25.10.04

Dilluns 25 d'octubre del 2004
Avui celebrem el títol de campions del mundial B per part de la selecció catalana d'hoquei. Es cita tothom a les set de la tarda a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. Dia de celebracions nacionalistes en un dia en què coincideix amb una efemèride: Fa just 25 anys de la celebració del referèndum per l'Estatut d'Autonomia. Què està passant...

Transport. La companyia Baleària vol portar vint mil persones de les ILLES BALEARS a buscar els seus avantpassats a les valls de la Marina Alta. Terra de Retrobament és un projecte dissenyat per la Fundació Baleària Quatre Illes amb l'objectiu de permetre la trobada cultural i social dels homes i dones de les Illes Balears amb els descendents dels seus avantpassats que van repoblar les valls de la Marina Alta fa quatre segles, després de l'expulsió dels moriscos del País Valencià.
Es tracta d'acostar gent que té molts elements en comú des de la llengua a la gastronomia, les tradicions o la manera d'explotar la terra.
La companyia naviliera Baleària preveu traslladar vint mil persones de les Illes fins a la Marina Alta, engegar un intercanvi cultural entre col·lectius de les dues zones i, a més, promoure les dues terres com a destinació turística més enllà de l'oferta de sol i platja. Les activitats de Terra de Retrobament han començat aquest cap de setmana, i s'allargaran fins l'1 de novembre.

Salut. La Comissió Europea llança una dura campanya publicitària amb imatges cruents per fer front al tabac. La Comissió Europea ha decidit combatre el tabaquisme amb una campanya publicitària que inclou imatges d’allò més crues per convèncer els fumadors que el aquest hàbit els pot costar la vida. Els pòsters de la campanya, que té un cost de 72 milions d’euros, inclouen una pulmons destrossats pel tabac, un home amb un tumor immens a la gola i un altre enmig d’un atac de cor.
Ara, cada país membre ha de decidir si vol introduir la campanya, que aniria impresa als paquets de tabac a partir de començaments de l’any que ve.
La Generalitat de Catalunya, a través del director de Salut Pública, Antoni Plasència, s'hi ha mostrat a favor i si l'executiu espanyol ho permet introduirà la campanya al Principat. Els experts estimen que el cost sanitari del tabac a la UE puja a 100.000 milions d’euros cada any. Bègica i Irlanda s'hi afageixen i la Gren Bretanya NO.

Tendència. Un emprenedor britànic conegut per haver portat a Londres el Sushi japonès vol portar ara una altra moda nipona. El senyor Simon Woodroofe vol revolucionar el sector hoteler londinenc i importar del Japó el concepte d'hotel cel·la per culpa del preu del sòl a la capital anglesa. Vol importar el YOTEL. La característica principal d'aquests hotels càpsula d'inspiració nipona és la reduïda dimensió de les habitacions, ja que només fan 10 metres quadrats i no disposen de finestres. De totes maneres els preus no són reduïts, ja que quan s'obri el primer YOtel l'any que ve, amb dues-centes habitacions en ple centre de Londres, el preu mitjà previst serà de 105 euros la nit. Això sí: l'empresari anglès promet pantalla de televisió de darrera generació i connexió a internet a alta velocitat a cada habitació. Pots trobar més informació a l'adreça www.yotel.co.uk

Mòbils. Els usuaris de Vodafone podran fer donacions de Creu Roja a través d'SMS demà en motiu de la celebració del tradicional dia de la Bandereta de la Creu Roja. Es podran fer les aportacions enviant un SMS amb el text CRE al número 5280. Per cada missatge curt de text enviat pel mòbil, Vodafone Espanya donarà 90 cèntims del cost del missatge a Creu Roja.

Internet. El jutje de l'Audiència Nacional espanyola, JUAN DEL OLMO, que instrueix el sumari pels atemptats de l'11 de març a Madrid, ha ordenat el tancament d'una web en anglès que difón imatges molt dures de les víctimes d'aquests atemptats. En aquesta web també hi ha un video en el qual es veuen membres de la policia espanyola i els serveis d'emergència a l'interior dels trens pocs minuts després que esclatéssin els artefactes col·locats pels terroristes. A la gravació, també es veu en el moment que un telèfon mòbil sona al costat d'un cadàver que està en fila a l'estadió madrilenya de El Pozo.

Música. Paulina Rubio ha estat la gran protagonista de la cerimònia dels tercers Premis MTV Llatins. Lenny Kravitz ha estat el presentador i l'actuació que s'ha emportat totes les fotos la de Paulina Rubio que ha aparegut amb un vestit transparent, roba interior vermella amb tanga i obertura al descobert de tota l'esquena i el cul.
Aquests són alguns dels guanyadors;
JULIETA VENEGAS: millor artista de l'any, Artista de Mèxic, millor solista.
CAFÉ TACUBA: millor video de l'any i millor artista alternatiu.
LA OREJA DE VAN GOGH: millor grup.
ÀLEJANDRO SANZ: millor artista pop.
AVRIL LAVIGNE: millor arista pop idioma anglès.
MAROON 5: millor artista rock idioma anglès i millor artista nou en anglès.
BLACK EYED PEAS: millor artista hip hop /r&b en anglès.

Homes i Dones
Segons un estudi de la comunitat de Madrid, les cançons que més s’escolten a Espanya DISCRIMINEN LA DONA.
Es tracta d’un estudi de la Direcció General de la Dona de la Comunitat de Madrid. Ha analitzat els temes musicals més escoltats al país i ha arribat aquesta conclusió.
Diu que les més famoses, traslladen a la societat una imatge de la dona molt pròxima a un cos capaç de fer perdre la son a un home a qui li interessa només l’amor.
Diu que mai parlen de capacitat, independència o alltres valors i mostren la DONA com un simple objecte per complaure l’HOME.
Ha analitzat lletres de cançons com : Estrella de Mar d’Amaral, No tienes corazón de Café Quijano, Buleria de David Bisbal, Te quise tanto de Paulina Rubio, Fuente de energia d’Estopa, Hablando en plata de Melendi o Malo de Bebe entre altres.
En les cançons interpretades per DONES, les relacions d’amor són doloroses.
- Si canten els HOMES, en canvi, el seu vocabulari té en molts casos una gran càrrega sexual.
- El 20 % de les lletres que escriu un autor HOME mostra una imatge despectiva de la DONA o una imatge frívola i de prostituta.
Sobretot destaca les lletres de les cançons de Café Quijano i Joaquin Sabina com les que deixen més malament a la dona.

Tele
- La campanya televisiva sobre el polèmic documental Super Size me antiMcDonald's s'està censurant a Espanya.
L'Associació per a l'Autoregulació de la comunicació comercial ha evitat l'emissió de l'spot alegant que fa un ús injustificat de les sigles de Mc Donald's i marques alienes. La llei general de la publicitat a Espanya no permet utilitzar de forma injustificada una altre marca que no tingui a veure amb l'empresa anunciant. L'informe recomana que per emetre's l'anunci ha de tenir permís de la pròpia marca McDonald's. El director del documental explica una altre història. Diu que els directius de la multinacional estan fent xantatge a les cadenes i els amenacen a retirar la seva publicitat si parlen del film.

- El govern espanyol comença avui l'anomenada "Operació Anti-teleescombraries". Avui hi ha una reunió amb el defensor del poble i del menor i demà amb les televisions.

- Canal + i Digitl + dediquen aquesta setmana als Estats Units. El lema és Agitación USA i analitza a través de pel·lícules, documentals i especials de producció pròpia la realitat política i social dels Estats Units.
Avui a les 22:00 hores, estrena mundial del documental de Michael Moore Faranheit 9/11.

- TVE: Dimecres es fa a La Primera una gala solidària FAO. Els presentadors seran Luis Roderas i Ana Garcia Lozano. Entre els famosos solidaris hi ha Inma del Moral i Pepe Sancho.

- Avui comencen les emissions de Pink TV. Es tracta d'una cadena de televisió a França dirigida especialment a l'espectador gay.