2.4.04

Divendres 2 d'abril del 2004
Amb el començament de la primavera la gent està espitosa. Venir a treballar i travessar Barcelona representa una cursa perillosa. A les cinc del matí els carrers estan plens de gent que torna a casa després de sortir de festa i es passen els semàfors en vermall. Què està passant...

Actualitat. L'Institut Català de la Dona promourà la regulació de les prostitutes. ICD de la Generalitat promourà el reconeixement jurídic i professional de les dones que es dediquen a la prostitució, segons ha anunciat al Parlament la presidenta d''aquest organisme, Marta Selva. Durant la seva compareixença davant la Comissió per als Drets de les Dones, Selva ha anunciat que impulsaran la regulació de les prostitutes "perquè puguin disposar d''una cobertura social adequada, ja sigui o no com a autònomes". En la seva intervenció, Selva ha explicat que l''ICD promourà mesures de suport orientades a "les dones que decideixin abandonar la prostitució" i, per això, aquest organisme treballarà de manera conjunta "amb les entitats que donen suport a aquest col·lectiu". En aquest sentit, la presidenta de l''ICD ha assenyalat que proposarà "reforçar les mesures de vigilància i seguretat".

Viatges. El vol directe Barcelona - Nova York es reprèn aquest divendres. D’aquí a dues setmanes, Delta Air Lines també llençarà un vol diari i directe de Barcelona a Atlanta. La companyia oferirà quatre vols diaris als Estats Units, dos des de Madrid i dos des de Barcelona.

Tabac. John Deasy, un diputat d'oposició irlandès ha estat destituït del seu càrrec de portaveu de justícia del seu partit, el Fine Gael, per haver-se fumat diverses cigarretes al bar del Parlament. A més , ho va fer un dia després que entrés en vigor la polèmica llei antitabac a Irland que prohibeix fumar als llocs de treball, pubs, bars i restaurants.

Internet. Els 22 establiments de la cadena Starsbuck's a Madrid i Barcelona disposen des d’aquest abril de connexió WI-FI, la nova tecnologia que permet l’ús d’internet sense cabbles. Els establiments tenen un espai perquè els clients puguin navegar per internet amb els seus portàtils a través de banda ample i sense endolls i cabbles. Aquest sistema augmenta 100 vegades la velocitat d’accés respecta una línia telefónica RDSI. La cadena ven les targes que faciliten l’accés al Wi-fi. Les targes també es poden comprar a través d’aquesta web.

Negocis. Nou negoci als Estats Units. La clonació de mascotes. És el somni que té el propietari d’una mascota de donar-li una segona vida. Una empresa de Califòrnia proposa clonar gats per 50.000 dòlars la copia. Es tracta de Genetic Savings and Clone amb seu a Sant Francisco. De moment vendrà sis de les còpies i altres tres les exhibirà a salons comercials, fires i exposicions.
Aquesta empresa va anunciar el febrer del 2002 que havia clonat per primer cop un gat i ara assegura que ja té quatre encàrrecs.
Com ho fan? A través de transferència de l’ADN extret d’una cèl·lula d’una gata adulta i introduïda a un òvul implantat en un embrió d’una mare portadora.
El responsable de l’empresa reconeix que els clients no ho entenen massa. Molts demanen la clonació a través d’un pèl del gat mort o d’un os. Així no es pot clonar,
Només es pot clonar extreïent una partícula de l’animal en vida o poques hores després de morir. L’empresa ho intenta ara amb gossos.

PRINCE
Prince treu disc d’aquí a pocs dies sota el títol MUSICOLOGY però ha anunciat ara una segona notícia. Ha anunciat que obrirà el seu propi portal de venda de música a internet. Oferirà les seves cançons a preus rebaixats. El propi Prince diu que serà el primer comerç independent de descàrrega que és propietat d’un artista. Serà un punt de venda del Musicology. Oferirà cada cançó per 99 centaus

ROBERTO BAGGIO
El futbolista italià ha anuncait que es retirarà quan acabi aquesta temporada. Ha assegurat que el futbol és la seva gran passió però creu que ja no arriba a més.

Cita de cinema . S'estrena aquest divendres La passió de Mel Gibson. Mai una pel·lícula havia suscitat tanta controvèrsia. Té el mateix nombre de detrectors que de seguidors. La polèmica fa que la taquilla sigui espectacular perquè tohom vol tenir una opinió havent-la visionat.
Dels detrectors:
- El cineasta Italià Franco Zeffirelli ha assegurat que Mel Gibson pateix una sinistra atracció per la violencia.
- Alguns erudits es queixen que la història té errades històriques de gran importància juntament amb interpretacions molt subjectives del què s’explica als quatre evangelis,
- El diari The sun ha revelat, tot i que Mel Gibson no ho havia dit, que el jesús agonitzant clavat a la creu no és humà sinó que és un robot manipulat a distància que ha costat 33.000 euros.
Dels favorables:
- Serà el film religiós amb una taquilla més espectacular de tots els temps. De moment ha recaptat 23,6 milions de dòlars al seu dia d’estrena als Estats Units i es col·loca com els 10 manaments i Ben-Hur.
- El film ha provocat un boom turístic. Una agència organitza amb molt d’èxit un tour per les ciutats on es va enregistrar la pel·lícula
- També hi ha febre per comprar souvenirs relacionats amb la pel·lícula.
- Mel Gibson planeja pròxim film bíblic.

Cita musical
Avui arrenca la primera fira del disc Ciutat de Barcelona amb 250 expositors confirmats d’aquí i de fora. Hi ha llista d’espera. Hi ha més estands dels que ha aconseguit reunir fins ara el popular Jordi Tardà. L’organitzador d’aquesta nova fira del disc, Joan Carles Vilella assegura que tenen motles peticions.
El representant de les botigues de discos Matías Ibáñez interpreta la demanda perquè mentre aquesta fira es cobra 200 euros per tenir un estand en Jordi Tardà en cobrava 500.
Les bogtigues aleguen que a més tenen el doble d’espai.
En aquesta fira, el públic podrà sortir i entrar de la fira amb la mateixa entrada.
L’entrada costa 5 euros i poden comprar un abonament pels tres dies de 10 euros.
També hi ha subasta- Entre els objectes: unes ulleres d’Elton Jhon que el 1971 va regalar a una treballadora d’un hotel de Malorca.

Homes i Dones
Fa alguns dies ja parlavem dels resultats de l’Anuari Social d’Espanya 2004. Ara ens fixem en les separacions per comunitats autònomes.
La taxa de separacions a Catalunya és del 15,1 %. És la taxa més alta de tot Espanya.
En segona posició hi ha el País Valencià amb una taxa del 13,6 %
3) Les canàries amb un 13,2 %
4) Astúries amb un 13,1 %
Divorcis
1) En el rànquing dels divorcis també és líder Catalunya amb un 9,3 %
2) Illes balears ( 9,1 %)
3) Canàries (7,7 %)

Tele
Polèmica entre les dues cadenes privades espanyoles.
Telecinco ha exigit a Antena 3 que deixi d’utilitzar imatges cedides del certamen Miss Espanya 2004 a programes i critiquen al programa Sabor a ti de difondre rumors. Telecinco alega que les imatges s’han cedit amb objectius informatius. Telecinco ha enviat un requeriment formatl a Antena 3 i amenacen que si no canvÏen ho portaran a la justícia. Sabor a ti fa una campanya de rumorologia sobre una hipotètica manipulació del certamen.

Publicitat
La nova campanya de la direcció general de trànsit tornarà a recorrer a les imatges impactants. El lema és : Uneix-te a nosaltres, uneix-te a la vida.
La nova campanya que es comença a emetre avui ha costat 13,8 milions d’euros i vol concienciar als conductors que tot i que s’han millorat les carretres i la seguretat, és el conductor qui pren les decisions quan condueix. Hi ha cinc anuncis de 30 segons fets per l’agència McCann-Erickson. Es torna a les iamtges dures de principis dels noranta. Es veuen les conseqüències dures i tràgiques que provoquen una decisió del conductor com no utilitzar casc, no utilitzar cinturó, no utilitzar cadiretes infantils, correr més del permès o no mantenir la distància de seguretat.
El director de trànsit reconeix que l’11 M ha deixat un trauma col·lectiu però diu que auqestes imatges no són el morbo pel morbo sinó que tenen una finalitat constructiva

Audiències
TV3 recupera el lideratge d'audiències gràcies a l'interès informatiu generat al març
TV3, després de mig any de ser la segona opció, ha tornat a ser la cadena més vista pels catalans gràcies a un mes de març atípic. Els atemptats de Madrid i les seves conseqüències i les eleccions espanyoles han estat factors clau en la recuperació d'aquest lideratge. En aquest sentit, la quota de la cadena catalana l'11-M va ser d'un 25,5% i el 14-M, d'un 29,8%, sis punts per davant de la segona classificada, TVE i Tele 5, respectivament. A part, en el rànquing dels 40 programes més vistos del març, dels disset espais que hi col·loca TV3, vuit són de caràcter informatiu. TV3 és la que creix més respecte al febrer.