13.9.04

Dilluns 13 de setembre del 2004
Comencem setmana amb una excel·lent notícia. Els viduos i les vídues cobraran una mica més. Ja era hora. Per alguna cosa es comença!!

Actualitat. L'huracà Ivan ha obligat a suspendre els vols a Cuba. El cicló ha fet una quarantena de morts al seu pas pel Carib i ara avança cap a Cuba i Florida. Ahir diumenge les principals companyies aeries que volen des de Barcelolona i Madrid cap a La Habana havien suspès els vols. L'huracà, que ja té la màxima categoria, la cinc en l'escala de Saffir-Simpson, les autoritats cubanes han fet evacuar mig milió de persones de diferents poblacions de la república, però si tot segueix el que indiquen els pronòstics dels experts, l'impacte màxim no serà sobre la ciutat de l'Havana, que encara es recupera del pas del cicló Charley de fa un mes, si nó que arribaria a la part occidental de l'illa cap aquest matí. L'Ivan es mou a uns 15 quilòmetres per hora cap a l'oest i el nord-oest del Carib amb vents que s'acosten als 270 quilòmetres per hora.

Consum. La Unió Europea torna a trobar problemes amb la paraula EURO. Els països afectats són Hungría, Lituània, Letònia i Eslovènia que es van incorporar a la moneda única l'1 de maig. En aquests països s'ha detectat que deletregen EIRO enlloc d'EURO. Cal unificar la paraula.

Novetat. La ONCE ha creat un sistema electrònic de venda de cupons que permet al comprador demanar el número exacte que vol jugar. De moment ja s’han distribuït 6.000 d’aquests terminals que es basen en telefonia mòbil GPRS i que han suposat una inversió per part de l’empresa de 40 milions. Aquestes terminals distribuides estan connectades de forma permanent amb la seu de l’ONCE.
Aquest nou sistema conviurà amb el tradicional i seran totalment compatibles.

Internet. Una de freda i una de calenta.
- L’edició espanyola de la revista NATIONAL GEOGRAPHIC estrena pàgina web. Entre altres coses ofereix un índex amb els reportatges publicats des que la revista va aparèixer. Una excel·lent hemeroteca virtual.
- Ja ho deiem la setmana passada. Ha tancat la versió espanyola de la web de la cadena CNN. La decisió no afecta els canals de ràdio i televisió. Han trascendit ja els motius. Els responsables diuen que no era viable econòmicament. Per contra, asseguren que sí van bé la tele i la ràdio.

CATHERINE ZETA JONES
L'actriu britànic s'ha pogut escapar, per molt poc, d'un segrest segons el diari sensacionalista The Sun. Una banda armada va intentar desviar la limousina de l'actriu de la ruta que feia quan tornava de gravar la seva nova pel·lícula "La llegenda del Zorro" a la ciutat mexicana de San Luis Potosí, al nord de Mèxic DF.
El cotxe dels seus guardespatlles va bloquejar els vehicles del criminals que anaven armats i la policia els va poder detenir més tard.

MATRIMONI BECKHAM
El dominical de Londres News of the world publicava ahir que la crisi matrimonial de David i Victoria no està superada tot i l'anunci que esperen un fill pel mes de març. El futbolista i la cantant només tenen contacte telefònic i es barallen constantment, segons aquest diari. També assegura que David està apunt de tenir una important depressió i assegura que Victoria surt cada nit als pubs de Londres i que diu del seu marit que "és un perdedor al terreny de joc i un fracassat en el seu matrimoni".

HEIDI KLUM
Les cames de la model HEIDI KLUM ja tenen preu. Experts d’una casa de subhastes han posat preu per primer cop a una part del cos d’una persona. Asseguren que les cames de la model alemanya tenen un preu d’un milió sis-cents mil euros. La companyia d’electrodomèstics BRAUN van demanar als especialistes que evaluéssin les cames de Heidi perquè tenien un contracte publicitari amb ella. Aquesta casa de subhastes acostuma a valorar joies i antiguitats.

LENNY KRAVITZ / ELTON JHON / MARY j. BLIGE
Ha començat la temporada 2004- 2005 de la NFL amb un partit inaugural en què Mary J. Blige ha cantant l'himne americà, Elton Jhon ha interpretat el seu clàssic Saturday i Lenny Kravitz l'Are you gona go my way.

Homes i Dones
Un experiment que s’ha fet recentment fa pensar que algun dia serà possible fecundar sense un home.
De moment alguns amfibis, peixos i insectes ja tenen la capacitat per a fer-ho a través d’un procés que es diu partenogénesis. Es veu que es desenvolupa un organisme a partir d’una cèl·lula sexual femenina sense fecundar.
Ara un biòleg de la Universitat de Tòquio ha aconseguit reproduir un ratolí a partir de dues mares sense la intervenció del pare.
El resultat és comparable al de la clonació de la famosa ovella Dolly
Els investigadors han probat amb 600 cèl·lules sexuals femenines de ratolins abans de tenir resultats.

Visitem Catalunya amb l'Avi Domingo. Avui COPONS.

Tele
Avui dia clau per la incorporació ja de tota la programació televisiva de la temporada 2004- 2005.

TVE
Los Lunnis. Novetats:
- S'incorporen tres nous personatges: La professora Lumbrela, el pirata Lucanero i l'ajudant Lurdo.
- S'incorpora nou presentador. Sergio Mur
- Avancen que a partir del mes de gener hi haurà uns minuts per aprendre anglès
- S'estrena Los Lunnis. La série. A les 18:00 per La 2.
Catalunya avui a La 2.
Sisena temporada. Presenta Daniel Domenjó. Avui parlen sobre l'Eutenàsia.

TV3
- El cor de la ciutat. Cinquena temporada.
S'incorporen nous actors: Lluís Marco ( fa d'Ernest), Pep Plà ( Roger), Marta Calvo (Consol), Lluís Soler (Tomàs) i Jordi Benacolocha (Santiago).
- El Club. Estrena del nou magazine de tarda presentat per Albert Om.
- Torna Els matins de TV3 amb Josep Cuní i Helena Garcia-Melero. A les vuit del matí faran un informatiu conjunt de mitja hora. Imatge renovada. Pilar Rahola estrena l'espai Els colors de la Pilar.
- Els esports desapareix i de dilluns a divendres i abans del TN vespre s'estrena l'espai titulat 3 punts presentat per Lluís Canut.

Tele 5
- Crónicas Marcianas. Estrena de la vuitena temporada. El director i presentador Xavier Sardà avança que el programa tindrà un to més moderat i amb nous col·laboradors. No s'ha dit quins són. La setena temporada va acabar amb un rècord d'audiència ( 35,5% share i dos milions de seguidors diaris a partir de les dotze de la nit).
De dilluns a dijous a partir de les 24:00 hores i divendres TNT amb Jordi Gonzàlez.

Antena 3
- Estrena segona temporada de La sopa boba. S'incorpora Bertín Osborne.