11.1.06

DIMECRES 11 DE GENER DEL 2005
És tant divertit escoltar les declaracions dels polítics. Cada dia ens ho passem més bé amb algunes frases espectaculars. Què està passant...

QEP ACTUALITAT. LLeis contra el civisme.
Ens hem fixat amb diversos temes que tenen a veure amb la convivència ciutadana i que no s’allunyen massa amb la controvertida ordenança de civisme aprovada a Barcelona. Passem per Gran Bretanya, Pequin I Turquia.
. 1) A la ciutat de Pequín es vol acabar amb el costum que tenen els xinesos d’escupir en públic. Han començat una campanya de sensibilització de vada als Jocs Olimpics de Beijing 2008. Es posaran bosses d’escombraries cada 100 metres als carrers principals de la ciutat, a autobusos, taxis i llocs públics.
No es descarta que imposin multes per erradicar el costum. Diuen que un dels motius que fan que escupin és l’alta polució que hi ha a Pequín.

2) El primer ministre britànic, TONY BLAIR ha presentat l’anomenada agenda del respecta per acabar amb el comportament antisocial d’alguns joves. Ha anunciat multes contra les persones que facin la vida impossible als seus veïns i els que molesten amb sorolls insoportables a hores intempestives.
Una de les mesures més polèmiques de la nova llei és el fet de poder fer fora els veïns de casa seva si fan massa soroll. Se’ls pot fer fora durant tres mesos amb la justícia a la mà. El desallotjament podrà fer-se efectiu tot i que serà l’últim recurs.

3) I a Turquia coses estranyes. La policia ha detingut el treballador d’una botiga per negar-se a abandonar l’aparador on dormia despullat i abraçat a un maniquí que tenia marques de mossegades. Els amos de la botiga l’han denunciat per desperfectes.

QEP BUTXACA. RENFE puja tarifes.
RENFE apuja tarifes a partir de l’1 de febrer en els trens de llarg recorregut i d’alta velocitat. Es tracta d’un increment d’un 4,2 per cent. Els preus pujen perquè Renfe ha de començar a pagar un cànon per utilitzar la via a l’administrador d’infrastructures ferroviàries. En el cas de l’alta velocitat és del 20 per cent de les despeses totals. Una altre de les causes és la pujada del preu de l’energia. EL gasoil, per exemple, ha pujat d’un 30 per cent des del 2004.
RENFE ha aprovat aquests increments però vol deixar clar que els últims sis anys els preus dels bitllets han pujat per sota l’IPC.
Els preus dels bitllets de RENFE pels trens regionals i de rodalies se sabran la setmana que ve. En aquests casos és el govern espanyol qui ha de decidir l’augument perquè és considera un servei públic.

QEP BUTXACA. Les companyies aèrees hauran de pagar per endarreriments.
El Tribunal Europeu de Justícia ha desestimat les queixes presentades per associacions d'aerolínies i les obliga a pagar compensacions als passatgers per retards, overbooking o cancel.lacions de vols.
La normativa va entrar en vigor l'any passat i associacions de companyies aèries van presentar recursos al.legant que moltes vegades els retards no eren responsabilitat de les companyies sinó que eren per circumstàncies climatològiques, per exemple.
Ara el màxim tribunal europeu ha desestimat les queixes ratificant la normativa que s'aplica a tots els desplaçaments que surtin o arribin a algun país de la UE i que obliga a les companyies a compensar els retards o l'oberbooking.
En alguns casos aquestes compensacions arriben als 600 euros si se li nega a l'usuari el seient per aquesta causa o bé el reembossament i un bitllet de tornada al lloc d'origen.

QEP TECNOLOGIA. Novetats d'Apple.
El fundador d’Apple, STEVE JOBS, és com uan gran estrella de rock però al món de la tecnologia. Totes les seves intervencions van plegades de rumors. Ja ha aparegut en el marc d’aquesta cita de la marca que es fa a San Francisco la MAC WORLD EXPOSICIÓ. La seva conferència no ha decebut ningú i ha presentat novetats d’Apple molt destacades.Repassem-les:
- S’han presentat els primers ordinadors Mac amb processador INTEL. És tres vegades més ràpid que els Macs més potents que hi ha ara. L'ús de xips Intel és un canvi de tendència històric de l'empresa californiana i ha mogut una enorme polèmica.
-També ha presentat el MacBook, un nou portàtil
- Una ràdio per a l’iPod. A partir d'ara el reproductor també serà un receptor de ràdio, gràcies a un control remot que es vendrà separadament. De totes maneres, la sintonització d'emissores es farà des de l'aparell mateix. Els iPod Nano i els iPod
que incorporen vídeo ja podran fer servir aquesta eina.

QEP TECNOLOGIA. El rànquing.
Les deu cançons més venudes el 2005 a la botiga virtual iTunes Music Store a Espanya.

1 - You're Beautiful - James Blunt
2 - La Tortura - Shakira + Alejandro Sanz
3 - Nada Fue Un Error - Coti
4 - La Camisa Negra - Juanes
5 - Hung Up - Madonna
6 - Tripping - Robbie Williams
7 - Nunca Volverá - El sueño de Morfeo
8 - Días de Verano - Amaral
9 - Boulevard of Broken Dreams - Green Day
10 - Speed of Sound - Coldplay

QEP TECNOLOGIA. Els avenços permeten els blocs per sords.
Una britànca ha creat el primer lloc web internacional per a sords. Es tracta d'una web que agrupa tots els blocs de persones que comparteixen aquest mateix problema.
Clica AQUÍ per veure'n els detalls.

QEP NOMS PROPIS
SIENNA MILLER
Ha explicat que està immersa en la preparació del seu pròxim paper de cinema. Farà d'una de les models de The Factory, l'estudi d'Andy Warhol. Per preparar-se ha arribat a fer pràctiques habituals de la model Edie Sedgwich com ara pintar quadres amb els seus pits. Assegura que en té molts penjats i diu textualment:"Tinc habitacions senceres sobertes amb les meves tetes. He fet els quadres després de fer allò que faig millor que és anar despullada". No és la primera vegada que l'actriu, reconciliada amb Jude Law, parla dels seus pits. A la promoció de Casanova ja reconeixi que li encantava portar corpinyos d'època apretats.


ENRIQUE IGLESIAS
Les autoritats nordamericanes estan una "mica mosques" pel concert que va per cap d'any a una illa del Carib. Era un concert privat pels fills de Gaddafi.

KYLIE MINOGUE
Per tercer cop en cinc anys s'ha convertit en l'artista més radiada i emesa a Austràlia durant el 2005. Tot i estar allunyada dels escenaris recuperant-se d'un càncer, Kylie no ha perdut presència musical en les ràdios australianes sinó tot el contrari.

MADONNA
En unes declaracions a la revista Elle, la britànica assegura que voler agradar els homes li serveis per saber que ha de mantenir-se en forma.

JENNIFER LOPEZ i MARC ANTHONY
Treballaran junts en una pel·lícula. Aquests dies comencen el doratge de EL CANTANTE. S'enregistra entre Nova York i Puerto Rico i explica la vida d'Héctor Juan Pérez, el saler portoriqueny més conegut com HECTOR LAVOE, una de les grans figures de la música hispanoamericana. El fil el dirigeix el cineasta cubà León Icaso.

SHAKIRA
La cantant colombià es ven la seva casa de Miami perquè se'n vol fer una de més gran també a Miami Beach. La d'ara la posa en venda a gairebé 6 milions de dòlars.

QEP TELE
NOUS PROGRAMES
- Toni Soler i el seu equip tornaran a finals de gener a TV3 amb una reestructuració del Miré Usted que feien a Antena 3. La sàtira polític torna a TV Catalunya.
- Televisió de Catalunya estrenarà el pròxim 15 de gener Mira’m bé, un programa que combina educació i entreteniment per intentar corregir els mals hàbits de nens i adolescents enfront del televisor. L’espai barrejarà realitat i ficció per mostrar als més petits què hi ha darrere de les càmeres. Estarà presentat per Vador Lladó, un reporter poc hàbil que visitarà periodistes i d'altres professionals de la petita pantalla per mostrar el seu treball. Mira'm bé és una producció de Televisió de Catalunya i Triacom Audiovisual, que s'emetrà els diumenges abans de l’informatiu. A finals d’aquest mes també podrà veure’s al Canal 33 a les 21.00 h.

ESTRENES
Karakia estrena avui la cinquena temporada al Canal 33. Els seus reportages són els més vistos de la cadena.

AUDIÈNCIES
Maria Teresa Campos va tenir més audiència de l'habitual dilluns amb l'estrena de Lo que inTeresa però es va quedar en tercera posició per darrera del programa d'Ana Rosa Quintana i de Inés Ballester. Va aconseguir un discret 18 per cent.