29.7.04

Dijous 29 de Juliol de 2004. Avui hem conegut la sentència històrica en què es condemna Telefónica i Uni2 a tornar els diners estafats als 34 clients que van demandar les dues companyies pels falsos 906. La batalla va començar amb el suport de l'OCU l'abril de 2001. Telefónica ja ha anunciat que recorrerà la sentència. De debó el telèfon és una eina per comunicar-nos o... una presa de pèl? Potser seria millor tornar al mètode del tam-tam. Què Està Passant?

Ciència·1. S’ha creat el primer banc d’ADN del món, com a resultat de la col·laboració de l’universitat de Nottingham, el Museu d’Història Natural i la Societat Zoològica de Londres. L’objectiu d’aquesta iniciativa és congelar la informaciño genètica de les espècies que en aquests moments es troben en perill d’extinció. Les mostres d’ADN i els teixits d’aquestes espècies amenaçades es conservaran a 80 graus sota zero.
En condicions naturals l’ADN pot durar fins a 100.000 anys. Per tant imagineu-vos quants anys més es podran conservar totes aquestes mostres.
Segons ha comentat Georgina Mace, del del Museu d’Història Natural, amb l’existència d’aquest banc es garanteix que no es perdin les adaptacions que s’han produït al llarg de milions d’anys en les diferents espècies.

Ciència·2. Científics russos acaben d’emprendre una expedició molt curiosa a l’Àrtic. L’objectiu és comprovar l’estat d’uns aliments que es van guardar fa més d’un segle a la regió de Taimir, situada a la costa de l’oceà Glaciar Àrtic.
L’any 1900, l’expedició comandada per l’investigador rus Eduard Toll es va veure forçada a passar l’hivern a la vora de la península de Taimir. Allà, els viatgers van enterrar contenidors amb aliments per poder sobreviure.
73 anys després, es van descobrir aquests contenidors i es va veure que la major part de les provisions estaven en bon estat. Fins i tot, algunes conservaven les seves propietats nutritives i el sabor! Per això es va optar per deixar els aliments on estaven i tornar-hi més endavant per comprovar-ne l’evolució.
En aquests moments, entre les 13 persones que participen en aquesta nova expedició, hi ha experts de l’Institut d’Investigacions d’Aliments Conservats de Rússia, l’Acadèmia d’Agricultura i altres entitats properes al ministeri de Defensa rus. També hi viatgen periodistes.
Els científics, a més de comprovar les propietats del menjar guardat durant tants anys, hi deixaran més productes: sucre, xocolata, civada, conserves, i per primer cop, aliments concentrats i vodka.

Espai. Si l’any passat la Xina va enviar el seu primer home a l’espai, a partir de l’any vinent es buscaran dones astronautes.
Segons el director del sistema de transport de coets del programa espacial tripulat, Huang Chunping, les candidates per ser la primera dona xinesa a l’espai es buscaran als instituts. Chunping ha comentat que les dones rebran classes per pilotar primer avions i després naus de l’espai.
Sembla que la Xina li ha trobat el gustet a això dels coets. Si tot va bé, a mitjans de l’any vinent, es llençarà el segon vol espacial tripulat. Es tractaria d’una missió de 5 dies de durada amb dos astronautes comandant la nau Shenzhou VI (nau divina).
Per al llençament de la següent nau divina, la setena, es reduïrà el personal dea un únic astronauta que, a més, farà una passejada per l’espai.
La Xina també té intenció de construir un laboratori espacial al 2010 i una estació espacial al 2015.

Homes i Dones.
Un comportament enregistrat a l’ADN masculí i heretat dels seus avantpassats, és -segons sembla- el reponsable del fet que avui en dia existeixin al món més dones que homes. Els homes moren més joves i el risc de mor és superior i el duen implícit en els gens.
Segons un estudi publicat a la revista Psicologia Evolutiva, entre l’adolescència i l’edat adulta moren 3 homes per cada dona que mor. L’excepció es produeix en aquells països en què el sexe femení sobreviu en males condicions.
Després d’analtzar diferents factors, els autors del treball arriben a la conclusió que aquest fenomen es dèu a la innata tendència dels mascles a barallar-se per aconseguir els favors de les femelles. Els mascles inverteixen molt poc temps en la reproducció, cosa que no els suposa cap problema a l’hora de buscar parella el major nombre de vegades possible. Per a aconseguir-ho, han de convèncer les femelles i barallar-se amb altres mascles per imposar el seu rol.
Els mamífers femenins (incloent-hi les dones) consumeixen una gran quantitat d’nergia durant l’embaraç, el part i tenint cura del bebè.

Telefonia mòbil. SK Telecom, la primera operadora mòbil de Corea del Sud, ha començat a comercialitzar telèfons mòbils de coloraines amb antenes que semblen oïdes humanes i amb un rastrejador incorporat que utilitza la xarxa per satèl·lit GPS. L’aparell, que es vèn per uns 70,5 èurus, serà de gran utilitat per als pares que volen tenir ben controlats els seus fills a qualsevol moment, ja que la tecnologia GPS funciona fins i tot quan el telèfon està apagat.
L’aparell però te només funcions bàsiques i no compta amb la possibilitat de connectar-se a internet o d’enviar missatges de text. D’aquesta forma s’ha pogut deixar més barat el preu final del telèfon.

Insòlit. Després d’una forta discusió per telèfon, una dona de 43 anys d’Essen, a l’oest d’Alemanya, va decidir destrossar el cotxe del seu marit a cops de martell.
Va destrossar el parabrises, va trencar els fars davanters i va arrencar els retrovisors. Però, amb els nervis, la dona no es va adonar d’un petit detall: en comptes de descarregar la seva ràbia amb el cotxe del marit, ho va fer amb el del veí! Segons va explicar ella mateixa a la policia, amb l’enrabiada, només es va fixar en el color del vehicle i no pas en el model. El cotxe del marit era un Ford Fiesta blau i el del veí un Opel Corsa del mateix color. Els danys causats en el vehicle en qüestió sumen uns 1.000 èurus.

BJORK.La cantant islandesa Bjork publicarà el seu nou disc "Medulla" el pròxim 30 d’agost, tal com va confirmar en roda de premsa ahir a Madrid. L’àlbum ha rebut influències molt personals de l’ex vocalista de Sugarcubes com poden ser la seva maternitat experimentada per la cantant o els seus sentiments pel que fa a la situació política internacional.
Amb "Medulla", Bjork ha experimentat amb la veu a temes interpretats sense instruments en què hi han col·laborat artistes com Rahzel i The Roots, Mike Patton, la cantant japonesa Dakota y Robert Wyatt.
Bjork ha anunciat que farà algunes actuacions televisives concretes per mostrar el disc al seu gran públic però que no hi haurà gira oficial. I com a aparició especial, la cantant islandesa actuarà a la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics d’Atemes el pròxim 16 d’agost.

Cites del dia.

- Wagon Cookin’ actuen al New York Club, Barcelona. "Everyday Life" és el títol del tercer treball dels germans Garayalde i que van composar durant la seva estada a Salvador de Bahía on hi viuen des de fa un any. En comptes de passejar el disc pels escenaris de forma tradicional, com el tipus de música que practiquen és més aviat producte de les noves tecnologies (per penjar una etiqueta podem parlar de jazz electrònic), els pamploniques es presenten aquesta nit amb un DJ set, una sessió de mescles en què entre les peces triades n’hi haurà un bon gruix de les seves pròpies.

- David Bisbal actua aquesta nit a l'espai de concerts Gardeny de Lleida, a les 21.30h.

- Continua la setmana dedicada al flamenc dins del Fòrum de les Cultures. Avui, a l’escenari de la Haima, les actuacions d’Agujetas a les 4 de la tarda i Nano de Jerez a 2/4 d’11. I a l’escenari de la Marina, Antonio el Pipa a les 8 del vespre i Pureza de Cádiz a 2/4 i 5 d’11.

- Avui a Barcelona es fa la presentació europea oficial de la pel·lícula Catwoman, protagonitzada per l’actriu Hale Berry.


KATE MOSS.
La model ha signat un nou contracte amb Chanel, malgrat els rumors que parlaven del seu acomiadament per culpa de la imatge negativa que donava la seva desenfrenada vida.
Fa cosa d’un mes, un diari britànic va publicar quer Chanel s’havia cansat de la Kate Moss, per la fama de barrilaire i pendona. El seu relleu l’havia de prendre l’actriu Scarlett Johansson – protagonista de Lost In Translation-.
Malgrat tot, el director artístic de Chanel, Jacques Helleu, va decidir renovar el contracte de la Moss, afegint que mai han patit cap problema amb ella i que estan molt contents amb la relació que hi mantenen.
Kate té 30 anys i és una de les models millor pagades del Regne Unit. Continuarà sent la imatge del perfum ‘Coco Mademoiselle’ en la nova campanya que es llençarà l’any vinent.
La casa francesa no ha volgut comentar la quantitat que han pagat a Moss amb aquest contracte però alguns mitjans britànics parlen d’un milió i mig d’èurus.

HALE BERRY.
Barcelona és la ciutat europea que s’ha triat per fer la presentació oficial de la pel·lícula Catwoman, avui dijous. I la seva protagonista és notícia per la seva escapada d’ahir a un restaurant de la Barceloneta.
Hale Berry ha arribat uns dies abans a la ciutat comtal i ahir va voler gaudir de la gastronomia catalana al restaurant Cal Pinxo de la platja de Sant Sebastià.
L’actriu va provar de mantenir l’anonimat sota un barret i unes ulleres de sol però no ho va aconseguir. És més: mentre dinava, es va acostar a la vora de la taula un quartet de músics rumanesos (mayahimayahu). Hale Berry va agrair la seva interpretació amb un bitllet de 10 èurus i, a partir d’aquí, va començar a córrer per la zona la notícia que en aquell restaurant hi havia una nordamericana que donava bitllets de 10 èurus per un live-act. En pocs minuts va aparèixer un trio búlgar amb acordions incloses cridant “Ciao America”. Després d’escoltar el seu repertori, Hale Berry va deixar anar un altre bitllet i suposem que amb el cap com un bombo va marxar del restaurant.
Per cert, atenció al menú que va demanar l’actriu: ella va fer plat únic, una amanida ben sana i per beure Coca-cola Light. Però les sis persones que l’acompanyaven es van fúmer una paella de marisc, bunyols de bacallà, peixet fregit i croquetes... i semblava que fos la primera vegada que menjaven!

Tele.

Manel Fuentes. TV-3 vol continuar comptant amb Manel Fuentes. Un cop s’acabi el programa d’estiu Teatre Català... amb Manel Fuentes, a la cadena catalana li agradaria que el periodista presentés un espai semblant que es convertiria en una de les apostes fortes per a la pròxima temporada.
Les negociacions per provar d’assegurar la continuïtat de Fuentes ja estan doncs en marxa. El que s’està mirant és com poder fer compatible tele amb el programa de ràdio que Fuentes estrena al setembre amb el grup de comunicació Vocento. L’horari del programa de ràdio serà nocturn i això està complicant una mica les coses.
Per cert, les negociacions de Manel Fuentes amb TV-3 coincideixen amb els dubtes sobre la continuïtat d’Andreu Buenafuente, qui se sent temptat de fer el gran salt a una cadena d’àmbit estatal.

Mónica de La Casa de Tu Vida. La coneguda sala Bagdad de Barcelona ha ofert a l’ex concursant de La Casa de Tu Vida Mónica la Verge un contracte valorat en 250.000 èurus per enregistrar en directe el seu primer acte sexual amb el Gigoló Ariel. Entre els projectes que la propietària del Bagdad ha pensat per a la noia hi ha DVD’s, vídeos i una webcam dins la pàgina web del local.
El més curiós d’aquesta proposició deshonesta és que en comptes de fer-se dins d’un despatx, s’ha preferit esbombar-la des del plató del programa TNT que condueix aquest estiu a les matinades Jordi González. Mónica es va sentir tan ofesa per l’oferiment que es va aixecar i va marxar del programa.

Karlos Arguiñano. TVE ha trencat definitivament la relació amb el popular cuiner guipuscoà Karlos Arguiñano i la seva productora de televisió. La cadena pública considera totalment deslleial l'actitut d'Arguiñano. S'espera que en breu Telecinco anuncïi la incorporació de les receptes del basc a la seva graella de programes per a la pròxima temporada.