19.12.04

Dilluns 20 de Desembre de 2004. El lloguer de pisos a Barcelona és un 11% més car perquè no hi ha demanda. Són caríssims (de mitja, 722€ al mes) i alguns... fan por de viure-hi, afegiríem. Què està passant?

Taxis. Avui dilluns la gran majoria de taxistes ja tenen adaptats els seus taxímetres a les noves tarifes aprovades el passat 19 de novembre. Estem parlant d’un increment del 5,1%. Hi ha taxistes que encara creuen que és insuficient.
El suplement d'aeroport s'apuja en un 42%.
La tarifa nocturna amplia el seu horari: de 21.00 a 07.00 hores.

Loteria. Aquest any els catalans gastarem una mitjana de 66,68 èurus en dècims i participacions de Loteria de Nadal.
Lleida és la província que més diners inverteix en aquest sorteig.
A Barcelona, cada persona juga 64,49 èurus de mitjana. Els gironins gasten 52,58 èurus en loteria de Nadal. Els tarragonins inverteixen en la sort 48,59 èurus.
Aquest any, i per primer cop, la Grossa de Nadal es podrà conèixer a través del telèfon mòbil. Els números de loteria es podran consultar a temps real per internet a través de la pàgina del ministeri d’Hisenda i a aquí.

Rates. La Xina ha patentat un verí que esterilitza les rates mascle i que es basa en la medicina tradicional xinesa.
Aquest nou raticida és aromàtic i atreu els rosegadors. Un cop s’empassen el verí, produeixen menys esperma i finalment les rates mascle es queden estèrils.
Ja s’ha comprovat la seva eficàcia en 47.000 famílies i 5.600 llocs de treball d’un districte de Shangai ple de rates. En 3 mesos, hi havia un 30% menys de rates i en 6 mesos, la seva densitat va caure en un 88%.
El verí que feien servir abans, anomenat tetramina i un dels raticides més comuns, es va utilitzar per cometre una sèrie d’assassinats.

Ciència. La revista Science ha triat els 10 descobriments científics més importants de 2004.
El primer és la confirmació de l’existència d’aigua fa molt temps al planeta Mart per part dels robots de la Nasa ‘Spirit’ i ‘Opportunity’ i la sonda europea ‘Mars Express’. Amb aquest descobriment prèn més consistència la idea que al planeta vermell hi va haver vida i que potser encara n’hi pot haver.
Entre els altres 9 descobriments, hi trobem, per exemple, el descobriment de l’Homo Floresiensis, una espècie d’humans d’un metre d’alçada i amb un cervell de la mida d’un pomelo. Els seus fòssils es van trobar a una cova d’una illa d’Indonèsia.
Escombrant cap a casa, trobem l’assaig de la vacuna contra la malària dirigit a Moçambic per Pedro Alonso, de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Reproductors MP3. A eBay s'ha posat a la venda una edició limitada del conegut reproductor d’mp3 IPod d’Apple, signat per l’actor David Hasselhoff.
És la versió de 20 gigues de capacitat que es comercialitza amb la firma del famós protagonista de la sèrie "El Cotxe Fantàstic" i que inclou en memòria els temes de l’últim disc de nadales que ha gravat Hasselhoff. També hi ha un missatge personalitzat on l’actor dóna les gràcies a l’usuari per haver comprat el reproductor.
Tots els guanys que s’obtinguin de la venda d’aquests aparells exclusius es destinaran a un fons d’ajut infantil que patrocina l’actor.

Videojocs. Un noi australià de 22 anys ha gastat 26.500 dòlars en la compra d’una illa virtual, que només existeix dins d’un videojoc online que es diu Project Entropia.
En aquest joc en xarxa es permet la compra i la venda d’ítems virtuals amb diners reals, a través de subhastes online.
El noi, de qui només es coneix el seu pseudònim de joc, Deathifier, va comprar l’illa, que a més inclou un castell gegant abandonat i unes platges paradisiaques.
La gran despesa que ha fet aquest jugador és en realitat una gran inversió. El noi cobrarà taxes a la resta de jugadors que vulguin trepitjar al seva illa amb la intenció de caçar o buscar mines d’or, segons vagi marcant el joc. També vèn trossos de terra perquè la resta de jugadors puguin contruir-s’hi cases virtuals.
Project Entropia ja té 200.000 jugadors registrats.

Mòbils. Segons la revista "Forbes", Apple i Motorola han unit forces per a la creació d’un telèfon mòbil.
El IPhone es podria convertir en una realitat a mitjans de 2005. Encara se’n desconeixen les seves futures prestacions però ja se sap que les connexions Bluetooth i USB hi seran segur.
Apple ja ha registrat la marca IPhone i ja té domini.

TOM CRUISE
L’actor nordamericà ha donat 5.000 dòlars a una nena d’11 anys que el passat mes de setembre va patir un greu accident. Els pares no es podien fer càrrec de les despeses mèdiques i van posar una urna en un local de menjar ràpid de Virgínia, als Estats Units, per demanar diners.
Tom Cruise es va assabentar perquè actualment està rodant un remake de la pel•lícula de ciència ficció “La guerra dels móns, sota la direcció d’Steven Spielberg.
Spielberg i 20 membres de l’equip van acompanyar Tom Cruise al restaurant per fer la generosa donació als pares de la nena.

BROOKLYN BECKHAM
33.000 èurus val el cotxe de joguina que el Pare Noel portarà aquest Nadal al fill de David i Victoria. És la versió mini del popular tot-terreny Hummer, que David Beckham condueix a la vida real.
La mare del nen va veure la rèplica als coneguts magatzems Harrods de Londres i va decidir intercedir perquè sigui un dels regals que el Brooklyn, de 5 anys, pugui estrenar el pròxim dissabte.

BRAD PITT.
L’actor i Catherine Zeta-Jones volen fer un musical junts. Personalment, es coneixen de fa temps i, fins i tot, la dona del Brad Pitt, la Jennifer Aniston, és íntima amiga de la dona de Michael Douglas. Professionalment, Pitt i Zeta-Jones han treballat junts recentment a la pel•lícula "Ocean’s Twelve", estrenada divendres passat al nostre país.
Zeta-Jones diu que Brad Pitt té una veu realment bona i balla molt bé.

GEORGE BUSH
La revista "Time" l’ha convertit en el Persontage de l’Any (2004) pel seu lideratge inflexible i la seva indiscutible victòria a les eleccions dels Estats Units.
Entre els altres candidats que l’equip de la revista van tenir en compte a l’hora de guardonar, s’hi trobaven Karl Rove (conseller polític de Bush) i els directors de cine Mel Gibson i Michael Moore.

EMINEM
Vèn el seu estudi de gravació a través de la coneguda pàgina web de subhastes eBay.
Allà va enregistrar el seu disc “The Slim Shady”, l’any 1997. Es troba situat als suburbis de Detroit i diuen els qui l’han vist que està en molt bones condicions i que té molt bona acústica.
L'estudi es podria arribar a vendre per uns 600.000 dòlars.

Homes i Dones. Dos de cada deu catalans tenen problemes d’olfacte. Les dones tenen millor sentit de l’olfacte que els homes. Ho diu el primer estudi realitzat a Catalunya sobre la capacitat olfactiva (Olfacat). S’han enquestat 10.783 participants.
Les dones superen els homes en olfacte en tots els aspectes que s’han analitzat en aquest estudi i que van des de la capacitat de percebre les olors fins a la d’identificar o recordar el que s’ha olorat em algun moment de la vida.
Els homes perden el sentit de l’olfacte més aviat quan envelleixen.
Aquest estudi, realitzat per especialistes de l’Hospital Clínic de barcelona, en col·laboració amb l’hospital de Badalona i amb diferents entitats, entre elles El Periódico de Catalunya, va fer servir precisament aquest mitjà de premsa escrita per fer arribar als futurs enquestats un tríptic amb olors. En aquest tríptic, s’hi havien impregant quatre olros diferents: la de la rosa, perfum, gas natural i plàtan.
Les dones van reconèixer i identificar més que els homes les quatre olors. Principalment, l’olor de la rosa i del gas. El 20% dels homes van respondre que no havien notat cap olor en l’apartat de perfum.

Tele.

* El Gran Wyoming. El pròxim 12 de gener La Primera de Televisió Espanyola estrenarà el nou programa del Gran Wyoming titulat La azotea. El showman també n'és el director. A banda de l’humor i les entrevistes, el punt fort d’aquesta estrena són els col•laboradors: Moncho Alpuente, Pepín Tre (farà de crític cultural), Pedro Reyes, i el Maestro Reverendo amb la seva banda.

* Carolina Ferre. La valenciana acomiada demà el programa Dia a Dia davant la gairebé imminent incorporació d’Ana Rosa Quintana (el 10 de gener). Donat els bons resultats que Ferre ha aconseguit en els mesos que ha substituït a Mª Teresa Campos, a qui ha superat en audiència amb un gran avantatge, se sospita que la noia tindrà programa propi. S’havia rumorejat que treballaria en la nova edició de Gran Hermano Vip però finalment sembla que això es descarta. Ara, del què es parla als passadissos de Telecinco, és de que potser finiquiten Pecado Original i Carolina Ferre s’encarrega de la conducció d’un nou espai en aquella franja horària.

* Gran Hermano Vip. Ja és definitiu que Jesús Vázquez tornarà a presentar les gales de nominacions i expulsions de la nova edició del concurs. Els resums diaris els farà Óscar Martínez, qui ja té experiència amb els que ha presentat en els 3 mesos de Gran Hermano. I Jordi González repeteix amb els debats de diumenge.
Es tornaran a tancar 12 famosos durant 2 mesos i mig en una casa i, en aquesta ocasió, se’ls podrà veure les 24 hores del dia. Això ho podran fer els abonats a Digital Plus ja que el concurs s'emetrà les 24 hores a través del dial 29. Mentre no comenci el concurs amb els famosos, per aquest canal s’hi passaran resums dels millors moments de Gran Hermano 6 que acaba aquesta setmana.