29.12.04

Dimarts 28 de Desembre de 2004. Odiem el final d'any perquè se'ns bombardeja amb pujades de preus de tot tipus: telèfon, lloguers... i avui, la llum. La pagarem un 1,71% de mitjana més cara. Què està passant?

Solidaritat 1. El Bayern de Munich ha subhastat alguns dels objectes més desitjats pels seus seguidors per recaptar diners amb finalitat benèfica. S’enviaran a un fons d’ajut per a la infància a Uganda.
De passada, es vol contrarrestar la pirateria i la falsificació de pordcutes amb el logotip i els símbols del club. Entre el 20 i el 30% dels productes venuts provenen del mercat negre.
Alguns dels objectes subhastats són samarretes, bufandes, gorres, pilotes, vídeos i altres accessoris.
La samarreta del centrecampista Michael Ballack, que va lluir en un partit de Copa contra l’Stuttgard, s'ha venut per 1.300 èurus.

Solidaritat 2. Javier Mariscal ha creat un disseny exclusiu per a col·leccionistes d’ampolles de Coca-Cola per subhastar-les online al portal EBay i recollir fons per a la construcció d’uan escola infantil al Brasil. La subhasta es farà a partir de la segona quinzena de gener a la botiga solidària de Cocacola i a Ebay.
La iniciativa forma part del projecte solidari engegat per Coca-Cola Espanya, en col·laboració amb l’ONG Pracatum, liderada pel músic Carlinhos Brown.
Mariscal també ha creat samarretes i postals de Nadal exclusives sota el mateix objectiu de recaptar fons per a la construcció d’aquesta escola a la Comunitat de Candeal, coneguda recentment gràcies a la pel·lícula de Fernando Trueba, El milagro de Candeal.

Consum. La CECU, en col·laboració amb l’Institut Nacional del Consum , ha fet un estudi sobre la contractació de serveis a través d’internet i les diferents condicions que pot trobar l’usuari. Es posen en evidència les clàusules abusives que s’apliquen en les transaccions a distància a través de la xarxa i que ataquen directament els drets dels consumidors.
Dels 20 casos que s’han estudiat, només en un d’ell no es va trobar cap observació per fer de les seves condicions generals. espatllat per un altre de nou
Segons la CECU, les empreses estudiades inclouen en la seva lletra petita clàsules de dubtosa legalitat i demanen que les empreses es conscienciïn de la necessitat de respectar els drets de consumidor.

Pirates informàtics. La web en xinès de McDonald’s ha patit dos atacs per part d’un hacker com a protesta per a la consideració de Taiwan com a país independent, segons ha informat el diari Beijing Youth Daily. A la web s’hi llegeix una llista de menús en què la Xina i Taiwan apareixen com a països diferents.
L’atac, la nit de Nadal, va transformar la imatge del web de l’empresa en una imatge en blanc i negre d’una calavera que acompanyava les paraules “protesta contra la web oficial de McDonald’s per considerar Taiwan un país”. Ho signava Chinese Hacker (el pirata informàtic xinès).
Durant tot el cap de setmana no es va poder accedir a aquest lloc d’internet.
Hi ha 600 restaurants McDonald’s a la Xina, que s’ha convertit en el vuitè gran mercat del gegant del fast food.

Compres Online. Amazon.com ha batut el seu propi rècord en vendes durant un sol dia i també rècord en vendes en els darrers 10 anys. El lloc web va registrar 2,8 milions de comandes en el seu dia de més vendes, uns 32 objectes per segon sol·licitats des de qualsevol punt del món.
Els principals productes demanats pels compradors: en primer lloc, els electrònics: reproductors de DVD i de música (especialment mp3) i càmeres digitals. En segon lloc, els llibres.
Uns 10.000 encàrrecs s'han enviat a personal militar nordamericà a l’estranger.

Madrid 2012. El lloc web de Madrid 2012, amb gairebé 100.000 visites al novembre, aconsegueix el seu rècord anual. Al mes de novembre passat, 97.763 persones van visitar el lloc web de Madrid 2012, xifra que dobla el nombre de consultes que hi va haver a principis de l'any 2004 i que suposa el rècord anual.
Els documents més consultats són el dossier, amb prop de 1.000 descàrregues, la firma electrònica, el qüestionari de candidatura i la Carta Verda.

Música Online. Carrefour ja té el seu propi servei de descàrregues de música a la xarxa, gràcies a un acord amb Yourmusic. És la primera cadena de distribució a Espanya que aposta per aquest mercat.
Els preus dels temes penjats es belluguen entre els 75 cèntims (el preu més baix del mercat) i els 1,20 èurus.
El catàleg compta amb uns 70.000 temes de les principals discogràfiques i aviat s’ampliarà amb catàleg de noves companyies.

Cine. L’Institut de Cinematografia avança els títols amb més èxit a Espanya aquest 2004, segons dades oficials actualitzades el passat 15 de desembre. Shrek 2 ha estat la més vista, amb una recaptació propera als 30 milions d’èurus. Ha desbancat “Troya”.
Entre les 10 pel·lícules més vistes durant e2004, també s’hi troben "El último Samurai", "Harry Potter i el presoner d’Azkaban", "Spiderman 2", "Yo Robot", "El día de mañana", "El Senyor dels anells: el retorn del rei" i "La passió de Crist".
Falta saber com tancaran l’any "Mar Adentro" i "Los increíble", encara en cartellera i funcionant molt bé.

MICHAEL MOORE
El diari Los Angeles Times ha publicat que unes 6 empreses farmacèutiques han emès comunicats interns dirigits als seus treballadors perquè extremin les precaucions en cas d’una possible presència de Michael Moore. El nou objectiu del director de cinema per fer un documental és la indústria dedicada a la salut: les companyies asseguradores, els sistemes d’atenció mèdica controada, l’administració d’aliments i medicaments i les companyies farmacèutiques.
Les farmacèutiques demanen els seus treballadors que cada pregunta que els arribi des d’un mitjà de comunicació sigui directament enviada i gestionada pels departaments de comunicació corporativa de les companyies.

GERARD DEPARDIEU I CAROLE BOUQUET
Han inaugurat el seu segon restaurant a París, batejat com ‘L’Ecaill de la Fontanine’. La parella, amants de la bona cuina i del millor vi, han especialitzat l’establiment en peixos i mariscs.
Carole Bouquet i Gerard Depardieu fa anys que estan units sentimentalment i també fa temps que dirigeixen projectes empresarials plegats. A banda dels restaurants, han invertit en vinyes i actualment són accionistes d’alguns dels vins més importants de Burdeus.

BONO I SARAH FERGUSON
L’amo de l’imperi Virgin, Richard Branson, converteix des d’ahir i per un dia a personatges famosos en presentadors d’un dels programes de ràdio de la BBC més importants, "Today".
Ha trencat el gel la duquesa de York, la Sarah Ferguson, que ha parlat sobre obessitat infantil, menjar ràpid i exercici.
El cantant d’U2 Bono també farà de presentador i parlarà de la necessitat urgent de combatre la pobresa al món, en especial a l’Àfrica.
Branson dedicarà el discurs a parlar sobre els problemes que veu en la formació universitària i a insistir en la importància que hauria de tenir la llengua espanyola en el món. Diu que hauria de substituir el francès com a primer idioma estranger a les escoles britàniques.

SHAKIRA
El pròxim febrer la cantant Shakira inaugurarà una escola per a nens amb pocs recursos que han hagut de deixar les zones on vivien per culpa de la violència que actualment es pateix a Colómbia.
L’escola s’ha construit a Bogotà, a Ciutat Bolívar, i s’espera que hi puguin estudiar uns 300 nens.
La fundació Pies Descalzos, creada per Shakira, és l’encarregada de dirigir aquest projecte.

CARLINHOS BROWN
Protagonitzarà el primer dels concerts internacionals que l'Ajuntament d'Alcalá de Henares té previst en la programació d'actes que la ciutat homenatjarà el IV centenari de la publicació d'El Quixot.
Altres actuacions previstes: Mike Olfield, Madre Deus, Plasticiens Volans, l'Orfeó Donostiarra, El Ballet Nacional de Cuba, Quijote de L'om Imprebís i La Recua.

TAMARA
Actuarà el pròxim 19 de febrer al Palau de la Música Catalana de Barcelona per presentar el seu últim disc, "Tamara canta Roberto Carlos", el seu quart treball.

Homes i Dones. Segons un nou informe sobre tendències de consum, fet pel grup Datamonitor, els home si les dones estan a punt de convertir-se en un sol sexe per a la indústria i la publicitat.
Els canvis a la societat han difós les tradicionals distincions entre els homes i les dones i això ha obligat els fabricants i les agències de publicitat a pensar en noves estratègies per guanyar-se els consumidors.
Els homes s’han tornat més femenins, tenen més en compte la moda, gasten més diners en productes de bellesa i, dins de casa, tenen un paper més actiu amb els fills.
Les dones han guanyat poder, es casen més tard o decideixen quedar-se solteres, i la seva actitud a l’hora de beure alcohol és molt semblant a la dels homes.
El factor de l’edat també és una qüestió bàsica segons aquest estudi sobre tendències de consum, elaborat per Datamonitor. Els nens creixen més ràpid i cada cop hi ha més adults que es comporten com a adolescents. És per això que els fabricants treballen en productes per a nens amb característiques més pròpies d’un producte per a adolescent, i en canvi als adults se’ns ofereix roba, aliments i formes d’invertir el nostre temps de lleure molt semblants a les que atreu els més petits.
Altres marques de venda, segons aquest estudi, i que no ja no poden fer diferència entre sexes, són l’individualisme, la connectivitat (tot allò relacionat amb internet i la telefonia mòbil) i la salut (els productes destinats a estar millor i sentir-se millor. En el primer dels casos, cada cop es comercialitzen més productes (en especial en el camp de l’alimentació) presentats de forma individual, en porcions, i dirigits a aquelles persones que viuen soles.

Tele.

* Localia TV. Ha signat un acord amb Discovery per emetre, l'any vinent, alguns dels millors i més recents documentals del seu catàleg. Molts d'aquests treballs han estat guardonats amb els premis de televisió més importants del món. Alguns exemples: "Núbia, el regne oblidat", "Qui va matar Juli Cèsar?", "Temple dels déus", "Austràlia, terra d''extrems", "Súper màquines", "El clonatge del tigre de Tasmània", "Tot sobre l'obesitat" i "Projecte Estació Espacial".

* Préstame Tu Vida. Així es diu el nou reality show que estrenarà el 7 de gener La Primera de TVE. El presentarà Ana García Lozano. Dues persones intercanviaran vides durant 1 setmana: família, amics, treball, nivell social, raça, sexe... totalment desconnectats del seu món. L'últim dia ho explicaran a plató.

* Rosa Villacastín. Conduirà la sobretaula d'Antena 3 després de festes. Es vol recuperar el format Extra-Rosa emès entre el 1997 i 1998. Com la Quintana ha canviat de cadena, a la Villacastín l'acompanyarà una altra periodista. Diuen que és jove i guapa. No se'n sap encara el nom.