18.8.04

Dimecres 18 d'agost del 2004
Les dades diuen que el 5 per cent de conductors van beguts. La gent no beu per conduir. Per tant podem estrapolar les dades a qualsevol activitat. Hi ha un 5 per cent de gent que va pel carrer beguda, a dalt d'una bastida... Avui, per contra, moltes notícies sobre l'aigua. Què està passant...

Aigua 1. La ciutat d’Estocolm acull aquests dies la Setmana Mundial de l’Aigua, que aplega científics de tot el món que debaten la problemàtica de l’aigua al nostre planeta. Una de les primeres conclusions a què s’ha arribat és que el ritme de consum de carn i de llet al actual és insostenible. Se’n consumeix tant que cada cop hi ha més animals de granja que necessiten molta aigua per alimentar-se i, segons els científics, el consum d’aigua no pot augmentar gaire més. La conferència, organitzada per l’Institut Internacional de l’Aigua, se celebra a la capital sueca fins al 21 d’agost.

Aigua 2. A Catalunya, els treballadors del subministrament d''aigua potable de les comarques de Girona han desconvocat la vaga que havien de fer el pròxim cap de setmana. S’ha arribat a un principi d''acord amb la patronal del sector sobre el conveni col·lectiu. L’acord és pels pròxims tres anys. Preveu un augment dels sous del 3% per a aquest any, i del 2,75 per al 2005 i el 2006. Es pagaran les hores extres, un plus de toxicitat i les guàrdies. Els sindicats demanven una reducció de jornada laboral però aquest punt no ha tirat endavant. Si no hi hagués hagut acord, la vaga estava prevista pels dies festius a partir del cap de setmana. Hauria afectat un milió d’usuaris.

Telèfons. Telefónica Espanya ha fet públic que s’aplicarà aviat una nova normativa a Espanya que permet preseleccionar la companyia operadora que vols que et porti les trucades només a través d’una trucada gravada i no faltarà cap contracte firmat. Es tracta de simplificar el procés de contractació de les trucades de la telefonia fixe.
Telefònica considera el procés molt perillós i assegura que augumentarà el FRAU.
Telefònica ja va denunciar fa temps que alguns clients s’havien queixat perquè els havien falsificat les firmes i sense el seu consentiment els havien canviat decompanyia.
Les organitzacions de consumidors també s’han queixat per aquesta simplificació. La nova pràctica es coneix amb el nom de SLAMING. Es tracta de la contractació fraudulenta i el canvi de companyia sense consentiment.

Polèmica. A França han editat un llibre que ensenya a treballar el menys possible sense que el teu cap se n’adoni. Es titula BONOLUR PARESSE ( Bon dia mandra). La seva autora ha estat multada per l’empresa on treballa. Als seus caps no els ha semblat massa bé tot el què ha escrit. Un dels trucs que proposa és passar tot el dia amb carpetes sota el braç perquè sembli que s’està fent alguna cosa útil per l’empresa.
La seva empresa li ha d’aplicar una sanció disciplinària. Sembla que diversos caps es van sentir identificats i aludits en el llibre tot i que no diu noms. Diversos sindicats francesos s’han movilitzat a favor de l’autora alegant que utilitza el seu dret a la llibertat d’expressió. La multa s’ha de conèixer aquesta setmana.

Butxaca. Espanya és el país més barat de la Unió Europea per MENJAR, BEURE i FUMAR. És el resultat d’una anàlisi que ha fet l’oficina estadística de la Comissió Europea amb dades del 2003 un cop ja consolidat l’EURO. S’han analitzat 450 articles d’alimentació, begudes i tabac. Els experts han arribat a la conclusió que tot això en general és un 25 % més barat que la mitjana de la Unió Europea .
L’Estat més car, en el cas del tabac, és IRLANDA i el més barat PORTUGAL.
En totes ,es coses Espanya és la més barata excepte en el tabac on PORTUGAL encara té el preu més baix.

Música. BMG ha anunciat pel 30 d’agost el seu primer llançament de CD antipirateria per un preu de 9,99 euros. A partir d’aquella data oferirà tres categories de preus en tots els seus discos editats: La versió barata que costarà això, la regular de 12,99 i la versió de luxe amb informació addicional d’audio i video que costarà 17,99 euros. BMG espera que la versió barata eviti la compra al Top Manta. A més surt al mercat amb el títol explícit de CD ANTI PIRATERIA. No tindrà portada i l’index de títols estarà imprès directament al CD.

BACKSTREET BOYS
La cadena MTV prepara un reality Show per buscar guardesptatlles pel grup Backstreet Boys. El programa es farà a finals d’aquest mes d’agost i es titularà BODYGUARD.
El quintet nordamericà prepara el seu retorn i als escenaris i necessita guardespatlles.
El nou programa l’han impulsat els mànagers del grup i el produeix el creador de al sèrie ELS OSBOURNE de l’MTV. El paper del grup al programa serà secundari. Hi apareixeran de tant en tant. Funcionarà a l’estil de Gran Hermano. S’anirà desqualificant persones fins que quedi el protector escollit. Els Backstreet Boys han tornat a gravar amb el seu productor de sempre MAX MARTIN que ha treballat amb els NSYNC i amb Britney Spears. El nou disc sortirà a finals d’any.

OJOS DE BRUJO
Els missatges SMS van funcionar i el concert d’Ojos de Brujo d’ahir del barri de Gràcia ha estat de moment l’acte més multitudinari. De fet, no formava part del cartell oficial d’actuacions. Es va començar a anunciar amb missatges curts de text al mòbil. Només el diari l’Independent de Gràcia en donava les dades. L’únic fet negatiu del concert va ser el so deficient. Ojos de Brujo formava part del cartell de les anomenades Festes alternatives que compten també amb un seguit de paradetes reivindicatives.

KYLIE MINOGUE
Segons publica el diari Daily Star, la cantant deixarà la seva carrera quan tingui un fill. Fa 18 mesos que surt amb l'actor francès Olivier Martínez i diu que ara és el moment. Kylie té 36 anys i té clar que és l'home amb qui vol compartir tota la vida.

GERARD SCHROEDER
Juntament amb la seva dona han adoptat una nena russa d'un orfanat que es diu Victòria i té 3 anys. El matrimoni no ho ha confirmat oficialment però ho publica la premsa alemanya amb la confirmació dels familiars. El matrimoni Schroeder hauria anat a buscar-la entrant per una porta extraoficial per no ser vistos per ningú. Ni tan sols ho sabien els seus propis guardespatlles. Sembla que la nena ja viu amb ells i amb una adolescent de 13 anys que és filla d'una anterior matrimoni de la senyora Schroeder.

Homes i Dones
Es parla de l’ESTRÉS ESTIUENC. Què és?
Alguns experts asseguren que l’estiu també ens altera de forma psicològica i no només la feina. Aquestes són les causes:
(1) El clima és una de les circunstàncies que ens porten a l’Estrés d’estiu
Un metge especialista en medicina interna, José Maria Galparsoro, diu que la llum ajuda a superar el nostre estat de cansament I de depressió perquè fa que augmenti la MELATONINA que ens estimula i ens dona alegria. Aquesta és la part positiva.
DE totes maneres no ens passa el mateix amb dos factors: La calor i la humitat que ens agobien.
(2) Un altre dels motius d’aquest estrés és el fet de voler viatjar a grans ciutats i ciutats llunyanes i no comptar amb el pressupost real. Molta gent recórrem a prèstams bancaris que després els costa de pgar. Això genera estrés.
(3) La convivència entre pares i fills. Això pot desencadenar nous conflictes quan hi ha problemes sense resoldre. Segons l’especialista, si als pares els agrada i els fa il·lusió educar els fills no hi ha problema però si no és el cas, això provoca estrés d’estiu.
(4) Falta d’hores de dormir. El soroll i la calor fa que no dormim de vegades tant bé.

Les cites
- Actes centrals de les festes de Sant Magí de Tarragona. 19.00: Carros i cavalleries adornats i carregats amb l'aigua de la Brufaganya.
- Fórum. 22:00 hores. Concert de MERCEDES PEÓN, artista gallega que combina sons de folk amb música d'avantguarda.
- Mas i Mas festival. 1:00 matinada a la sala Moog de Barcelona. Sessió del disjòquei de Brighton DAVE CLARKE.

Tele

TVE
Ha anunciat que demandarà Antena 3 i Tele 5 per emetre imatges dels Jocs Olímpics d'Atenes sense autorització. TVE té l'exclusiva per 56 milions d'euros. Fa dues vendes d'imatges cada dia a les 16:00 i a les 22:00 i les teles poden comprar entre 5 i deu minuts d'imatges. En poden passar com a molt tres minuts per l'informatiu i sempre i quan TVE ja les hagi emès. Aquestes normes les van firmar. Ara aleguen que se les van saltar amb la primera medallista espanyola perquè era una qüestió "d'interès general". Diuen que es limiten a exercir el seu dret a informar.

Audiències
- Carlos Sobera i el seu Supershow no continuaran el setembre. Demà es farà l'últim programa per culpa de la baixa audiència en un programa de pressupost ambiciós. Encara no ha aconseguit mai ser el més vist a la nit d'emissió.
- A les tardes, per primer cop el nou programa d'Antena 3 A la carta ha superat el de Tele 5 A tu lado.
- Canal Sur, èxit espectacular del nou programa presentat per l'ex-Gran Hermano, Ismael Beiro i el programa que fan a l'autonòmica Los Morancos titulat Moranquíssimo. Els dos programes han superat en audiència les estats en la seva franja.

Estrena
La nova sèrie d'Antena 3 protagonitzada per Jorge Sanz, El inquilino s'estrenarà el 5 de setembre. És una comèdia sobre la vida d'un extraterrestre a la terra i es farà al prime time de diumenge. Compta amb experts d'efectes especials.

Hàbits
El consum televisiu canvïa a l'estiu. En general baixa d'un 15 per cent aproximadament però en el cas del públic infantil augmenta. Les dues franges on segueixen més la tele els petits són els matins i les matinades. Els que tenen entre 4 i 12 anys passen un 19 per cent més de temps davant la tele.

Jocs d'Atenes
- 16.30: Avui comencen les proves atlètiques d'Atletisme. Es fan semifinals i finals de llançament de pes.
- 18.30: En Natació es fan quatre finals. Destaquen els 100 metres lliures masculins.
- 12.00: Ciclisme en carretera.
- Bàsquet femení. Espanya- Nova Zelanda
- 7.30:Hoquei herba femení. Xina- Espanya