10.1.05

Dilluns 10 de Gener de 2005. Molts fumadors deixaran de triar Itàlia com a destí de vacances. Des de la mitjanit ja no es pot fumar als llocs públics. S'inclou bars i restaurants. Què està passant?

Educació. Baby Boom és la primera escola privada d’Espanya en què els pares seran els alumnes.
Es troba al carrer Consell de Cent de Barcelona i compta amb un grup de psicòlegs, pedagogs, pediatres, fisioterapeutes i dietistes que donaran classe als pares sobre com solucionar els diferents problemes que tinguin amb els seus fills.
Es tractaran temes com la importància del son, les dificultats d’aprenentatge dels fills, els transtorns de l’alimentació, les depressions infantils, l’adolescència o els gelos entre germans.
Dura 16 setmanes.

Cine. La Societat General de Crítics dels Estats Units ha votat les millors pel·lícules i interpretacions de 2004. Els 56 membres es reuneixen cada any al restaurant Sardi de Nova York per discutir i decidir. Treballen pels diaris i revistes més importants dels Estats Units.

Millor pel·lícula de 2004: Million Dollar Baby, dirigida per Clint Eastwood i protagonitzada per Hilary Swank.

Millor actriu: Hilari Swank. Comparteix premi amb la britànica Imelda Staunton pel seu paper a Vera Drake, un drama sobre l’avortament.

Millor actor: Jamie Foxx pels seus papers a Ray i Collateral.

Sideways i Finding Nederland són les altres 2 pel·lícules que han aconseguit més premis.
A la categoria de no ficció, han guardonat Michael Moore per Fahrenheit 9/11.

Internet. Es volen tornar 8.000 fotografies que es van recuperar després dels atacs de l’11 de setembre de 2001. Es penjaran en una pàgina web perquè els familiars de les víctimes les identifiquin i les reclamin.
El lloc web s’obrirà el 18 de gener i el seu accés estarà restringit als familiars, que tindran un password personal. En un any, també hi podran accedir els treballadors del World Trade Center.

Internet 2. Una de les empreses més prestigioses d’investigació de mercat, la Harris Interactive, ha fet públics els resultats de la popular enquesta Harris Poll que es fa des de 1998.
La d’enguany es va realitzar entre el 8 i 15 de desembre entre 1.015 persones adultes de tot Estats Units.

- Tom Hanks és el personatge més popular de Hollywood segons els nordamericans. El segueixen Mel Gibson, Julia Roberts, Johnny Depp, Harrison Ford, Denzel Washington, John Wayne, Clint Eastwood, Sean Connery i Geoge Cloooney.

- Sorprèn la popularitat de John Wayne quan fa 25 anys de la seva mort.

- Julia Roberts és l’única dona present en aquest top 10.

- El director i actor Mel Gibson és l’estrella favorita entre els “republicans”.

- Tom Hanks és el preferit dels “demòcrates”.

- Entre els independents, triomfa l’actor Robin Williams.

- Els hispans residents als Estats Units prefereixen Johny Depp, el mateix que entre els joves de 18 a 29 anys.

- Els afroamericans han triat Denzel Washington.

Mòbils. Samsung Electronics té enllestit el primer telèfon mòbil amb reconeixement de la veu, capaç de transcriure en format text un missatge de veu.
Aquesta funció estarà disponible ja en els nous models de Samsung, el segon fabricant mundial de telèfons mòbils després de Nokia.

PAUL NEWMAN
Va aconseguir sortir ilès de l’incendi del cotxe que va estar provant aquest cap de setmana al circuit de Daytona Beach.
Newman, de 79 anys, practicava per a la competició Rolex 24, que es fa al febrer. El cotxe, amb el número 79, era un Ford Crawford, que pertany a l’escuderia Silverstone Racing /Newman Racing.
L’actor acabava de fer un trompo en una de les curves del circuit. Al tornar a arrencar el cotxe, les flames van començar al compartiment del motor.
Newman va sortir del cotxe, se’l va traslladar a la unitat mèdica del circuit per precaució i després ja va marxar pel seu propi peu del recinte.

THE BEATLES
Són notícia la seva pròxima col·laboració amb el Cirque du Soleil, després de 3 anys de reunions.
Paul McCartney i Ringo Starr, juntament amb les vídues de John Lennon i George Harrison han acceptat participar en l’espectacle que produeix George Martin, conegut com el cinquè Beatle.
Es farà en un teatre ubicat al casino Mirage de Las Vegas i només hi sonarà música d’ells.

MADONNA
La campanya publicitària de Versace, amb la cantant com a protagonista, s’estrenarà per presentar la col·lecció d’estiu.
Madonna ja ha fet les primeres proves fotogràfiques, comandada pel prestigiós fotògraf Mario Testino.
La roba que lluïrà segueix una línia formal, tant en peces de dia com de nit.
El tema de la campanya serà la dona a l’oficina.

U2
S'han vist obligats a postposar la seva gira pel delicat estat de salut que pateix un familiar de The Edge, segons la revista Rolling Stone.
El tour "How to dismantle an atomic bomb" havia de començar el pròxim mes de març, a Miami. No se sap quan es reprendrà ni com es reorganitzarà.
També al març U2 ingressaran al Saló de la Fama del Rock&Roll a Nova York.

RICKY MARTIN
Avui viatja a Tailàndia per col·laborar amb els damnificats del tsunami de desembre passat, complint amb la seva funció d’ambaixador d’Unicef.
El cantant també presideix una fundació que duu el seu nom i que lluita contra l’explotació sexual infantil i el tràfic de menors.
Visitarà Bangkok i Phuket i transmetrà un missatge d’alerta a la població i de solidaritat.

BILL GATES
És notícia per la conferència que va protagonitzar la setmana passada a la Consumer’s Electronic Show, la fira tecnològica celebrada a Las Vegas.
Gates havia de fer una presentació del seu producte estrella, el Windows, i també d’un nou vídeojoc que la companyia presentarà a l’abril.
En tots dos moments, les aplicacions se li van penjar. La cosa va ser més que evident tenint en compte que cada pas que feia el milionari, es podia seguir a través de pantalles gegants.
L’home no va passar una bona estona.

Homes i Dones. Les dones consumeixen més psicofàrmacs (antidepressius, tranquilitzants i somnífers), que els homes. Ho diu un estudi fet a Andalusia, País Basc i Madrid, i coordinat per una antropòloga de la Universitat de Granada, Núria Romo Avilés.
S'han recollit testimonis de dones que prenen aquests medicaments i professionals d’Atenció Primària i Psiquiatria que els recepten.

- La dona continua estant molt condicionada amb la imatge de persona dèbil, passiva, dependent i amb certes patologies inespecífiques, que a la societat s’ha venut durant molt anys.

- Quan la dona arriba a la consulta mèdica i defineix el seu estat com a malestar (patologies inespecífiques), els professionals de seguida tiren pel dret i recepten psicofàrmacs.

- Per a la dona, el malestar pot provenir dels conflictes familiars, l’estrès laboral, un examen important o de la pèrdua de confiança en ella mateixa. Per als professionals, tot es tracta amb el mateix tipus de drogues.

- A les dones se’ls diagnostica ansietat 3 vegades més que als homes. Això passa més pels prejudicis socials que afecten la Sanitat i a les pròpies dones, que no pas perquè de debó pateixin aquest transtorn psicològic.

- És freqüent que les dones demanin a la consulta mèdica el mateix medicament que els hi ha recomenat la mare, la germana o l’amiga.

- Les dones tenen més predisposició a demanar ajut als professionals que els homes.

- En xifres, mentre que un milió i mig d’espanyols consumeix somnífers o tranquilitzants, el 75% són dones. L’ús d’aquests fàrmacs s’ha incrementat en un 250% en els últims 10 anys a Espanya.

Tele.

* Fear Factor. Un espectador ha demandat la cadena nordamericana NBC per haver vomitat després de veure un capítol d'aquest concurs on els participants menjaven rates triturades amb una liquadora. Austin Aitken reclama 2 milions i mig de dòlars.

* El programa de Ana Rosa. Avui comença el duel entre Maria Teresa Campos (Antena 3-Cada Día) la Quintana. El nou programa de Telecinco comta amb 3 escenaris: la casa (per a tertúlies, entrevistes i debats), el carrer (testimoni de persones anònimes) i el treball (hi haurà una redacció comandada pel periodista català Màxim Huerta que actualitzarà constantment tota la informació).
Començarà un quart d’hora abans que la Campos i a les 13.30h passarà el relleu a Karlos Arguiñano.

* Karlos Arguiñano. Telecinco ha decidit emetre receptes també als caps de setmana per incentivar els matins. També s’emetran Bricomanía i Decogarden, fins fa poc programes clàssics de La 2.