30.11.05

DIMECRES 30 DE NOVEMBRE DEL 2005
Avui comencen oficialment les emissions a Espanya de la TDT. No ens atabalem, tenim temps.

QEP ACTUALITAT. Els joiers demanen seguretat.
Després de l’atracament de Castelldefels, els joiers catalans exigeixen que se'ls doni prioritat als mapes de seguretat. S’ha exigit des del Col·legi Oficial de Joieries, d'Orfebreria, de Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya. Des de l’ens oficial es diu que amb l’atracament de Castelldefels es demostra que les joieries són encara un objectiu prioritari dels actes de delinqüència i confien que la policia pugui reunir el màxim de proves que permetin una condemna exemplar dels presumptes autors.

QEP SALUT/ ALIMENTACIÓ. La cervesa redueix el risc de patir càncer.
Ja fa temps que es parla dels beneficis de la CERVESA en la salut de le spersones.
A Madrid s’ha fet el segon simpòsium de la cervesa i s’ha tornat a dir que el CONSUM MODERAT de cervesa pot ajudar a prevenir el càncer de mama. Ho asseguren els especialistes en oncologia. L’argument és que un dels components que té la cervesa, el xanthohumol fa d’antioxidant fins i tot més que la vitamina E i per tant pot ajudar a prevenir certs tipus de càncers. Un doctor alemany ha experimentat amb ratolins i ha vist com el xanthothumol en concentracions molt baixes evita les fases inicials de la malaltia però aquest és només un dels molts estudis que ho demostren i que s’han presentat al simpòsium de Madrid.

QEP TENDÈNCIES. Els lladres s’adapten també els nous temps.
Han passat de l’estampeta a estafar gent amb un nou mètode: La nigeriana.
La guàrdia civil anuncia que últimament ha detectat una nova estratègia per robar la gent. Li diuen nigeriana perquè al principi la cometien persones de Nigèria.
Consisteix a reclamar per carta una certa quantitat de diner per accedir a un presumpte premi en un sorteig que es fa a l’estranger. S’informa a la víctima per correu ordinaro que li ha tocat un premi d’una loteria estrangera i que li han tocat un milió d’euros.
A la carta es diu que els diners estan en una empresa de seguretat que ha avançat uns diners per fer la reserva. Per tant es reclama per carta al premiat que avanci un 10 per cent del premi per pagar aquesta empresa.
A la carta hi ha uns noms i cognoms i uns telèfons de contacte. El més fort de totes que les bandes investiguen les persones i envien aquestes cartes a persones que consideren fàcils d’enganyar.

QEP TENDÈNCIES. Estan de moda també els articles amb llum incorporada.
Els últims temps les botigues que només venen a través d’internet s’han especialitzat en vendre articles que al mercat més tradicional no existeixen perquè així van acostumant la gent a comprar des de la xarxa.
Entre els regals més il·luminats per aquests nadals i que es venen online hi ha unes sabatilles amb llum incorporada a la punta per si ens despertem a mitjanit a fer un pipi, un paraigües amb llum per nits plujoses i fosques i l’anoment OU D’ALIEN. És una mena d’ou inflable una mica il·luminat pensat per aquells nens que no poden dormir a la nit sense un punt de llum que els acompanyi.

QEP BUTXACA. La plataforma per la llengua vol promoure les joguines en català.
L’organització distribuirà 20.000 cartes als Reis amb aquesta reivindicació i organitzarà una jornada lúdica el pròxim 17 de desembre al passeig de Sant Joan.
Segons els promotors de la iniciativa, quan s'acosten les festes de Nadal i Reis, és el moment, que les joguines que reben els infants siguin etiquetades i tinguin les instruccions en la nostra llengua.
La festa del 17 de desembre comptarà amb una fira de joguines en català i amb diverses activitats dirigides especialment als més petits: un castell inflable, ludoteques, tallers de danses, maquillatge o dibuix, actuacions de grups musicals i d’animació, repartiment de xocolatada desfeta, activitats esportives i la presència de diversos patges reials que recolliran les cartes dels infants per portar-les als Reis Mags. La festa es complementarà amb l’edició de prop de 20.000 cartes als Reis que comencen amb el tradicional encapçalament "Estimats Reis Mags d’Orient" i que conclou amb una petició per als tres Reis: "Poder jugar en català".

QEP TECNOLOGIA. Condemnen una empresa per espiar el xat d’una treballadora.
L'Associació d'Internautes informa sobre aquesta sentència que ha fet públic el tribunal superior de Justícia de la comunitat valenciana.
Ha anul.lat l'acomiadament a una treballadora que havia qualificat de procedent el Jutjat n. 1 d'Alacant, per considerar que el sistema que s'havia utilitzat per descobrir que la interessada insultava a companys i al gerent a través de xat del messenger no era lícit. L'empresa, dedicada a l'edició i productora de material educatiu, va utilitzar un programa espia que anava en contra del seu dret a la intimitat, un dret que recull l'article 18 de la Constitució, on es reconeix el dret a la intimitat personal i al secret de les comunicacions.

QEP TECNOLOGIA. Espanya és el quart país de la Unió Europea en consum de videojocs després de la Gran Bratanya, França i Alemanya.
Els especialistes diuen que la indústria dels videojocs a Espanya està pujant molt. Ara té una penetració del 20 per cent quan als Estats Units és del 55 per cent.
En el context mundial, els videojocs ocupen ja el primer lloc dins el panorama de l’oci audiovisual amb una facturació de 21.000 milions d’euros el 2004.
Tot i la proliferació dels videojocs, Espanya es creen poc videojocs. L’últim que s’ha presentat és un sobre la pel·lícula Torrente, APATRULLANDO LA CIUDAD.
Es tracta de jugar per la ciutat però també dins de casa. Apuntar a la taça del wàter quan es va al lavabo, persecussions policials...

QEP NOMS PROPIS
FERNANDO ALONSO
El confidencial digital apunta que està tan forrat que desestima ofertes molt sucoses i passa. Es veu que a l’última edició de la fira SIMO de Madrid una prestigiosa marca de televisors va pensar en el pilot per presentar un dels seus últims models i li oferia uns 30.000 euros per passar per allà, somriure al costat d’una pantalla i marxar. L’asturià va renunciar aquesta oferta.

BIEL MESQUIDA
L’escriptor rep avui la creu de Sant Jordi de la Generalitat.
El govern català distingeix les persones que destaquen en la "defensa de la identitat" de Catalunya i de la "restauració de la seva personalitat", especialment en l'àmbit cívic i cultural. Biel Mesquida va néixer a Castelló de la Plana el 1947 de pares mallorquins. Quan era petit es va traslladar a Mallorca, on ha desenvolupat tota la seva tasca professional. L'escriptor es va donar a conèixer en els cercles literaris quan el 1973 va rebre el Premi Prudenci Bertrana per la novel·la 'L'adolescent de sal'. Posteriorment va publicar 'Puta-Marés' (1977) i 'Self-Service' (1977) amb Quim Monzó.

KETAMA
Protagonitzaran una campanya publicitària per millorar la imatge dels gitanos. La Fundació secretariado Gitano ha posat en funcionament la campanya de sensibilització que inclou un spot televisiu amb el grup.

QEP ESPECTACLES / CITES
- L’Ajuntament de Madrid posa en funcionament demà dijous 1 de desembre una operació policial contra el top manta.
A partir de dijous que ve 1 de desembre policies de paisà controlaran al màxim el top manta i fixaran tambés els que comprin Cds i DVDs pirata. Els citaran com a testimonis en judicis contra els venedors. Els agents esperaran a que el comprador hagi pagat i tingui el CD per fixarlo i retirar-li. Identificarà el comprador amb les dades i el podrà citar com a testimoni als judicis contra els venedors. Des de l’Ajuntament de Madrid reconeixen que el comprador no incumpleix cap llei però vol assetjar-lo i fer-li incòmode la compra perquè es redueixi la pràctica del top manta pels carrers de Madrid.

- THE ROLLING STONES
Començeran la gira europea a Barcelona el pròxim 27 de maig del 2006 a l’Estadi Olímpic de Barcelona. La gira europea de A bigger band també inclourà Madrid, el 29 de maig i Valladolid el 14 d’agost. Faran una trentena de concerts europeus.
Actuaran a Barcelona tres anys després quan van venir per presentar Fortu Licks amb entrades esgotades molts dies abans de l’actuació. Les entrades pel concert de l’any que ve es posen a la venda dissabte que ve 3 de desembre. En aquesta gira, un centenar de persones poden compartir escenari amb els Stones perquè hi ha una mena de decorat tancat que premia dalt l’escenari un grupet de persones.
Per cert, obriran la Super Bowl 2006.

- Avui concert del grup GLISSANDO a la sala Bikini de Barcelona

QEP TELE
La televisió Digital Terrestre portarà tres coses a nivell d’usuari.
MÉS CANALS, MÉS DEFINICIÓ EN LA IMATGE i INTERACTIVITAT.

Coses a tenir en compte:
- La interactivitat està a l'aire. Encara no està desenvolupat del tot. A la llarga a través del comandament a distància podrem concursar, respondre consultes televisives i moltes altres possibilitats que encara s’han de desenvolupar.
Des de l'Asociación de Usuarios de la Comunicación AUC, assenyala que de moment amb els aparells més barats n'hi ha prou ja que les cadenes no implantaran encara tota la capacitat interactiva com pot ser la telecompra o correu digital. Més endavant sortiran adaptadors molt més perfeccionats i assequibles.




A nivell de cadenes televisives poden desenvolupar més canals però de moment es limiten a repetir l’analògic i no fer productes nous. Es recuperen sèries, pel·lícules i programes.