- GUERRA DE LOS MUNDOS, LA: 16.417.350,53 €
4.- HARRY POTTER I EL CALÇE DE FOC: 14.897.419,62 €
5.- PADRES DE EL, LOS: 13.557.526,94 €
6.- MADAGASCAR: 13.491.477,09 €
7.- 4 FANTASTICOS, LOS: 12.608.406,57 €
8.- SR. Y SRA. SMITH: 12.539.823,55 €
9.- MILLION DOLLAR BABY: 12.429.616,23 €
10.- REINO DE LOS CIELOS, EL: 11.889.026,08 €

QEP NOMS PROPIS
U2 / BONO
El cantant dels U2, BONO, ha reconegut que en diverses ocasions ha estat a punt d’abandonar el grup. El cantant ha confessat que les seves campanyes contra la pobresa han provocat de vegades tensió dins el grup fins a tal punt que va arribar a pensar que hauria d'abandonar la banda. En una entrevista radiofònica, Bono ha dit que tot el grup dona suport espiritual i financer a la feina que fa però pertanyen a una banda de rock and rol i la primera obligació d’una banda de rock és no ser aburrida.
El cantant reconeix que quan fa el seu discurs per a la probresa al món durant els seus concerts o als assaijos, el bateria Larry Mullen, sobretot, mira el seu rellotge aburrit marcant el text que Bono xerra. Bono diu que va arribar a pensar que el ferien fora de la formació per això. La gent, en canvi, i els fans ho han entès, diu.

LUZ CASAL
L’artista gallega vol ajudar els malalts de la sida d’un hospital de Moçambic que regenten religioses de les Filles de la caritat. És un hospital guardonat recentment amb el Premi Príncep d’Astúreis de la Concòrdia. A través de la seva pàgina web es poden veure un seguit de fotos d’edició limitada que es van fer a Mpalaga en motiu de l’aniversari del naixament de Picasso. Cada imatge costa 10 euros i el total recaptat amb aquesta venda online es destinarà íntegrament aquell hospital.

QEP TELE
TVE celebra aquest 2006 els 50 anys, les bodes d'or.

Durant tot l'any els telediarios dels diumenges emetran un seguit de reportatges fets a través de l'arxiu de RTVE que té fins a 900.000 cintes de video arxivades.
La primera emissió va ser el 28 d'octubre del 1956 amb Laura Valenzuela i realització de Pedro Amalio López que encara està en actiu. Aquella emissió es va poder veure en 600 televisors que hi havia. Ara es calcula que a tot Espanya n'hi ha 27 milions a plena entrada a l'era digital.

TVE. NOVETATS
Demà estrena de MI ABUELO ES EL MEJOR presentat per Concha Velasco.
JESÚS QUINTERO s'estrenarà a TVE entrevistant ROCÍO JURADO.
La tercera novetat és el programa musical SÁBADO NOCHE presentat per JOSEMA YUSTE i NANI GAYTÁN. S'estrena el dissabte 14 de gener.

TELE 5
TNT celebra avui els cent programes amb un especial. Hi haurà 15 convidats que comentaran els moments més divertits i surrealistes del "programa d'investigació".

CUATRO
Emet a partir d'avui el sorteig de la ONCE. Primer el va emetre Tele 5 durant 7 anys, després Antena 3 durant 6 anys i ara arriba a la nova cadena de Sogecable.
Hi ha canvis. Desapareixen les hostesses i les boles surten en un procés informatitzat supervisat per un notari. A Antena 3 el sorteig tenia una quota de pantalla del 16,8 per cent. Ara el sorteig es farà de dilluns a divendres a les 21:50 i els dissabtes i diumenges a les 21:35.

TV3
Televisió de Catalunya emet avui i demà GENERACIÓ D. És un programa de dues entregues que recull les opinions i imatges de 12 persones de més de 30 anys. Són algunes de les persones que ja va entrevistar TV3 per un 30 minuts priomer el 1989 i després el 1996. És un projecte de l'actual director de la cadena, Francesc Escribano. Es considera l'embrió del programa que després van fer titulat Ciutadans Escribano i Úbeda.

POLÈMICA
Antoni Llorens de Lauren Films ha dit al diari Avui que Mediapro s'ha aprofitat de la situació de debilitat del seu grup que va fer suspensió de pagaments. Són ells els que han distribuït les pel·lícules del cineasta per tot l'estat des de principis dels vuitanta al 2003. Segons Llorens, la productora catalana s'ha decidit a tirar pel dret i prescindir de les converses assumides amb anterioritat.