29.12.04

Dimecres 29 de Desembre de 2004. Ens trobem amb una notícia que ahir ens hagués semblat una innocentada: les autopistes costaran un 4,48% més de mitjana al gener. Vinga pagar! Què està passant?

Fertilitat. Segons un estudi fet pel laboratori d’embriologia de la Clínica Tambre de Madrid, les dones sotmeses a un tractament de fertilitat pateixen d’ansietat durant les festes de Nadal. El motiu: les relacions socials que s’estableixen durant aquests dies i sobretot la presència de nens. Els recorda constantment el desig de ser mares com més aviat millor i fa que es produeixin aquests estats d’ansietat.
Aconsellen que les parelles comptin amb el suport continuat de professionals de la salut mental durant el tractament.

Anticonceptius. Segons un estudi del fet pel Centre d'Investigació del Càncer Fred Hutchinson (EUA) i publicat a la revista "Obstretics & Gynecology", el sobrepès augmenta fins a un 70% les possibilitats de quedar-se embarassada mentre es pren la píndola anticonceptiva.
Cada any entre 2 i 4 dones de cada 100 es queden embarassades sense desitjar-ho a causa de tenir sobrepès o ser obeses.
A més, un major risc d'embaràs també es tradueix en un número més gran de complicacions durant els 9 mesos d’embaràs, des d’una diabetes fins hipertensió.

Internacional. El govern del Marroc vol acabar amb un dels fraus que més es dóna en els carrers del país: els captaires professionals que passegen amb nens llogats i drogats per tal de despertar la compassió i la possible almoina de la resta dels ciutadans.
En xifres, segons un informe d’una ONG marroquina, el 15% dels nens menors de 7 anys vistos al costat de captaires al carrer són llogats per un 50-100 dirhams a la setmana (en èurus entre 4 i 8).
L'estafa la practiquen principalment dones joves, que es dirigeixien cap als turistes estrangers per fer-los pena i treure el màxim de diners possible. Això està passant a grans ciutats com Rabat, Casablanca, Fez o Marraquesh.

Jocs Olímpics. El comité organitzador dels Jocs Olímpics de Pekín 2008 ha posat en marxa un concurs per buscar el lema per a aquesta pròxima cita olímpica. Hi poden participar els ciutadans de tot el món.
Els eslògans es poden enviar a través d’internet. Es demana que la frase sigui en anglès i que resumeixi l’esperit d’amistat, pau, unitat, participació, alegria i joc net. De fet, el comité i l’ajuntament de Pekín han fet referència a l’eslogan dels jocs de Barcelona 92 com un model a seguir, aquell "Amigos para siempre".
S’aconsella que la frase sigui més aviat curta, d’unes 7 a 10 paraules, per poder-la adaptar després a tots els suports promocionals amb què comptarà l’event esportiu.

Tecnologia/Teletext. Dades d’un estudi de mercat fet per l’empresa N-Hamilton per encàrrec de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió:

- Un 84,5% dels televisors de les llars catalanes tenen accés als serveis de teletext.
- Un 82% dels entrevistats l'utilitzen com a mínim una vegada al mes.
- Un 45,9% utilitza el teletext de manera diària.

La secció més consultada del teletext, segons aquest estudi, és la programació de tele. El 83,9% dels entrevistats la consulta regularment.

En segon lloc se situen les loteries amb un 65,9% dels enquestats, seguit del temps, que consulten un 59,9%. La secció d'esports ocupa el quart lloc, amb un 58,5%, seguida de la de notícies, amb un 56,8%.

Els entrevistats consulten més el teletext de la cadena que prefereixen veure i destaquen valors com la facilitat de recerca, la diversitat i la qualitat.
Els usuaris que consulten el TVCTEXT, el teletext de Televisió de Catalunya, valoren l'idioma, la freqüència d'actualització i la diversitat de continguts.

Tecnologia/Llengua. La redacció de correus electrònics a Catalunya es fa en català en un 33,7% dels casos i en castellà en un 34%. Un 15% dels internautes que envien e.mails ho fan en tots dos idiomes. Les xifres s’extreuen de l’Estadística d’usos lingüístics a Catalunya 2003.

Només el 21,4% dels usuaris tenim la pàgina inicial d'internet en català. El 66,2% la té en castellà i el 12,4% en altres llengües. Pot influir que potser molts usuaris no saben realment com es canvia l’idioma dels equips informàtics.

Més xifres: el 83,4% dels catalans enquestats visita pàgines web en castellà. Un 37,2% les tria en català i un 31,8% visita llocs web en anglès.

A nivell empresarial, la presència del català augmenta. Sobretot les grans empreses, utilitzen la llengua catalana en un 61,7% de les webs corporatives.

Tecnologia/Estadístiques. Un 55% de les cases compta amb un ordinador. S'ha disparat l’ús del telèfon mòbil. Són xifres extretes del darrer informe sobre la situació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació.

El 30,1% dels catalans fa servir l’ordinador cada dia. El 41,5% ho fa amb una freqüència setmanal. Per ordre, el què més utilitzem els catalans són els processadors de textos, els fulls de càlcul, i les diferents aplicacions per veure vídeo, fotos o escoltar música.

Entre un 78 i un 90% dels catalans veuen diàriament la televisió.

Gairebé el 20% dels catalans es connecta a internet.

El 88% fa servir el mòbil. El seu ús se centra principalment en l’enviament de missatges curts de text, els sms. En segona posició, els catalans utilitzem el mòbil per rebre informació a temps real. I en tercer lloc, el fem servir pels serveis d’agenda, els avisos i les alarmes.

El nombre de fills i els ingressos familiars són factors decisius a l’hora de comprar equips informàtics. 7 de cada 10 famílies que ingressen entre 1200 i 2500 èurus al mes, disposen d’ordinador. En el cas de les famílies amb una renta inferior als 750 èurus, només 1 de cada 10 té ordinador.

S'han enquestat 3.300 llars catalanes.

Tecnologia/Spam. L’organisme holandès de vigilància de les telecomunicacions i el correu (OPTA) ha començat a posar multes de fins a 42.500 èurus contra individus i petites empreses per enviar spam a ordinadors i a mòbils.
L'spam costa a les empreses europees uns 2.500 milions d’èurus l’any.
La legislació europea que prohibeix l’enviament de correus electrònics no solicitats i que es va posar en marxa l’any 2002 no està tenint gairebé fruits. Els països que l’apliquen no ho fan amb contundència i encara n’hi ha alguns que no han posat en marxa aquesta llei.

JAUME BALAGUERÓ
La pel•lícula Darkness del director català s'ha estrenat amb èxit als Estats Units, on en els seus dos primers dies d’exhibició ha recaptat 6 milions i mig de dòlars. S'ha situat en la sisena posició del rànking de les pel•lícules més vistes, compartint protagonisme amb dues de les altres grans estrenes a les pantalles nordamericanes: “El aviador” i “El fantasma de la ópera”.
"Darkness" és el seu segon film de ficció, produïda 100% en territori espanyol però rodada en versió original anglesa.
També s'ha estrenat amb èxit a Itàlia, Mèxic i França.

MIGUEL BOSÉ
El vídeo de "Down with love" (primer senzill del disc que publica al febrer)ha estat censurat per diferents canals de televisió pels nuus que s’hi veuen. Bosé entra en una piscina on els actors porno Nacho Vidal i Katsumi ballen i s’acaricien totalment despullats. El cantant diu que Nacho Vidal és un dels seus grans herois i que en la seva vida ha sigut un personatge ‘eficaçment didàctic’. Com el propi Bosé explica a La cançó és una oda al penis i una clucada d’ull als seus efectes.

HALE BERRY
L’actriu nordamericana és la dona més guapa de Hollywood, segons una enquesta realitzada a uns 5.000 anglesos i publicada al diari "The Sun". Ha aconseguit el 28% de les votacions.
En segon lloc, la segueix l’actriu gal•lesa Catherine Zeta-Jones, amb el 19% dels vots. En tercera posició, Angelina Jolie, amb el 14% dels vots.
L'actor favorit entre els britànics és Brad Pitt, amb el 17% dels vots, seguit de Tom Cruise, triat per un 15% dels enquestats, i del veterà Harrison Ford (14%).

CLAUDIA SCHIFFER
Davant l’allau de robatoris que han patit algunes de les cases més luxoses d’Anglaterra, Claudia Schiffer i el seu marit, el director de cine britànic Matthew Vaughn, han contractat 5 soldats de l’Armada Britànica de Gurkas per protegir la seva mansió, valorada en 5 milions de dòlars.

MISSY ELLIOTT
La rapera s’ha convertit en dissenyadora per a Adidas i ja té la seva pròpia línia de roba. Es diu Respect ME i està dirigida només al públic femení. Sabatilles, pantalons, bosses, gorres, carteres... La col·lecció segueix l’estil de la Elliott: estampats militars en tons vermells, verds i blaus, botes de boxa i cintes per als canells.
Una part dels diners recaptats amb la venda d’aquests productes es destinarà a ‘Break the Cycle’, una organització que ajuda les víctimes de la violència familiar.

FITO Y FITIPALDIS
Són el millor grup espanyol de 2004, segons una enquesta publicada per la revista Rolling Stone i que recull l’opinió de 100 artistes espanyols. Per darrera de Fito y los Fitipaldis, els músics més votats han estat Paco de Lucía, Fangoria i El Bicho.
En la categoria de millors discos espanyols hi trobem "Cositas buenas" de Paco de Lucía, "Pafuera telarañas" de Bebe i "Eco" de Jorge Drexler.
Bebe és l’artista revel•lació de 2004.
En l’apartat internacional, ha guanyat la mexicana Julieta Venegas com a millor artista estrangera, per davant dels britànics Muse i el nordamericà Tom Waits.
Entre els millors discos de fora, guanyen "Hopes and fears" dels anglesos Keane, "Dear Heather" de Leonard Cohen i "Sí" de Julieta Venegas.

Homes i Dones. Ens centrem en l’ús de les noves tecnologies per part part d’homes i dones catalans. Les dades s’extreuen de l'"Enquesta sobre ús de les tecnologies de la informació a les llars catalanes", promoguda per la Generalitat de Catalunya.

Diferencies entre sexes:

- Les dones catalanes utilitzen l’ordinador, internet i el telèfon mòbil fins a un 20% menys que els homes de la seva mateixa edat i del seu mateix nivell social.

- El telèfon móbil és el dispositiu que més fan servir les dones catalanes.

- L’ordinador és el que menys fan servir les catalanes.

- Les dones catalanes utilitzen internet molt menys que els homes. Nomé sun 13,4% de les dones naveguen per la xarxa diàriament respecte al 26,4% dels homes que també ho fan.

- Pel què fa a les possibilitats que ofereix internet, a banda de visitar pagines web, els homes catalans són els qui més fan servir els serveis de banca electrónica, la compra per internet i els tràmits per la xarxa.

Segons els resultats d’aquest estudi de la Generalitat, el perfil de l’internauta català seria el següent: un home, estudiant, que viu en una familia d’ingressos alts i que resideix a la província de Tarragona.

Tele.

* Gran Hermano VIP 2. Comença definitivament a T5 el dia de Reis. Pretén ser un reforç per a l'estrena del programa d'Ana Rosa Quintana, on s'hi comentarà tot el què passi. Els competidors del concurs en altres cadenes seran "Cuéntame cómo pasó" (TVE1) i "Un Paso Adelante" (A3).

* Carmen Sevilla. Renova contracte amb TVE per continuar presentant "Cine de Barrio". Així i tot, les seves audiències no són tan bones com les aconseguides per José Manuel Parada.

* Ronaldinho. Protagonitzarà el primer anunci de 2005, d'una coneguda marxa de xiclets. Es va rodar el passat novembre en platges de Castelldefels amb el jugador envoltat de noies en bikini ballant samba.