30.9.04

Dijous 30 de setembre del 2004
Polèmica i debat al voltant de l'anunci de l'Ajuntament de Barcelona de treure totes les places d'aparcament gratuïtes. Ens preguntem: Hi havia places d'aparcament gratuïtes?. No les hem trobat. Què està passant...

Turisme espacial 1. La carrera especial està més emocionant que mai. La carrera va començar ahir amb el premi ANSARI X. Ofereix 10 milions de dòlars a qui col·loqui una nau dues vegades en menys de dues setmanes amb tres astronautes a 100 quilómetres d’alçada. D’altra banda han anunciat que concediran un premi de 50 milions de dòlars a la primera empresa privada que posi en òrbita a 7 turistes abans del 2011. Això ho ha anunciat la companyia Bigelow Aerospace amb seu a Nevada, als Estats Units. El seu propietari Robert Bigelow ha anunciat la construcció d’hotels orbitals. De fet busca amb els concursos obtenir el vehicle necessari per transportar els turistes. La NASA també ha anunciat un seguit de premis.

Turisme espacial 2. Precisament ja ho estan intentant. Ahir va volar per segon cap la nau privada i pilotada SpaceShipOne cap a l'espai. Aquest giny espacial, que el 21 de juny ja va fer història perquè va ser la primera nau tripulada de capital privat que va sortir a l'espai, ha de repetir la gesta que, si té èxit, pot fer guanyar als seus constructors els deu milions de dòlars oferts per la fundació Ansari X Prize.

Música digital. Les botigues musicals a internet li treuran el liderat al CD abans de 5 anys, segons un estudi que ha fet la Jupiter Research. Els CDS només seran capaços de mantenir-se líders de vendes fins el 2009. A partir d’aquell moment es vendrà més música per la xarxa. Es calcula que el comerç serà de 836 milions a la Unió Europea. Segons aquest mateix estudi, l’any 2009 els tons per telèfon mòbil representaran el 8 % del valor del mercat. En principi són dades positives per la indústria discogràfica que s’emporta el 60% del valor net de cada cançó venuda a través de la xarxa.

Internet. El portal de subhastes e-Bay ofereix per primer cop una església. Es tracta de l’església de Saint Michael de Covington (Lanarkshire, Escòcia). El preu aproximat de sortida és de 75.000 lliures (110,300 €) i l'oferta també inclou el cementiri que hi ha al costat. L’església en venda és una edificació del segle XIII que ha obtingut els permisos necessaris per a reconvertir-se en apartaments, una decisió molt criticada per arquitectes i restauradors d’edificis. El seu propietari, Gavin Wilson, va comprar l’edifici fa cinc anys a l’Església d’Escòcia, que es va veure obligada a vendre-se-la per dificultats econòmiques.

Hàbits. Els Japonesos i els brasilers han navegat a internet aquest estiu més que no pas els nordamericans. Per primer cop no són els ciutadans dels Estats Units els que més han estat a la xarxa. Els japonesos s'han passat el mes d'agost de mitjana 14 hores i 26 minuts, els que més de tot el món.
Els brasilers 13 hores i 58 minuts i s'han batut tots els rècords anteriors.
1) Japonesos 14h26" +4,4% respecte l'agost del 2003
2) Al Brasil 13h58" +24,1% respecte l'agost del 2003
3) Als EEUU 13h40" +4,1 respecte l'agost del 2003

Homes i Dones
Només un 2% de les persones que intenten deixar de fumar sense ajuda mèdica o farmacològica ho aconsegueix. Novartis ha presentat la campanya «Vida Sense Tabac» que ha engegat a Madrid i que intentarà ajudar les persones que desitgin deixar el tabac. Des d'ahir i fins el 2 d''octubre hi haurà una carpa a la plaça de La Moncloa per intentar disminuir la prevalença de tabac i oferir un consell personalitzat sobre la millor estratègia per deixar de fumar.
A Espanya cada dia intenten deixar aquest hàbit 9.000 persones de les quals només 300 segueixen abstinents al cap d''un any, segons dades del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme.
Les persones que vulguin poden sotmetre''s, de manera gratuïta a diversos testos:
- Test de Fagerström, que mesura el nivell de dependència d''una persona.
- Test de Richmond, que avalua el seu grau de motivació per deixar de fumar.
- Test de coximetria que mesura els nivells de monòxid de carboni en l''aire expirat pel fumador.
Segons els experts si la gent sapigues quin nivell de monòxid de carboni en l'aire té, la proporció d'abandonament de tabaquisme augmentaria d'un 25 %.

RICHARD SAINCT
El pilot francès ha mort després de patir una greu caiguda durant la quarta etapa del Rallye d'Egipte. Sainct va ser el contrincant més important de Nani Roma en l'última edició del Dacar. El francès havia guanyat en tres edicions aquest prestigiós rallie. Lògicament, l'equip KTM, del qual en formava part el pilot, ha abandonat la competició egipcia.

BRUCE SPRINGSTEEN
Diu que té la impressió d'haver estat enganyat i que Bush i els seus col·laboradors han manipulat amb la por el poble nordamericà per anar a la guerra.
El Boss diu que després de la invasió de l'Iraq sabia que estaria vinculat amb les eleccions del 2 de novembre. Bruce diu que la seva missió de músic, recordant les cançons de protesta històrica com Bob Dylan els anys 70, té una influència sobre una o dues generacions de nordamericans.

PINK FLOID
L'editor Howard Lamden edita un nou DVD inèdit del seu arxiu. Es titula The Los Documentary. Hi havia molts rumors sobre l'existència d'aquesta gravació que ara surt. Entre les imatges que es podran veure hi ha seqüències del backstage al seu concert de Earls Court que és on es va gestar la desintegració del grup.
Si vols veure un tràiler del DVD clica aquí.

JACK NICHOLSON
S'ha despenjat amb unes declaracions sorprenents. Diu que pensa fer el què sigui per lligar-se la model Kate Moss. De moment ha convidat Moss a un sopar íntim a un restaurant de luxe de Nova York. Els amics de l'actor han explicat a la premsa que Nicholson ha dit textualment: " Hi ha dos tipus de dones. Les que volen anar de seguida amb mi al llit i les altres que em volen donar una bufetada si ho intento. Espero que Kate Moss no em vulgui pegar".

MATRIMONI BECKHAM
Ha trascendit que el tercer embaràs de Victoria Adams el portarà el ginecòleg de la casa reial. El futbolista del Reial Madrid ha demanat a Esteban Carracedo, el ginecòleg de la casa reial qua porti a la seva dona fins que doni a llum l'any que ve. La informació es publica avui a la Gran Bretanya.

Tele
- Programació. Primer dels debats entre Kerry i Bush per les eleccions presidencials als Estats Units. Serà a les 2:45 de la matinada, hora catalana.
Ho retransmeten en directe TVE, Canal 3/24, Antena 3, Tele 5 i Fox News per satèl·lit a Espanya. CNN plus ho retransmetran en diferit.

TV Estatal
La 2 començarà la setmana que ve la nova aposta informativa. S'estrena el nou programa de Pedro Piqueres titulat Enfoque i La 2 Noticias amb Cristina Villanueva.

TV Internacional.
- La NBC ha comprat els drets de Los Serrano. El gener comença a Espanya la quarta temporada.

- JAY LENO ha anunciat la seva retirada el 2009 i presenta Conan O´Brien com el seu successor.

- A les pròximes setmanes comença a funcionar a França la primera cadena per gays i lesbianes. El seu creatiu ha dit de PINK TV que serà una tele sensual, eclèctica, oberta i impertinent.