2.8.04

Dilluns 2 d'Agost del 2004. Ahir els catalans ja vam patir oficialment l’augment de preus dels carburants i en què aquells qui encara són abonats de Telefónica de tota la vida, també han patit l’augment de preu de les trucades de fixe a mòbil. Això passava ahir, primer dia del mes d’agost en què representa que hem d’estar ben relaxats sense cap mena de preocupació. Bonica manera de començar les vacances: Què està passant?

SALUT.
Segons dades de la societat espanyola de neumologia i cirurgia toràcica, la SEAR, 7 de cada 10 pacients ingressats a un hospital contrauen, durant la seva estada, una infecció causada per fongs, bactèries o altres microorganismes. Els grups de risc són els formats per gent gran i per pacients que es troben ingressats a les unitats de cures intensives, que és on s’agafen el 30% de les infeccions. Les més comunes són les respiratòries (com les bronquitis o neumònies), les urinàries i les quirúrgiques, per aquest ordre.
Per rebaixar el risc d’infeccions, la SEAR proposa una reducció dels dies d’estada dels pacients a l’hospital i una millora de la qualitat i l’higiene. Però sobre aquest darrer punt, s’ha insistit en què les infeccions no es produeixen per manca d’higiene sinò pels propis avançaments de la medicina i la capacitat de mantenir vius els malalts amb uns sistemes de defensa molt compromesos.

INSÒLIT.Un home de Hong Kong va resultar ferit quan el seu telèfon mòbil Nokia li va esclatar a les mans, segons ha informat el diari “Sunday Morning Post”. L’explosió va tenir lloc al districte Tsz Wan Shan. L’home va notar que el mòbil s’estava escalfant i va decidir treure’l de la butxaca per comprovar què estava passant. Just en aquell moment el terminar va explotar causant-li cremades a la mà, per les quals va haver de ser atès per l’equip mèdic d’una ambulància.
El més alarmant de tot és que es tracta del tercer cas d’aquest tipus que té lloc a Hong Kong en els últims tres mesos. Els incidents estarien relacionats amb l’ús de bateries no autoritzades. En el cas d’aquest darrer protagonista va explicar a la policia que havia comprat la bateria per la meitat de preu en una paradeta al carrer.

MÚSICA 1.
Fa uns mesos, concretament el dia 10 d’abril, va aparèixer als Estat Units un disc amb un títol ben explícit: "Rock Against Bush", que vindria a dir "Música Rock Contra George Bush". El disc, en què hi van participar conegudes bandes com The Offspring o Ministry entre moltes altres, va arribar al número 54 de la llista Billboard i al número 1 a moltes llistes independents.
El pròxim 10 d’agost es llançarà al mercat la segoa entrega d’aquest compromès àlbum. "Rock Against Bush vol.2" inclourà artistes fins i tot grups més coneguts que en la edició: Green Day, Bad Religion, Foo Fighters, No Doubt… El disc contindrà 28 peces de les quals 20 en són inèdites o rareses. El públic hi trobarà també molta informació, notes, contactes i un DVD amb videoclips i 6 curtmetratges definitits com a 'políticament incorrectes'.

MÚSICA 2.Ja es coneixen els detalls de la pròxima edició del Festival de la Música i la Canço de Sant Boi de Llobregat, conegut amb el nom d’Altaveu. Se celebrarà entre els dies 8 i 12 de setembre i pel què fa al cartell s’ha confirmat la presència d’Els Pets, Marc Parrot, Fangoria, Marlango, Josele Santiago excomponent de Los Enemigos, Pastora i Bebe, entre molts altres.
A banda dels directes, dins d’Altaveu, com passa en cada edició des de la primera l’any 1989, també s’han programat seminaris i debats i es pretèn potenciar l’Altaveu Frontera, el concurs dirigit a nous grups.

CIÈNCIA.Un grup de científics alemanys ha desxifrat el mapa genètic d’una bactèria associada a l’acné comú, una malaltia de la pell que afecta més del 80% dels adolescents de tot el món. La bactèria es diu Propionibacterium Acnes i la composen 2.333 gens. Alguns d’aquests gens ajuden la bactèria a atacar i destrossar components de la pell humana, mentre que altres provoquen la inflamació.
Un dels científics responsables de l’investigació, Holger Bruggemann, que treballa a l’institut Pasteur de París, va explicar que aquest descobriment podria donar noves claus pel desenvolupament de fàrmacs que evitin l’acnè. O sigui que ara, el següent pas es trobar un tractament específic.
Encara no queda clar perquè unes persones són més propenses a patir acnè que unes altres. Segons Bruggeman, podria estar relacionat amb el sistema immunològic de cada individu.
L’acné comú pot causar uns quants granets a l’adolescència però quan es pateix de forma severa, com passa amb un 15% dels joves que pateixen aquesta malaltia, les conseqüències psicològiques poden ser molt greus.

INTERNET 1.
Els aeroports dels Estats Units estan preparant-se per la implantació de l’anomenat Wi-Fi, és a dir, el sistema de connexió inalàmbrica a internet d’alta velocitat. Fa dos mesos que es dubtava sobre engegar o no aquesta iniciativa per manca de models de negoci viables i la seguretat informàtica. Però finalment la demanda dels futurs usuaris ha acabat imposant-se.
De fet, els aeroports era un dels pocs llocs públics dels Estats Units on faltava aquesta nova tecnologia. En els últims dos anys, els usuaris s’han pogut connectar a internet des de les cafeteries Starbucks, els restaurants McDonald’s, les llibreries Borders i cadenes hoteleres com Marriot. En canvi, els aeroports només han disposat del sistema Wi-Fi a les sales Vip i a zones habilitades per a usuaris registrats. Només, de tant en tant, alguna aerolínia com JetBlue, oferia wireless gratuit sense registre ni contrassenya.
La demanda actual no para de crèixer i fins i tot els experts diuen que serà ben difícil atendre totes les peticions dels viatgers. Si parlem en xifres, respecte l’any passat, en aquest 2004 s’haurà duplicat el nombre de hot spots (nom amb què es coneixen els punts de connexió). De cara a 2008, es preveu que s’hagin triplicat.

TELEFONIA MÒBIL.Les empreses de desenvolupament de tecnologia mòbil ja estan treballant en nous dispositius que serveixin per treure el màxim partit de la implantació de la connexió a internet d’alta velocitat sense cables.
S’acaba de presentar el Motorola CN620, un telèfon GSM/Wi-Fi que, a més, permet realitzar i rebre trucades de veu gratuïtament utilitzant les xarxes Wireless Lan. Un fet ben preocupant per a les operadores...

INTERNET 2.Les companyies més grans dels Estats Units estan adoptant la tecnologia VOIP, coneguda com a protocol de veu a Internet. Aquesta tecnologia transmet trucades de telèfon de la mateixa forma en què s’envien els e.mails; és a dir, en connexions de banda ampla i a costos molt més baixos que les trucades convencionals. Això pot fer que internet acabi sent el principal conducte de comunicació a llarga distància dels humans. En realitat, la VOIP ha estat funcionant des de fa uns anys però, a mesura que la tecnologia ha anat millorant i que les connexions d’Internet de banda ampla es propaguen, cada cop és més fàcil utilitzar aquest servei.
Les grans operadores de telecomunicacions comencen a tremolar per l’amenaça que suposa l’estalvi dels costos d’aquesta nova tecnologia. I és que els pronòstics diuen que al voltant del 17% de les línies de telèfon nordamericanes seran substituïdes per serveis VOIP l’any 2008. I com si no pots lluitar contra l’enemic és millor fer-s’hi amic, la setmana passada, Verizon Communications, la companyia telefònica més gran dels Estats Units, va incloure en el seu catàleg de serveis la possibilitat de contractar la tecnologia VOIP.

INVENT.MBT, "Masai Barefoot Tecnology". Aquest és el nom d’un revolucionari invent que està tornant bojos els nordamericans. Es tracta de les sabates anticel·lulitis, creades fa 10 anys per Karl Muller, un enginyer suís que es va passar 6 anys dissenyant aquest producte amb la idea d’alleugerir els problemes i mals d’esquena, genolls i tendons d’Aquiles.
Segons Swiss Masai, fabricant del producte, la sabata activa uns muscles interns del peu que la majoria de persones no fem servir correctament. La manca d’ús d’aquests muscles acaba repercutint a tot el cos perquè s’adopten postures incorrectes que a la llarga produeixen dolor a les articulacions i també problemes més seriosos.
Hi ha tres models de sabata: sandàlia, sabata i bamba. El pes es carrega en una part del taló diferent i es camina d’una altra manera, molt semblant a la manera de caminar de la tribu Masai. Els Masai es coneixen per córrer sense cansar-se grans distàncies a la savana de Kènia i Tanzània, posant els peus a terra d’una forma ben peculiar. I ells si que no pateixen de cel·lulitis.
Sigui com sigui, les sabates es vénen com a xurros. Només hi ha un problema, són molt molt lletges.

FATBOY SLIM.El 4 d’octubre es farà el llançament del seu àlbum "Palookaville". Un nom que fa referència a una mena de paradís que l’artista britànic ha trobat dins seu a l’hora de composar el nou material. Una idea semblant a l’escullida per Nirvana en el seu disc "Nowheresville". El dia 3 de setembre es podran escoltar les primeres notes d’aquest disc gràcies al primer senzill, titula "Slash Dot Dash".
Fatboy Slim ha comptat amb les col·laboracions de Damon Albarn, Justin Robertson i Blackalicious enre d’altres, i ha confessat que li ha costat molt més del què pensava poder-lo tenir enllestit, donat el moment delicat en què es troba la música de ball. A "Palookaville" descobrirem un Fatboy Slim que ha vlgut anar més enllà de la figura freda del productor assegut davant del seu ordinador.

NICOLAS CAGE.L’actor nordamericà s’ha casat aquest cap de setmana per tercera vegada en una cerimònia privada a una mansió del nord de Califòrnia. La seva nova esposa es diu Alice Kim i té 20 anys, 20 menys que l’actor. La noia va conèixer el Nicolas Cage quan l’actor va visitar el lloc on ella treballava, un restaurant japonès de Los Angeles. La parella va començar a sortir al mes de febrer i suposadament es va comprometre al cap de 2 mesos.
Alice Kim s’ha convertit doncs en la tercera muller de Cage, després de Patricia Arquette (amb qui Nicolas va estar-hi casat durant sis anys) i Lisa Marie Presley (la filla d’Elvis amb qui el matrimoni només va durar 4 mesos).

CATHERINE ZETA-JONES.Si divendres passat us parlàvem de la compareixença de Catherine Zeta-Jones davant dels tribunals per testificar en contra de la dona que suposadament la va amenaçar de mort, ja hi ha un nou capítol del cas. La justícia ha ordenat que Dawnette Knight, l’acusada, sigui sotmesa a examens psicològics per determinar si està en condicions de participar en la seva pròpia defensa.
I és que, segons els seu advocat, la seva client s’hauria intentat suicidar amb barbitúrics per culpa de Zeta-Jones i la campanya que han impulsat els mitjans de comunicació contra l’acusada.
Recordem que Dawnette Knight, de 32 anys, que hauria escrit unes 19 cartes amenaçadores contra l’actriu de Hollywood, està acusada d’un delicte d’assetjament i de realitzar 24 amenaces criminals.

ANNE NICOLE SMITH.Dissabte passat a Los Angeles, durant la cerimònia d’entrega de premis d’un concurs de videojocs, l’actriu Anne Nicole Smith va enseyar un dels seus voluptuosos pits, això sí, sense voler-ho. Smith és exmodel de la revista Playboy i està considerada com una de les celebritats que pitjor vesteixen. La seva reacció davant la compromesa situació va ser un tímid somriure. Però la imatge va ser captada pels fotògrafs i ha donat la volta a tot el món tant en mitjans de premsa escrita com a la xarxa. Recordem que després que Janet Jackson ensenyés el mogró a la passada cerimònia de la Superbowl, els nordamericans estan molt sensibilitzats amb aquesta qüestió.

VANESSA (LA CASA DE TU VIDA).La concursant de La Casa de Tu Vida Vanessa ha trigat ben poc a fer la seva aparició despullada a la portada de la revista Interviu. Avui trobareu als quioscos el reportatge en què, fent alusió explícita a la professió del maromo amb qui es va fer un petó dins la casa, David Verdú, i amb qui de moment diu mantenir només una bona amistat, la rossa va guarnida amb elements típics de manobre, com un cinturó amb tornavisos i martells que dissimulen una mica el volum dels seus malucs.

CITES DEL DIAMentre es van escalfant els motors de la nova edició del Festival Internacional de Benicàssim, el FIB, que tindrà lloc aquest cap de setmana, les cites d’avui dilluns no són masses. Ens quedem amb una mica de rock català, des del festival "Directe al Zel 2004". Avui, a partir de les 10 de la nit, al Parc de la Riera de Vila-Seca, actuació dels grups locals D-Ké, Naltrus i Sphera, i de Lax’n Busto com a cap de cartell.

L'avi Domingo truca a un anunci en què es vèn un vestit de bruixa, interessant per a la seva dona.

TELE.
HOMO ZAPPING TOURS."Homo Zapping", el programa de la productora El Terrat emès a Antena 3 cada divendres a la nit, es reiventa aquest estiu i es transforma en "Homo apping Tours". A partir d’avui dilluns, cada tarda, a ¾ de 4, s’emetrà aquesta nova versió basada en una agència de viatges que contracta tots els personatges del programa per fer la volta al món. El programa també oferirà preses falses de les paròdies. Es podrà veure fins el 3 de setembre.

LES TARDES A TELECINCO.A partir d’aquesta tarda, els seguidors dels programes en directe de Telecinco veuran noves cares, susbtituïnt els habituals presentadors que han marxat de vacances. Aquí Hay Tomate el presentaran durant tot l’agost la Idoia Bilbao (una de les periodistes fixes de Salsa Rosa) i Miquel Serra (el reporter català de Aquí hay Tomate). Tots dos substitueixen Jorge Javier Vázquez i Carmen Alcayde.
Pel què fa a A Tu Lado, l’Emma Garcia també està de vacances i la seva substituta no és una sinò dues : Carme Baños (provinent d’Antena 3 on hi ha presentat programes de matinada dedicats a la parapsicologia i Silvia Ruiz.

INFORMATIUS DE TELEMADRID A LA XARXA.Telemadrid ha començat a emtre els seus serveis informatius a través d’internet. Mitjançant la pàgina web de la cadena, www.telemadrid.com, els telespectadors i internautes podran connectar-s’hi i seguir en directe des de qualsevol punt del món els telenotícies de la televisió autonòmica madrilenya.
Segons un comunicat, Telemadrid vol sumar-se amb aquesta inciativa al futur de les comunicacions i pretén atendre la demanda dels telespectadors que tinguin la cadena autonòmica com a referent informatiu, per tal que la puguin seguir fins i tot estant de vacances. Telemadrid també cerca nous espectadors fora del seu àmbit de cobertura i oferir la visió des de Madrid del que passa al món.

PROGRAMACIÓ
TVE.
22.00h GRAND PRIX. Avui, entre els pobles de Flaces (Navarra) i Valga (Pontevedra). Els convidats famosos que apadrinaran els pobles són el bailaor Rafael Amargo i la model Eugenia Santana.

LA 2.22.35h ¡QUÉ GRANDE ES EL CINE! Aquesta nit es projectarà la pel·lícula japonesa “Cuentos de la luna pálida de agosto”, de 1953.

TV3.
22.05h AMOR, HAS DE TENIR VISTA.
23.05h TEATRE CATALÀ AMB MANEL FUENTES. Convidats: Vicenta N’Dongo (aquesta nit fa doblet) i José Antonio Labordeta.
00.05h VERY BAD THINGS. Del 1998, protagonitzada per Christian Slater, Cameron Díaz i Daniel Stern.

C33.Nit dedicada a la ciència amb:
22.25h FITES DE LES CIÈNCIES NATURALS I DE LA TÈCNICA. Avui, amb els titols "Raigs de llum a través dels murs" i "El mestre Gerhard i la catedral de Colònia".
22.50h PUNT OMEGA. Amb reportatges sobre Mart i l’Antàrtida.
00.00h SESSIÓ DE MATINADA. "Rèquiem per un camperol". De 1985, dirigida per Fracesc Betriu i protagonitzada per Antonio Ferrandis, Antonio Banderas i Terele Pávez. S

TELE 5.
22.OOh EMBRUJADAS. Els dos capítols "Alama superviviente" i "La espada i la ciudad".
02.25h MADRUGADA DE CINE. "Mátame mucho", de 1998, comèdia espanyola amb Santiago Ramos, Nancho Novo i Rosa Mª Sardà.

ANTENA 3.¾ de 10. EL PELICULÓN. "Equipo mortal", també de 1998. Protagonitzada per Mark Whalberg i Lou Diamond Philips.