21.3.06

DIMARTS 21 DE MARÇ DEL 2006
Dia internacional de la poesia. Si et despertes amb el Què està passant...sabràs el que passarà d'ara en endavant.
QEP TRÀMITS. Comença la pre-inscripció escolar. Avui comença el període de pre-inscripció a edudació infantil, primària i secundària.

QEP ESTUDI. Alguns fracassos escolars es deuen a deficiències en la vista.
Coincidint amb aquest període s’ha fet públic a Madrid un estudi que diu que entre un 15 i un 30 per cent del fracàs escolar té el seu origen en els problemes de visió.
Les deficiències visuals més freqüents són la miopia, l’hipermetropia i l’astigmatisme tot i que també hi ha molts casos d’estrabisme, conjuntivitis alèrgica i ull mandrós. Els especialistes han dit en una trobada a Madrid que el paper dels pares és molt important per la detecció d’aquestes deficiències.

QEP HÀBITS. Estudi DOVE sobre estereotips femenins.
El paper dels pares, en aquest cas, també influeix molt en la visió que tenen les noies del seu físic. La marca de cosmètica DOVE coneguda per la campanya de les dones reals ha fet públics els resultats d’un macroestudi internacional sobre el físic i l’estereotip de bellesa actual.
Aquestes són algunes de les conclusions:
- El 88 per cent de les dones ADULTES i el 92 per cent de les ADOLESENTS volem canviar almenys un aspecte del seu físic. Normalment és el pes.
- El 64 per cent de les dones i el 72 per cent de les adolescents arriben a un punt que eviten activitats com anar a la platja o al gimnàs quan no etan a gust amb el seu aspecte.
- Els rígids cannons de bellesa establerts per la societat té efectes particularment dramàtics sobre les dones i en especial les adolescents.
- Tant mares com amigues exerceixen una poderosa influència sobre les adolescents pel què fa a la percepció que tenen de la seva pròpia imatge. Però amb una curiositat: la influència de la mare aconsegueix alts graus d’autoestima i en canvi la de les amigues tot el contrari.
Més informació clicant AQUí.

QEP CATALÀ. La Queta va a la discoteca.
La Generalitat rellança avui la campanya 'Dóna corda al català' 2006 ara adreçada sobretot als joves. Són en general els que més la coneixen però menys la utilitzen al dia a dia, segons el secretari de Política Lingüística, Miquel Pueyo. Les dades de l’Estadística d’Usos Lingüístics del 2003 diu que només el 44% dels joves de Catalunya tenen el català com a llengua habitual respecte al 50% dels adults. Un 99% dels joves d'entre 15 i 29 anys sap i entén el català però l'associen a àmbits formals. És per això que la campanya és EL CATALÀ VA AMB TU i s’hi ha posat música de hip hop, rap i una mica d’scratch. La Queta en aquest cas va a la discoteca.

QEP BUTXACA. Les jornades laborals llargues discriminen la dona.
9 de cada 10 persones que deixen la feina per atendre la família són DONES. La majoria. S’acostuma a parlar sobre la desigualtat entre homes i dones però sempre en clau econòmica i es parla molt de les diferències que encara hi ha en el sou.
La UGT ha publicat un informe on s’afirma que la preocupació dels treballadors no és tant la diferència salarial sinó la impossibilitat de conciliar la feina i família.
La principal conclusió: Les jornades laborals massa llargues agreugen la discriminació que pateixen les dones. Segons diversos estudis, Espanya és un dels països europeus que manté les jornades laborals més llargues però, a la vegada, un dels que presenten una menor productivitat. Ara el sindicat UGT ha creat el PROJECTE ARTEMISA.És un servei sindical dirigit a les dones que ofereix atenció jurídica per a qualsevol tema de discriminació laboral. El 40 per cent de les consultes que ja rep aquest nou servei tenen a veure amb la conciliació de la vida laboarl i familiar.

QEP BUTXACA. Els preus de l’alimentació a l’alça a Espanya.
Els preus en el sector de l’alimentació a tot l’Esatt han pujat d’un 4,4 per cent de mitjana el mes de febrer. És el triple que la mitjana europea.
El butlletí Agroprofesional fa un resum de les dades aparegudes en l'Index de Preus al Consum Harmonitzat de la UE. En el conjunt de l'Europa dels 25, l'Estat espanyol només és superat per Letonia en l’increment de preus. A l’altre care els països que han tingut descensos dels preus en aquest sector de l’alimenació hi ha : Malta (-1'6%), Txequia (-0'5%) i Polònia (-0'3%)
En canvi, la situació és inversa en el sector de les begudes alcohòliques i el tabac. L’Estat Espanyol és el que ha registrat més baixada de preus tot i que només d’un 0,5 per cent.

QEP BUTXACA. Hipoteques a l'alça.
L’EURÍBOR es la principal referència hipotecària que s’utiltiza. Aquest índex continua pujant des de mitjans del 2005. Ahir va superar el 3,1 per cent. Això no havia passat des del novembre del 2002.

QEP TENDÈNCIES. La fascinació per l'espai.
Cada vegada hi ha més fascinació per l’espai i altres planetes. És un camp per explorar. Avui a Barcelona l’Agència Espacial internacional fa un acte al recinte del Fórum que es tracta de reviure el procés d’una missió tripulada a l’espai. Hi haurà l’astronauta espanyol PEDRO DUQUE.
D’altra banda i també dins aquesta fascinació, s’ha anunciat que a partir de la setmana que ve es començaran a vendre a Bulgària parcel·les de la Lluna. La companyia nordamericna Lunar Embassy ha obert una delegació a la segona ciutat més important de Bulgària, Plovdiv. Aquesta empresa la va fundar el 1980 Dennis Hope que ha adquirit terrenys a la lluna. En alguns països aquest comerç s’ha prohibit però l’empresari assegura que uns 3 milions de persones han comprat terrenys a la lluna. Dimarts que ve els comerciants de terrenys espacials virtuals presentaran les seves ofertes. La ven a 20 dòlars els 4.000 metres quadrats.

QEP TENDÈNCIES. Es comença a detectar INTERNETFOBIA.
Els especialistes nordamericanes que estudien les tendències veuen com només el 64 per cent de les llars al país estan connectades a la xarxa i consideren que a finals d’aquest 2006 el percentantge només haurà pujat d’un 65 per cent.
Que la gent gran no estigui connectada no sorprèn el sorprenent és que un 25 per cent dels que no tenen accés a internet és gent universitària i amb recursos.
Són gent que s’apunten a la internetfobia. No volen utilitzar internet perquè diuen que hi ha massa virus i estafes. També creuen que trenca la interacció social i que és una tecnologia massa complicada. N’hi ha alguns que ho adpten com una mena de postura intel·lectual i es neguen a rendir-se davant la tecnologia. Molts l’utilitzen a la feina o a la universitat i prou. Aquestes mateixes persones consumeixen molt tele, DVD i telèfons mòbils. Només tenen internetfobia.

QEP TECNOLOGIA. La Generalitat deixa AMENA.
La Generalitat de Catalunya ha decidit no prorrogar el contracte de telefonia mòbil amb Amena per dos anys més després de la seva finalització, el novembre de 2007. Aquest contracte estableix que Amena presa el servei de telefonia mòbil a l'Administració. Anteriorment, el contracte havia estat adjudicat a Vodafone, qui, l'any 2003, va sofrir una fallada general a la seva xarxa que va fer que la Generalitat el rescindís i l'adjudiqués, mitjançant concurs públic, a Amena. Per l'any que ve, es preveu que canvïi el proveïdor així com el contracte, que s'actualitzarà per la prestació de serveis més nous i que l'any 2003 no s'havien previst.

QEP TECNOLOGIA. Venen un poble a través d'e-Bay.
El 4 d'abril sortirà a subhasta el poble de Bridgeville. És a l'estat de California i va comprar-lo fa dos anys un conseller financer, Bruce Krall que ara, per motius familiars, s'ha de vendre la propietat. El preu de sortida és d'1.750.000 dòlars, més del doble del que Krall va pagar a l'adquirir-lo ara fa dos anys. Des de llavors, però, ha restaurat els edificis i les infrastructures. Per si t'interessa inclou tres vaques, cafeteria, cementiri i la tomba de l'últim blanc assessinat pels índis a Humboldt.

QEP TECNOLOGIA. Finalment a França no seran legals els P2P.
A França els diputats han aprovat un seguit d'esmenes que han abortat totalment el projecte conegut amb el nom de llicència global. S'intentaven legalitzar la pràctica d'intercanvi de xarxes PtwoP a canvi de pagar un abonament. Amb la futura llei de propietat intel·lectual francesa, els internautes s'arrisquen a ser multats amb 38 euros per descarregar-se fixers per ús privat i de 150 euros per aquells que posin a disposició d'altres navegants obres i documents sonors en aquests fixers d'intercanvi gratuït. De fet la llei va molt més enllà o penalitza també la tinença de programes informàtics que permetin desactivar fixers sodmesos al pagament de drets d'autor. Aquests els caurà una multa de 750 euros. Si trenquen les proteccions multa de 3750 euros. Les sancions més dures es reserven per aquells que comercïn amb programes de pirateig. Sis mesos de presó i fins a 30.000 euros de multa. Ara l'Assamblea Nacional francesa ha d'aprovar-ho. Es tanca d'aquesta manera un llarg periple en què es volia aprovar una esmena que dones via lliure aquesta llicència global que suposava la legalització del peer to peer. L'oposició del govern francès des del principi i la pressió dels artistes i editors de musica ha fet que els diputats es féssin enrera.

QEP TECNOLOGIA. Teclat sota l'aigua.
La firma de Hong Kong Unotron ha tret al mercat una gammade teclats i ratolins que es poden rentar sota l’aigua. Són dos aparells molt difícils de rentar, plens de racons on s’hi posa pols i altres partícules. Els teclats, preparats per al sistema operatiu Windows, tenen un preu de 28 lliures esterlines (uns 40,30 euros) IVA i enviament a part. Els ratolins, de tres botons, són una mica més cars: 40 o 50 lliures (57 i 72 euros, respectivament), depenent del model, amb IVA i les despeses d’enviament a part.


QEP TELE
- Televisió Espanyola estrena avui una microsèrie de 26 episodis de tres minuts en clau de comèdia que pretén conscienciar sobre la necessitat de l'estalvi d'energia. Cada dimarts, dimecres i dijous, ¡Apaga la luz! -una producció impulsada per l'IDEA (Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia)- combina l'entreteniment humorístic amb la tasca de divulgació i el foment de la responsabilitat.
La sèrie s'ambienta en el si d'una prototípica família de classe mitjana, i inclou en cada entrega missatges favorables a l'ús intel·ligent de l'energia recreats en diverses situacions que qualsevol ciutadà es pot trobar en la seva vida quotidiana: apagar els llums innecessaris, no posar la calefacció ni la refrigeració al màxim, substituir les bombetes antigues per altres de baix consum, apagar l'ordinador quan no es faci servir... Els personatges protagonistes estan interpretats pels actors Janfri Topera (La gran aventura de Mortadelo y Filemón), Mariví Bilbao (Aquí no hay quién viva), Aurora Sánchez i Verónica Mengod (¡Ala... Dina!).

- El documental 'FC Barcelona Confidential' ha guanyat el premi Grimme a Alemanya perquè és un treball inèdit en el món de l'esport i mostra el funcionament de la junta directiva de l'equip. El president del Barça, Joan Laporta, va permetre que un equip de gravació seguís, durant el primer any de mandat, el dia a dia del club.
Aquest documental, coproduït per TV3 i Canal + així com diverses televisions estrangeres, ha guanyat la categoria 'Spezial' i el jurat del premi ha valorat el fet que esport i 'background' no es troben units a la televisió alemanya. L'element innovador del projecte és precisament que els protagonistes són els directius i no els jugadors. L'actitud de transparència impulsada per Laporta va sorprendre i va fer del projecte una experiència inèdita atès que cap directiu dels grans equips europeus havia mostrat tanta disposició a mostrar el funcionament intern dels seus clubs.

- Un programa de televisió de pagament intentarà contactar en directe amb l'esperit de John Lennon. Un equip de mèdiums intentarà contactar amb l'esperit de l'ex-beatle assassinat fa 25 anys. L'espectacle s'emetrà el 24 d'abril. Costarà uns 8 euros. EL fa la mateixa productora que va intentar contactar el 2003 amb l'esperit de Lady Di i no ho va aconseguir.

- NÚRIA ROCA torna a la tele estatal el 17 d'abril a Cuatro amb un programa diari de prime time que barreja actualitat i humor. És un programa de la productora argentina Cuatro Cabezas ( Caiga quien caiga i U+24). Núria Roca està embarassada del seu segon fill i el presentarà fins que pugui.